Nagy_Magyarorszag_terkep_20210927-600x400w

Határtalanul program

Ízelítő ajánlatainkból (iskoláknak) – megvalósult mintaútvonalak

A felsorolt utak a segítségünkkel megnyert pályázatok programjai. Ha ezek közül választanak, akkor sok éves tapasztalataink szerint jó esélyük van a sikerre.

Természetesen ezektől eltérő egyéb, bármilyen kívánságot megvalósítunk, bármilyen programot megírunk, megszervezünk, az ezeknek megfelelő pályázatot elkészítjük.

Minden határtalanul úton, a program lebonyolítása során biztosítjuk az alábbiakat:

  • Ellátás: teljes ellátás (reggeli, ebédre hideg csomag, este bőséges vacsora).
  • Utazás: légkondicionált autóbusszal a diák csoport létszámához igazodva.
  • Szállás: kollégiumban, szállodában, panzióban, vagy falusi turizmus keretében.

Felvidéki útvonalak

Üres elem, hogy mind csukva legyen
A Magas-Tátrától Pozsonyig - 4 nap

Felvidéki kirándulás – 4 nap

1., nap

Utazás közben a 4 napos program áttekintése, beszélgetés Felvidék történelméről, kulturális és természeti kincseiről. A Magas-Tátrába érve földrajzból a Kárpátokról tanultak felelevenítése kiselőadásokkal, kérdésekkel: magashegység, hegylánc, gleccsertó, moréna, hágó, tengerszem, hegyvidéki éghajlat, növényzet, állatvilág, délibáb, főn szél, kőzete. A kérdésekre adott jó válaszok jutalmazása. Poprádra, a Magas-Tátra kapujába érve gyönyörködés a panorámában. Ótátrafüreden séta az üdülőtelepen. Megtekintjük az Osztrák-Magyar Monarchia építészetének remekművét, a XX. század fordulóján épült Grand Hotelt. Beszélünk a savanyúvíz források, oxigéndús levegő emberi szervezetre gyakorolt hatásáról. A Csorba-tónál megtekintjük a Magas-Tátra jellegzetes magashegyi villamosát, amely a Történelmi Magyarország legmagasabban fekvő villamosított vonala volt. Túra a tengerszem mentén. Magas-Tátra növényzeti öveinek, állatvilágának megfigyelése, feladatlap kitöltése túra közben. Piknikezés. Viselkedési szabályok betartása túrázás közben Tátra Nemzeti Park területén. A Nemzeti Parkok jelentősége. Várhosszúréti temetőben tisztelgés Wass Albert: Gyertyaláng című versével, mécsesekkel a II. világháborúban elesett magyar katonák kopjafájánál, virágok ültetése az emlékhely köré. A krasznahorkaváraljai magyar nyelvű iskola diákjainak meglátogatása. Diákestet tartunk, melynek témája a magyar várak és városok a Felvidéken, a mai Szlovákiában. Az est kiemelt témája a nemrég leégett krasznahorkai vár. Kiselőadások bemutatják a vár utolsó tulajdonosait, az Andrássy grófokat. A helybeliek beszélnek a tűz pusztításáról és az újjáépítés állásáról.  A kőrösis tanulók átadják iskolájuk adományát a vár helyreállítására. Az est felvidéki dalok tanulásával, táncházzal zárul. Szálláson útinapló írása. A nap értékelése.

2., nap

“Közép-Szlovákia ékszerdobozában”, Besztercebányán séta : püspöki székesegyház, ferde várostorony, Mátyás-ház, Thurzó-ház, Beniczky-ház, várnegyed, Ezüst-kapu felkeresése, történetük felelevenítése kiselőadásokkal.  Reneszánsz stílusjegyek gyűjtése, rajzolása a reneszánsz palotáknál. Emlékezés Bethlen Gáborra, akit itt választottak magyar királlyá 1620-ban. A középkori Magyarország bányavárosairól, a bányaművelésről, a nemesfémbányászatról történelemből és földrajzból tanultak felelevenítése. Várostérképen a meglátogatott helyek bejelölése. Utazás közben Besztercebányán vásárolt magyar nyelvű újságok olvasása. Selmecbányán séta a Világörökség részét képező belvárosban az egykori tehetős bányatulajdonosok lakóházai közt. Régészeti- és bányászati múzeumban a középkorban virágzó bányaművelést, annak szerszámait, kőzetmintákat szemléltető kiállítás megtekintése. A város teraszos építkezésének megfigyelése. Csitáron Kodály Zoltán emléktáblájának megkoszorúzása, ének óráról ismert “A csitári hegyek alatt” című népdal eléneklése. A festői környezetben lévő Nyitrán városnézés: egykori vármegyeháza, kanonokház, vár – Vazul-torony, püspöki székesegyház. Vazulról, a szabad királyi városokról tanulta felelevenítése feladatlappal. Látogatás a magyar tannyelvű zsérei iskolában. Mesekönyvek, ifjúsági regények, ismeretterjesztő könyvek ajándékozása az iskola könyvtárának. Bemutatják lakóhelyüket, tájegységüket rövid műsorral egymásnak a két iskola diákjai. Beszélgetés a külhoni magyar gyerekekkel mindennapjaikról, hagyományaikról. Szálláson útinapló írása. A nap értékelése.

3., nap

Bajmóc, a romantikus francia kastélyokat idéző mésztufa rakáson épült “mesebeli” vár és parkjának (állat-és botanikuskert) megtekintése, a magyarországi és felvidéki diákokkal. Neoromán és gótikus stílusjegyek gyűjtése, rajzolása. A tanulók kiselőadással felidézik a parkban álló Mátyás király hársfájához fűződő legendákat. A várkastély alatti cseppkőbarlang meglátogatása. Földrajzi ismeretek felidézése kérdésekkel: cseppkőbarlang, mésztufa. Trencsén, séta a várhoz, mely Csák Máté tartományi székhelye, jeles történelmi események (békeszerződés, eljegyzések, esküvők, Szent Korona őrzése) helyszíne volt. A helyszínhez kötődő történelmi személyiségek (a “kiskirály” Csák Máté, Károly Róbert, Hunyadiak, Szapolyaiak, Bocskai, Rákóczi) és a vesztes trencséni csata felidézése. Ady Endre: Csák Máté földjén c. versét elszavalja egy tanuló. Ezután Beckó várának romjaihoz túrázunk. Rövid megálló a világhírű fürdővárosban, Pöstyénben. A gyógyvizek hatása. A szálláson útinapló írása. A nap értékelése.

4., nap

Séta az évszázadokon keresztül Magyarország egyházi központjaként működő Nagyszombat óvárosában. Különböző rendek és felekezetek templomainak, az építészeti sokszínűségnek, stílusoknak (gótikus, copf, reneszánsz, barokk, empire) a megfigyelése. Pázmány Péter alapította első magyarországi egyetem, Kodály gimnáziuma, a bazilika és a várostorony felkeresése vaktérkép segítségével csoportmunkában. A program az egykori magyar koronázási fővárosban, a reformkori országgyűlések helyszínén, Pozsonyban folytatódik. Megtekintjük a koronázásoknak helyet adó Szent Márton Dómot, az egykori országgyűlések házát, Óváros házát, Mihály-kaput. Magyar nyelvű feliratok gyűjtése. Ajándéktárgyak vásárlása. A belvárosi séta után a felújított vár megtekintésével folytatódik a program. Már a 9. század végén jelentős, székhelyként  szolgáló várerőd szerepét betöltő vár parkjában sétálva különböző szemszögből tárul elénk Pozsony városa. Látkép rajzolása, feltüntetve a rajzon Pozsony megismert látnivalóit. A kirándulás a dévényi várrom megtekintésével folytatódik, mely egykor a történelmi Magyarország nyugati kapuja, határvár volt. A várkút melletti kilátóteraszról a Morva-Duna tölcsértorkolatának megfigyelése. A Borostyánútról, a Szentföldi zarándokútról tanultak felelevenítése. Ady Endre: Góg és Magóg fia vagyok én című versének elszavalása. A kirándulást a magyar Himnusz eléneklésével zárjuk. Útban hazafelé a szerzett ismeretek, élmények megbeszélése napokra lebontva a készített fényképek, videofelvételek segítségével. A tanulók megfogalmazzák, milyennek gondolták utazás előtt és milyennek látják utazás után a felvidéki magyarság helyzetét.

Bányavárosok a Közép-Felvidéken és dunajeci tutajozás - 5 nap

1., nap: Somoskő – Fülek

A somoskői vár romjaihoz túrázunk, ahol megtekintjük a híres bazaltorgonákat is. A füleki várban teszünk látogatást, ahol a budai pasa II. Rákóczi Ferenc nevelőapját, Thököly Imrét Közép-Magyarország uralkodójának nevezte ki. Szállás, ellátás Várhosszúréten diákszálláson.

2., nap: Zólyom – Selmecbánya – Úrvölgy

Zólyomban, Balassi Bálint szülőhelyén tekintjük meg a várat és az emléktáblát. Selmecbányán ismerkedünk az ezüst bányászatból meggazdagodó, egykor németek lakta várossal. Úrvölgyben, az autentikus bányászfaluban gyönyörködünk, majd, megtekintjük a meseszép evangélikus templomot is. Szállás, ellátás Várhosszúréten diákszálláson.

3., nap: Rozsnyó – Szádelői-völgy – Kassa

Rozsnyó II. Rákóczi Ferenc kedvenc volt. Szép belvárosában sok-sok magyar emléket és emléktáblát találunk. Kassa: városnézés után a dómban megkoszorúzzuk a nagyságos fejedelem, II. Rákóczi Ferenc, édesanyja, a munkácsi hős Zrínyi Ilona és gróf Bercsényi Miklós generális szarkofágját. Szádelői-völgy: az UNESCO Világörökség részét képező vadregényes szurdokvölgyben kirándulunk. Szállás, ellátás Várhosszúréten diákszálláson.

4., nap: Eperjes – Sáros vára – Szepesi vár – Lőcse

Eperjesen megtekintjük a Rákóczi-házat, és az „eperjesi hóhér”, Caraffa tábornok áldozatainak emlékművét. II. Rákóczi Ferenc Sáros várába menekült a Wesselényi féle összeesküvést követően, innen vitték a bécsújhelyi börtönbe. Túrát teszünk a Nagysáros felett magasodó impozáns romokhoz. Szepesvár: Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű vára, Szapolyai János szülőhelye. Lőcsén megtekintjük a középkori városházát, és előtte a szégyenketrecet. Szállá, ellátás Lőcsén vagy Késmárkon.

5., nap: Késmárk – tutajozás a Dunajecen

Késmárkon megnézzük II. Rákóczi Ferenc nevelőapjának, a kuruc vezérnek, Felső-Magyarország és Erdély fejedelmének, Thököly Imrének a sírját. Elsétálunk Késmárk várához, amely a Rákóczi-szabadságharcban is fontos szerepet játszott. Fakultatív lehetőség: a Dunajecen gorál tutajokon teszünk festői túrát, a tajtékzó hullámokból kiemelkedő sziklák és a zöld fenyvesek között.

Kérésre részletes programot küldünk.

Bányavárosok vonzásában - 4 nap

Bányavárosok vonzásában: Hont, Bars, Zólyom, Selmecbánya, Besztercebánya, Breznóbánya, Körmöcbánya – 4 nap

 

Az egykori tűzhányók már évmilliók óta pihennek, az utóvulkáni működésből fakadó ércesedési folyamat kincseit, az aranyat és az ezüstöt sem bányásszák már. Sajnos a magyarok, a németek és a gorálok többsége is eltűnt e vidékről, de igen gazdag épített örökségüket nem kell a múlt mély kútjából előbányászni, hisz az folyton szembejön az utazóval, járjon az ember Selmecbányán, Körmöcbányán vagy Besztercebányán. A Felvidék szívének középkori bányavárosai a Garamot kísérő vulkanikus hegységekhez kötődnek, de a Bányavidéket északról ölelő Alacsony-Tátra is szebbnél szebb tájképek sokaságával büszkélkedhet.

1., nap: utazásunkat Szentantalon, a Koháryak kastélyában kezdjük, majd Selmecbányán folytatjuk, amely a középkortól hosszú évszázadokon át bányáiról, aranyműveseiről és iskoláiról messze híres városa volt hazánknak. A délután már Bars vármegye egykori központjában, Körmöcbányán ér bennünket, amely a világ legrégebbi pénzverdéjéről ismeretes.

2., nap: Következő napunkon a Garamot követjük előbb északi, majd keleti irányba, így jutunk el Zólyomból Besztercebányán át Breznóbányára, de közben érintjük a fatemplomáról híres Garamszeget és Zólyomlipcse várkastélyát is.

3., nap: utolsó előtti napunkon felemelkedünk a Dóvali-hágóba, ahonnan könnyed sétával érhetőek el 1400 métert meghaladó hegycsúcsok.

4., nap: reggeli után megtekintjük Zólyomot, a gyönyörű kastélyt, ahol Balassi(a) Bálint született, majd indulunk hazafelé.

Kérés esetén küldjük a részletes programot.

Barangolás Palócföldön, a határ mentén - 5 nap

Barangolás Palócföldön, Kelet-Felvidéken, a mai határ mentén – 4 NAP

Palócföld búzatermő völgyeivel, égbetörő bérceivel, ércet ontó bányáival, a maga zárkózottságában mindig is egy sajátos szokású és szellemű külön kis országot alkotott a múltban, s alkot ma is. Bár az itt születő Ipolyt 1920-ban határfolyóvá tették, de a természeti környezettel derűs összhangban élő jó palócok színes világát nem sikerült kiradírozni. A sajátos nyelv- és észjárás, a népi kultúra és hitvilág, melyekből Mikszáth, Madách és Krúdy is ihletet merített, ha szigetekben is, de ma is jelen van Palócföldön. Lévától Rimaszombaton és Losoncon át Rozsnyóig, a Garamtól a Sajóig, Drégelytől Krasznahorkáig „valahány völgy, annyi különböző kis világ” mesél fényes múltról és reménybeli szebb jövőről.

 1., nap: Utazásunk során nyugatról kelet felé hódítjuk meg az egykori Hont, Nógrád és Gömör-Kishont  vármegye területén elterülő Palócföldet. A drégeli rom alatt lépünk át a Felvidékre, hogy egyfajta irodalmi barangolást téve megismerjük Szklabonyát és Alsósztregovát, Mikszáth és Madách szülőhelyét. A Balassiak ősi fészkének, a kékkői várnak megtekintése után a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatta Gömöri Kézműves Társulás vendégei leszünk Várhosszúréten, egy diákszálláson, ahol megvacsorázunk, majd álomra hajtjuk fejünket.

2., nap: reggeli után a magyar kultúra és történelem ösvényén kúszunk fel a Murányi-fennsíkra, a Murányi Vénusz, Széchy Mária fellegvárába. Várhosszúréten töltjük az éjszakát.

3., nap: reggeli után már Gömört járjuk: Rozsnyó és Krasznahorka megismerése után megnézzük a Szilicei-jégbarlangot és a Gombaszögi-cseppkőbarlangot is. Várhosszúréten töltjük az éjszakát.

4., nap: hazafelé kastély- és vártúra keretében járjuk be Gács, Fülek településeket, és rövid városnézést tartunk Rimaszombaton és Losoncon is, majd indulunk hazafelé.

Felvidéki irodalmi mozaikok - 5 nap

Felvidéki irodalmi mozaikok– tematikus út – 5 nap

1., nap:

Első megállónk Mikszáthfalva (Szklabonya) lesz. 1847-ben itt, a tót atyafiak és jó palócok földjén született, és ma is itthon van halhatatlan lelke a magyar széppróza mesterének, Mikszáth Kálmánnak. A ház, ahol a nagy palóc nevelkedett, ma emlékház, az író életéről és munkásságáról szóló kiállítással. A zegzugos kis faluban megkeressük azokat az emlékhelyek, amelyek képesek életre kelteni Mikszáth írásait. Alsósztregova: Madách-kastélyát a 19. század elején Madách Imre apja építtette. 1996-ban újították fel. A kastélyban kiállítás mutatja be Madách Imre, Bél Mátyás és Rimay János munkásságát. Madách Imre síremléke a kastélyparkban látható, Ádám szobra díszíti. Kékkő vár: Kékkő várát a befolyásos Balassi család építtette a XII. sz.-ban. E család egészen a XIX. sz.-ig élt a várban. A család sarja a jelentős költő és törökellenes hazafi, Balassi Bálint (1554-1594). Gácsi-vár 1612-ből származik, Gács községében található. Elhelyezkedését tekintve magányos erdős dombon fekszik. A vár panorámája valóságos mesekép, a kastély ablakából 15 környező falu, valamint megfelelő látási viszonyok között, a Magas-Tátra néhány csúcsának lenyűgöző képe tárul a látogató szeme elé. A kastély erdős parkja 13 hektáron terül el, található benne mesterséges tó is. A Gácsi vár az irodalomban a 12. századból őriz emlékeket. Gács várát Mátyás foglalta vissza, majd Losonczi István birtoka lett a 16.sz. első felében, utána pedig a Forgách családhoz tartozott. A legtöbb károsodást a világháborúk során szenvedte el. Az 1950-es években, magtárként használták Gács lakosai, ezután kezdődött meg a vár felújítása, mely 1963-64-ig tartott. Losonc: 1622-ben itt őriztette Bethlen Gábor a Szent Koronát egy ideig. Csokonainak, Petőfinek és Tompa Mihálynak itt fedeztek fel eddig ismeretlen verseit.

2., nap:

Irány a MAGAS-TÁTRA! Zólyom: Balassi Bálint szülő helye. Jókai: Szeretve mind a vérpadig című művében a híres pisztolypárbaj itt játszódik. Poprád: Poprád történelmi centruma az orsószerű Szent Egyed-tér (Námestie sv. Egídia) körül terül el. A főteret főleg barokk és klasszicista stílusban épült polgárházak övezik, amelyek nagyrész a 18. és a 19. századból származnak. A város domináns épülete a Szent Egyed-templom, amely a 13. századból származik. Nem fogjuk kihagyni a Tátraaljai Múzeumot sem, amely gyűjteményei segítenek jobban megismerni a tátraaljai régiót.

3., nap:

Túrák a Magas-Tátrában

4., nap:

Késmárk – Szepes vára – Sáros vára. Késmárkon megkoszorúzzuk II. Rákóczi Ferenc nevelőapjának, Zrínyi Ilona második férjének, Felső-Magyarország fejedelmének, a kuruc vezérnek, Thököly Imrének a szarkofágját, amely az evangélikus templomban látható a mauzóleumban, és meglátogatjuk az UNESCO Világörökség részét képező cipszer fatemplomot. Kívülről megcsodáljuk a Rákóczi-féle szabadságharcban fontos szerepet játszó Thököly-várat is. Szepes vára: Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű várának, Szapolyai János magyar király szülőhelyének megtekintése. A várból gyönyörű panoráma tárul elénk a Magas Tátra csúcsaival. Kirándulást teszünk Sáros várához. A tatárokkal vívott szerencsétlen végű muhi csata után, 1241-ben IV. Béla király is e várban lelt menedéket néhány napra. Évszázadokig a vár volt a megyeszékhely, és fészke egyúttal a királyi várispánnak is.

5., nap:

Lőcse: A Felvidék legszebb kisvárosai közé tartozik, szinte hiánytalanul fennmaradt középkori városfal öleli körbe gótikus és reneszánsz műemlékekkel teli óvárosát. A hajdani Szepes vármegye egykori székhelyének legfőbb látnivalója a legértékesebb gótikus szárnyas oltárok tárháza a Szent Jakab-templom. A város főterét Szlovákia legszebb terei közt tartják számon, a gótikus templom mellett álló csodaszép gótikus városháza a város szimbóluma. a Felvidék legszebb kisvárosai közé tartozik, szinte hiánytalanul fennmaradt középkori városfal öleli körbe gótikus és reneszánsz műemlékekkel teli óvárosát. A hajdani Szepes vármegye egykori székhelyének legfőbb látnivalója a legértékesebb gótikus szárnyas oltárok tárháza a Szent Jakab-templom. A város főterét Szlovákia legszebb terei közt tartják számon, a gótikus templom mellett álló csodaszép gótikus városháza a város szimbóluma. Irodalmi vonatkozású helyek felkeresése: Krúdi Gyula : Tizenhat város, tizenhat lány elbeszélése itt játszódik. Mikszáth Kálmán: Fekete város című mű helyszíne. Jókai Mór: A lőcsei fehér asszony műve is ehhez a városhoz kapcsolódik. Eperjes: Műemlékei a történelmi belvárosba koncentrálódnak, az orsószerű főtér és Fő utca (Hlavná ulica) környezetében. A főutca épületein az 1887-es tűzvész károkat okozott; az eredetileg késő gótikus, reneszánsz és barokk polgárházak ezért új homlokzatot kaptak. A legjelentősebbek az alábbiak: Kazinczy itt volt joggyakornok. Tompa és Petőfi itt találkoztak és „költő versenyt” rendeztek Kerényi Frigyes házában. Szent Miklós-társszékesegyház; Klobušický-palota (Klobušického palác); Rákóczi-ház (Rákócziho palác): a 17. század elején épült reneszánsz épületben kötötte meg 1633-ban I. Rákóczi György a császár követeivel az eperjesi egyezményt; városháza: 1424-ben építették. Ma Bormúzeum; görög katolikus Keresztelő Szent János-székesegyház. Kassa: Szlovákia második legnagyobb városa, Kassa legtöbb műemléke a kassai Fő utcán, a település ősi központjában található, csaknem mindegyiknek magyar vonatkozása is van, közülük a legfontosabb az Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére szentelt Szent Erzsébet-dóm. Márai Sándorról is itt fogunk megemlékezni. Rodostói ház (Rákóczi utolsó háza – ill. annak másolata a múlt század 40-es éveiben épült és csak fél évszázaddal később lett a Kelet-szlovákiai Múzeum egyik állandó kiállítóhelye. Az eredetije a törökországi Rodostóban található. A török építészet egyedülálló példájaként betekintést nyújt II. Rákóczi Ferenc életének utolsó időszakába is, aki száműzetésének éveit ilyen épületben töltötte. Hogy az összkép még teljesebb legyen, eredeti berendezésének egy részét Törökországból szállították ide.)

Felvidéki magyar szigetek Csallóköztől a Zoboraljáig - 3 nap

A Kisalföldön, a Duna, a Kis-Duna és a Vág-Duna ölelésében elnyújtózó Csallóköz, Európa legnagyobb szárazföldi szigete egykor a folyók és mocsarak áthatolhatatlan birodalma volt, csak a Duna feltöltő munkája után vált emberi életre alkalmassá. Egykoron Lél törzse vette birtokba, és felvirágoztatta a kincses szigetet, amelyen az idők során sajátos népi kultúra és igen gazdag épített örökség halmozódott fel. A Duna óvó ágai ölelte Aranykert megannyi ősi népregét őriz. Kukkónia ingoványaiban táltosok és boszorkányok, tündérek és sárkányok rejtőztek, és hinni szeretnénk, hogy az új idők rémisztő zaja nem űzte őket el örökre innen. A régen tépő balsors után is megtapasztalhatjuk, ha ide látogatunk: Csallóköz mindmáig a felvidéki magyarság erős magyar szigetét képezi. Csallóköztől északra, a Kis-Duna, a Vág és a Kis-Kárpátok határolta sík vidéken már Mátyusföldön járunk, míg Nyitra környékén a Zoboralján. Ez a Kárpát-medence legészakibb magyar nyelvszigete, amelynek népe újra és újra hitet és erőt meríthet abból a sajátos néphagyományból, amit a 20. században Kodály Zoltán tett az egyetemes magyar kultúra közkincsévé.

1., nap: a széles Felvidék délnyugati felében indul nagyívű pályája a Kárpátok hegyláncának, és innen a dévényi vártól indul a mi utunk is. Régi idők új dalai vezetnek bennünket Ady Endre szavaival egykori ősi koronázó városunkba, Pozsonyba. Szállás, ellátás falusi turizmus keretében Zsérén vagy Nyitrán diákszálláson.

2., nap: reggeli után meglátogatjuk Nyitrát, ahol a Nemzetpolitikáért felelős államtitkárság a tavalyi évben anyagilag támogatta a Csemadok területi választmányát. Megnézzük a püspökvárat és székesegyházat, a vármegyeházát és a milleneumi emlékművet. majd Nagyszombatot, ahol Pázmány Péter alapította az első magyarországi egyetemet. Csitáron, Kodály emléktáblájánál A Csitári hegyek alatt… című dal éneklésével emlékezünk a nagy zeneszerzőről. Szállás Zsérén, vagy Nyitrán diákszálláson.

3., nap: reggeli után már a Csallóköz és Mátyusföld vidékét járjuk: meglátogatjuk a gútai vízimalmot, bekukkantunk a Léli-szigetre, majd megállunk Ógyallán, Konkoly-Thege Miklós és Feszty Árpád szülőhelyén. Ezután megtekintjük Jókai városát, a Trianont követően az új határ túloldalán maradt igazi Komáromot. Utána indulás hazafelé.

