Magyar emlékek Bulgáriában, tengerparti pihenéssel

199990 Ft

Indulás: 2024.09.04. Érkezés: 2024.09.10.

  • Ha útitársának eltérő kiegészítő szolgáltatásokat választana, akkor részére újra tegye be a kosárba az utat a kiválasztott szolgáltatásokkal.


Kategóriák: ,

Leírás

Magyar emlékek Bulgáriában térkép

Magyar emlékek Bulgáriában, tengerparti pihenéssel – útleírás

1. nap: utazás (780 km)

Utazás Budapestről a kora reggeli órákban a Szeged-Belgrád-Nis útvonalon. Ezt követően a Nisava-folyó völgyében haladunk, majd átlépünk Bulgáriába. Szállásunk Szófiában vagy környékén.

2. nap: Szófia (180 km)

Reggeli után megtekintjük Szófia nevezetességeit az Alexandar Nevszki székesegyházat, mely páratlan freskókkal díszített, mozaikokkal ékes a padlótól a kupoláig; majd a város névadójáról elnevezett bazilikát, a Szveta Szófiát, illetve a belváros épületeit, Kossuthra, Petőfire, Kánitzra, Nagy Lászlóra emlékezve. A Juzsen park nyugati oldalánál indul a Petőfiről elnevezett utca, melyet mintegy 600 méter után a Kossuth Lajos utca keresztez. A kereszteződésnél Petőfit ábrázoló domborművet helyeztek el 1973. március 15-én. A Kossuth Lajos utca 33. szám alatt található az az emléktábla, melyet 1969-ben Kossuth Lajos halálának 75. évfordulójára avattak fel. A Petőfi-dombormű és a Kossuth-emléktábla megkoszorúzása után ellátogathatunk még a szófiai Magyar Intézetbe, ahol Nagy László költőnk bronz mellszobrát az Intézet vitrinjének fülkéjében helyezték el.

Kora délután szabad idő a fővárosban vagy fakultatív kirándulás. Első állomásunk a Vitosa-hegység lábánál fekvő, élettel teli freskóiról nevezetes bojanai templomnál lesz (világörökség), majd onnan továbbmegyünk a Rila-hegységbe, ahol látogatást teszünk a pravoszláv világ egyik legismertebb kolostorában, a rilai kolostorban (világörökség). Megtekintjük a Rilai Szent János tiszteletére épített templomot, a múzeumot, valamint a kolostor látogatható részeit. Szállás, vacsora Szófiában, vagy környékén.

3. nap Szófia – Neszebár-Várna (520 Km)

Reggeli után a Fekete-tenger felé vesszük utunkat. Burgasz mellett elhaladva a Fekete-tenger gyöngyszeméhez, az ókori görögök által alapított Neszebárhoz (világörökség) érkezünk. A középkorban hol Bizánchoz, hol Bulgáriához, majd a Török Birodalomhoz tartozó földnyelvre lépve közös, illetve egyéni sétára indulunk, amelynek során csodaszép keresztény templomokat, zegzugos utcákat és jellegzetes, alsó részükön kőből, felső részükön fából épült házakat láthatunk. Este érkezés Várnába, vagy a Várna közeli tengerpartra. Szállás, vacsora a tengerpart mellett.

4-5. nap. Tengerparti fürdőzés és/vagy várnai városnézés (150 km)

Egész nap pihenhet a bolgár tengerparton. Fakultatív ajánlatunk az 5. napra: nekünk magyaroknak leginkább emlékezetes program a várnai csatamező meglátogatása a Harcos Barátság Parkjában, ahol az 1444-es várnai csata elesett hőseire emlékezünk. Megnézzük Hunyadi János páncélos szobrát, a kis múzeumot (Hunyadi János szarkofágjának másolatával) és I. Ulászló király szimbolikus márvány szarkofágjának másolatát az ún. mauzóleumban, melyet egy trák sírdomb felett építettek. Jöjjön velünk a Várna melletti Aladzsa-kolostorhoz és Bulgária legnagyobb kikötővárosába, Várna óvárosába. Buszos városnézésünk a városi katedrális érintésével a tengerparton ér véget, ahonnan szabad program veszi kezdetét. A várnai kirándulás természetesen nem akadálya a fürdőzésnek: délutáni visszaérkezésünk után lehetőség nyílik a kirándulók számára is egy kis lubickolásra a Fekete-tengerben.