Kis ízelítő a Nyugat-Felvidék magyar kincseiből – 3 nap

1., nap: Selmecbánya – Garamszentbenedek – Zsére

Selmecbánya, tájékozódási csapatverseny térkép segítségével: a feladat, hogy a nevezetességek megkeresésével jussanak el az Evangélikus Líceum épületéhez, ahol a diákok megemlékezést tartanak Petőfi Sándorról, és Mikszáth Kálmánról, akik itt tanultak, majd koszorút helyeznek el az emléktáblán. Élménypedagógia módszereivel élve, több kompetencia fejlesztése is megvalósul: anya- és idegen nyelvi kommunikáció; digitális (fotó-videó készítése); művészeti (építészeti stílusjegyek). Az Óvár felfedezése során a diákok tovább bővíthetik tudásukat történelem (bányavárosok és felvidéki várak szerepe, II. Rákóczi Ferenc szabadság harc) és földrajz (térképismeret, térképolvasás) tantárgyban is. Tovább utazunk Garamszentbenedekre, a kéttornyú bencés apátsági vártemplom és kolostorhoz,amely a Felvidék második legnagyobb kolostora. A gótikus templom a közép-európai kora gótika egyik legszebb emléke, főkapuzata a jáki templom bejáratának szépségével vetekszik. A diákok kiselőadást tartanak a felvidéki magyar vár és kastélyépítészet remekeiről. Különös figyelemmel a vártemplomokra és a következő napi programokra. A tanárok értékelik az előadásokat. Tananyag-kapcsolódás: a román és a gót építészeti stílusjegyek összehasonlítása (rajz- és vizuális nevelés, történelem). Szállás, ellátás Zsérén faluturizmus keretében, vagy Nyitrán diákszálláson.

2., nap: Bajmóc – Trencsén

Látogatás a zsérei magyar iskolában Bemutatkozás az általunk készített prezentációval. Megismertetjük a külhoni magyar diákokat: magyarországi végvárakat bemutató kisfilmmel. Betekintést kapnak tanulóink a magyar iskola életébe, megismerik közösségét, helyzetüket, kiszolgáltatottságukat. Ezáltal képesek lesznek véleményt alkotni a határon túli magyarokat érintő kérdésekben, megerősödik a magyarságtudatuk, az összetartozás érzése elmélyül. Ezt követően megtekintjük a Felvidék legszebb, csodálatosan felújított várkastélyát, Bajmócot. A várat a Thurzó és Pálffy család birtokolta. Az épület a romantikus francia várkastélyok hangulatát idézi. A diákok közös vetélkedőt tartanak a felvidéki magyar főnemesi családokról és az általuk birtokolt várakról. A tanárok értékelik az elhangzottakat. A magyarországi diákok ajándékkönyveket adnak át felvidéki társaiknak. Utazunk tovább, majd újabb megálló: Trencsén. Séta a belvárosban, majd a vár megtekintése, amelyet a magyar királlyal is szembe szálló Csák Máté is birtokolt. A vár jelentős szerepet játszott az Árpád-házi királyokat követő időszakban, majd a Rákóczi harc idején is. Számos jelentős főnemesi család is birtokolta. Kiselőadás hangzik el a trencséni vár történetéről. Az aznapi program során készített fotókat, videókat felteszik a korábban az út alkalmával létrehozott Facebook oldalra. Szállás, ellátás Zsérén faluturizmus keretében, vagy Nyitrán diákszálláson.

3., nap: Zsére – Nagyszombat – Pozsony

A diákok sétát tesznek az egykori királyi városban Nagyszombaton. Megkoszorúzzák Pázmány Péter emléktábláját, aki az első magyar egyetemet alapította a városban. A városnézés a Szent Miklós plébániatemplomban, majd a várostoronynál folytatódik. A diákok kis vetélkedőt tartanak egymás között a magyar város történetéről, Pázmány Péter szerepéről a magyar művelődéstörténetben és ellenreformációban. Pozsony, ahol megnézik a várat és a belvárost. Szent Márton Dómtemplom, ahol a Habsburg-házi magyar királyokat koronázták (megtisztítják a Dóm környezetét), vár, csodálatos kilátással a Dunára és a városra. A tanulók tanáraik vezetésével áttekintik az elmúlt napok eseményeit, felidézik az emlékeket, az új ismereteket felvidéki magyar várakról és városokról, Magyarország és ezen belül Felvidék történelméről a Habsburg-házi magyar királyokról. A tanárok tesztet töltetnek ki, mellyel ellenőrzik a kiránduláson tanultakat, az új ismereteket. A diákok az úton készített fotókkal, videóval illusztrált írásos anyagot tesznek fel a Facebookra és az iskola web oldalára.

Kis ízelítő a Kelet-Felvidék magyar kincseiből – 3 nap

1., nap: Szklabonya – Rimaszombat – Rozsnyó – Várhosszúrét

Mikszáth Kálmán szülőházának meglátogatása, koszorúzás. Az író munkásságának bemutatása a diákok által kiselőadás formájában, melyet itthon elkészítenek. Továbbutazás Alsósztregovára a Madách-család kastélyához, Madách Imre síremlékének koszorúzása, a múzeum megtekintése. A kiállításról rövid összefoglaló készítése csoportokban. A két helyszínen a kiselőadások során sor kerül a palóc tájnyelv ismertetésére, a palóc hagyományok, bemutatására. A téma kapcsolódik a magyar irodalom 7. évfolyamának tananyagához-reformkor irodalma-, magyar nyelvtanból a palóc tájnyelv bemutatásával a nyelvjárásokhoz, melyet itthon az előkészítő tevékenység során szaktanár által megismernek a diákok. A Rimaszombatban a tanulók várostérkép segítségével felfedezik a nevezetességeket. Térképismeret, tájékozódó képesség fejlesztése megjelenek a földrajz tantárgyon belül. A fogadó iskola diákjainak javaslatai alapján a város felfedezése. Városnézés Rozsnyón, a következő épületek felkeresése: Diák-templom, Tűztorony, volt Fekete Sas szálló (analógia keresése a hódmezővásárhelyi Fekete Sas szálló épülete, stílusa, szerepe között), Bányászmúzeum.  A partneriskola diákjainak fotók készítése, a meglátogatott helyek feltüntetése a térképen, majd este a szálláshelyen a készített képekből kis prezentáció készítése a fogadó iskola számára. A diákok csapatban dolgoznak, majd a csoportok munkáját értékeljük. A nap folyamán gyűjtött anyagból prezentációk készítése diákcsoportokban. A prezentációk témái: Mikszáth Kálmán írói munkássága, a Felvidék lakosainak ábrázolása; a Bányászmúzeum Rozsnyón; Fekete Sas szálló Rozsnyón és Hódmezővásárhelyen; Séta Blaha Lujzával Rimaszombaton (movie maker bemutató). Szállás, ellátás diákszálláson.

2., nap: Krasznahorka – Betlér – Domica – Várhosszúrét

Krasznahorkán a vár (amennyiben még tart a felújítása, akkor kívülről) és az Andrássy mauzóleum megtekintése. Megemlékezés az Andrássy családról. Koszorú elhelyezése a sírnál. Betlér: az Andrássy kastély és parkjának megtekintése, fényképek készítése a kastélyparkban elektronikus fotóalbumhoz, melyet hazaérkezve készítünk el projekttermékként, az iskola honlapján kerül bemutatásra. Előzetesen elkészített beszámolók az Andrássy családról. A Domica-cseppkőbarlang megtekintése, bemutatása idegenvezető által. A látogatás után csapatonként 1-1 rejtvény készítése a barlanghoz kötődően. A rejtvényeket egymás között kicserélve este a vendéglátó diákokkal együtt oldják meg a csapatok. A kirándulásra elkísér bennünket 10 fő a házigazdák közül. Túra a várhosszúréti barlangrendszerben, képzett vezetővel és a vendéglátó diákokkal. A pályázatban részt vevő osztály profilja emelt szintű természettudományos képzés, így a barlangászás szervesen kapcsolódik hozzá. A barlangtúra során a karsztképződmények megfigyelése, jellemzői, az elméleti ismeretek felelevenítése, bemutatása. Sor kerül a barlang élővilágának megismerésére is. A barlangok jelentősége, környezet- és természetvédelmi szempontok figyelembevételével. A hazai és felvidéki természetvédelmi és túramozgalmak összehasonlítása, a barlanglátogatás után erről beszélgetés. Az esti program címe: Játsszunk együtt határtalanul!

3., nap: Szádelő – Eperjes – Ránkfüred – Kassa

Túra a Szádelői-völgy sziklatornyainál, majd tovább Eperjesre. A város történetének ismertetése a tanulók által a beszámolót elkészítették otthon. Motivációs kérdés: Mi köze a városnak az eperhez? A főtér házsorának megtekintése,a kis tér maximális kihasználása, építészeti megoldás érdekessége, Rákóczi ház megtekintése. A régi evangélikus templom meglátogatása, megemlékezés Dembinski Henrik lengyel szabadsághősről, 1848/49-es szabadságharc tábornokról. Klobusiczky-palotánál megemlékezés gr. Bercsényi Lászlóról. Ránkfüreden a gejzír megtekintése, ha működik felvétel készítése a kitörés folyamatáról. Kassán a Dóm megtekintése, koszorú elhelyezése II. Rákóczi Ferenc és Bercsényi Miklós nyughelyénél.

Nagyjaink nyomában 3 nap a Kelet-Felvidéken - 3 nap tematikus program, Szklabonya, Rimaszombat, Rozsnyó, Krasznahorka, Betlér, Domica, Szádelő, Eperjes, Kassa

Nagyjaink nyomában a Kelet-Felvidéken, ikonikus várak, városok – 3 nap tematikus program

1., nap: Szklabonya – Rimaszombat – Rozsnyó – Várhosszúrét

Mikszáth Kálmán szülőházának meglátogatása, koszorúzás Szklabonyán/Miksszátfalván. Az író munkásságának bemutatása a diákok által kiselőadás formájában, melyet itthon elkészítenek. Továbbutazás Alsósztregovára a Madách-család kastélyához, Madách Imre síremlékének koszorúzása, a múzeum megtekintése. A kiállításról rövid összefoglaló készítése csoportokban. A két helyszínen a kiselőadások során sor kerül a palóc tájnyelv ismertetésére, a palóc hagyományok, bemutatására. A téma kapcsolódik a magyar irodalom 7. évfolyamának tananyagához-reformkor irodalma-, magyar nyelvtanból a palóc tájnyelv bemutatásával a nyelvjárásokhoz, melyet itthon az előkészítő tevékenység során szaktanár által megismernek a diákok. A Rimaszombatban a tanulók várostérkép segítségével felfedezik a nevezetességeket. Térképismeret, tájékozódó képesség fejlesztése megjelenek a földrajz tantárgyon belül.. Városnézés Rozsnyón, németül Rosenau a következő épületek felkeresése: Diák-templom, Tűztorony, volt Fekete Sas szálló (analógia keresése a hódmezővásárhelyi Fekete Sas szálló épülete, stílusa, szerepe között), bányászmúzeum, Nehrer ház, II. Rákóczi Ferenc sokat tartózkodott itt a szabadságharc alatta.  Krasznahorkaváralja, a helyi magyar iskola meglátogatása. A partneriskola diákjainak fotók készítése, a meglátogatott helyek feltüntetése a térképen, majd este a szálláshelyen a készített képekből kis prezentáció készítése. A diákok csapatban dolgoznak, majd a csoportok munkáját értékeljük. A prezentációk témái: Mikszáth Kálmán írói munkássága, a Felvidék lakosainak ábrázolása; a Bányászmúzeum Rozsnyón; Fekete Sas szálló Rozsnyón és Hódmezővásárhelyen; Séta Blaha Lujzával Rimaszombaton (movie maker bemutató). Szállás, ellátás Várhosszúréten, a diákoknak több ágyas, a kísérőknek kétágyas szobákban.

2., nap: Várhosszúrét – Krasznahorka – Betlér – Domica – Várhosszúrét

Krasznahorkán  a vár (kívülről) és az Andrássy mauzóleum megtekintése. Megemlékezés az Andrássy családról. Koszorú elhelyezése a sírnál. Betlér, az Andrássy kastély és parkjának megtekintése, fényképek készítése a kastélyparkban elektronikus fotóalbumhoz, melyet hazaérkezve készítünk el projekttermékként, az iskola honlapján kerül bemutatásra. Előzetesen elkészített beszámolók az Andrássy családról. A Domica-cseppkőbarlang megtekintése, bemutatása idegenvezető által. A látogatás után csapatonként 1-1 rejtvény készítése a barlanghoz kötődően. A rejtvényeket egymás között kicserélve este együtt oldják meg a csapatok. Túra a várhosszúréti barlangrendszerben, képzett vezetővel. A barlangtúra során a karsztképződmények megfigyelése, jellemzői, az elméleti ismeretek felelevenítése, bemutatása. Sor kerül a barlang élővilágának megismerésére is. A barlangok jelentősége, környezet- és természetvédelmi szempontok figyelembevételével. A hazai és felvidéki természetvédelmi és túramozgalmak összehasonlítása, a barlanglátogatás után erről beszélgetés néhány vendéglátó diákkal, kollégával. Az esti program címe: Játsszunk együtt határtalanul! Szállás, ellátás Várhosszúréten, a diákoknak több ágyas, a kísérőknek kétágyas szobákban.

3., nap: Várhosszúrét – Szádelő – Eperjes – Kassa

Túra a Szádelői-völgy sziklatornyainál, majd tovább Eperjesre. A város történetét ismertetik a tanulók.  A 13. század, különösen a tatárjárás (1241) utáni időszak a német betelepülés időszaka volt. Motivációs kérdés: Mi köze a városnak az eperhez? A főtér házsorának megtekintése, a kis tér maximális kihasználása, építészeti megoldás. Megemlékezés az itt született  Bercsényi Lászlóról, francia tábornokról, a kuruc vezér fiáról. Kassán a Dóm megtekintése, koszorú elhelyezése II. Rákóczi Ferenc és Bercsényi Miklós nyughelyénél, a Rákóczi ház megtekintése. Továbbutazás Tornyosnémetibe, határátlépés. Hazaérkezés Taksonyba az esti órákban.

Nagyjaink nyomában a Magas-Tátrától Pozsonyig - 4 nap

1., nap: Látogatás egy magyar tannyelvű iskolában Pelsőcön. Megtekintjük Krasznahorka „büszke vára”-t. Várhosszúréten Parditka József a példakép, a felvidéki ismert turisztikai vállalkozó felkeresése. Aki nemcsak a tudást és a hagyományt, hanem magyarságát is megőrizte. Parditka József házi gazdaságának megtekintése. Betlér, megtekintjük (kívülről) az Andrássy grófok kastélyát, séta a kastély kertben. Szállás, étkezés Imrikfalván.

2., nap: Lőcse a Felvidék legszebb kisvárosai közé tartozik. A hajdani Szepes vármegye egykori székhelyének legfőbb látnivalója a legértékesebb gótikus szárnyas oltárok tárháza a Szent Jakab-templom. A város főterét Felvidék leglátványosabb terei között tartják számon, a gótikus templom mellett álló csodaszép gótikus városháza a város szimbóluma. Szepes vára: Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű várának, Szapolyai János magyar király szülőhelyének megtekintése. Kassa, városnézés, a dómban megkoszorúzzuk a nagyságos fejedelem, II. Rákóczi Ferenc, a munkácsi hős Zrínyi Ilona és gróf Bercsényi Miklós generális szarkofágját, majd meglátogatjuk a Rodostói házat. Szállás Imrikfalván.

3., nap: Késmárk, itt született és itt van eltemetve Thököly Imre felső-magyarországi és erdélyi fejedelem. A Magas-Tátrába érve földrajzból a Kárpátokról tanultak felelevenítése. Ótátrafüreden megtekintjük az Osztrák-Magyar Monarchia építészetének remekművét, a XX. század fordulóján épült Grand Hotelt.  Szállás, étkezés Imrikfalván.

4., nap: Utazás nyugat felé. Útközben séta “Közép-Szlovákia ékszerdobozában”, Besztercebányán püspöki székesegyház, ferde várostorony, Mátyás-ház, Thurzó-ház, Beniczky-ház, várnegyed, Ezüst-kapu felkeresése. Emlékezés Bethlen Gáborra, akit itt választottak magyar királlyá 1620-ban. Zólyom, Balassi Bálint szülőhelye.  Majd indulunk haza.

Nagyjaink nyomában - 5 nap - Lőcse, Kémárk, Poprád, Krasznahorka, Betlér, Bbánya, Zólyom, Sbánya, Nagyszombat, Pozsony, Kassa

Nagyjaink nyomában – Lőcse, Késmárk, Poprád, Krasznahorka, Betlér, Besztercebánya, Zólyom, Nagyszombat, Pozsony – TEMATIKUS ÚT 5 nap

1., nap

Lőcse, a Felvidék legszebb kisvárosai közé tartozik, szinte hiánytalanul fennmaradt középkori városfal öleli körbe gótikus és reneszánsz műemlékekkel teli óvárosát. A hajdani Szepes vármegye egykori székhelyének legfőbb látnivalója a legértékesebb gótikus szárnyas oltárok tárháza a Szent Jakab-templom. A város főterét Felvidék leglátványosabb terei között tartják számon, a gótikus templom mellett álló csodaszép gótikus városháza a város szimbóluma. Késmárk, itt született és itt van eltemetve  Thököly Imre felső-magyarországi és erdélyi fejedelem. A sírboltban láthatóa eredeti sírköve, palástja és zászlói. Poprád (a Magas-Tátra kapuja és idegenforgalmi központja, séta a híres sétálóutcán). Majd Krasznahorka „büszke vára” mellett haladunk el. Sajnos a vár jelenleg zárva, felújítják, lehet, hogy jövő májusban már látogatható lesz. Szállás, étkezés Várhosszúréten, diákszálláson.

2., nap

Betlér, az Andrássy grófok meseszép kastélya, majd kirándulás a Szlovák paradicsomban. Szállás, étkezés Várhosszúréten, diákszálláson.

3., nap

Utazás nyugat felé. Útközben séta “Közép-Szlovákia ékszerdobozában”, Besztercebányán: püspöki székesegyház, ferde várostorony, Mátyás-ház, Thurzó-ház, Beniczky-ház, várnegyed, Ezüst-kapu felkeresése. Emlékezés Bethlen Gáborra, akit itt választottak magyar királlyá 1620-ban. Zólyom, Balassi Bálint szülőhelye, a mai Közép-Szlovákiában. Selmecbányán séta a Világörökség részét képező belvárosban az egykori tehetős bányatulajdonosok lakóházai közt. Szállás, étkezés Nyitrán.

4., nap

Reggeli után séta az évszázadokon keresztül Magyarország egyházi központjaként működő Nagyszombat óvárosában. Különböző rendek és felekezetek templomainak, az építészeti sokszínűségnek, stílusoknak (gótikus, copf, reneszánsz, barokk, empire) a megfigyelése. Pázmány Péter alapította első magyarországi egyetem, Kodály gimnáziuma, a bazilika és a várostorony felkeresése. A program az egykori magyar koronázási fővárosban, a reformkori országgyűlések helyszínén, Pozsonyban folytatódik. Megtekintjük a koronázásoknak helyet adó Szent Márton Dómot (itt koronázták a Habsburg-házi magyar királyokat), az egykori országgyűlések házát, az Óváros házát, a Mihály-kaput. A belvárosi séta után a felújított vár körüli park megtekintésével folytatódik a program. Szállás, étkezés Várhosszúréten.

5., nap

Reggeli után a krasznahorkaváraljai magyar nyelvű iskola diákjainak meglátogatása. Útközben az Andrássy mauzóleum megtekintése, majd Kassa, városnézés (dóm, a gótikus építészet egyik legszebb alkotása, II. Rákóczi Ferenc, Bercsényi Miklós nyughelye, Rodostói ház, Márai Sándor szülőházának megtekintése, egykori premontrei templom, rendház és gimnázium, a főtér palotái). Délután indulás.

Nagyjaink nyomában - 5 nap - a Tátrával Kelet-Felvidéktől Nyugat-Felvidékig

Nagyjaink nyomában a Magas-Tátrától Pozsonyig. TEMATIKUS ÚT 5 nap

1., nap

Az Andrássy mauzóleum, Betlér, az Andrássy grófok meseszép kastélya, majd majd Krasznahorka „büszke vára” mellett haladunk el. (Bakancslista) (Sajnos a vár jelenleg zárva, felújítják, lehet, hogy jövő májusban már látogatható lesz. Indulás Kassára. (Bakancslista) Városnézés, a dómban megkoszorúzzuk a nagyságos fejedelem, II. Rákóczi Ferenc, édesanyja, a munkácsi hős Zrínyi Ilona és gróf Bercsényi Miklós generális szarkofágját, majd meglátogatjuk a Rodostói házat, mely a nagyságos fejedelem törökföldi emigrációjának állít emléket. Ha időnk engedi megnézzük Márai Sándor szülőházát. Látogatás egy magyar tannyelvű középiskolában. Szállás, étkezés Várhosszúréten, diákszálláson, diákoknak többágyas, a kísérőknek kétágyas szobákban.

2., nap

Lőcse, (Bakancslista) a Felvidék legszebb kisvárosai közé tartozik, szinte hiánytalanul fennmaradt középkori városfal öleli körbe gótikus és reneszánsz műemlékekkel teli óvárosát. A hajdani Szepes vármegye egykori székhelyének legfőbb látnivalója a legértékesebb gótikus szárnyas oltárok tárháza a Szent Jakab-templom. A város főterét Felvidék leglátványosabb terei között tartják számon, a gótikus templom mellett álló csodaszép gótikus városháza a város szimbóluma. Késmárk, (Bakancslista) itt született és itt van eltemetve  Thököly Imre felső-magyarországi és erdélyi fejedelem. A sírboltban látható eredeti sírköve, palástja és zászlói. Megkoszorúzzuk II. Rákóczi Ferenc nevelőapjának, Zrínyi Ilona második férjének, Felső-Magyarország fejedelmének, a kuruc vezérnek, Thököly Imrének a szarkofágját, amely az evangélikus templomban látható a mauzóleumban, Szállás, étkezés Késmárkon, diákszálláson, diákoknak többágyas, a kísérőknek kétágyas szobákban.

3., nap

A Magas-Tátrába érve földrajzból a Kárpátokról tanultak felelevenítése kiselőadásokkal, kérdésekkel: magashegység, hegylánc, gleccsertó, moréna, hágó, tengerszem, hegyvidéki éghajlat, növényzet, állatvilág, délibáb, főn szél, kőzete. Ótátrafüreden séta az üdülőtelepen. Megtekintjük az Osztrák-Magyar Monarchia építészetének remekművét, a XX. század fordulóján épült Grand Hotelt. A Csorba-tónál megtekintjük a Magas-Tátra jellegzetes magashegyi villamosát, amely a Történelmi Magyarország legmagasabban fekvő villamosított vonala volt. Bélai cseppkő barlang. Szállás, étkezés Várhosszúréten, diákszálláson, diákoknak többágyas, a kísérőknek kétágyas szobákban.

4., nap

Utazás nyugat felé. Útközben séta “Közép-Szlovákia ékszerdobozában”, Besztercebányán (Bakancslista): püspöki székesegyház, ferde várostorony, Mátyás-ház, Thurzó-ház, Beniczky-ház, várnegyed, Ezüst-kapu felkeresése. Emlékezés Bethlen Gáborra, akit itt választottak magyar királlyá 1620-ban. Zólyom, (Bakancslista)  Balassi Bálint szülőhelye, a mai Közép-Szlovákiában. Selmecbányán séta a Világörökség részét képező belvárosban az egykori tehetős bányatulajdonosok lakóházai közt. Szállás, étkezés Nyitrán diákszálláson vagy egyszerű szállodában a diákoknak többágyas, a kísérőknek kétágyas szobákban.

5., nap

Reggeli után séta az évszázadokon keresztül Magyarország egyházi központjaként működő Nagyszombat óvárosában. Különböző rendek és felekezetek templomainak, az építészeti sokszínűségnek, stílusoknak (gótikus, copf, reneszánsz, barokk, empire) a megfigyelése. Pázmány Péter alapította első magyarországi egyetem, Kodály gimnáziuma, a bazilika és a várostorony felkeresése. A program az egykori magyar koronázási fővárosban, a reformkori országgyűlések helyszínén, Pozsonyban (Bakancslista)  folytatódik. Megtekintjük a koronázásoknak helyet adó Szent Márton Dómot (itt koronázták a Habsburg-házi magyar királyokat), az egykori országgyűlések házát, az Óváros házát, a Mihály-kaput. A belvárosi séta után a felújított vár körüli park megtekintésével folytatódik a program, majd indulás hazafelé, érkezés az esti órákban.

Rákóczi nyomában a Kelet-Felvidéken - 3 nap

1., nap: Fülek – Krasznahorkaváralja

A füleki várban teszünk látogatást, ahol a budai pasa II. Rákóczi Ferenc nevelőapját, Thököly Imrét Közép-Magyarország uralkodójának nevezte ki. Majd Krasznahorkaváraljára látogatunk. A “gömöri Ravenna”: Andrássy Franciskának férje, Dénes gróf által építtetett mauzóleuma egyedülálló szecessziós műemlék, carrarai márvány és színpompás apró mozaikok ezreinek felhasználásával. A gróf és felesége jótékony misszióira emlékeztet a falu mögötti erdőben, Krasznahorka vára alatt 1898-ban elhelyezett méretes emléktábla is, amely az Andrássy-birtok alkalmazottai részére alapított nyugdíjalap létrehozására emlékeztet. Megkeressük az emléktáblát, és sétát teszünk a renoválás alatt álló vár tövében. Kassa: a dómban megkoszorúzzuk a nagyságos fejedelem, II. Rákóczi Ferenc, édesanyja, a munkácsi hős Zrínyi Ilona és gróf Bercsényi Miklós generális szarkofágját, majd meglátogatjuk a Rodostói házat, mely a nagyságos fejedelem törökföldi emigrációjának állít emléket. Szállás, ellátás Kassa mellett.

2., nap: Eperjes – Sáros vára, a család valamennyi fejedelmi tagja megfordult (5 erdélyi fejedelem került ki a Rákóczi-családból). II. Rákóczi Ferencet ide zárták be, miután a nagysárosi kastélyából elhurcolták felségárulás vádjával. Kirándulást teszünk Sáros várához. A tatárokkal vívott szerencsétlen végű muhi csata után, 1241-ben IV. Béla király is e várban lelt menedéket néhány napra. Évszázadokig a vár volt a megyeszékhely, és fészke egyúttal a királyi várispánnak is. Szepes vára: Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű várának, Szapolyai János magyar király szülőhelyének megtekintése. A várból gyönyörű panoráma tárul elénk a Magas Tátra csúcsaival. Szállás, ellátás Késmárkon vagy Lőcsén.

3., nap: Lőcse – Késmárk

Lőcse: A régi városháza a 15. században épült, gótikus stílusban. Ma a sok érdekességet rejtő Szepesi Múzeum működik benne. Az emeleti részen berendezett kiállításon, melynek címe Lőcse 1918 – Levoča 1919 megemlékezünk a Trianoni eseményekről. Késmárkon megkoszorúzzuk II. Rákóczi Ferenc nevelőapjának, Zrínyi Ilona második férjének, Felső-Magyarország fejedelmének, a kuruc vezérnek, Thököly Imrének a szarkofágját az evangélikus templomban látható a mauzóleumban, és meglátogatjuk az UNESCO Világörökség részét képező cipszer fatemplomot. Kívülről megcsodáljuk a Rákóczi-féle szabadságharcban fontos szerepet játszó Thököly-várat is, majd indulunk haza.

II. Rákóczi Ferenc nyomában a Kelet-Felvidéken - 4 nap

1., nap: Fülek – Krasznahorkaváralja

A füleki várban teszünk látogatást, ahol a budai pasa II. Rákóczi Ferenc nevelőapját, Thököly Imrét Közép-Magyarország uralkodójának nevezte ki. Majd Krasznahorkaváraljára látogatunk. A “gömöri Ravenna”: Andrássy Franciskának férje, Dénes gróf által építtetett mauzóleuma egyedülálló szecessziós műemlék, carrarai márvány és színpompás apró mozaikok ezreinek felhasználásával. A gróf és felesége jótékony misszióira emlékeztet a falu mögötti erdőben, Krasznahorka vára alatt 1898-ban elhelyezett méretes emléktábla is, amely az Andrássy-birtok alkalmazottai részére alapított nyugdíjalap létrehozására emlékeztet. Megkeressük az emléktáblát, és sétát teszünk a renoválás alatt álló vár tövében. Szállásunkon Rigó Béla nemezelő és kosárfonó mutatja be tudományát. A kézműves foglalkozáson természetesen mi is kipróbálhatjuk ügyességünket. Szállás, ellátás Várhosszúréten diákszálláson.

2., nap: Szádelői-völgy – Kassa – Eperjes – Sáros vára, Szádelői-völgy: az UNESCO Világörökség részét képező vadregényes, sziklacsodákkal teli szurdokvölgyben kirándulunk. A monda szerint itt bukott alá repülő szárnyas lováról a fellázadt gótok által üldözött Dengezik herceg, Attila fia. Kassa: a dómban megkoszorúzzuk a nagyságos fejedelem, II. Rákóczi Ferenc, édesanyja, a munkácsi hős Zrínyi Ilona és gróf Bercsényi Miklós generális szarkofágját, majd meglátogatjuk a Rodostói házat, mely a nagyságos fejedelem törökföldi emigrációjának állít emléket. Eperjes: megtekintjük a Rákóczi-család ősi tulajdonában épített Rákóczi-házat, ahol a család valamennyi fejedelmi tagja megfordult (5 erdélyi fejedelem került ki a Rákóczi-családból). II. Rákóczi Ferencet ide zárták be, miután a nagysárosi kastélyából elhurcolták felségárulás vádjával. Kirándulást teszünk Sáros várához. A tatárokkal vívott szerencsétlen végű muhi csata után, 1241-ben IV. Béla király is e várban lelt menedéket néhány napra. Évszázadokig a vár volt a megyeszékhely, és fészke egyúttal a királyi várispánnak is. Szállás, ellátás Késmárkon vagy Lőcsén.

3., nap: Késmárk – Lőcse – Szepes vára

Késmárkon megkoszorúzzuk II. Rákóczi Ferenc nevelőapjának, Zrínyi Ilona második férjének, Felső-Magyarország fejedelmének, a kuruc vezérnek, Thököly Imrének a szarkofágját az evangélikus templomban látható a mauzóleumban, és meglátogatjuk az UNESCO Világörökség részét képező cipszer fatemplomot. Kívülről megcsodáljuk a Rákóczi-féle szabadságharcban fontos szerepet játszó Thököly-várat is. Lőcse: A régi városháza a 15. században épült, gótikus stílusban. Ma a sok érdekességet rejtő Szepesi Múzeum működik benne. Az emeleti részen berendezett kiállításon, melynek címe Lőcse 1918 – Levoča 1919 megemlékezünk a Trianoni eseményekről. Szepes vára: Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű várának, Szapolyai János magyar király szülőhelyének megtekintése. A várból gyönyörű panoráma tárul elénk a Magas Tátra csúcsaival. Szállás, ellátás Várhosszúréten diákszálláson.

4., nap: Csetnek – Pelsőc – Sajógömör

A murányi völgyön végig utazva megállunk Csetneken, ahol megtekintjük a gótikus, német evangélikus templom freskóit, meghallgatjuk annak 1492-ben készült orgonáját. A templombelsőben a három magyar szent király – Szent István, Szent Imre és Szent László – ünnepélyes alakjai láthatóak. A településen felkeressük Gyöngyösi István költő síremlékét is. A csetneki völgyet követve eljutunk Pelsőcre. A pelsőci várat Bebek Domonkos megbízásából építették 1320-ban, amelynek a rendeltetése az volt, hogy védje a Sajó völgyét és a hidakat, amerre a fontos kereskedelmi útvonalak vezettek. A 16. század közepén a császári csapatok rombolják le. A várnézés után indulás haza.

Rákóczi nyomában a Kelet-Felvidéken - 5 nap - Fülek, Krasznahorka, Rozsnyó, Kassa, Sáros vára, Eperjes, Szepes vára, Lőcse, Késmárk, Csetnek, Pelsőc

II. Rákóczi Ferenc nyomában a Felvidéken – tematikus út, 5 nap

1., nap: Fülek – Krasznahorkaváralja – Krasznahorka

A füleki várban teszünk látogatást, ahol a budai pasa II. Rákóczi Ferenc nevelőapját, Thököly Imrét Közép-Magyarország uralkodójának nevezte ki. Majd Krasznahorkaváraljára látogatunk. Betérünk a helyi magyar iskolába, találkozunk a diákokkal és tanárokkal. Ezt követően megtekintjük az Andrássy mauzóleumot. A “gömöri Ravenna”: Andrássy Franciskának férje, Dénes gróf által építtetett mauzóleuma egyedülálló szecessziós műemlék, carrarai márvány és színpompás apró mozaikok ezreinek felhasználásával. A gróf és felesége jótékony misszióira emlékeztet a falu mögötti erdőben, Krasznahorka vára alatt 1898-ban elhelyezett méretes emléktábla is, amely az Andrássy-birtok alkalmazottai részére alapított nyugdíjalap létrehozására emlékeztet. Szállás, ellátás Várhosszúréten diákszálláson.

2., nap: Szilicei-fennsík – Rozsnyó

Reggeli után Betlér, az Andrássy grófok csodálatos kastélya. Rozsnyó: II. Rákóczi Ferenc egyik kedvenc tartózkodási helye volt, olyannyira, hogy 1706-ban innen kormányozta a fennhatósága alatt lévő országrészeket. Rezidenciája a Nehrer-házban volt. Rozsnyó Gömör térség északi részének legjelentősebb városa és 1776-tól a rozsnyói püspökség székhelye. Fontos bányaváros volt. A Bányászati múzeumba látogatunk, amely egy 1910-ben épült szecessziós épületben működik, geológiai, természetrajzi, bányászati és kohászati tárlatokkal. A modern bányászati technológiákat a Gömörben több bányát nyitó Andrássyak honosították meg. Kirándulás a Szilicei-fennsíkon: gyönyörű kirándulóhely, ahonnan belátni egész Gömört. A Rákóczi-szabadságharc gömöri történéseit elevenítjük fel. Felkeressük a szilicei jégbarlangot, melynek monumentális bejárata szabadon megközelíthető. Lent itt-ott előbukkanó jégcseppkövek fogadnak. Szállás, ellátás Várhosszúréten diákszálláson.

3., nap: Szádelői-völgy – Kassa – Sáros vára – Eperjes

Reggeli után a Szádelői-völgy: az UNESCO Világörökség részét képező vadregényes, sziklacsodákkal teli szurdokvölgyben kirándulunk. A monda szerint itt bukott alá repülő szárnyas lováról a fellázadt gótok által üldözött Dengezik herceg, Attila fia. Kassa: a dómban megkoszorúzzuk a nagyságos fejedelem, II. Rákóczi Ferenc, édesanyja, a munkácsi hős Zrínyi Ilona és gróf Bercsényi Miklós generális szarkofágját, majd meglátogatjuk a Rodostói házat, mely a nagyságos fejedelem törökföldi emigrációjának állít emléket. Ha időnk engedi megnézzük Márai Sándor szülőházát. Eperjes: megtekintjük a Rákóczi-család ősi tulajdonában épített Rákóczi-házat, ahol a család valamennyi fejedelmi tagja megfordult (5 erdélyi fejedelem került ki a Rákóczi-családból). II. Rákóczi Ferencet ide zárták be, miután a nagysárosi kastélyából elhurcolták felségárulás vádjával. Kirándulást teszünk Sáros várához. A tatárokkal vívott szerencsétlen végű muhi csata után, 1241-ben IV. Béla király is e várban lelt menedéket néhány napra. Évszázadokig a vár volt a megyeszékhely, és fészke egyúttal a királyi várispánnak is. Szállás, ellátás Eperjesen egyszerű szállodában vagy diákszálláson.

4., nap: Szepes vára – Lőcse – Késmárk

Szepes vára: Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű várának, Szapolyai János magyar király szülőhelyének megtekintése. A várból gyönyörű panoráma tárul elénk a Magas Tátra csúcsaival. Lőcse: A régi városháza a 15. században épült, gótikus stílusban. Ma a sok érdekességet rejtő Szepesi Múzeum működik benne. Az emeleti részen berendezett kiállításon, melynek címe Lőcse 1918 – Levoča 1919 megemlékezünk a Trianoni eseményekről. Késmárkon megkoszorúzzuk II. Rákóczi Ferenc nevelőapjának, Zrínyi Ilona második férjének, Felső-Magyarország fejedelmének, a kuruc vezérnek, Thököly Imrének a szarkofágját, amely az evangélikus templomban látható a mauzóleumban, és meglátogatjuk az UNESCO Világörökség részét képező cipszer fatemplomot. Kívülről megcsodáljuk a Rákóczi-féle szabadságharcban fontos szerepet játszó Thököly-várat is. Szállás, ellátás Várhosszúréten diákszálláson.

5., nap: Csetnek – Pelsőc – Sajógömör

A murányi völgyön végig utazva megállunk Csetneken, ahol megtekintjük a gótikus, német evangélikus templom freskóit, meghallgatjuk annak 1492-ben készült orgonáját. A templombelsőben a három magyar szent király – Szent István, Szent Imre és Szent László – ünnepélyes alakjai láthatóak. A településen felkeressük Gyöngyösi István költő síremlékét is. A csetneki völgyet követve eljutunk Pelsőcre. A pelsőci várat Bebek Domonkos megbízásából építették 1320-ban, amelynek a rendeltetése az volt, hogy védje a Sajó völgyét és a hidakat, amerre a fontos kereskedelmi útvonalak vezettek. A 16. század közepén a császári csapatok rombolják le. A várnézés után indulás haza.

Várak, szabad királyi városok - 4 vagy 5 nap - Tátra, Krasznahorka, B.bánya, S.bánya, Csitár, Bajmóc, Trencsén, Beckó, Pozsony, Nagyszombat, Dévény

Felvidéki kirándulás – várak, szabad királyi városok – Tematikus út 4 nap

1., nap:

Utazás közben a 4 napos program megbeszélése, beszélgetés Felvidék történelméről, kulturális és természeti kincseiről. A Magas-Tátrába érve földrajzból a Kárpátokról tanultak felelevenítése kiselőadásokkal, kérdésekkel: magashegység, hegylánc, gleccsertó, moréna, hágó, tengerszem, hegyvidéki éghajlat, növényzet, állatvilág, délibáb, főn szél, kőzete. A kérdésekre adott jó válaszok jutalmazása. Poprádra, a Magas-Tátra kapujába érve gyönyörködés a panorámában. Ótátrafüreden séta az üdülőtelepen. Megtekintjük az Osztrák-Magyar Monarchia építészetének remekművét, a XX. század fordulóján épült Grand Hotelt. Beszélünk a savanyúvíz források, oxigéndús levegő emberi szervezetre gyakorolt hatásáról. A Csorba-tónál megtekintjük a Magas-Tátra jellegzetes magashegyi villamosát, amely a Történelmi Magyarország legmagasabban fekvő villamosított vonala volt. Túra a tengerszem mentén. Magas-Tátra növényzeti öveinek, állatvilágának megfigyelése, feladatlap kitöltése túra közben.Viselkedési szabályok betartása túrázás közben Tátra Nemzeti Park területén. A Nemzeti Parkok jelentősége. Várhosszúréti temetőben tisztelgés Wass Albert: Gyertyaláng című versével, mécsesekkel a II. világháborúban elesett magyar katonák kopjafájánál. A krasznahorkaváraljai magyar nyelvű iskola diákjainak meglátogatása. Diákestet tartunk, melynek témája a magyar várak és városok a Felvidéken, a mai Szlovákiában. Az est kiemelt témája a nemrég leégett krasznahorkai vár. Kiselőadások bemutatják a vár utolsó tulajdonosait, az Andrássy grófokat. Az est felvidéki dalok tanulásával zárul. Szálláson úti napló írása. Szállás Várhosszúréten.

2., nap:

Séta “Közép-Szlovákia ékszerdobozában”, Besztercebányán : püspöki székesegyház, ferde várostorony, Mátyás-ház, Thurzó-ház, Beniczky-ház, várnegyed, Ezüst-kapu felkeresése, történetük felelevenítése kiselőadásokkal.  Reneszánsz stílusjegyek gyűjtése, rajzolása a reneszánsz palotáknál. Emlékezés Bethlen Gáborra, akit itt választottak magyar királlyá 1620-ban. A középkori Magyarország bányavárosairól, a bányaművelésről, a nemesfémbányászatról történelemből és földrajzból tanultak felelevenítése. Várostérképen a meglátogatott helyek bejelölése. Selmecbányán séta a Világörökség részét képező belvárosban az egykori tehetős bányatulajdonosok lakóházai közt. Régészeti- és bányászati múzeumban a középkorban virágzó bányaművelést, annak szerszámait, kőzetmintákat szemléltető kiállítás megtekintése. A város teraszos építkezésének megfigyelése. Csitáron Kodály Zoltán emléktáblájának megkoszorúzása, ének óráról ismert “A csitári hegyek alatt” című népdal eléneklése. A festői környezetben lévő Nyitrán városnézés: egykori vármegyeháza, kanonokház, vár – Vazul-torony, püspöki székesegyház. Vazulról, a szabad királyi városokról tanultak felelevenítése feladatlappal. Látogatás a magyar tannyelvű zsérei iskolában. Mesekönyvek, ifjúsági regények, ismeretterjesztő könyvek ajándékozása az iskola könyvtárának. Bemutatják lakóhelyüket, tájegységüket rövid műsorral egymásnak a két iskola diákjai. Kodályhoz és Bartókhoz köthető magyar népdalok közös éneklése, táncház.Beszélgetés a külhoni magyar gyerekekkel mindennapjaikról, hagyományaikról. Szálláson úti napló írása. Szállás Zsérén.

3., nap:

Bajmóc, a romantikus francia kastélyokat idéző mésztufa rakáson épült “mesebeli” vár és, a magyarországi és felvidéki diákokkal parkjának (állat-és botanikuskert) megtekintése. Neoromán és gótikus stílusjegyek gyűjtése, rajzolása. A tanulók kiselőadással felidézik a parkban álló Mátyás király hársfájához fűződő legendákat. A várkastély alatti cseppkőbarlang meglátogatása. Földrajzi ismeretek felidézése kérdésekkel: cseppkőbarlang, mésztufa. Trencsén, séta a római légiók terjeszkedésének legészakibb pontjaként ismert városban. A római emléktábla, várostorony, Csontház megtekintése. Felkapaszkodás a várhoz, mely Csák Máté tartományi székhelye, jeles történelmi események (békeszerződés, eljegyzések, esküvők, Szent Korona őrzése) helyszíne volt. A helyszínhez kötődő történelmi személyiségek (a “kiskirály” Csák Máté,Károly Róbert, Hunyadiak, Szapolyaiak, Bocskai, Rákóczi) és a vesztes trencséni csata felidézése. Ady Endre: Csák Máté földjén c. versét elszavalja egy tanuló. Ezután Beckó várának romjaihoz túrázunk. 5.osztályban tanult Beckó vára című monda felolvasása. A Este játékos vetélkedő. Feladatai keresztrejtvény és totó a felvidéki várakhoz és városokhoz köthető történelmi eseményekről és személyiségekről, puzzle a látványosságokról, időutazásos szerepjáték, zenére tánckoreográfia készítése, emlékérem tervezése. A gyerekek felteszik az iskolák weboldalára az együttlétüket megörökítő képeket, telefonszámokat, e-mail címeket cserélnek. A szálláson úti napló írása. A nap értékelése. Szállás Zsérén.

4., nap:

Séta az évszázadokon keresztül Magyarország egyházi központjaként működő Nagyszombat óvárosában. Különböző rendek és felekezetek templomainak, az építészeti sokszínűségnek, stílusoknak (gótikus, copf, reneszánsz, barokk, empire) a megfigyelése. Pázmány Péter alapította első magyarországi egyetem, Kodály gimnáziuma, a bazilika és a várostorony felkeresése vaktérkép segítségével csoportmunkában. A program az egykori magyar koronázási fővárosban, a reformkori országgyűlések helyszínén, Pozsonyban folytatódik. Megtekintjük a koronázásoknak helyet adó Szent Márton Dómot, az egykori országgyűlések házát, Óvárosházát, Mihály-kaput. Magyar nyelvű feliratok gyűjtése. Ajándéktárgyak vásárlása. A belvárosi séta után a felújított vár megtekintésével folytatódik a program. Már a 9. század végén jelentős, székhelyként  szolgáló várerőd szerepét betöltő vár parkjában sétálva különböző szemszögből tárul elénk Pozsony városa. Látkép rajzolása, feltüntetve a rajzon Pozsony megismert látnivalóit. A kirándulás a dévényi várrom megtekintésével folytatódik, mely egykor a történelmi Magyarország nyugati kapuja, határvár volt. A várkút melletti kilátóteraszról a Morva-Duna tölcsértorkolatának megfigyelése. A Borostyánútról, a Szentföldi zarándokútról tanultak felelevenítése. Ady Endre: Góg és Magóg fia vagyok én című versének elszavalása. A kirándulást a magyar Himnusz eléneklésével zárjuk. Útban hazafelé a szerzett ismeretek, élmények megbeszélése napokra lebontva a készített fényképek, videofelvételek segítségével. A tanulók megfogalmazzák, milyennek gondolták utazás előtt és milyennek látják utazás után a felvidéki magyarság helyzetét.

Rákóczi nyomában a Kelet-Felvidéken - 5 nap - a Tátrával, Fülek, Krasznahorka, Rozsnyó, Kassa, Sáros vára, Eperjes, Szepes vára, Lőcse, Késmárk, Magas-Tátra, Dobsina

II. Rákóczi nyomában a Kelet-Felvidéken a Tátrával tematikus diák út – 5 nap, 4 éj

 

1., nap: Fülek – Krasznahorkaváralja – Krasznahorka

A füleki várban teszünk látogatást, ahol a budai pasa II. Rákóczi Ferenc nevelőapját, Thököly Imrét Közép-Magyarország uralkodójának nevezte ki. Majd Krasznahorkaváraljára látogatunk. Betérünk a helyi magyar iskolába, találkozunk a diákokkal és tanárokkal. Ezt követően megtekintjük az Andrássy mauzóleumot. A “gömöri Ravenna”: Andrássy Franciskának férje, Dénes gróf által építtetett mauzóleuma egyedülálló szecessziós műemlék, carrarai márvány és színpompás apró mozaikok ezreinek felhasználásával. A gróf és felesége jótékony misszióira emlékeztet a falu mögötti erdőben, Krasznahorka vára alatt 1898-ban elhelyezett méretes emléktábla is, amely az Andrássy-birtok alkalmazottai részére alapított nyugdíjalap létrehozására emlékeztet. Szállás, ellátás Várhosszúréten diákszálláson.

2., nap: Szilicei-fennsík – Rozsnyó

Reggeli után Betlér, az Andrássy grófok csodálatos kastélya. Rozsnyó: II. Rákóczi Ferenc egyik kedvenc tartózkodási helye volt, olyannyira, hogy 1706-ban innen kormányozta a fennhatósága alatt lévő országrészeket. Rezidenciája a Nehrer-házban volt. Rozsnyó Gömör térség északi részének legjelentősebb városa és 1776-tól a rozsnyói püspökség székhelye. Fontos bányaváros volt. A Bányászati múzeumba látogatunk, amely egy 1910-ben épült szecessziós épületben működik, geológiai, természetrajzi, bányászati és kohászati tárlatokkal. A modern bányászati technológiákat a Gömörben több bányát nyitó Andrássyak honosították meg. Kirándulás a Szilicei-fennsíkon: gyönyörű kirándulóhely, ahonnan belátni egész Gömört. A Rákóczi-szabadságharc gömöri történéseit elevenítjük fel. Felkeressük a szilicei jégbarlangot, melynek monumentális bejárata szabadon megközelíthető. Lent itt-ott előbukkanó jégcseppkövek fogadnak. Szállás, ellátás Várhosszúréten diákszálláson.

3., nap: Szádelői-völgy – Kassa –– Sáros vára – Eperjes

Reggeli után a Szádelői-völgy: az UNESCO Világörökség részét képező vadregényes, sziklacsodákkal teli szurdokvölgyben kirándulunk. A monda szerint itt bukott alá repülő szárnyas lováról a fellázadt gótok által üldözött Dengezik herceg, Attila fia. Kassa: a dómban megkoszorúzzuk a nagyságos fejedelem, II. Rákóczi Ferenc, édesanyja, a munkácsi hős Zrínyi Ilona és gróf Bercsényi Miklós generális szarkofágját, majd meglátogatjuk a Rodostói házat, mely a nagyságos fejedelem törökföldi emigrációjának állít emléket. Ha időnk engedi megnézzük Márai Sándor szülőházát. Eperjes: megtekintjük a Rákóczi-család ősi tulajdonában épített Rákóczi-házat, ahol a család valamennyi fejedelmi tagja megfordult (5 erdélyi fejedelem került ki a Rákóczi-családból). II. Rákóczi Ferencet ide zárták be, miután a nagysárosi kastélyából elhurcolták felségárulás vádjával. Kirándulást teszünk Sáros várához. A tatárokkal vívott szerencsétlen végű muhi csata után, 1241-ben IV. Béla király is e várban lelt menedéket néhány napra. Évszázadokig a vár volt a megyeszékhely, és fészke egyúttal a királyi várispánnak is. Szállás, ellátás Eperjesen egyszerű szállodában vagy diákszálláson.

4., nap: Szepes vára – Lőcse – Késmárk

Szepes vára: Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű várának, Szapolyai János magyar király szülőhelyének megtekintése. A várból gyönyörű panoráma tárul elénk a Magas Tátra csúcsaival. Lőcse: A régi városháza a 15. században épült, gótikus stílusban. Ma a sok érdekességet rejtő Szepesi Múzeum működik benne. Az emeleti részen berendezett kiállításon, melynek címe Lőcse 1918 – Levoča 1919 megemlékezünk a Trianoni eseményekről. Késmárkon megkoszorúzzuk II. Rákóczi Ferenc nevelőapjának, Zrínyi Ilona második férjének, Felső-Magyarország fejedelmének, a kuruc vezérnek, Thököly Imrének a szarkofágját, amely az evangélikus templomban látható a mauzóleumban, és meglátogatjuk az UNESCO Világörökség részét képező cipszer fatemplomot. Kívülről megcsodáljuk a Rákóczi-féle szabadságharcban fontos szerepet játszó Thököly-várat is. Szállás, ellátás Késmárkon egyszerű szállodában  vagy diákszálláson.

5., nap: Magas-Tátra, Dobsinai jégbarlang

A Magas-Tátrába érve földrajzból a Kárpátokról tanultak felelevenítése kiselőadásokkal, kérdésekkel: magashegység, hegylánc, gleccsertó, moréna, hágó, tengerszem, hegyvidéki éghajlat, növényzet, állatvilág, délibáb, főn szél, kőzete. Ótátrafüreden séta az üdülőtelepen. Megtekintjük az Osztrák-Magyar Monarchia építészetének remekművét, a XX. század fordulóján épült Grand Hotelt. Beszélünk a savanyúvíz források, az oxigéndús levegő emberi szervezetre gyakorolt hatásáról. A Csorba-tónál megtekintjük a Magas-Tátra jellegzetes magashegyi villamosát, amely a Történelmi Magyarország legmagasabban fekvő villamosított vonala volt. Dobsinai jégbarlang a Szlovák paradicsom Nemzeti Parkban. Beszélgetés  nemzeti parkok jelentőségéről. A kirándulás után indulás haza, érkezés az esti órában.

Várak földjén a Felvidéken - 3 nap - Léva, Selmecbánya, Gimes vára, Nagytapolcsány vára, Pozony, Dévény vára

Várak földjén – 3 nap a Felvidéken – tematikus út

1., nap: Léva – Selmecbánya. Látogatást teszünk a helyi magyar iskolában, közös program. A Barsi Múzeum székhelye a jó állapotban lévő, sok nagy csatát megért lévai vár ún. kapitányi épületében található. A Felvidék egyik leggazdagabb múzeuma gazdag természettudományi, történelmi, archeológiai, numizmatikai, néprajzi és képzőművészeti anyaggal rendelkezik.

Selmecbánya: városnézés a középkori Magyarország egyik leggazdagabb városában, az egykor Európa ezüstbányászatának 25 százalékát adó bányavárosban. Selmecbányának két nagyszerű vára is van. Megtekintjük az Óvárat, amelyet templomból alakítottak át erődítménnyé. Udvarán az 1848-49-es szabadságharc emlékműve látható. Az Újvár épülete a legkorszerűbb ágyúerődök egyike volt a reneszánsz korban. Ha van időnk, felkapaszkodunk a Kálváriához, ahonnan gyönyörködhetünk a város pompás panorámájában.

2., nap: Gímes vára – Nagytapolcsány vára – Nyitra

A Zobor-hegy erdő borította tetején áll Gimes vára. A vár a 14. század végétől egészen a 19. századik a Forgách család birtokában volt. ( A túra: 7 km, kb 3 óra, szintkülönbség 320 m.) Innen a Vág menti Inóc hegyvonulatának gyönyörű romjához, a nagytapolcsonyi várhoz látogatunk, mely a középkortól a Rákóczi-szabadságharcig a környék központja volt. Nyitra: A város és a Püspökvár hajdan legfontosabb fejedelmi központjainak egyike volt. Szent István, Szent László, Vazul, a nyitrai püspök, Eszterházy Imre, Erdődy Ádám, a könyvtárépítő Roskoványi és más nagyságok emlékét is felidézzük. Szálláshelyünkre visszatérve megismerkedünk a Zoboralja palóc népművészetével. Kodály Zoltán is sokat járt erre felé, sok szokásdallamot és népdalt gyűjtött (például: A jó lovas katonának, A csitári hegyek alatt).

3., nap: Szentgyörgy – Pozsony – Dévény

Szentgyörgy: a szép kis (egykori) német városkában rövid túrát teszünk a Kis-Kárpátokban, amelynek során izgalmas, oda-vissza 4 km-es gyalogtúrát teszünk a festői város felett, erdei ösvényen, a Fehérkői vár romjaihoz. Pozsony, Magyarország egykori fővárosa: séta a vár területén, felkeressük Szent Erzsébet egész alakos szobrát és gyönyörködünk az alattunk elterülő jelenlegi szlovák, egykori magyar főváros panorámájában. A várból lesétálunk a koronázó Szent Márton székesegyházba, ahol rendhagyó történelemóra keretében megismerjük a koronázási ékszerek történetét. Tanulmányi ismereteinket az Óvárosban tett sétával mélyítjük el. Dévény vára jelent túránk befejező állomását, amely 2000 éves történelmével a térség népeinek történelmében szimbolikus szerepet tölt be. Nekünk magyaroknak az ország nyugati határköve volt 1000 éven át- erre magánkertben álló kőtábla emlékeztet. Sétát teszünk a Duna-Morva összefolyásánál, ahol a Szabadság kapuja emlékműnél a vasfüggöny áldozatairól is megemlékezünk, és híres szökési történeteket is felelevenítünk.

Szállás, ellátás: Nyitrán diákszálláson, vagy egyszerű szállodában a diákoknak többágyas, a kísérőknek 2 ágyas szobákban, vagy falusi turizmus Zsérén.

További képek, videók az utazásokról közösségi oldalainkon:

Erdélyi útvonalak

Üres elem, hogy mind csukva legyen
A Déli-Kárpátok természeti csodái Torockó és környéke - 5 nap tematikus út (Transzalpina) Bihar-hegység, Vártop-hágó, Torockó, Nagyenyed, Medgyes, Kudzsiri-havasok, Szebeni-havasok

Autóbusszal a felhők felett

A Déli-Kárpátok természeti csodái – Transzalpina hegyi úton, valamint Torockó és környéke. Tematikus út – 5 nap.

1., nap: Vác –  Püspökladány – Ártánd (határállomás) – Nagyvárad – Félixfürdő – Belényes – Kiskoh (rövid túra a mesebeli Medve-barlangban) – Biharlonka – Bihar-hegység: Vártop-hágó (rövid pihenő a hegyvidéki nyaralóhelyen) – innen csodálatos út az A Borrév – szállás Torockón (esténként fakultatív séta a Székelykő hatalmas sziklabérce alatt megbúvó hangulatos magyar műemlékfaluban.)

2., nap: Kő-köz – Nagyenyed (református erődtemplom, Bethleáneum) – Tövis (Hunyadi János által építtetett gótikus templom) – Balázsfalva – Hosszúaszó – Kisselyk (a háromtornyú szász erődtemplom) – Kiskapus –Medgyes (ismerkedés az ódon hangulatú szász óvárossal) – Muzsna (a duplafallal kerített szász vártemplom) – szállás Torockón.

3., nap: Egésznapos kirándulás a Déli Kárpátok káprázatos tájaira, ahol a Kudzsiri–havasok, a Szebeni-havasok, a Lotru-hegység, és a Páring-hegység vonulatai között járunk a nemrégiben átadott Transzalpina autóúton, amely 140 km hosszan vezet a Déli Kárpátokban sokszor felhők felett.  Eközben többször megállunk felejthetetlen tájakon egy séta és egy fotó kedvéért. Szállás Torockón.

4., nap: Torockó (közös program, találkozó a helyi magyar iskola tanulóival, tanáraival, Böjte Csaba diákjaival) – Fél napos kirándulás a Székelykőhöz – szállás Torockón.

 5., nap: Torda – erdélyi autópálya – Gyalu – Bánffyhunyad (a Ka­lo­taszeg legnagyobb magyar temploma) – Ma­gyar­valkó (jellegzetes kalotaszegi fa­tor­nyú erődtemplom kazettás mennyezettel) – Rövid megemlékezés az Ady emlékháznál, Csucsa – Király­há­gó (rövid pihenő) – Élesd – Nagy­vá­rad – Ártánd határállomás – Püs­pök­­ladány – 4-es főút – Vác. Ér­kezés az esti órákban.

Ady Endre és Arany János nyomában Biharban és az Érmelléken, plusz túra a fenséges Pádis

Ady Endre és Arany János nyomában Biharban és az Érmelléken plusz túra a kihagyhatatlan Pádis-fennsíkon, kolozsvári városnézéssel – 4 vagy 5 nap

 1., nap:

Nagyvárad: A városközpontban sétálva rendhagyó irodalom órát tartunk, ahol Ady Endre és a város kapcsolata a téma. Megtekintjük az Ady Endre Múzeumot, az Emke kávéházat, ahol Ady Lédával ismerkedett meg. Az Emke közelében található a Nagyváradi Napló épülete, ahol Ady dolgozott és az Ady Endre Gimnázium is. Ismerkedünk Nagyvárad más nevezetességeivel is. Szent László életéhez számos legenda fűződik – Benedek Elek gyűjtéséből felelevenítünk ezek közül néhányat. Egyik tanulónk tolmácsolásában elhangzik Arany János Szent László c. balladája. Nagyszalontára érkezvén Arany János nyomában járunk. Megtekintjük a Toldi szerzőjének szobrát az Arany János líceum előtt, és a szülőház helyén álló emlékházat. A Csonka toronyban berendezett Arany-emlékkiállítást is megtekintjük. Itt vagy Nagyváradon ellátogatunk egy magyar iskolába. Várasfenesen a környék leggazdagabb tájházát, és a Györffy István Népismereti Otthon kiállítását tekintjük meg: válogatás Györffy István néprajzkutató-író fényképeiből (1911), a várasfenesi, köröstárkányi és környékbeli viseletekből, használati tárgyakból. Szállás, ellátás a Pádis-fennsík bejáratánál egy magyar panzióban.

2., nap:

Reggeli után kirándulást teszünk az Unesco Világörökségként nyilvántartott Pádis-fennsíkon. Európa legnagyobb összefüggő föld alatti jégtömege rejtőzik a Pádis alatt! Felkapaszkodunk a Pádis-fennsík fölé magasodó tengerszint fölött 1476 méteren található Mócok Temploma kilátóhoz. A csúcsról tiszta időben gyönyörű kilátás kínálkozik az egész fennsíkra a Kék Magurától a Horgas Havason át az Égett kőig. Kelet felé tekintve innen ráláthatunk az Aranyosfői fennsíkra, az Elveszett Világra, valamint az 1849 méteren lévő Nagy Bihar csúcsra. Némi pihenés után elsétálunk a különleges Ponor rétre. A feltörő víz a réten átfolyik, és a rét déli oldalában eltűnik. Nagy esőzés után vagy tavaszi olvadáskor a patak tóvá dagad, mert a víznyelő ekkor nem tudja elvezetni egyszerre a sok vizet. Innen egy vízesésekkel tűzdelt kanyonban a Schmidl vízeséshez túrázunk. Szállás, ellátás a Pádis-fennsík bejáratánál egy magyar panzióban.

3., nap:

Megtekintjük a Fekete-Körös völgyi magyarság legkiemelkedőbb műemlékértékét, a magyarremetei református templomot, amelyben többek között igen értékes Szent László legenda ábrázolást is fel lehet fedezni. A Király-erdő meseszép völgyein haladva a Sebes-Körös völgyébe érkezünk. A Király-hágó után megérkezünk Csucsára, Ady Endre és Csinszka legendás szerelmének színhelyére. A Boncza-kastély udvarán a Csinszka-versekből szavalunk. Kalotaszentkirályon, a Kalota-patak partján, megpihenünk Ady Endre hársfája alatt. A költő 1914 júniusában járt itt először Boncza Bertával. A fa alatt ülve versírásra ihlette a templomból hazafelé tartó, népviseletbe öltözött emberek látványa, ekkor írta a Kalota partján c. versét. Bánffyhunyadon megtekintjük Kalotaszeg egyik legrégebbi és legnagyobb templomát, a híres református templomot, amelynek gyönyörű, piros, kék és fehér színben pompázó kazettás mennyezetét Kalotaszeg híres asztalosmesterei, Umling Lőrinc fia, János festették. Kolozsváron városnéző séta: Mátyás király szülőháza, Bocskai István szülőháza, Szarvas-ház – itt működött Heltai Gáspár nyomdája, Ferences templom, Szt. Mihály székesegyház, Mátyás király szobra, Rhédey-palota, Bánffy-palota, Farkas utca, Házsongárdi temető. Az egykori New York Szálló ma Continental Szálló) terasza Ady Endre legkedveltebb kolozsvári kávézója volt. Itt idézzük meg azóta is emlegetett „S ha Erdélyt elveszik?”c. művét, amidőn már felsejleni vélte a trianoni katasztrófa bekövetkezésének lehetőségét. Szállá, ellátáss Kolozsvárott diákszálláson tanároknak 2 ágyas, diákoknak több ágyas szobákban.

4., nap:

Teszünk egy csodás kirándulást a Zsibó közelében található Sárkányok kertjében, amely egy gyönyörű homokkő-sziklatornyokból álló kőerdő. A különleges sziklaalakzatok felől csodálatos kilátás nyílik az Almás-folyó völgyébe. Ellátogatunk a zilahi református kollégiumba, amelynek Ady Endre is növendéke volt 1892-1896 között, s melynek falai közt első verseit is írta. Az iskola udvarán áll mellszobra. Megcsodáljuk Szilágylompért református templomát, amely különleges, festett kazettás mennyezete miatt Erdély-szerte párját ritkítja. Ady Endre sokszor megfordult Lompérton gyermekkorában, mert nagyszülei, Ady Dániel és felesége itt éltek egykoron. Felkeressük Ady márványasztalát és a lelkészlak udvarán álló mellszobrot. Ezután Érmindszentre látogatunk, ahol megtekintjük Ady Endre szülőházát és a benne kiállított személyes tárgyakat, családi ereklyéket. Végül ellátogatunk Nagykárolyba, a magyar többségű, 20 ezer lakosú partiumi városba, ahol megtekintjük a Kárpát-medence egyik legszebb kastélyát, a Loire-völgyi kastélyok mintájára épült, felújított Károlyi-kastélyt. Hazaindulás.

A programot kevésbé feszített tempóban 5 napra is szét lehet húzni, ez plusz pontot jelent a pályázat értékelésekor.

Barangolás Erdélyben és a Székelyföldön - 7 nap

1., nap: Ártánd (határállomás) – Nagyvárad (római katolikus székesegyház, kincstár, Szt. László-emlékek) – Királyhágó (rövid pihenő) – Kalotaszeg: Kalotaszentkirály (látogatás egy magyar portán, népviselet, Ady-emlékfa, vajon melyik versét írta itt a költő?) – szállás Magyarlónán falusi turizmus keretében vagy kollégiumban Kolozsvárott.

2., nap: Magyarlóna – Kolozsvár (Mátyás király szülőháza és szobra, Szt. Mihály székesegyház, Házsongárdi temető, Farkas utcai református templom címergyűjteménye) – Tordai-hasadék (gyalogtúra a romantikus sziklaszorosban) – Marosludas – Székelyföld: Marosvásárhely (Rózsák tere, Kultúrpalota: Tükör-terem, templomerőd) – Balavásár – szállás Farkaslakán, vagy Zetelakán falusi turizmus keretében vagy kollégiumban Székelyudvarhelyen.

3., nap: Farkaslaka (Tamási Áron szülőháza és sírja) – Parajd (sóbánya, Áprily Lajos emlékház) – Szováta (júliusban, augusztusban fürdés a Medve-tóban, séta a fürdővároskában és a sósziklákhoz) – Korond (ismerkedés a székely fazekassággal, vásárlási lehetőség) – szállás Farkaslakán vagy Zetelakán falusi turizmus keretében vagy kollégiumban Székelyudvarhelyen.

4., nap: Görgényi-havasok: Bucsin-tető (rövid pihenő) – Gyergyói-medence: Gyergyószárhegy (a Lázár grófok reneszánsz kastélya kívülről, ahol Bethlen Gábor is gyermekeskedett, az alkotótábor kiállítása) – Gyergyói-havasok: Pongrác-tető – Békás-szoros, Gyilkos-tó (séta a vadregényes szorosban és a legendákkal átszőtt tónál) – Székelyudvarhely, belvárosi séta, látogatás egy helyi iskolában – szállás Farkaslakán vagy Zetelakán szállás falusi turizmus keretében vagy kollégiumban Székelyudvarhelyen.

5., nap: Hargita hegység – Csíksomlyó (ferencesek kegytemploma, csodatévő Szűz Mária szobor, rövid túra a Jelenések-hegyére, borvízforrás) – Gyimesek (Ezeréves határ a csángók földjén) – Csíkszereda (a központ régi része) – Máréfalva (székelykapuk) – Székelyudvarhely (Vasszékely szobor, Hősök parkja, főtér, Székelytámadt vár) – Szejkefürdõ (Orbán Balázs kopjafás sírja) – szállás Farkaslakán vagy Zetelakán falusi turizmus keretében vagy kollégiumban Székelyudvarhelyen.

6., nap: búcsú Zetelakától – Székelykeresztúr – Fehéregyháza (az 1849. július 31-i csata emlékműve, Petőfi-múzeum) – Segesvár (séta az ősi szász település és vár ódon hangulatú utcáin) – Torockó (a “régi” falu a Székelykő alatt, múzeum: népviselet, néprajz, korabeli vasművesség) – Borrév – szállás Magyarlónán falusi turizmus keretében vagy kollégiumban Kolozsvárott.

7., nap: Magyarlóna – Körösfő (jellegzetes kalotaszegi fatornyú templom kazettás mennyezettel, varrottasok, vásárlási lehetőség) – Bánffyhunyad  – Nagyvárad (séta a belvárosban Ady Endre nyomdokain) – Ártánd (határállomás).

Erdélyi magyar írók, költők nyomában - 5 nap, tematikus program - Kolozsvár, Székelyudvarhely, Szejkefürdő, Parajd, Farkaslaka, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Nagyvárad

ERDÉLY, SZÉKELYFÖLD – erdélyi magyar írók, költők nyomában. Tematikus  program, 5 nap

1., nap: Kolozsvár

A diákok megtekintik Kolozsvár belvárosát, a Mátyás szobrot a Főtéren és a közelben látható szülőházat. Történelmi-földrajzi vetélkedő a Történelmi Magyarországról és Erdélyről. Félnapos városnéző program: főtér, Szt. Mihály székesegyház, Mátyás király szobra és szülőháza, Házsongárdi temetőn (Apáczai Csere János, Gróf Bánffy MiklósDsida Jenő, Báró Jósika Miklós, Reményik Sándor),  Fellegvár, a várfal maradványai, Kolozsvári Állami Magyar Színház és Operaház, Bolyai János szülőháza, Alpár Ignác tervei alapján épült volt vármegyeháza, jelenleg városháza.) Délután utazás Székelyudvarhelyre. Szállás, vacsora a városban kollégiumban vagy egyszerű szállodában, panzióban az utazás időpontjának függvényében.

2., nap: Székelyudvarhely

Reggeli után városnézés Székelyudvarhely belvárosában. Vasszékely szobor, Hősök parkja, főtér, Székelytámadt vár. Délután Szejkefürdőn  megkoszorúzzuk a „legnagyobb székely”, sírját. el. Orbán Balázs síremléke elé székelykapu-sort állítottak, amelyből az utolsó kapu az övé volt. A híres székely fő műve az 1868–1873 között hat kötetes A Székelyföld leírása történelmi, régészeti, természetrajzi s népismereti szempontból című sorozat. Szállás, vacsora Székelyudvarhelyen kollégiumban vagy egyszerű szállodában, panzióban az utazás időpontjának függvényében.

3., nap: Parajd – Farkaslaka – Székelyudvarhely

Reggeli után az Áprily Lajos emlékház megtekintése és magyar zászlók elhelyezése az emlékháznál. Az erdélyi költő, író, műfordító Parajdon végezte az elemi iskolát. A XX. században alkotó személyiség a magyar irodalom ismert alakja volt, művei az általános műveltség részét képezik, személye, munkássága a tematika része. Rövid ismertetés életpályájáról az emlékháznál. Majd látogatás a parajdi sóbányába.  Ezt követően Farkaslakán megtekintjük a település legfontosabb nevezetességeit a két hatalmas cserfa között található Tamási Áron síremléket, majd a napjainkban is látogatható egykori Tamási házat nézzük meg. Meglátogatjuk a helyi magyar iskolát, majd látogatást teszünk a helyi Gordon Fogadóházban, mely egyben a helyi faluturizmus “központja” is. Szállás, vacsora Székelyudvarhelyen kollégiumban vagy egyszerű szállodában, panzióban az utazás időpontjának függvényében.

4., nap: Csíkszereda – Csíksomlyó – Székelyudvarhely

Reggeli után Csíkszereda. Városnézés: belváros, sétáló utca, Mikó vár. Majd  megtekintjük a csíksomlyói búcsú helyszínét, beszélünk annak annak több száz éves múltjáról. Elmondjuk, hogy János Zsigmond erdélyi fejedelem erőszakkal protestáns hitre akarta téríteni a székelyeket, akik 1567-ben megverték a fejedelem seregét. Ezt ünneplik minden évben a székelyek és az ide érkező anyaországi magyarok százezrei pünkösdkor. Az ünnep az évek során ugyanis ökonomikus istentiszteletté, a világ magyarságának találkozójává vált.  A diákok megtekintik a csíksomlyói borvízforrást és megízlelik annak vizét. Szállás, vacsora Székelyudvarhelyen kollégiumban vagy egyszerű szállodában, panzióban az utazás időpontjának függvényében.

6., nap: Korond – Nagyvárad

Búcsú Udvarhelytől. Hazafelé úton első pihenőnk Korond, ahol a magyar diákok az erdélyi fazekassággal, szőttesekkel ismerkedhetnek.  Utolsó megállónk Erdélyben, pontosabban a Partiumban (a történelmi Erdély határa a Királyhágó, amelyről nemrég ereszkedtünk alá) Nagyvárad. Erdély kiemelkedő írói, költői közül sokan (beszélgetés Ady Endréről, Juhász Gyuláról, Krúdy Gyuláról, akik évekig éltek a városban) a Kőrös parti városban töltötték életük egy részét. Városnézés, majd indulás haza.

Erdélyi, partiumi városok és nagyjai - 5 nap - Arad, Déva, Gyulafehérvár, Torda, Kolozsvár, Kalotaszentkirály, Nagyvárad

Erdélyi, partiumi városok és magyar nagyjainak bemutatása – tematikus program, 5 nap

1., nap: Arad – Déva

Érkezés Aradra, tisztelgés és koszorúzás a 13 aradi vértanú emlékműve előtt. Ezután az újonnan felállított Szabadságszoborhoz sétálunk. Városnézés az egykor magyar többségű városban. Indulás Dévára. Látogatás Böjte Csaba Dévai Szent Ferenc Alapítványánál, találkozó, közös program a helyi diákokkal. Szállás, étkezés ifjúsági szálláson vagy egyszerű panzióban, szállodában, tanároknak kétágyas, diákoknak többágyas elhelyezéssel.

2., nap: Déva – Gyulafehérvár – Torda – Torockó

Déva, siklóval fel „Magos Déva várához”. Utazás Gyulafehérvárra, ahol az érseki székesegyház megtekintése, és ugyanitt Hunyadi János, Hunyadi László és Izabella királyné síremlékének felkeresése, koszorú elhelyezése Torda: séta az óvárosban: ótordai katolikus templom, ahol kiváló elődeink a világon először kimondták a vallásszabadságot, Fejedelmek háza, ótordai református templom, amelynek parókiáján látták egymást utoljára Petőfi és családja). Szállás, ellátás Torockón falusi panzóban.

 

3., nap: Torockó – Tordai-hasadék – Tordai sóbánya – Torockó

Reggeli után utazás Tordára. Izgalmas látogatás a sóbányában, Ezt követően indulás a Tordai-hasadékhoz. Túra a vadregényes szikla szurdokban. Szállás, ellátás Torockón falusi panzióban.

4., nap: Torockó – Kolozsvár – Magyarlóna

Kolozsvár, egész napos városnézés Mátyás király szobrának megkoszorúzása, szülőháza. A városban született uralkodó a magyar történelem kiemelkedő személyisége volt. A “híres” Farkas utca: Református kollégium és a Babes-Bolyai Egyetem megtekintése (kívülről). Főtér, Szt. Mihály székesegyház, Házsongárdi temető (Apáczai Csere János, Gróf Bánffy Miklós, Dsida Jenő, Báró Jósika Miklós, Reményik Sándor),  Fellegvár, a várfal maradványai, Kolozsvári Állami Magyar Színház és Operaház, Bolyai János szülőháza, Alpár Ignác tervei alapján épült volt vármegyeháza, jelenleg városháza.) Szállás, ellátás Magyarlónán falusi turizmus keretében.

5., nap: Magyarlóna – Nagyvárad

Rövid pihenő Király-hágón, a történelmi Erdély nyugati kapujánál. Nagyvárad, a Püspöki Székesegyház előtti Szent László szobornál koszorú elhelyezése. A váradi kapitányokból lett erdélyi fejedelmekre emlékezünk, lerójuk kegyeletünket Bethlen Gábor szobránál. Városnézés a belvárosban, Ady és magyar írok, költők emlékei. Beszélgetés Ady Endréről, Juhász Gyuláról, Krúdy Gyuláról, akik  a Kőrös parti városban töltötték életük egy részét. A program befejeztével rövid pihenőkkel indulás hazafelé.

Háromszék vérrel szentelt földjén (Székelkyföld) - 6 nap

Háromszék még 1562-ben jött létre az addig önálló Kézdiszék, Orbaiszék és Sepsiszék egyesülésével. Ma már a Baróti-hegység mögötti Erdővidéket is ide számítja a geográfia. Magát a Háromszéki-medencét a Kárpátkanyar hegységei ölelik körbe, melyek közül külön megsüvegelendő a Csukás pompás látványa, a titokzatos vad Nemere, vagy a Bodoki-havasok szépséges gerince. Mint minden székben, a székelységnek itt is a keleti határvidék, a Kárpátok szorosainak védelme volt az elsődleges feladata, de azzal nagyjából minden székely egyetért, hogy a legkeményebbnek a háromszékiek bizonyultak a történelem során. Gyakran kellett itt hadakozni tatárral, törökkel; bármerre is járjunk, a szabadságküzdelmeink és honvédő háborúink emlékei kísérnek mindenütt. A Tömösi-szorost például nevezik Székely Thermopülának, hisz a spártaiakhoz hasonlóan itt is csekély székely haderő tartotta fel a hatalmas túlerőben lévő ellent. Szintén az 1848/49-es szabadságharcunkhoz kapcsolódik a Nyerges-tető. Az Úz völgye és az Ojtozi-szoros az első és második világháborúban játszottak jelentős szerepet. Mennyi dicső tettet végrehajtó vagy tragikus sorsú magyar ember élt itt, a magyar kultúra mennyi nagy alakja született háromszéki székelynek: Mikes Kelemen, Gábor Áron, Kőrösi Csoma Sándor, Benedek Elek vagy Dózsa György nélkül a magyar kultúra sokkal szegényebb lenne.

1., nap: Ártánd (határállomás) – Nagyvárad (római katolikus székesegyház, kincstár, Szt. László-emlékek) – Királyhágó (rövid pihenő), Kolozsvár (Mátyás király szülőháza és szobra, Szt. Mihály székesegyház, Házsongárdi temető, Farkas utcai református templom címer gyűjteménye stb.). Látogatás egy magyar iskolában, találkozó a helyi diákokkal, pedagógusokkal Szállás, ellátás diákszálláson Kolozsvárott.

2., nap: Gelence (a “régi” templom a Szt. László legenda freskóival) – Kézdivásárhely (főtér a jellegzetes udvarterekkel) – Bereck (Gábor Áron emlékház) – Ojtozi-szoros, Sósmező(Ezeréves határ, magyar katonák sírjai) – Szent Anna-tó (nyáron fürdési lehetőség) – Mohos-láp (rövid túra a tőzegmohalápban) – Torjai-büdösbarlang (túra a kénbarlanghoz) – szállás ellátás diák szálláson Kézdivásárhelyen vagy falusi turizmus keretében Gelencén.

3., nap: Zabola – Kovászna (borvízforrások, iszapfortyogó) – Csomakőrös (Kőrösi Csoma Sándor emlékek) – Zágon (Mikes Kelemen szülőfaluja) – Sepsiszentgyörgy (Kós Károly Múzeum) – Kilyén (XIII.századi unitárius templom) – Csernáton (Damokos kúria, skanzen, gépkiállítás) – szállás ellátás diák szálláson Kézdivásárhelyen vagy falusi turizmus keretében Gelencén.

4., nap: Búcsú Gelencétől – Szászhermány (szászok ősi erődtemploma) – Transzfogarasi autóút (a káprázatos panorámájú alpesi út felvezet a Fogarasi-havasok jégvájta csúcsaihoz, a Bilea-tengerszemhez) – Gyulafehérvár (vár, érseki székesegyház, Hunyadi János, Hunyadi László, János Zsigmond, Izabella királyné, és mások síremléke) – Alvinc – Piski – szállás Csernakeresztúron.

5., nap: Vajdahunyad (a Hunyadiak gótikus-reneszánsz várkastélya) – Érkezés Gyulafehérvárra, az érseki székesegyház megtekintése, ugyanitt Hunyadi János, Hunyadi László és Izabella királyné, János Zsigmond, Márton Áron síremlékének felkeresése, koszorú elhelyezése. Déván látogatás Böjte Csaba Dévai Szent Ferenc Alapítványánál, találkozó, közös program a helyi diákokkal. Szállás, ellátás diákszálláson Déván.

6., nap: Aradon főhajtás és koszorúzás a 13 aradi vértanú emlékműve előtt. Ezután az újonnan felállított Szabadságszoborhoz sétálunk. Ezt követően rövid megállókkal utazás hazafelé.

Herkulesfürdői emlék hajózással a Kazán-szorosban - 5 nap - Dél-Erdély természeti csodái

Herkulesfürdői emlék – Dél-Erdély természeti csodái hajózással a Kazán-szorosban. Tematikus kirándulás, 5 nap

Herkulesfürdő az egykori Krassó-Szörény megyében, Történelmi Magyarország déli határánál, a Cserna folyócska partján található. Az itt fakadó meleg vizű forrásokat már a rómaiak is ismerték. Herkulesnek, templomot és oltárt is emeltek. A rómaiakat követő évszázadokban, egészen 1773-ig a hely feledésbe merült. Ekkor fedezte fel újra egy bécsi orvos a források gyógyhatását, és kezdődött el a fellendülés. Elkezdett épülni, szépülni a település, de a korabeli elegáns paloták jó része mára teljesen elpusztult. Tartson velünk és barangoljuk be Erdély dél-nyugati részének gyönyörű tájait, a Déli-Kárpátokat, a Retyezát-hegységet, magyar nevén a Zerge-havast, a Szörényi-havasokat, az Al-Dunát, a Kazán-szorost.

Herkulesfürdői utazás:

1., nap: Budapest – M5 – Szeged – Nagylak (határállomás) – Arad (belváros, minorita templom, az újonnan felállított Szabadság szobor, a 13 vértanú emlékműve) – Látogatás a Csiky Gergely Főgimnáziumban, találkozó a magyar diákokkal és pedagógusokkal – Lippa – Marosillye – Déva (siklóval fel „Magos Déva várához”, Magna Curia kívülről) – szállás, étkezés Déván.

2., nap: Déva – Vajdahunyad (a Hunyadiak gótikus-reneszánsz várkastélya) – Őraljaboldogfalva (Árpád-kori erődtemplom, Kendeffy-kastély) – Retyezát-hegység / Zerge-havas (autóbuszos kirándulás a 2500 m fölé nyúló csodálatos hegyvidékre) – szállás, étkezés Déván.

3., nap: Déva – Látogatás Böjte Csaba Dévai Szent Ferenc Alapítványánál, találkozó, közös program a helyi diákokkal – Vaskapu-hágó a Szörényi-havasoknál – Karánsebes (rövid séta) – Herkulesfürdő (séta a monarchia közkedvelt fürdőhelyén) – szállás, étkezés Orsován.

3., nap: Orsova – Kazán-szoros (hajózás az Al-Duna romantikus szikla szorosában – Herkulesfürdő (kirándulás a vadregényes Cserna völgyében a víztároló tóhoz, ha időnk és az időjárás engedi, fürdés az egykori magyar arisztokrácia népszerű gyógyhelyén a Hétforrás nevű szabadtéri strand gyógyvizében) – Orsova (Alion-hegy nyúlványa, ahol a szabadságharc leverése után menekülni kényszerülő elődeink 1849-ben elásták a Szent Koronát) – szállás, étkezés Orsován.

4., nap: Herkulesfürdő – Lugos – Temesvár (a Bánát központja, a Ceausescu-diktatúra megdöntéséhez vezető események hős városa, Dómtemplom, vastuskós ház, régi városháza, volt Kormányszéki palota, volt katolikus püspöki palota, stb.) – Nagyszentmiklós (Bartók szülőhelye) – Kiszombor (határállomás) – Szeged – M5 – Budapest. Érkezés az esti órákban.

Irodalmi és történelmi kalandozások Erdélyben - 5 nap

Irodalmi és történelmi kalandozások Erdélyben, a Székelyföldön. Tematikus program, 5 nap

1., nap: Békésszentandrás – Gyomaendrőd – Berettyóújfalu – Ártánd (határállomás) – Nagyvárad – Király-hágó – Körösfő – Kolozsvár – Torda – Torockó. Körösfő közelében meghalt Vasvári Pál, történész, filozófus, forradalmár, a „márciusi ifjak” egyik vezéralakja, a ’48-as események jeles szereplője volt. A történelem órákon tanultakat a diákok a helyszínen felidézik, majd Körösfőn megkoszorúzzák az emlékoszlopot és meglátogatják a Vasvári emlékszobát. Kolozsvárra érkezünk. Mátyás király a magyar történelem kiemelkedő uralkodója volt, a program tematikájának egyik jelentős pontja. A diákok a program alatt nemzetiszínű szalagot helyeznek el Mátyás király világhírű lovas szobrára. Mátyás szülőháza után a Farkas utcában a református kollégiumot és a Babes-Bolyai Egyetemet nézzük meg kívülről. A Bolyaiakról, mint híres magyar matematikusokról szó esik az órákon is. A buszon a diákok az ismereteket rövid kvízjáték keretében felidézik, amelyet a tanárok értékelnek. Tordán izgalmas látogatás Erdély híres sóbányájában. Torockón ismerkedés a helyi magyar iskola diákjaival és séta az Europa Nostra díjas magyar falucskában. Szállás Torockón.

2., nap: Torockó – Torda – Marosrudas –Marosvásárhely – Balavásár – Szováta – Parajd – Korond – Farkaslaka. Torockón ismerkedés a helyi népművészet jelenével és történelmével, valamint a régi vasművességgel a múzeumban. Marosvásárhelyen séta a Történelmi Magyarország szecessziós városában, mely a székelység művelődési, ipari, kereskedelmi, közlekedési, oktatási és szellemi központja. A diákok megemlékeznek és kiselőadást tartanak Petőfi Sándorról és a 1948-49-es forradalomról és szabadságharcról, hiszen innen indult 1849. július 30-án Petőfi és Bem a segesvári csatába. A város bemutatásában a Bernády György Általános Iskola néhány tanulója lesz segítségünkre. Parajdon az Áprily Lajos emlékház megtekintése és magyar szalagok elhelyezése. Az erdélyi költő, író, műfordító itt végezte az elemi iskolát. A XX. században alkotó személyiség a magyar irodalom ismert alakja volt, művei az általános műveltség részét képezik, személye, munkássága a tematika része. Rövid ismertetés életpályájáról az emlékháznál. Korondon ismerkedés a székely fazekassággal, korongozási, vásárlási lehetőség. Találkozó Farkaslakán a Tamási Áron általános iskola diákjaival. Felolvasás a község legismertebb szülöttjének, Tamási Áronnak a műveiből, majd közös éneklés, népdaltanulás, kötetlen beszélgetés. Szállás Farkaslakán.

3., nap: Farkaslaka – Csíkszereda – Csíksomlyó – Székelyudvarhely – Szejkefürdő – Farkaslaka. Az erdélyi és a magyarországi diákok közös kirándulást tesznek a székelyek szent hegyén, a Hargitán keresztül Csíkszeredába és Csíksomlyóra. A Mikó vár és a néprajzi kiállítás megtekintése. A tanulók kiselőadást tartanak a csíksomlyói búcsúról, annak múltjáról. Elmondják, hogy János Zsigmond erdélyi fejedelem erőszakkal protestáns hitre akarta téríteni a székelyeket, akik 1567-ben megverték a fejedelem seregét. Ezt ünneplik minden évben a székelyek és az ide érkező anyaországi magyarok százezrei pünkösdkor. Az ünnep az évek során ökomenikus istentiszteletté, a világ magyarságának találkozójává vált. Rövid túra a Hármashalom oltárhoz a Somlyók nyergébe, ahol közösen eléneklik a Jelenések-hegyén a székely és a magyar himnuszt. A program a tematika része. Székelyudvarhelyen közös városnézés, a Hősök parkjában kiselőadás a Székelyföldről, a székelyek és az erdélyi fejedelmek viszonyáról. Látogatás a nemzet nagyjait megörökítő szoborparkban, majd koszorúzás. Találkozó a székelyudvarhelyi Benedek Elek Líceum tanulóival. Szejkefürdőn meglátogatjuk és megkoszorúzzuk Orbán Balázs sírhelyét. Rövid tájékoztatást kapnak a tanulók az író munkásságáról, különösen a székelyföld leírásáról és a székelység számára identitásának megtartására és megerősítésére adott szükségességéről. A program a tematika része. Farkaslaka legfontosabb nevezetességeit, a két hatalmas cserfa között található Tamási Áron síremlékművet, majd a napjainkban is látogatható Tamási szülőházat látogatjuk meg. Tamási Áron a magyar irodalom egyik jelentős alakja volt, akinek személye szerepel a program tematikájában és akinek alkotásairól az iskolai irodalom órákon is szó esik. Szállás Farkaslakán.

4., nap: Farkaslaka – Parajd – Bucsin-tető – Gyergyószárhegy – Gyergyószentmiklós – Gyilkos-tó – Békás-szoros – Libán-tető – Farkaslaka. A Lázár grófok reneszánsz pártázatos kastélyának megtekintése kívülről, ahol édesanyja révén gyermekeskedett Bethlen Gábor. Megemlékezést tartanak az egyik legjelentősebb erdélyi fejedelemről, Bethlen Gáborról, magyar szalagokat helyeznek el a kastély bejárata előtt. Gyergyószentmiklóson a diákok felkeresik az örmény katolikus templomot, székelyek és örmények városában. A Gyilkos-tó partján megtekintik az érdekes geológiai képződményt, és felfedezik a természeti kincseket és a térség növényvilágát. A csoport végig gyalogol a Békás-szoroson, fényképeket készítenek az Oltárkőről, a tóról, a szorosról és az egykori Ezeréves határról. Becsüljük meg, hány négyzetméter a Gyilkos-tó területe, hány kilométert túráztunk összesen a szorosban. A diákok tanáraik vezetésével felidézik az aznapi programot, átismétlik a fontosabb tudnivalókat. Facebook oldalra felteszik az Ezeréves határon, a Gyilkos-tónál, a Békás-szorosban, Gyergyószentmiklóson és Lázár kastélynál készített képeket. Vidám búcsúesttel zárul a nap a helyi diákokkal együtt, amelyet szintén megörökítenek a Facebookon. Szállás Farkaslakán.

5., nap: Farkaslaka – Székelykeresztúr – Fehéregyháza – Segesvár – Medgyes – Tövis – Gyulafehérvár – Déva – Arad – Battonya (határállomás) – Gyomaendrőd Fehéregyháza közelében az út mellett szalagot kötünk a Petőfi emlékműre. A gyulafehérvári várban a tanulók megtekintik az érseki székesegyházat. Megemlékeznek az erdélyi püspökökről és az itt eltemetett magyar, erdélyi történelmi személyiségekről, többek között: Hunyadi László, Izabella királyné, János Zsigmond, Márton Áron, stb. Ezután rövid sétát tesznek a gyulafehérvári várban. Déván meglátogatjuk a Szent Ferenc Alapítvány Magyarok Nagyasszonya Kollégiumát, ahol tájékoztatást kapunk a kollégium lakóiról, a kollégium életéről, működéséről. Ha a csapat gondolja, kis ajándékokkal kedveskedhetnek a magyar gyermekotthon lakóinak. Az intézmény 1993. szeptember 15-én nyitotta meg kapuit, a dévai ferences kolostor felújítás alatt álló épületében. Úgy működnek, mint egy nagy család, hátrányos helyzetű gyermekeket fogadnak be Erdély egész területéről, akik számára ingyenes nevelést-oktatást, teljes ellátást biztosítanak, Isten gondviselő szeretetére támaszkodva. Aradon következik a vértanúk emlékművének megtekintése és rövid megemlékező műsor keretében megkoszorúzása. A program utolsó állomásaként a diákok megtekintik Arad belvárosát, a nemrég újra látható Szabadság-szobrot, Zala György munkáját, amelyet 1890-ben állítottak fel az Aradi Vértanúk emlékére, amely 2004-től hosszas zaklatott évtizedek után újra látható. A tanulmányi kirándulás utolsó óráiban a diákok visszatekintenek az elmúlt napok eseményeire, programjaiba és kérdez-felelek formájában összefoglalják a látottakat, az utazás tematikáját.

Magyar írók, költők nyomában - 3 nap - Nagyvárad, Körösfő, Torockó, Torockószentgyörgy, Kolozsvár

Magyar írók, költők nyomában, tematikus út,  3 nap

1., nap: Nagyvárad – Körösfő – Kolozsvár – Torockó

A Püspöki Székesegyház előtti Szent László szobornál koszorú elhelyezése. A váradi kapitányokból lett erdélyi fejedelmekre emlékezünk, lerójuk kegyeletünket Bethlen Gábor szobránál. Városnézés a belvárosban, Ady és magyar írok, költők emlékei. Rövid pihenő Király-hágón, a történelmi Erdély nyugati kapujánál. A jellegzetes kalotaszegi fatornyú templom megtekintése. Érkezés Torockóra, a szálláshelyek elfoglalása, ismerkedés a helyi diákokkal. Ismerkedés Torockóval, a jellegzetes 19. századi házsor megtekintése. A kirándulásra létrehozott Facebook oldalon az aznap történtek és látottak összegzése csoportokban. Szállás Torockón.

2., nap: Torockó – Torockószentgyörgy

Megnézzük a Lassel Ágnes helytörténeti gyűjteményt, elsétálunk a vízimalomhoz, majd találkozó és ismerkedés a helyi diákokkal, tanárokkal, Böjte Csaba gyermekeivel. együtt túrát teszünk a Székelykő felé. A helyi diákokkal közös kirándulás Torockószentgyörgyön, túra a Thoroczkay grófok fellegvárának romjaihoz. Kiselőadás a várról, a Thoroczkay grófokról. Kiselőadás az erdélyi és székelyföldi nemességről, hasonlóságokról és különbségekről. Alkalmazott pedagógiai módszerek: megbeszélés, magyarázat, kiselőadás, közös mozgásos tevékenység. Délután túra a Tordai-hasadékban. Szállás Torockón.

3., nap: Kolozsvár

Séta Kolozsvárott. Ellátogatunk Mátyás király szülőházához (koszorúzás) és szobrához, valamint a Szent Mihály székesegyházhoz. Házsongárdi temető, nagyjaink sírjai, Farkas utcai református templom címergyűjteménye stb. Délután indulás hazafelé. Rövid megemlékezés az Ady emlékháznál, Csucsa.

Marosszék és Udvarhelyszék (Székelyföld) ikonikus helyszínein 5 nap

Marosszék és Udvarhelyszék átmenetet képez a dombvidékek és a magashegyek között, ez által a legváltozatosabb természeti képet mutatja a székely székek között. Vannak itt vulkanikus hegyek, só vidék, folyók szabdalta völgyek, fennsíkok. És itt uralkodik a a Hargita, melyet nem véletlenül neveznek a székelyek „szent hegyének”. Legmagasabb csúcsa, a mitikus Madaras olyan igazodási pont, amelyet egyszer – éljen bárhol is – minden magyar embernek meg kell látogatnia. A Hargita nagy szerelmese, Tamási Áron azt mondta: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne!” Nos, Marosszék és Udvarhelyszék az a hely, ahol minden magyar otthon érezheti magát. A messze földön híres vendégszeretet, az élet nehézségeinek sajátságos humorral való elütése, az ízes beszéd és a székely életet körbeölelő természeti környezet valóságos újjászületést nyújt az embernek, miközben megtalálja az organikus kultúra, a hagyomány és a természet harmóniáját.

1., nap: Székelyföld felé utazva kihagyhatatlan Erdély fővárosa kincses Kolozsvár. Rövid városnézés után (Mátyás szobor, Szt. Mihály székesegyház, Házsongárdi temető, stb.) már Marosvásárhely felé utazunk tovább, ahol nyugovóra térünk. Szállás, ellátás diák szálláson Marosvásárhelyen.

2., nap: marosvásárhelyi városnézés után már a Székely Só vidék méltán népszerű kirándulóhelyeit vesszük lajstromba: a szovátai Medve-tó, a parajdi sóbánya és a korondi fazekasság megismerése szerepel programunkban. Farkaslakán megkoszorúzzuk Tamási Áron sírját, majd Zetelakán szállunk meg falusi turizmus keretében, vagy diák szálláson Székelyudvarhelyen.

3., nap: Reggeli után Orbán Balázs kedvéért Szejkefürdőre térünk be, majd Székelyudvarhelyen nézzük meg, ahol a Nemzetpolitikai Államtitkárság BGA projektek sokaságával támogatta a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontot, amellyel megismerkednek a pedagógusok. A napot Zetelakán zárjuk, szállásunk is itt lesz vagy diák szálláson Székelyudvarhelyen.

4., nap: ezen a napon a hatalmas kiterjedésű székely tanyavilágban, Székelyvarságon kirándulunk, ahonnan platós teherautóval közelítjük meg a székelyek szent hegyét, a Madarasi Hargitát. A magyar közösségek keresztjeivel és kopjafáival megjelölt csúcsot természetesen már gyalogosan hódítjuk meg. A napot Zetelakán zárjuk, szállásunk is itt lesz vagy diák szálláson Székelyudvarhelyen.

5., nap: reggeli után indulunk hazafelé. Útközben Nagyvárad. A városközpontban sétálva rendhagyó irodalom órát tartunk, ahol Ady Endre és a város kapcsolata a téma. Megtekintjük az Ady Endre Múzeumot, az Emke kávéházat, ahol Ady Lédával ismerkedett meg. Az Emke közelében található a Nagyváradi Napló épülete, ahol Ady újságíróként dolgozott és az Ady Endre Gimnázium is.

Mokanicával a Máramarosi havasokban - 4 nap

1., nap: Csengersima (határállomás) – Szatmárnémeti (főtér, Vécsey-ház, ahol a szatmári békét kötötték), látogatás és találkozó a helyi diákokkal egy magyar iskolábanErdőd (a várkastély megtekintése, amelynek kápolnájában Petőfi Sándor és Szendrey Júlia örök hűséget fogadtak egymásnak) – Misztótfalu (Misztótfalusi Kis Miklós Emlékház) – szállás, ellátás falusi turizmus keretében Koltón.

2., nap: Nagybánya (a gyönyörűen helyreállított óvárosi főtér, Festészeti Múzeum, Ásványtani Múzeum, István-torony) – Mogosa (hegyvidéki üdülőtelep, libegőzés a Gutin hegységben) – Koltó (a felújítás alatt álló Teleki kastély kertjében koszorúzás, Petőfi és Szendrey Júlia szobránál) – szállás, ellátás falusi turizmus keretében Koltón.

3., nap: Felsővisó: kirándulás a Mokanica gőzössel a Máramarosi-havasok vadregényes tájain. Az egyszerű, fapados szerelvényen utasaink visszazökkennek a máramarosi emberek monarchia korabeli világába. (Ne várjon luxust, WC nincs a vonaton, amikor megáll, az erdő áll rendelkezésre, mint egykor a fiatalkori túrákon) – Máramarossziget (a tornémeti Magyarország egyik leginkább  soknemzetiségű városa) – szállás, ellátás falusi turizmus keretében Koltón.

4., nap: Szatmárnémeti – Nagykároly (Károlyi kastély, Kaffka Margit emléktábla, a fogadó épülete, ahol Petőfi Sándor és Szendrey Júlia megismerték egymást) – Kaplony (a Károlyi család kriptája) – Érmindszent (Ady Endre szülőháza, ma múzeum) – Vállaj (határállomás).

Nagyjaink nyomában - 4 vagy 5 nap - Nagyvárad, Kolozsvár, Torockó, Torda, Szováta, Parajd, Korond, Székelyudvarhely, Gyulafehérvár, Arad

Nagyjaink nyomában – Partium, Erdély, Székelyföld. Tematikus út 4 vagy 5 nap

 

1., nap: Nagyvárad – Körösfő – Kolozsvár – Torockó

Nagyvárad, a Püspöki Székesegyház előtti Szent László szobornál koszorú elhelyezése. A váradi kapitányokból lett erdélyi fejedelmekre emlékezünk, lerójuk kegyeletünket Bethlen Gábor szobránál. Rövid pihenő Király-hágón, a történelmi Erdély nyugati kapujánál. A jellegzetes kalotaszegi fatornyú templom megtekintése. Séta Kolozsvárott. Ellátogatunk Mátyás király szülőházához (koszorúzás) és szobrához, valamint a Szent Mihály székesegyházhoz. Érkezés Torockóra, a szálláshelyek elfoglalása, A kirándulásra létrehozott Facebook oldalon az aznap történtek és látottak összegzése csoportokban. Szállás, vacsora Torockón.

2., nap: Torockó – Torockószentgyörgy

Ismerkedés Torockóval, a jellegzetes 19. századi házsor megtekintése. Megnézzük a Lassel Ágnes helytörténeti gyűjteményt, elsétálunk a vízimalomhoz, majd ismerkedés a helyi diákokkal. Ezt követően túrát teszünk a Székelykő felé, majd a helyi tanulókkal együtt Torockószentgyörgyre. Séta a Thoroczkay grófok fellegvárának romjaihoz. Kiselőadás a várról, a Thoroczkay grófokról. Kiselőadás az erdélyi és székelyföldi nemességről, hasonlóságokról és különbségekről. Alkalmazott pedagógiai módszerek: megbeszélés, magyarázat, kiselőadás, közös mozgásos tevékenység. Este a tanulók felelevenítik a délután hallottakat az erdélyi nagyjainkról, az erdélyi nemességről és a székely határőrségről, a lófő székelyekről. Fényképek és videó készítése. Szállás, vacsora Torockón.

3., nap: Nyárádremete – Szováta – Parajd – Korond – Székelyudvarhely a 4. napon lenne. Ezen a napon javasolnám a Tordai-hasadék és Torda városának megtekintését. Így 4 nap helyett 5 napos lenne a program, de ez plusz pontot ér!!!

Tordai hasadékban, gyalogtúra a romantikus szikla szorosban, majd Torda városának és a sóbányának a megtekintése. Torda (izgalmas látogatás a sóbányában, séta az óvárosban: ótordai katolikus templom, ahol kiváló elődeink a világon először kimondták a vallásszabadságot, Fejedelmek háza, ótordai református templom, amelynek parókiáján látták egymást utoljára Petőfi és családja). Szállás, vacsora Torockón.

4., nap: Nyárádremete – Szováta – Parajd – Korond – Székelyudvarhely

Szovátán a Medve-tó megtekintése és séta a fürdővárosban, valamint a sósziklákhoz. Helyi gyerekekkel Parajdra látogatunk a sóbányába és megnézzük az Áprily Lajos Emlékházat. Korondra indulunk tovább, ahol a székely fazekassággal ismerkedünk. Székelyudvarhelyen megtekintjük a Vasszékely szobrot, sétálunk a Hősök parkjában és megnézzük a Székelytámadt várat. Este ismerkedés a székelyudvarhelyi diákokkal. Szálláshely elfoglalása. Élménynapló írása csoportokban.

5., nap: Torockó – Gyulafehérvár – Arad

Érkezés Gyulafehérvárra, ahol az érseki székesegyház megtekintése, és ugyanitt Hunyadi János, Hunyadi László és Izabella királyné síremlékének felkeresése, koszorú elhelyezése. Aradon tisztelgés és koszorúzás a 13 aradi vértanú emlékműve előtt. Ezután az újonnan felállított Szabadságszoborhoz sétálunk. Hazautazás. Hazaérkezés.

Nagyjaink nyomában - 5 nap - Kolozsvár, Torda, Torockó, Marovásárhely, Parajd, Korond, Farkaslaka, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Szejkefürdő, Gyergyószentmiklós, Fehéregyháza, Déva, Arad.docx

Nagyjaink nyomában – tematikus út 5 nap – B program

1., nap: Körösfő – Kolozsvár – Torda – Torockó

Pihenő Körösfőn. A közelben halt meg Vasvári Pál, történész, filozófus, forradalmár, a „márciusi ifjak” egyik vezéralakja, a ’48-as események jeles szereplője volt. A történelem órákon tanultakat a diákok a helyszínen felidézik. Majd megkoszorúzzák az emlékoszlopot. Kolozsvár, Mátyás király szobrának megkoszorúzása. A városban született uralkodó a magyar történelem kiemelkedő személyisége volt, amiről az iskolában is tanultunk. A “híres” Farkas utca: Református kollégium és a Babes-Bolyai Egyetem megtekintése (kívülről). A Bolyaiakról, mint híres magyar matematikusokról szó esik a matematika órákon is. Torda, Erdély legnagyobb sóbányájának megtekintése. Este érkezés Torockóra. Szállás, vacsora.

2., nap: Marosvásárhely – Parajd – Korond – Farkaslaka

Séta a gyönyörű magyar faluban a Székelykő lábánál Torockón, majd utazás Marosvásárhelyre. Séta a Történelmi Magyarország szecessziós városában, amely a székelység művelődési, ipari, kereskedelmi, közlekedési, oktatási és szellemi központja. A régen magyar többségű város lakosságának csaknem fele ma is magyarul beszél. Találkozó egy helyi magyar tannyelvű iskola diákjaival, tanárival. Parajd, Áprily Lajos emlékház megtekintése és magyar zászlók elhelyezése az emlékháznál. Az erdélyi költő, író, műfordító Parajdon végezte az elemi iskolát. A XX. században alkotó személyiség a magyar irodalom ismert alakja volt, művei az általános műveltség részét képezik, személye, munkássága a tematika része. Rövid ismertetés életpályájáról az emlékháznál. Korond, ismerkedés a székely fazekassággal, vásárlási lehetőség. Farkaslaka, látogatás a Tamási Áron általános iskolában, majd koszorúzás a nagy író sírjánál. Tamási Áron a magyar irodalom egyik jelentős alakja volt, akinek személye szerepel a program tematikájában, és akinek alkotásairól az iskolai irodalom órákon is szó esik. Szállás, vacsora Székelyudvarhelyen.

3., nap: Csíkszereda – Csíksomlyó – Székelyudvarhely – Szejkefürdő – Farkaslaka

Reggeli után kirándulás Csíkszeredába és Csíksomlyóra. A Mikó vár megtekintése (kívülről). Csíksomlyó, a tanulók kiselőadást tartanak a csíksomlyói búcsúról, annak múltjáról. Elmondják, hogy János Zsigmond erdélyi fejedelem erőszakkal protestáns hitre akarta téríteni a székelyeket, akik 1567-ben megverték a fejedelem seregét. Ezt ünneplik minden évben a székelyek és az ide érkező anyaországi magyarok százezrei pünkösdkor. Az ünnep az évek során ökomenikus istentiszteletté, a világ magyarságának találkozójává vált. Közösen eléneklik a Jelenések-hegyén a székely és a magyar Himnuszt. A program a tematika része. Székelyudvarhely, városnézés, a Hősök parkjában kiselőadás a Székelyföldről, a székelyek és az erdélyi fejedelmek viszonyáról. Látogatás a nemzet nagyjait megörökítő Szoborparkban, majd koszorúzás. Találkozó a székelyudvarhelyi Benedek Elek Líceum tanulóival. Szejkefürdőnél meglátogatjuk és megkoszorúzzuk Orbán Balázs sírhelyét. Rövid tájékoztatást kapnak a tanulók az „Legnagyobb székely” munkásságáról, különösen a Székelyföld leírásával a székelység számára identitásának megtartására és megerősítésére adott értékről. A program a tematika része. Szállás, vacsora Székelyudvarhelyen.

4., nap: Gyergyószárhegy – Gyergyószentmiklós – Gyilkosvölgyi telep – Farkaslaka

A Lázár grófok reneszánsz pártázatos kastélyának megtekintése, Itt töltötte gyerekkorát  Bethlen Gábor Erdély egyik legnagyobb fejedelme. A diákok megnézik a kastély kiállítótermeit. Megemlékezést tartanak az egyik legjelentősebb erdélyi fejedelemről, magyar zászlókat helyeznek a kastély bejárata előtt. Gyergyószentmiklóson a diákok felkeresik az örmény katolikus templomot, az elszékelyesedett örmények városában.  Majd elindulnak a Gyilkos-tó, Békás-szoros felé. A tó partján és a vadregényes szikla szorosban megtekintik az érdekes geológiai képződményt, és felfedezik a természeti kincseket, növény és állatvilágát a térségnek. Fényképeket készítenek az Oltárkőről, a tóról és a szorosról az egykori Ezeréves határról. Becsüljük meg, hány négyzetméter a Gyilkos-tó területe, hány kilométert túráztunk összesen a szorosban? A becslés szempontjai. Tantárgyi koncentráció. Az erdélyi és a magyarországi diákok tanáraik vezetésével felidézik az aznapi programot, átismétlik a fontosabb tudnivalókat. Facebook oldalra felteszik az Ezeréves határon, a Gyilkos-tónál, a Békás-szorosban, Gyergyószentmiklóson és Lázár kastélynál készített képeket. Szállás, vacsora Székelyudvarhelyen.

5., nap: Fehéregyháza – Gyulafehérvár – Déva – Arad

Indulás Gyulafehérvár felé, közben megkoszorúzzuk Fehéregyháza közelében az út mellett álló Petőfi emlékművet. Gyulafehérvár előtt, a diákok megemlékeznek az erdélyi püspökökről, érsekekről és az itt eltemetett magyar, erdélyi történelmi személyiségekről. Itt nyugszik többek között: Hunyadi László, Izabella királyné, János Zsigmond, Márton Áron. Rövid látogatást teszünk a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Magyarok Nagyasszonya Kollégiumában, ahol tájékoztatást kapunk a kollégium lakóiról, a kollégium életéről, működéséről. Átadjuk a számukra itthon gyűjtött adományokat. Az intézmény 1993. szeptember 15-én nyitotta meg kapuit, a dévai ferences kolostor felújítás alatt álló épületében. Úgy működnek, mint egy nagycsalád, hátrányos helyzetű gyermekeket fogadnak be Erdély egész területéről, akik számára ingyenes nevelést-oktatást, teljes ellátást biztosítanak, Isten gondviselő szeretetére támaszkodva. A program utolsó állomása az Aradi Vértanúk emlékművének megtekintése és megkoszorúzása. A tanulmányi kirándulás utolsó óráiban a diákok visszatekintenek az elmúlt napok eseményeire, programjaiba és kérdez-felelek formájában összefoglalják a látottakat, az utazás tematikáját.

Nagyjaink nyomában - 7 nap - Arad, Déva, Gyulafehérvár, Segesvár, Szejkefürdő, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Gyimesek, Hargita, Parajd, Tordai-hasadék, Kolozsvár

A 7 napos tematikus út programja

1., nap:

Aradon főhajtás és koszorúzás a 13 aradi vértanú emlékműve előtt. Ezután az újonnan felállított Szabadságszoborhoz sétálunk. Sólymoson séta a várhoz, ahol a Szent Koronát őrizték. Marosillyén látogatás Bethlen Gábor szülőhelyén Szállás,ellátás Csernakeresztúron magyar családoknál.

2., nap:

Déván látogatás Böjte Csaba Dévai Szent Ferenc Alapítványánál, találkozó, közös program a helyi diákokkal. Érkezés Gyulafehérvárra, az érseki székesegyház megtekintése, ugyanitt Hunyadi János, Hunyadi László és Izabella királyné, János Zsigmond, Márton Áron síremlékének felkeresése, koszorú elhelyezése. Fehéregyháza, az 1849. július 31-i csata emlékműve, Petőfi-múzeum. Segesvár, séta az ősi szász település és vár ódon hangulatú utcáin.  Szállás Farkaslakán magyar családoknál.

3., nap:

Farkaslaka, Szejkefürdő, a legnagyobb székely emlékei ( Mini Erdély, Orbán Balázs Múzeum ). Városnézés Székelyudvarhelyen. A színes székelykapuk falva: Máréfalva. Tovább Csíkszeredába és Csíksomlyóra. Séta a Mikó várnál és a belvárosban. Szállás a testvériskola kollégiumában ( Segítő Mária Gimnázium).

4., nap:

Gyimesi kirándulás: Ezer éves határ/Szent Korona határa.  Gyimesbükkön megtekintjük a Rákóczi vár romjait. Kis ünnepséget tartunk a vár tövében, az 1000 határon álló, felújított, 30. számú MÁV őrháznál (a MÁV egykoron legkeletibb őrháza), Sebő Ödön lövészárkai a Pogány-havason. Madéfalvi Siculicidium Emlékmű. Találkozó a csíkszeredai iskola diákjaival. Szállás a testvériskola kollégiumában (Segítő Mária Gimnázium).

5., nap:

Egész napos kirándulás a Madarasi-Hargitára. Szállás a testvériskola kollégiumában (Segítő Mária Gimnázium).

6., nap:

Csíksomlyó, séta a kegytemplomnál. Korond, székely népművesség és vásárlási lehetőség.  Parajd, Áprily Lajos emlékek és sóbánya látogatás. Szállás, ellátás Torockón, vendégházban.

7., nap:

Tordai-hasadék, séta.  A diákok megtekintik Kolozsvár belvárosát, a Mátyás szobrot a Főtéren és a közelben látható szülőházat, Szt. Mihály székesegyház, Házsongárdi temető (Apáczai Csere János, Gróf Bánffy MiklósDsida Jenő, Báró Jósika Miklós, Reményik Sándor)Kolozsvári Állami Magyar Színház és Operaház, Bolyai János szülőháza, Alpár Ignác tervei alapján épült volt vármegyeháza, jelenleg városháza. Körösfő (Vasvári Emlék, a híres templom), Budapest. Ezt követően utazás haza. Rövid pihenő Király-hágón, a történelmi Erdély nyugati kapujánál. Érkezés az esti órákban.

Petőfi nyomában - 5 nap

Petőfi nyomában, Erdélyben. Tematikus program, 5 nap

 1., nap: Szatmárnémeti – Nagykároly – Erdőd – Nagybánya – Koltó

Nagykárolyban megtekintjük a gyönyörűen felújított Károlyi-kastélyt, majd felkeressük Petőfi szobrát, amely a város, központi parkjában található. Petőfi Sándor 1846. szeptember 6-8. között tartózkodott Nagykárolyban; a Szarvas fogadóban tartott megyebálon találkozott először Szendrei Júliával. Szatmárnémetiben megállunk Petőfi Sándor István téri mellszobránál, ahol költőnk szatmári éveire emlékezünk. Rövid sétát teszünk a belvárosban. A fő téren találjuk az impozáns, szecessziós stílusban épült Pannónia (ma Dacia) szállót, valamint a Vécsey Házat, amely Szatmárnémeti talán legrégebbi épülete. A város legszebb épülete a Püspöki Palota, ahol megtaláljuk azt az oltárt, amelyet az erdődi kastélyból hoztak át, és ahol Petőfi Sándor és Szendrey Júlia örök hűséget fogadtak egymásnak. Majd  Erdőd várába látogatunk, melynek kápolnájában hajdan Petőfi és Szendrey Júlia megesküdtek. Szállás, ellátás Koltó mellett.

 2., nap: Koltó – Nagybánya – Bódi-tó

Ellátogatunk a koltói magyar általános iskolába, ahol bemutatjuk iskolánkat és megismerkedünk az ott tanuló diákokkal. Ezt követően, egy csodálatos, vezetett látogatás mellett megtekintjük a Teleki kastélyban berendezett Petőfi Emlékmúzeumot. (Petőfi Sándor és Szendrey Júlia Koltón töltötték a mézesheteket.) Innen Máramaros megye székhelyére, Nagybányára utazunk, melyet II. Géza királyunk alapított. Belvárosi sétánk során ellátogatunk a Szent István toronyhoz, a csodálatos református templomhoz és a főtéren álló Erzsébet-házhoz, amely Nagybánya legrégebbi épülete. A XIX. század első éveiben épült az Arany Sas Fogadónál ismét Petőfire és kedvesére emlékezünk, akik egy keréktörés végett nem jutottak el Koltóra, és mézesheteik közepette egy éjszakára ebben a fogadóban maradtak. Kirándulást teszünk a festői környezetben fekvő Bódi-tóhoz, ahonnan a megannyi ásványkincset rejtő Kapnikbányára utazunk. Kapnikbányán felkeressük az utolsó tatárbetöréskor győztes magyar hadak emlékére állított oszlopot. Egy megkopott szikladarabba vésve ez áll: „anno 1717. usque hi fuerunt tartari”. Alatta, egy kékre festett érctábla Ferenc József császár 1852-es látogatásának emlékét őrzi. Szállás, ellátás Koltó mellett.

 3., nap: Kolozsvár – Torda

Kolozsvárra érkezve teszünk egy sétát a belvárosban. Felkeressük Mátyás király, valamint Bocskai István szülőházát, a Szt. Mihály székesegyházat, Mátyás király lovas szobrát és bejárjuk a megannyi kulturális emléket őrző Farkas utcát is. Megkeressük az egykori Biasini szállodát, amelynek falán emléktábla hirdeti, hogy Petőfi Sándor és Szendrey Júlia 1847 októberében itt töltötték napjaikat. Következő megállónk Torda, ismerkedés a történelmi központtal. Itt iktatták Európában elsőként törvénybe a szabad vallásgyakorlást. Az ó-tordai református lelkészi hivatal épületének falán a Petőfi-emléktáblán olvashatjuk, hogy itt szállt meg Petőfi Sándor, miközben Székelyföld felé tartott, hogy csatlakozzon Bem József seregéhez. Petőfi itt látta utoljára feleségét és kisfiát. Ezután Erdély legnagyobb, UNESCO Világörökség részét képező sóbányájának lenyűgöző földalatti világát tekintjük meg csónakázási és sportolási lehetőségekkel a föld mélyén. Szállás, ellátás Torockón. 

4., nap: Segesvár – Fehéregyháza – Székelykeresztúr

Segesvár történelmi városközpontja az UNESCO világörökség része. Felmegyünk a citadellába, ahol megtekintjük a híres óratornyot, a középkori templomokat, és végigmegyünk a híres, fából készült fedett diáklépcsőn is. Felkeressük a Petőfi emlékművet, ahol megemlékezünk az 1849. július 31-i segesvári csatára, amelyben nagy költőnk – eddigi ismereteink szerint – elesett. Fehéregyházán lerójuk tiszteletünket a Petőfi emlékműnél, és megtekintjük a vele kapcsolatos emlékmúzeumot. Szállás, ellátás Székelyudvarhely mellett.

 5., nap:

Marosvásárhelyen sétálunk, meglátogatjuk a főtéren álló két csodaszép szecessziós épületet, a Városházát és a Kultúrpalotát. Mindkettő a XX. század elején épült Komor Marcell és Jakab Dezső építészek tervei alapján. A kettő közül a Kultúrpalota áll nyitva a turisták előtt. Hazafelé Bánffyhunyadon megcsodáljuk Kalotaszeg legnagyobb református templomát, melynek kertjében ott találjuk Petőfi Sándor kerti kőasztalát. Hazafele tartva megállunk egy fotószünetre a Királyhágón, amely Erdély történelmi határa is egyben. Érkezés az esti órákban.

Pünkösdi búcsú Csíksomlyón és az 1000 éves határnál az Össznemzeti Zarándokvonattal

Pünkösdi búcsú Csíksomlyón és az 1000 éves határnál az Össznemzeti Zarándokvonattal, a Csíksomlyó Expresszel (4 nap, nyugat-dunántúliaknak 5 nap)

2022-ben tizenötödik éve zakatolnak a ma már jól ismert Össznemzeti zarándokvonatok a SZÉKELY GYORS és a CSÍKSOMLYÓ EXPRESSZ Egy kis statisztika. Több, mint 20.000 km-t tettek meg ez alatt az idő alatt Erdély csodálatos tájain a majdnem fél km hosszú szerelvények. Több, mint tízezer zarándok, határon inneni és határon túli magyar ismerte meg a székely embereket, életüket, mindennapjaikat, örömeiket, bánataikat. Fiatalok, idősek, diákok, magyarok és székelyek– világ minden tájáról, ahol magyarok élnek. 

A négynapos program csúcspontja természetesen a Csíksomlyói Mária Ünnep, a Pünkösdi Búcsú, ahol fél millióan találkozunk. Illetve a zarándoklat, a Történelmi Magyarország 1000 éves határára, Gyimesbükkre. 

1., nap: a csaknem fél kilométer hosszú Össznemzeti Zarándokvonattal, a Csíksomlyó Expresszel-Székely Gyorssal, ezer zarándok társaságában utazunk a pünkösdi csíksomlyói búcsúra. A vonat Szombathelyről kora hajnalban indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre. Innen Cegléden, Szolnokon, Püspökladányon, Biharkeresztes keresztül érkezik a mai magyar-román határra. Közben több erdélyi nagyvárosban (Nagyvárad, Kolozsvár) is ünnepélyesen fogad bennünket a helyi magyarság. Késő este érkezünk Székelyföldre, szállásunk Felcsíkban, magyar településeken lesz Csíksomlyó mellett. A zarándokvonat hazafelé ugyanezeken a településeken megáll. (Más városok iskoláinak külön buszt biztosítunk a vonat csatlakozáshoz oda-vissza.) A vonat fővédnöke Böjte Csaba. 

2., nap: másnap Csíksomlyón a diákok és a pedagógusok félmilliónyi magyar-székely zarándok társaságában részt vesznek a csíksomlyói búcsún és a szentmisén. Szállás, ellátás Felcsíkban.

3.,nap: reggeli után a zarándokvonattal Gyimest, vesszük célba. Az erdőkkel, havasi kaszálókkal, festői hegyoldalakkal és patakokkal szabdalt gyimesi tájat Felsőloktól a gyimesbükki „ezeréves határig” járjuk végig. Az ezeréves határnál, Gyimesbükkön megtekintjük a Rákóczi vár romjait és a MÁV egykori legkeletibb őrházát a magyar határőr bunkerekkel. A diákok saját szemükkel láthatják, mekkora volt Magyarország. A határon magasodó vadregényes hegyoldalban, a kontumáci kápolnánál celebrált szent misén is részt veszünk több tízezer székely-csángó-magyar testvérünkkel közösen. Délután, az 1000 éve határtól vissza jövet színes pünkösdi forgataggal, vigadalommal, táncházzal, hagyományőrző fellépőkkel várnak minket Gyimesközéplokon a gyimesi csángók és találkozunk Böjte Csabával és erdélyi diákjaival. Szállás Felcsíkban.

4., nap: a reggel órákban elbúcsúzunk Székelyföldtől és az Össznemzeti Zarándokvonattal a Csíksomlyó Expresszel-Székely Gyorssal indulunk Désen, Zsibón, Zilahon, Nagykárolyon és Érmihályfalván át hazafelé. Az észak-erdélyi városokban megható szeretettel búcsúztatnak bennünket a helybeli magyarok. A zarándokvonat Magyarországon, hazafelé ugyanazokon a helyeken megáll, mint odafelé.

Székelyek, szászok földjén - 7 nap tematikus út - Arad, Déva, Nagyszeben, Kerc, Sepsiszentgyörgy, Gelence, Kézdivásárhely, Szent Anna tó, Brassó, Zágon, Kovászna,Vajdahunyad, Csomakőrös

Székelyek, szászok földje – a 3 rendi nemzet nyomában. Tematikus út, 7 nap

Tematikus utunk a történelmi erdélyi rendek földjén vezet, oda-és visszafelé haladva a Partiumban is teszünk egy rövid kalandozást. A történelmi Erdély régi rendi nemzetei a magyarok, székelyek és a szászok voltak. Erdély hosszú évszázadokon át a Történelmi Magyarország része volt. Az útra kelő tanulók mindmáig megtapasztalhatják az itt élő magyarok, székelyek végtelen hazaszeretetét, ami egy plusz élménnyel tölti meg ezt az utat. Ezzel az erdélyi utazással garantáltan egy életre szóló élményben lesz része, nem csak diákként, hanem magyarként is.

Székelyek, szászok földje erdélyi  diák utazás menetrendje, tematikája:

1., nap: Esztergom – M5 – Szeged – Nagylak (határállomás) – Arad (belvárosi séta, az újonnan felállított Szabadság szobor, majd a 13 vértanú emlékműve,) – Lippa – Marosillye (Bethlen Gábor szülőháza) – Déva (siklóval fel “Magos Déva várához”, Bethlen Gábor fejedelmi kastélya kívülről) – Látogatás és ismerkedés a Böjte Csaba féle Szent Ferenc Alapítvány gyermekeinél – közös program. Szállás Déván diákszálláson, vagy egyszerű szállodában, panzióban tanároknak kétágyas, tanulóknak több ágyas szobákban ellátással.

2., nap: Déva – Nagyszeben (városnézés a gyönyörűen felújított ódon szász belvárosban, a település 2007-ben Európa Kulturális Fővárosa címet nyerte el) – Kerc (a legkeletibb ciszter apátság romjai) – Fogaras – Brassó – Székelyföld: Maksa-Eresztevény (Gábor Áron sírja) – Kézdivásárhely – szállás Csíkszeredában vagy Sepsiszentgyörgyön diákszálláson, vagy egyszerű szállodában, panzióban tanároknak kétágyas, tanulóknak több ágyas szobákban ellátással.

3., nap: Gelence (a “régi” templom a Szt. László legenda freskóival) – Kézdivásárhely (főtér a jellegzetes udvarterekkel) – Bereck (Gábor Áron emlékház) – Ojtozi-szoros, Sósmező (Ezeréves határ, magyar katonák sírjai) – Szent Anna-tó (nyáron fürdési lehetőség) – Mohos-láp (rövid túra a tőzegmohalápban) – Torjai-büdösbarlang (túra a kénbarlanghoz) – szállás Csíkszeredában vagy Sepsiszentgyörgyön diákszálláson, vagy egyszerű szállodában, panzióban tanároknak kétágyas, tanulóknak több ágyas szobákban ellátással.

4., nap: Brassó – Pojána (magas hegyvidéki üdülőhely, innen felvonóval a Keresztény-havas gerincére, majd rövid túra a csúcsra, ahonnan pompás kilátás nyílik a Kárpát kanyarulat vonulataira) – Brassó (ősi szász belváros, Fekete templom) – Csíkszeredában vagy Sepsiszentgyörgyön diákszálláson, vagy egyszerű szállodában, panzióban tanároknak kétágyas, tanulóknak több ágyas szobákban ellátással.

5., nap: Zabola – Kovászna (borvízforrások, iszapfortyogó) – Csomakőrös (Kőrösi Csoma Sándor emlékek) – Zágon (Mikes Kelemen szülőfaluja) – Sepsiszentgyörgy (Kós Károly Múzeum) – Kilyén (XIII. századi unitárius templom) – Csernáton (Damokos kúria, skanzen, gépkiállítás) – Látogatás és találkozó egy helyi magyar középiskolában, közös program. Szállás Csíkszeredában vagy Sepsiszentgyörgyön diákszálláson, vagy egyszerű szállodában, panzióban tanároknak kétágyas, tanulóknak több ágyas szobákban ellátással.

6., nap: Szászhermány (szászok ősi erődtemploma) – Transzfogarasi autóút (a káprázatos panorámájú alpesi út felvezet a Fogarasi-havasok jégvájta csúcsaihoz, a Bilea-tengerszemhez) – Gyulafehérvár (vár, érseki székesegyház, Hunyadi János, Hunyadi László, János Zsigmond, Izabella királyné, és mások síremléke) – Alvinc – Piski – Szállás Déván diákszálláson, vagy egyszerű szállodában, panzióban tanároknak kétágyas, tanulóknak több ágyas szobákban ellátással.

7., nap: Vajdahunyad (a Hunyadiak gótikus-reneszánsz várkastélya) – Déva – Arad – Nagylak (határállomás) – Szeged – M5 – Esztergom. Érkezés az esti órákban.

Vadregényes tájakon, túrázás a Székelyföldön - 6 nap

Vadregényes tájakon, túrázás a Székelyföldön, a Hargitán – 6 nap

1., nap: Budapest – 4-es főút – Püspökladány – Ártánd (határállomás) – Nagyvárad – Király-hágó (rövid pihenő) – Kolozsvár – Nyárádtő – Ákosfalva – Balavásár – Szováta – Székelyudvarhely – Fenyéd – Zeteváralja – szállás Hargita megyében, Székelyvarságon.

2., nap: Pihenés és séta vezetővel a környék csodálatos lombos és fenyves erdeiben. Gombaszedés, erdei gyümölcsök és gyógynövények gyűjtése. Ismerkedés a havasi településsel, este bográcsozás, flekkensütés, tábortűz.

3., nap: Szekerezés Székelyvarságon, az erdőkkel szabdalt hegyi szórványtelepülésen a falut alkotó tanyabokrok között. A csapat közben megtekinti a kicsi, de vadregényes székely vízesést és ismerkedik az ősi mesterségekkel (zsindelykészítés, posztóványoló, kádározás, vízimalom, stb.).

4., nap: Délelőtt nosztalgikus szekértúra a Hargita hegyei között megbúvó, sűrű erdőségekkel körülvett kristálytiszta vizű tározótóhoz, ahol mindenki kedvére pihenhet, sétálhat, jó idő esetén napozhat és fürödhet, déltájban pedig falatozhat egy jót a Varságról kosarakban hozott házi finomságokból. Ebéd után ismét szekerekre száll a csoport, hogy izgalmas túrát tegyen a fenyvesek között fel az esztenákra, a birkanyájakhoz, hogy ott kóstolással egybekötve a juhsajt, juhtúró és orda készítésének rejtelmeivel ismerkedjék.

5., nap: Gyergyószentmiklós (rövid séta a székelyek és örmények városában),   látogatás, találkozó egy magyar iskolában a székely diákokkal és tanárokkal),  Békás-szoros, Gyilkos-tó (séta a vadregényes szorosban és a legendákkal átszőtt tónál) – Gyergyói-medence: Gyergyószárhegy (a Lázár grófok reneszánsz kastélya, ahol Bethlen Gábor is gyermekeskedett, az alkotótábor kiállítása).

6., nap: Búcsú Székelyvarságtól, hazautazás. Korond (vásárlási lehetőség a helyi székely fazekasság termékeiből) – Ákosfalva – Nyárádtő – Kolozsvár – Nagyvárad – Ártánd (határállomás) – Püspökladány – 4-es főút – Budapest. Érkezés a késő esti órákban.

Wass Albert emléktúra - 5 nap

1., nap: Ártánd (határállomás) – Király-hágó (rövid pihenő) – Csucsa (Ady Endre emlékek) – Kolozsvár – Válaszút (Bánffy kúria kívülről, ahol Wass Albert született) – Boncida (a Bánffyak kastélya, amelynek a brit Károly herceg a fővédnöke) – Szék: szállás, ellátás falui turizmus keretében.

2., nap: Szamosújvár (örmény emlékek, és Rózsa Sándor sírja) – Czege (Wass kúria, itt gyermekeskedett Wass Albert) – Pusztakamarás (Sütő András szülőháza) – Szászrégen (szász és magyar emlékek) – szállás, ellátás falusi turizmus keretében, Körtvélyfa.

3., nap: Holtmaros (Wass Albert árvaház, adományok átadása) – Marosvécs (Kemény-kastély, ahol az erdélyi Helikon tagjai üléseztek, Wass Albert sírja, koszorúzás) – tovább A funtineli boszorkányok című regénye helyszínein: Déda, Ratosnya, Palotailva, Gödemesterháza, közben elhaladunk az Istenszéke alatt – Maroshévíz – Borszék (régi székely üdülőhely a régi villákkal, borvízforrások) – szállás, ellátás falusi turizmus keretében Körtvélyfáján.

4., nap: Marosvásárhely (Bolyai emlékek: Bolyai Farkas Líceum, Bolyaiak szobra, Kultúrpalota Tükörterem Róth Miksa világhírű üvegfestéseivel, városháza, református templomerőd) – Kolozsvár (Házsongárdi temető: az erdélyi irodalom és történelem magyar nagyjainak sírjai, Farkas utcai református kollégium, ahol Wass Albert érettségizett, Szent Mihály székesegyház, Mátyás király szülőháza és szobra, a főtér palotái). Látogatás és találkozó a helyi diákokkal, pedagógusokkal egy magyar iskolában. – szállás, ellátás falusi turizmus keretében,  Magyarlónán vagy diákszálláson Kolozsvárott.

5., nap: Kalotaszentkirály (jellegzetes fatornyú református erődtemplom kazettás mennyezettel, látogatás egy magyar portán, népviselet bemutató – Király-hágó – Nagyvárad (séta a városban Ady Endre nyomdokain: a régi Emke kávéház, a Fekete Sas palota, a régi Mülleráj cukrászda, amelyek Ady törzshelyei voltak, utóbbiban Ady Endre emlékmúzeum, a költők írók szoborcsoportja a sétálóutcában, az Állami Színház épülete, előtte Szigligeti Ede szobrával) – Ártánd (határállomás).

KÖZÖSSÉGÉPÍTŐ DIÁKTÚRA A CSÁNGÓFÖLDRE - ITT IS ÉLNEK MAGYAROK - 4 NAP

Az ezeréves határ közvetlen közelében, Erdély legkeletibb településén, a Gyimesekben van egy birtok, amely életre szóló élményt hagy a látogatójában. Ez Hargita megyében Bükklokán a Piposz Birtok, illetve a Piposz Tanya, amely különleges hely osztálykirándulások, nyári táborok szervezéséhez. A környék sem szűkölködik látványosságokban: 1000 éves határ, Rákóczi vár, erdők, mezők, fenyvesek, hegyi legelők ezer méter magasságban. Természetesen az erdélyi oda- és visszaút is ígér látnivalót. Torockón, Erdély egyik legszebb településén alszunk a Székelykő zord bércei alatt.

 Program

1., nap: Ártánd (határállomás) – Nagyvárad – Király-hágó(Erdély kapuja, rövid pihenő) – Kolozsvár – Nyárádtő – Ákosfalva – Balavásár – Szováta – Székelyudvarhely – Csíkszereda – Csíkszépvíz – Gyimesfelsőlok, s miután elhagytuk e települések között kiépített szerpentineket, és az utolsó fordulónál eléjük táruló szemet gyönyörködtető látványt is, jobbra letérve a Gyimesek első kis településére, Bükkloka felé folytatódik az utazás és megérkeztünk Trianon előtti egykori királyi Magyarországunk keleti végeihez, a Piposz birtokra. Szállás, vacsora.

2., nap: Reggeli után talán még fantasztikusabb nap vár ránk. Történelmi-földrajzi gyalog túra az Árpád vonalon, a magyar hadiúton a Tatros forráshoz, a Szellő tetőre erdőn-mezőn, hegyen-völgyön keresztül. Délben hangulatos ebéd a hegyek között, tábortűznél. Délután izgalmas túrát teszünk a fenyvesek között fel az esztenákra, a birkanyájakhoz, hogy ott kóstolással egybekötve a juhsajt, juhtúró és orda készítésének rejtelmeivel, a helyi gazdálkodással ismerkedjünk. Este szállás, vacsora a Piposz birtokon. Fantasztikus csángó, fogadás, közös táncház a helyiekkel, tánctanulás, közösségépítés.

3., nap: Ismerkedés a szomszédos településsel Gyimesbükkel, az egykori Magyar Királyság 1000 éves határával. Megcsodáljuk a régi magyar határőr bunkereket, felsétálunk a pontosan a Történelmi Magyarország keleti határán álló Rákóczi vár romjaihoz. Majd a vadregényes környék skanzenjei, vízesései, tájházai várnak minket. Betérés a Deási panzóba. Tulajdonosa, akit csak tanár úrként tisztelnek a helybeliek, beszél nekünk a csángókról, magyarságukról, a fiatalokról és helyükről Erdélyben. Útközben meglátogatjuk a Gyimesfelsőlokon lévő Szent Erzsébet Líceumot és a Sziklára Épített Házat ahol Berszán Atya mesél az ott tanuló gyermekek életéről és az iskola megalapításáról. Ezt követően közös kispályás foci torna a helybeli diákokkal. Délután ismét a Piposz birtokon. Biciklire pattanhatunk és ismerkedhetünk a vadregényes birtokkal. Napközben ebéd csomag, este szállás, vacsora a Piposz birtokon.

4., nap: Búcsú a Gyimesektől, a Piposz tanyától, majd reggeli után indulunk hazafelé.

További képek, videók az utazásokról közösségi oldalainkon:

Délvidéki útvonalak

Üres elem, hogy mind csukva legyen
A bácskai pusztákon - 3 nap

Bácska vidékének halban gazdag folyói, kövér legelői, gabonatermő síkjai mindig éltető forrásai voltak Árpád népének. Mert hányszor gyalulta már le a halál Bácskát, hányszor törölte ki meséit, mosolyát, hőseit, napszámosait az emlékezetből. De valamiért mégis maradtak életjeleink a tájban, értékeink a néplélekben. A zsíros bácskai föld a szorgalmas földművelő kezek munkáját bő terméssel hálálta meg. Ez az áldott anyaföld, amelyhez – minden csapás ellenére – foggal-körömmel ragaszkodik a bácskai puszták hitben megmaradt, szüntelenül áldozatot hozó magyar népe. Buckák és laposok, tavak és mocsarak, tóparti nádasok és homoki erdők rengetegei, melyek egykoron hadak elől menekülőknek és betyároknak szolgáltak búvóhelyül, ma már elsősorban a veszélyeztetett természeti értékeknek nyújtanak utolsó mentsvárat. Mezővárosok és tanyák, szabadságharcok emlékei és az újrakezdés templomai várják az utazót, ha Bácska földjére lép.

1., nap: a szecessziós emlékekben gazdag Szabadkán kezdjük programunkat A szabadkai szecesszió legszebb emlékei közé tartozik a Róth Miksa ablakaival díszített városháza, valamint a Raichle palota. A város két nagy magyar szülöttjének, Kosztolányi Dezsőnek és unoka testvérének Csáth Gézának az emlékei előtt is tisztelgünk. Szabadkáról átutazunk a régi, békebeli hangulatú fürdővároskába Palicsra és megcsodáljuk a magyaros szecessziójú épületeket. A Palicsi-tó megtekintése után Tóthfaluban alszunk falui turizmus keretében ahol a Nemzetpolitikáért felelős államtitkárság anyagilag támogatta a Munkás Szent József római katolikus plébániát. A mindössze száz esztendős falu a délvidéki magyarság egyik szellemi központjává lett és ma már van annyi látnivaló itt és a környéken, hogy a falusi turizmus is felélénkült.

2., nap: reggeli után megnézzük Magyarkanizsát, majd a vajdasági kirándulás során kihagyhatatlan Zenta, a magyar szellemi élet egyik délvidéki központja, a zentai csata emlékművével és a nem messze levő Aracs misztikus hangulatú árpád kori romtemploma következik. A nem messze levő nagyváros Újvidék legfőbb nevezetessége a Duna fölé magasodó hatalmas péterváradi erődítmény. Szállás ellátás Tóthfaluban.

3., nap: utolsó napunkat Nyugat-Bácskában, jelesül Zomboron, Apatinban és Bezdánban töltjük. Zombor az egykori Bács-Bodrog vármegye központja. A diákok megtekintik a megyeházát, ahol a Délvidék legnagyobb festménye található Eisenhut Ferenc: Zentai csata c. műve. A diákok kiselőadást tartanak a zentai csatáról, Savolyai Jenőről és a török elleni felszabadító harcokról a Délvidéken. Megtekintik a Zombori Városi Múzeumot, ahol a helytörténeti gyűjtemény keretében 45 magyar képzőművész 156 rajzát, festményét, szobrát, domborművét őrzik. Apatin az egykori sváb-magyar település meglátogatása majd  Bezdánon keresztül indulunk hazafelé.

A Kazán-szoros és Bácska - 4 nap

A Kazán-szoros és Bácska felfedezése– 4 nap

1., nap: Szeged – Röszke (határállomás) – Újvidék (séta a Vajdaság fővárosában, városháza, neogót katolikus templom, görögkeleti székesegyház és a püspöki palota kívülről) – Pétervárad (a XVIII. századi hazai várépítészet egyik legnagyobb és legépebben megmaradt erődítményrendszere, a kazamaták megtekintése) – Karlóca (rövid megálló a karlócai békekötés emlékhelyénél álló kápolnánál)   – Belgrád – Pancsova – szállás Székelykevén diákszálláson.

2., nap: Egész napos kirándulás a Déli-Kárpátok nyugati vonulatai és a Szerb-érchegység között, a Duna által kivájt festői Kis-Kazán-szorosba. Útvonal: Kevevára – Szendrő (a vár, amely egykor Európa legnagyobb vízi erőssége volt) – Pozarevac – Veliko Gradiste – Galambóc (az Arany János által is megénekelt vár romjai) – Donji Milanovac, a felduzzasztott Al-Duna itt a legmélyebb, több mint 100 méter mély. A parton kanyargó országútról csodás kilátás nyílik a sziklafalak között rohanó folyóra. Visszafelé megállunk Keve városában, ahol megtekintjük az Al-Duna igen látványos makettjét. Szállás Székelykevén, diákszálláon

3., nap: Belgrád/Nándorfehérvár ( a Duna-Száva torkolatnál megkoszorúzzuk a várat a törökök ellen hősiesen védő és megtartó vitézek magyar feliratú emlékművét, Kalemegdán-park, pravoszláv székesegyház,  ikon- és freskómúzeum, sétálóutca, stb., fakultatív hajókázás a Száván és a Dunán 8-10 EUR/fő) – Zimony (ma Belgrád része, séta a régi negyedben, Hunyadi-torony)  – Tóthfalu (látogatás egy magyar iskolában, találkozó a diákokkal, tanárokkal) – szállás Tóthfaluban, falui turizmus keretében

4., nap: Tóthfalu – Zenta (pihenő a magyar szellemi élet központjában, a zentai csata emlékművének megtekintése) – Szabadka (Kosztolányi Dezső gimnáziuma, római katolikus székesegyház, színház, stb.) – Palics (séta a monarchia korabeli fürdőhely tópartján) – Röszke (határállomás) – Szeged.

Magyar múlt és magyar jelen, kirándulás a Délvidékre (Muravidék-Szlovénia, Horvátország-Szlavónia, Vajdaság) - tematikus kirándulás 3 utódállamban - 6 nap

1., nap:

A nemzeti összetartozás és a trianoni békeszerződés Budapest, Nemzeti Összetartozás Emlékhelye (Helyszíni óra a nemzeti összetartozás témájában) Lendva, a szlovéniai magyarság szellemi központja (Bakancslistás helyszín a Muravidéken). Ismerkedés a 820 éves város magyar értékeivel. A belváros érdekességei: a barokk Szent Katalin plébániatemplom a Szent István szoborral és a Makovetz Imre által épített kultúrpalota felkeresése. Kétnyelvű feliratok, kétnyelvű szlovén útlevél. Felkapaszkodunk a lendvai szőlőhegyre, ahol felkeressük a Szentháromság kápolnát, Hadik Mihály törökverő hadvezér üvegkoporsóját. Innen csodálatos kilátás nyílik a környékre, három ország látóhatárát pásztázzuk. Szállás: Lendván, vagy Lendva közelében

2., nap:

Magyarok a Délvidéken – Muravidéki tematikus útvonal. Reggeli után látogatás a Lendvai Kétnyelvű (magyar-szlovén) Középiskolába. Külhoni magyar csoporttal közös program. Lendva, ismerkedés a város magyar értékeivel. Bánffy-Esterházy várkastély, benne Zala György emlékszobájával és a néprajzi gyűjteménnyel. Lendva híres szülötte Zala György, aki a Hősök tere és az aradi Szabadság-szobor alkotója. Felsőlendva nevezetességeivel ismerkedünk. Magyar – szlovén – osztrák hármashatár (Bakancslistás helyszín a Muravidéken), megközelítés Türke felől. Ismerkedés a 1919. szeptember 10-én Saint-Germainban és 1920. június 4-én Trianonban aláírt békeszerződések történelmi dokumentumaival, Magyarországra és a Kárpát medencei magyarságra gyakorolt hatásaival és a határkijelölés folyamatával. Lendvavásárhelyen (Dobronak) felkeressük a Dobronoki György-házat, amelyben helytörténeti és néprajzi gyűjtemény tekinthető meg (Bakancslistás helyszín a Muravidéken). Az épületet Dobronoki György jezsuita tanárról, a falu híres szülöttéről, a nagyszombati egyetem első rektoráról nevezték el, aki a 17. században élt itt. Ellátogatunk Európa egyik legnagyobb trópusi kertjébe, az Orchidea Farmra, ahol többek között banánfával, kakaó- és kávécserjével, és megannyi szebbnél szebb trópusi növénnyel ismerkedhetünk meg. Szállás: Lendva és Ljubljana között.

3., nap:

Magyar történelmi emlékek nyomában Felkeressük a Ljubljana (Laibach) várát, ahol 1848-1849 évi szabadságharc magyar miniszterelnökét Gróf Batthyány Lajost fogvatartottak a császáriak a kivégzése előtt. Az emlékét magyar nyelvű emléktábla is őrzi, itt nemzeti színű szalagot és virágot helyezünk el. Fiume, az egykori magyar tengeri kikötő fele tartva útunk a szlovén karsztvidéken keresztül vezet. A Postojnai-cseppkőbarlangban világhírű természeti értékekkel ismerkedünk meg. A nap végén sétát teszünk az egykori magyar kikötőváros történelmi belvárosában. A korzón található Óratorony tetején megpillantjuk a történelmi Magyarország középcímerében is felelhető híres kétfejű fiumei sast, és megismerkedünk annak történetével. Szállás: Fiume közelében.

4., nap:

„Tengerhez magyar, el a tengerhez!” a Kossuth szállóige nyomában, Fiume és Abbázia magyar emlékei és magyar jelene! A horvátországi magyar közösség tagjai közül mintegy ötszázan élnek Fiuméban és környékén. A Magyar Ház felkeresése Fiúméban. A magyar közösség 2021-ben új székházat és olyan központot kapott, ahol még inkább be tudják mutatni identitásunkat és kultúránkat. Az épület az Anna-villa nevet viseli, szecessziós stílusban épült. Nevét első tulajdonosának felesége Marocchini Anna után kapta. A fiumei kikötőben magyar feliratú tárgyakat, emléktáblát, Skull Mátyás vasöntőjében készült magyar nyelvű kikötői vasbakokat keresünk. Magyar időkben épült épületeket látogatunk meg. A Kormányzói Palota, a Magyar Királyi Tengerészeti Hatóság épülete, az Adria-palota és az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. székháza felé igyekszünk. A Baross emléktáblát megkoszorúzzuk. Felkeressük azt a hidat, amely az 1920 és 1924 között fennálló Fiumei Szabadállam határát jelentette a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság felé. Megismerkedünk a Fiumei Szabadállam nevű államalakulat történetével, amelynek egyik hivatalos nyelve a magyar volt az olasz, a horvát és a német mellett. – Abbázia felkeresése. Itt nagyon sok épületéhez nemesi származású magyar családok története fűződik. Felidézzük néhány család történetét, felkeressük Markusovszky Lajos 1848-49-es tábori főorvos utolsó lakhelyét, emléktábláján nemzeti színű szalagot helyezünk el. A babérról elnevezett Lovranban a római időkből megmaradt településmagban teszünk sétát, amely kacskaringós kis utcáival visszaadja az adriai falucskák mára eltűnő hangulatát. Itt, az ékszerdoboz óvárosában találjuk azt a villát, ahol Feszty Árpád is elhunyt. Szállás: Fiume közelében

5., nap:

A Dráva-vidék magyarjai, horvát-szerb háború a magyar falvakban Eszék a Dráva partján. az egykori ősi magyar város ma Horvátország része. Dráva parti óvárosa kellemes sétára invitál, itt még felfedezhetjük az Osztrák-Magyar Monarchia nyomait. Még most is gyakran találkozunk magyar szóval. Felkérésük középkori várát, amely az ország legnagyobb erődítményeinek egyike. A várost a délszláv háború alatt 1993-ig többször ostromolták a szerb katonák, körülbelül ezer ember esett áldozatul. Napjainkra kevés nyoma van a lövésnyomoknak, és romos épületet is csak elvétve találunk, az egész város gyönyörűen megújult. A Ferences rendiek udvarában megtekintjük a bombatölcsérekből és puskahüvelyekből állított Krisztus feszületet és útba indulnak Kórógy és Szentlászló fele. Kórógy az egyik legtragikusabb sorsú magyar falu. Az elmúlt évszázadokban többször elpusztult, de mindannyiszor újjáépítették. Szentlászló eredete az Árpád-korig nyúlik vissza. A délszláv háború alatt rommá lőtték, de azóta újjáépült. Erről mesél majd nekünk Dezső Krisztina, helyi honismereti vezető, akivel bejárjuk a két szlavóniai falut. Felkeressük Kopácsot, a Dráva torkolatvidékén a Kopácsi-rétet, amely Európa egyik legnagyobb természetes mocsárvidéke. Mind a négy település bakancslistás helyszín a Drávaszög, Szlavónia vidékén. Szállás: Eszék közelében

6., nap:

„A magyar szecesszió szabadkai kincsei” Szabadka belvárosában megtekintjük belülről a magyar szecessziós Városházát, amelynek vitrázsairól nemzeti nagyjaink és királyaink tekintenek vissza ránk. Szabadka város központjában körbe járjuk a zöld és a kék szökőkutakat, Jakab és Komor szobrait, a Szentháromság szobrot, a Kaszinó épületét, a Népszínházat, majd végig sétálunk a Korzón, útba ejtve a kaptáros házat is. Zárásként megkoszorúzzuk Mátyás király szobrát, majd hazaindulunk.

Szabadka, Újvidék, Zenta, Zimony, Tóthfalu - 4 nap

Szabadka, Újvidék, Pétervárad, Zenta, Zombor – 4 nap

1., nap: Zombor – Bács – Tóthfalu

Első megállónk Zombor az egykori Bács-Bodrog vármegye központja. A diákok megtekintik a megyeházát, ahol a Délvidék legnagyobb festménye található Eisenhut Ferenc: Zentai csata c. műve. A diákok kiselőadást tartanak a zentai csatáról, Savolyai Jenőről és a török elleni felszabadító harcokról a Délvidéken. Megtekintik a Zombori Városi Múzeumot, ahol a helytörténeti gyűjtemény keretében 45 magyar képzőművész 156 rajzát, festményét, szobrát, domborművét őrzik. A tanulók megtekintik Bács várának maradványait, ahol kétszer is tartottak országgyűlést, és Mátyás király is több ízben felkereste a várat. Ezt követően egyikük előadást tart a középkori Magyarország történelméről, különös figyelemmel Mátyás király és Hunyadiak szerepére, az ország és a török birodalom kapcsolatára, a szerbek szerepére a magyar történelemben. Szállás, ellátás Tóthfaluban falui turizmus keretében.

2., nap: Zenta – Tóthfalu

Zenta, a magyarság vajdasági, szellemi központja. A tanulók megnézik a csata emlékművét, koszorút helyeznek el, majd a városházára látogatnak. Látogatást tesznek a Zentai Művésztelepen. A művésztelep találkozóin egykori jugoszláviai és külföldi művészek, képzőművészeti kritikusok, irodalmárok, fotó- és filmművészek is részt vesznek. Délután a helyi diákok vezetésével a magyarországi tanulók megismerkednek a délvidéki Tóthfalu központjával, életével, mindennapjaival. A vállalkozó szellemű tanulók lovagolni tanulnak, és előadást tartanak a magyar huszárokról, a hadtörténelemben betöltött szerepükről, különös figyelemmel a 1848-49-es szabadságharcban betöltött szerepükről és a délvidéki származású magyar tábornokokról (Kiss Ernő, Damjanich János). Este kérdezz-felelek játék zajlik a vajdasági magyar írók (Kosztolányi Dezső, Csáth Géza) műveiből, amelyet a tanárok rögtön értékelnek. Szállás, ellátás Tóthfaluban falui turizmus keretében.

3., nap: Szabadka – Bergel – Tóthfalu

A diákok sétát tesznek Szabadka belvárosában. A tanulók Kosztolányi Dezső szülőháza előtt novellákat olvasnak fel az író műveiből. Ezt követően megnézik Kosztolányi gimnáziumát, ahol a jeles alkotó édesapja volt Trianont követően az utolsó magyar gimnáziumi igazgató. A magyar diákok kiselőadást tartanak a másik híres novellistáról, Csáth Gézáról. A tanárok értékelik a diákok munkáját. A tanulók megtekintik a ’44-es Főnix-madár emlékművet, amelyet megkoszorúznak. A gyerekek megnézik a város jelképének számító szecessziós városházát. Az előtte lévő parkban rövid megemlékezést tartanak Trianonról. Az est játékos vetélkedővel folytatódik, melynek fő témája a Trianont követő évtizedek, Jugoszlávia létrejötte és szétszakadása. Szállás, ellátás Tóthfaluban falui turizmus keretében.

3., nap: Tóthfalu – Újvidék – Pétervárad

A diákok közösen feltesznek néhány képet és videót, amelyet az útról készítettek az iskola web oldalára, majd elbúcsúznak a helyi iskolásoktól és tanáraiktól. Ezt követően indulnak Vajdaság fővárosa, Újvidék felé. A diákok rövid sétát tesznek Újvidék belvárosában, megtekintik a római katolikus székesegyházat és a főteret. Kiselőadást tartanak az Újvidéki Művészeti Egyetem előtt a Délvidék művész-nagyjairól. Ezt követően átmennek a Duna túlpartjára, ahol bejárják Európa egyik legnagyobb erődítményét, a péterváradi erődöt. Kiselőadás hangzik el a közelben született Hadik András huszártábornok életéről. Ezt követően a diákok Futakra utaznak megtekinteni a tábornok sírját, ahol nemzeti színű zászlókat helyeznek el. A diákok tanáraik vezetésével közösen értékelik az elmúlt napok történéseit. A tanárok villámkérdéseket intéznek a diákokhoz a program tematikájához kapcsolódóan: Múltunk, jelenünk a Vajdaságban – Írók, festők, hadvezérek.

Szabadkától Fiuméig - 5 nap

Szabadkától Fiuméig – Bácskától a magyar tengermellékig az Adriáig

1., nap: (Magyarország éléskamrája, Bácska) Gyomaendrőd – Szabadka – Zombor – Kishegyes

Szabadka belvárosában megtekintjük belülről a magyar szecessziós Városházát, amelynek vitrázsairól nemzeti nagyjaink és királyaink tekintenek vissza ránk. Szabadka város központjában körbejárjuk a zöld és a kék szökőkutakat, Jakab és Komor szobrait, a Szentháromság szobrot, a Kaszinó épületét, a Népszínházat, majd végigsétálunk a Korzón, útba ejtve a kaptáros házat is. Megcsodáljuk a magyar szecesszió egyik remekművét, a mézeskalács házat, vagyis a Raichle-palotát, majd a szabadkai diákokkal közösen megkoszorúzzuk Mátyás király szobrát. Busszal megérkezünk a felújított szabadkai Zsinagógához, amely Európa második legnagyobb zsinagógája, majd átsétálunk a Gimnázium elé, a Kosztolányi szobrokhoz. Iskolalátogatás egy bácskai magyar tanintézményben. Zombor: Schweidel József szülővárosába, Bács-Bodrog vármegye egykori központjába érkezünk. Felkeressük nevezetességeit az egykori vármegyeháza épületét, amelynek dísztermében található Szerbia legnagyobb olajfestménye, Eisenhut Ferencnek a zentai csatát megörökítő alkotása. Megtekintjük az 1848/49-ben falba fúródott ágyúgolyót. A korzón sétálva megismerkedünk Bosnyák Ernő szobránál a magyar mozi és a filmgyártás úttörőjének történetével, aki “Európa Hollywoodját” álmodta Zomborba. Majd a városháza épületét megtekintve megpillantjuk a híres zombori napórát és annak baljós üzenetét. Elsétálunk Schweidel József szülőházához, majd főt hajtunk mellszobránál a Magyar Polgári Kaszinó udvarában. Szállás ellátás Szabadkán.

2., nap: (Zágráb magyar vonatkozásainak nyomában) Kishegyes – Eszék – Zágráb

Eszék: A Dráván átkelve érkezünk meg Eszékre, ahol valamikor az a török fahíd állott, amelyet Zrínyi égetett fel. A városban 1849 februárjában szabadságharcunk legnagyobb magyar veszteséggel járó ütközete zajlott. Felkeressük a várban Eszék óvárosát és annak főterét, a dzsámiból átalakított templomot, majd pedig a Ferences rendiek udvarában megtekintjük a bombatölcsérekből és puskahüvelyekből állított Krisztus feszületet. Innen a belváros felé indulunk, ám előbb megállunk a kultikus “A fityó elgázolja a tankot” szobor kompozíciónál. A főtéren megtekintjük a Szent Péter és Pál Nagytemplomot és a főbb nevezetességeket. Zágráb: városnéző sétára indulunk Zágrábban, Horvátország fővárosában. Meglátogatjuk a Káptalandombon emelt székesegyházat, benne a Szent István kápolnával, ahol Szent László koronázási palástját is látjuk. Itt nyugszik Erdődy Tamás, valamint az 1919-es újratemetésük óta Frangepán Ferenc és Zrínyi Péter is. A Káptalandombi városrészből átsétálunk a Felsővárosba (Gradac), itt találjuk a Jellasics-teret, valamint a Szent Márk-teret a Szent Márk templommal, rajta Horvátország és Zágráb címerével. Szállás, ellátás Zágrábban.

3., nap: (Magyarok nyomában az Adriánál) Zágráb – Fiume

A Fiuméhez tartozó Tersattoba látogatunk. A Tersattoi Mária búcsújáró templom kápolnája magyar hadihajók emlékét őrzi (a Szent István, Viribus, Unitis, stb.). “Az egész magyar hadiflotta itt parádézik a tersattói kápolna belső falán.” Felsétálunk Tersatto várába, amelyet a Frangepánok építettek a 13. században. Megismerkedünk Fiume történelmi belvárosával, a korzón található Óratoronnyal, a kikötővel és annak magyar felirataival. A magyar időben épült a piac, a színház, és egyéb fontos épületek: a Kormányzói Palota, a Magyar Királyi Tengerészeti Hatóság épülete, az Adria-palota és az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. székháza. Felkeressük a magyar feliratú kikötői bólyákat és a Baross emléktáblát, Jókai tábláját. Elsétálunk ahhoz a házhoz ahol Fiorello La Guardia, New York polgármestere is élt, akinek magyar gyökerei is vannak, majd pedig ahhoz a házhoz, ahol az ugyancsak magyar származású Johnny Weissmüller, olimpiai bajnok majd későbbi színész a gyermekkorát töltötte. Megtekintjük Szent Víd, a város védőszentjének a templomát, ahol Feszty Árpád mennyegzőjét is tartották és amely a 100 kunáson is látható. Leereszkedünk a föld alá is a védelmi bunkerekbe. Majd pedig megnézzük az római időkből megmaradt “öreg kaput” és a fiumei ferde tornyot is. Látogatás a kormányzósági palota múzeumába. Szállás, ellátás Fiumében.

4., nap: (Tengerre Magyar!) Selce – Lovran – Selce

A monarchia világa elevenedik meg a horvát tengerparton, hiszen Fiume (Rijeka) mellett Abbázia (Opatija) volt a magyar üdülőhely a Kvarner-öbölben. Mesebeli sétát teszünk az egész horvát tengerpart talán legszebb, legromantikusabb sétányán. Ez a híres Lungomare, amely 12 km hosszan húzódik, gyakran mélyen a sziklafalba vájva egészen Lovrantól Abbáziáig (Opatija). A legpatinásabb monarchia korabeli épületek helyezkednek el a sétány mentén, a magyar uralkodó osztály hangulatos villáival. Abbázia minden villájához gazdag, sokszor nemesi származású magyar családok története fűződik, itt kezdjük sétánkat, felidézzük néhány család történetét. Sétálunk a tengerparton a híres, sziklába vájt sétányon és felkeressük a Hotel Palace Bellevue-t, amely Markusovszky Lajos 1848-49-es tábori főorvos utolsó lakhelye volt. Emlékét tábla őrzi a szálloda falán. Lovran ékszerdoboz óvárosában találjuk azt a villát, ahol Feszty Árpád is elhunyt (emléktábla). Szállás, ellátás Fiumében.

5., nap: (Zrínyi dicsősége) Fiume – Varasd – Csáktornya

Varasd mintegy 200 évig Horvátország fővárosa volt. Városnézésünk során felkeressük az Erdődyek várkastélyát és teszünk egy sétát Európa talán legszebb barokk belvárosában. Itt találjuk a Megyeházát, a Draskovics Palotát, a székesegyházat és a gyönyörű városházát is. Csáktornya: Sétát teszünk a Zrínyiek sasfészkében. A várban, amely ma a Muraközi Múzeumnak ad otthont állították fel azt az obeliszket amely a vadász balesetben elhunyt Zrínyi Miklósnak állít emléket. Ismertetjük és mérlegeljük a tragédia körülményeit. A bejáratánál található „Zrínyi Péter búcsúja” emlékműnél felidézzük a Wesselényi-féle összeesküvés történetét, amely Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc kivégzéséhez is vezetett.

Vajdasági és Kazán-szoros kirándulás - a Duna, Tisza déli csodái magyar szemmel - 5 nap

Utunk során a Duna és Tisza mentén kanyargunk ezer éves múltunk nyomában a Vajdaságban, a Duna-Tisza találkozásánál majd délebbre, a Duna kanyarulatait követve Nándorfehérvárnál és Európa egyik legszebb természeti csodájánál a 150 méter mély Al-Dunánál, a Kazán szorosnál. Fedezzük fel együtt múltunkat a mai határoktól délebbre!

1., nap: Újvidék-Duna-Tisza torkolat

Újvidék, séta a Vajdaság fővárosában, az egykor, magyar, német, szerb, horvát városban a Duna partján. Városháza, neogótikus katolikus templom, görögkeleti székesegyház és a püspöki palota. Délután a Duna túloldalán megtekintjük Pétervárad hatalmas  erődítmény rendszerét, amely az egyik legnagyobb , ha nem a legnagyobb volt Európában, a Történelmi Magyarország területén –Pihenő Zalánkeménnél a Duna-Tisza összefolyásánál Belgrád – Pancsova – szállás Székelykevén, földrészünk és régi országunk legdélebbi mindmáig magyar ajkú településén a Duna mentén. A község egykoron közvetlenül a Duna partján feküdt, mint határőr település (Duna bal partján a határ délebbre húzódott mint a mai Belgrád), ám egy nagy árvíz miatt lakói később néhány kilométerrel beljebb költöztek. Szállás, ellátás diákszálláson, a tanároknak kétágyas, a tanulóknak többágyas elhelyezéssel.

2., nap: Belgrád/Nándorfehérvár- Zimony

Egész napos városnézés, Belgrád az egykor Nándorfehérvár, a vár a Duna-Száva torkolatnál. Dicsőséges diadalunk helyszínének megtekintése. Koszorúzás a török elleni várvédő hősöknek állított a magyar-szerb nyelvű emlékműnél. Kalemegdán-park (várpark), pravoszláv székesegyház, sétálóutca, stb.) – Zimony (ma Belgrád része, a Száva-Duna túlpartján, séta a régi negyedben, Hunyadi-torony) – Hertelendyfalva (a bukovinai székely falu református és evangélikus temploma) – Szállás, ellátás diákszálláson, a tanároknak kétágyas, a tanulóknak többágyas elhelyezéssel Székelykevén.

3., nap: Kazán-szoros – Szendrő vára – Galambóc vára

Egész napos kirándulás a Déli-Kárpátok nyugati vonulatai és a Szerb-érchegység között a Duna által kivájt festői Nagy- és Kis-Kazán-szorosban. A Duna bal partja Erdély, jobb partja Szerbia. Útvonal: Kevevára – Szendrő (a vár, amely egykor Európa legnagyobb vízi erőssége volt a Duna partján) – Pozarevac – Veliko Gradiste – Galambóc (az Arany János által is megénekelt vár romjai közvetlenül a Dunánál) – Donji Milanovac – a túloldalt Orsova, Magyarország déli határánál Erdélyben, ahol az 1849-es szabadságharc bukása után a menekülő hazafiak elásták a Szent koronát – Vaskapu-erőmű – Kladovo (rövid pihenő) – Szállás, ellátás diákszálláson, a tanároknak kétágyas, a tanulóknak többágyas elhelyezéssel Székelykevén.

4., nap: Látogatás és találkozó a székelykevei magyar iskolában a helyi tanárokkal és diákokkal. Búcsú Székelykevétől – Nagybecskerek (rövid pihenő az egykori Torontál vármegye székhelyén) – Zenta városnézés a magyar szellemi élet központjában, Tisza partján, ahol még mindig a magyarság van többségben. A tanulók a zentai megnézik a csata emlékművét (lényegében itt fejeződött be a Történelmi Magyarország megszabadítása az oszmán megszállástól), majd koszorút helyeznek és a városházára látogatnak, ahol megtekintik a csata arányos makettjét. Szállás, ellátás Tóthfaluban, Szabadka mellet egy színmagyar településen. A helyi diákokkal a magyarországi tanulók megismerkednek a délvidéki magyar falu iskolájával, központjával, életével, mindennapjaival. Beszélnek a délvidéki származású magyar tábornokokról, az 1848-49-es szabadságharcban betöltött szerepükről (Kiss Ernő, Damjanich János).

5., nap: Tóthfalu – Szabadka

Szabadka, a tanulók megnézik Kosztolányi Dezső szülőházát és gimnáziumát, ahol a jeles alkotó édesapja volt az utolsó magyar gimnáziumi igazgató Trianont követően. A magyar diákok beszélgetnek tartanak a másik híres novellistáról, Csáth Gézáról. Természetesen a jól ismert szecessziós városháza és a magyar színház megtekintése sem marad el. A tanárok értékelik a diákok munkáját, majd indulnak hazafelé – Röszke (határállomás) – Szeged – M5 – Budapest. Érkezés az esti órákban.

Turulmadár nyomában a Délvidéken - 5 nap

1., nap: Találkozás a helyi vezetővel a határon, majd irány Zombor, az egykori Bács-Bodrog Vármegye székhelye, ahol megtekintjük a Vármegyeházában a Zentai csata festményét, ami egy Milleneumi emlékműve a zomboriaknak. Továbbhaladva Szilágyinál felkeressük a nyugat-Bácska egyetlen újraállított Turul emlékművét, ahol a diákok kiselőadást tartanak a turulmadár legendájáról. Következő megállónk Doroszló, ahol megtekintjük a délvidékiek Csíksomlyóját, legnagyobb búcsújáróhelyünket. Bács várának romjai között sétálunk, ami névadója volt Szent István által alapított Bács vármegyének. Vacsora és szállás Tóthfaluban.

2., nap: Reggeli után indulás a Tisza-mentére. Óbecsén megtekintjük a Than-házat, ahol tudományos kísérletekkel ismerkedhetünk, majd megtekintjük a Ferenc-csatornán lévő Türr Zsilipet. Megemlékezünk Csúrogon a magyar emlékműnél. Majd a bánsági egykori Torontál vármegye székhelyére, Nagybecskerekre érkezünk, ahol az egykori vármegyeházát tekintjük meg, a püspöki palotát, monarchiabeli Kis-hidat, stb. Eleméren megkoszorúzzuk Kiss Ernő sírját, ahol megemlékezünk a ‘48-as aradi Vértanúkról. Vacsora szállás Tóthfaluban.

3., nap: Reggeli után ismerkedés a szállásadó falucskával. Bejárjuk a település 5 parkját, majd megtekintjük a mini Délvidék makettet, ahol méretarányosan egy 50 x 25 méteres parcellán van bemutatva Délvidék hegy és vízrajza, illetve jelentősebb történelmi helyszínek épület illetve vár makettjai vannak elkészítve. Megkoszorúzzuk Délvidék egyik legnagyobb Turul emlékművét. Helyi iskolásokkal közös program: kölcsönösen bemutatkozunk egymásnak, bemutatjuk egymás iskoláját egy diavetítés során, majd közös tornaórán veszünk részt. Lovaskocsikázunk a helyi lovas egyesület közreműködésével, majd megtekintjük a helyi tájházat, ahol több mint 5000 regisztrált kiállítási tárgy található. Továbbhaladva ismerkedünk egy helyi állattartó gazdát, ahol ismerkedünk a racka juh tartás rejtelmeivel, lehetőség lesz etetni illetve terelni őket, ugyanott törpekecskék ellátásáról, tartásukról hallgatunk meg egy előadást, majd őket is megetetjük. Vacsorát közösen készítjük el a helyi fiatalokkal: grillen sütött helyi húsok, zöldségek. Este közös táncház a helyi fiatalokkal.

4., nap: Szerémségi túra: irány Újvidék, ami Vajdaság székes városa. Városnéző sétán veszünk részt, melyen láthatjuk a Márai neve templomát, Fő teret, Vasember házát, Korzót. A futaki úti temetőben felkeressük a lefejezett Turul emlékművet, és kiselőadást hallgatunk meg a történetéről. Tovább haladva Péterváradra látogatunk, ahol bejárjuk Európa legnagyobb erődítményrendszerét, ami 116 hektár területen terül el. Bejárjuk a 16 kilométeres kazamatarendszerének egy kis részét amit a turistáknak is megnyitottak. Hajókázás a Tisza torkolatánál, Szalánkeménnél, ahol a Dunán áthajózva behajózunk a Tisza torkolatánál, és pár kilométer felhajózunk, majd vissza. Elhajózunk a Tisza nullás kilométerköve mellett is.

5., nap: Reggeli bepakolás után irány Zenta, ahol a Zentai csata történetével ismerkedünk. Megtekintjük a csata emlékművét, majd felkapaszkodunk a városháza emléktornyába, ahonnét fenséges panoráma nyílik a környékre. Megtekintjük a helyi csoki múzeumot, ahol megismerjük a csoki történetét, illetve betekintést nyerünk a helyi kézműves csoki gyártás rejtelmeibe, kóstolón is részt veszünk. Következő állomásunk Szabadka, a délvidéki szecesszió fővárosa. Megtekintjük a városházát, fő teret, Mézeskalálcs házat, Kaptáros házat, Mátyás szobrot. Temetőben felkeressük a törött szárnyú főnixmadarat. Tovább haladva érkezünk Hajdújárásra, ahol a templomkertben megkoszorúzzuk a pár évvel ezelőtt felállított Turul emlékművet. Irány a határ, majd Tiszakürt.

További képek, videók az utazásokról közösségi oldalainkon:

Horvátországi útvonalak

Üres elem, hogy mind csukva legyen
Magyar múlt és emlékek a magyar tengermelléken és a magyar jelen Szlavóniában - 5 nap - Fiume, Abbázia, Zágráb, Eszék

Magyar múlt és emlékek a magyar tengermelléken, az Adrián és a magyar jelen Szlavóniában 5 nap – tematikus program

E múltnak ma is látható jeleit találjuk a partvidék középkori városaiban. De nem is kell olyan távoli múltba révedni. Az Árpádok után, a 18. és a 20. század között több korszak is volt, amikor Fiume és környéke a Magyar Királyság része volt, egyetlen tengeri kikötőnkként, a magyar korona gyöngyszemeként csillogott.

1., nap: utazás az adriai kikötővárosba, az 1918-ig Magyarországhoz tartozó Fiumébe, ma Rijeka. A kikötő 1779-től önálló státusú városként Magyar Királyság része lett. A kiegyezést követő magyar idők, különösen az utolsó évtizedek a város legsikeresebb korszakát jelentették. Délután, este séta a nyüzsgő kikötővárosban. Szállás, vacsora diákszálláson vagy egyszerű szállodában, panzióban a városban.

2., nap: ismerkedés a magyar múlttal a városban, ahol a Monarchia korában jelentős, több ezer fős magyar kolónia élt. Magyar volt a kikötőváros kormányzója, akinek palotáját is megtekintjük a magyar kormányzók portréval. Itt található a Tengerészeti Múzeum, a Monarchia hadiflottájának magyar emlékeivel. A városnézést a belváros apró sikátoraival, kicsi üzleteivel folytatjuk. Sétálunk a nevezetes óratoronnyal szegélyezett Korzón, betekintünk a nyolcszögletű Szent Vitus dómba, megcsodáljuk a Nemzeti Színházat és a MÁV főépítésze által tervezett fiumei pályaudvart. Szállás, vacsora diákszálláson vagy egyszerű szállodában, panzióban a városban.

3., nap: folytatódik a városnézés Fiumében. Délután következő állomásunk a magyar arisztokrácia felkapott tengerparti nyaralóhelye a közeli Abbázia, mai nevén Opatija. Kirándulásunkat az Adria legszebb parti sétányán fejezzük be, a gyönyörködve nagyjaink villáiban, a magyar emlékekben. Szállás, vacsora diákszálláson vagy egyszerű szállodában, panzióban a városban.

4., nap: reggeli után utazás Zágrábba. Városnézés, magyar emlékek Horvátország fővárosában. Magyar történészek szerint 1091-ben vagy előtte Szent László király a zágrábi püspökséget és a Káptalandombon felépíttette a Szent István-székesegyházat.1241-ben IV. Béla a tatárok elől Zágrábba menekült, és innen kért levélben segítséget a pápától és Európa legjelentősebb uralkodóitól (sikertelenül…). Itt találkozott utoljára öccsével, Kálmán szlavón herceggel. A katedrálisban őrzik Szent László palástját. A főváros legnagyobb tere a Jelasics bán-tér. Valamikor piac volt, ma turisták kedvelt helye, sétálóterület és a téren több kávézó található. A téren található Jelasics,  amelyet 1866-ban állítottak. (eredetileg kardjával Magyarország felé sújtott, de ma Belgrád felé mutat). Késő Délután indulunk Eszékre. Szállás, vacsora diákszálláson vagy egyszerű szállodában, panzióban Eszéken.

5., nap: Eszék a trianoni békeszerződésig Verőce vármegye székhelye volt. A városban 1849 februárjában szabadságharcunk legnagyobb magyar veszteséggel járó ütközete zajlott. A főtéren megtekintjük a Szent Péter és Pál Nagytemplomot és a főbb nevezetességeket. Séta a belvárosban, majd felkeressük a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központot – találkozó, közös program a helybeli magyar diákokkal és tanárokkal, majd délben indulás haza.

Magyar múlt és magyar jelen, kirándulás a Délvidékre (Muravidék - Szlovénia, Horvátország - Szlavónia, Vajdaság) - tematikus kirándulás 3 utódállamban - 6 nap

1., nap:

A nemzeti összetartozás és a trianoni békeszerződés Budapest, Nemzeti Összetartozás Emlékhelye (Helyszíni óra a nemzeti összetartozás témájában) Lendva, a szlovéniai magyarság szellemi központja (Bakancslistás