6. nap: Várna – Sumen – Veliko Tarnovo – Vidin (560km)

Reggeli után Sumenbe indulunk. Felkeressük azt a házat, amelyben Kossuth Lajos vendégeskedett emigrációjának kezdetén. Majd Bulgária középkori fővárosába, Veliko Tarnovóba érkezünk, ahol ismerkedésünket egy kis sétával kezdjük a girbe-gurba Jantra-parti városnegyedben. Ezt követően a fellegvárba, a Carevecbe megyünk, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a városra. Veliko Tarnovoban felkeressük még Dunyov István, magyarországi bolgár származású honvédtiszt fekete gránitból készült emléktábláját, valamint meglátogatjuk a Pátriárka palota dombtetőn álló érseki templomát. Szállásunk Vidinben lesz.

7. nap Vidin – Arad – Budapest (650 km)

Vidin a Duna utolsó nagy kanyarulatánál, Bulgária északnyugati részén fekvő első nagyobb kikötőváros, az ország egyik legősibb városa. A rómaiak által épített dunai védőrendszert Attila hadai vették be, rombolták le. Az újjáépítés után többek között IV. Béla magyar király uralma alá is került. Vidin az Anjou királyok alatt fontos szerepet játszott a magyar uralkodók hódító politikájában. 1367-ben I. (Nagy) Lajos királyunk Vidin (Bodony) székhellyel megalapította a Bodonyi bánságot. A középkori vár és városfal ma maradványokban látható. Kossuth Lajos Batthyány Kázmérral és Egressy Gáborral 1849. augusztus 22-én érkezett Vidinbe. A vár sáncától néhány száz lépésre felállított menekülttábor a Kossuth-emigráció egykori helye volt a Kossuth-házzal és a kaszárnyaépülettel. A rövid városnézés után Aradon és Szegeden keresztül utazunk hazafelé. Érkezés Budapestre az esti órákban.

Összesen 2840 km-t utazunk.

Utazás: légkondicionált autóbusszal.
Találkozó: az indulás napján reggel 05:30 órakor Budapesten, a Déli pályaudvar CBA élelmiszeráruház felőli oldalán (Mercure hotel mögött).
További felszállási lehetőségek: Kecskemét – Auchan parkoló, Szeged – Volán pályaudvar (Mars tér),  illetve az útvonal figyelembevételével előre egyeztetett helyen.
Szállás: középkategóriás szállodában.
Ellátás: reggeli, igény esetén félpanzió.

Figyelem: A körutazáson magyar állampolgárok érvényes útlevéllel, vagy új típusú (kártyaformátumú) személyi igazolvánnyal vehetnek részt.

Az ár tartalmazza: utazás, szállás, idegenvezetés, reggelit. Az ár a belépők árát nem tartalmazza. A belépőkre kb. 51 bolgár leva (BGN)/fő és a szükséges.

További információk

Indulás

2024-09-04

Érkezés

2024-09-10

Belépők

Az ár tartalmazza: utazás, szállás, idegenvezetés, reggelit.

Az ár a belépők árát nem tartalmazza. A belépőkre kb. 51 bolgár leva (BGN)/fő és a szükséges.

  • Szófia – Alexandar Nevszki székesegyház: Belépés ingyenes, múzeum 9 BGN
  • Rila – kolostor: Belépő 15 BGN
  • Várnai csatamező, emlékmű, mauzóleum: Belépő 8 BGN
  • Aladzsa kolostor: Belépő 5 BGN
  • Veliko Tarnovo – Carevec fellegvár: Belépő 14 BGN

 

A belépők ára tájékoztató jelleggel került feltüntetésre, előzetes tájékoztató nélkül módosulhatnak! Vegyék figyelembe, hogy a szolgáltatók előzetes értesítés nélkül is megváltoztathatják a belépők árait. A fizetős látványosságok megtekintése nem kötelező, aki nem szándékozik igénybe venni, a program idejére szabadidőt kap.
Az árak bizonyos esetekben nem csak a belépőjegyeket, hanem járulékos költségeket is tartalmaznak (adminisztrációs díj, helyi idegenvezető, szervezési költség, csoportbejelentés, transzfer, egyéb költségek).

Felszállási helyek

Találkozó: az indulás napján reggel 05:30 órakor Budapesten, a Déli pályaudvar CBA élelmiszeráruház felőli oldalán (Mercure hotel mögött).

További felszállási lehetőségek: Kecskemét – Auchan parkoló, Szeged – Volán pályaudvar (Mars tér),  illetve az útvonal figyelembevételével előre egyeztetett helyen.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Magyar emlékek Bulgáriában, tengerparti pihenéssel” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest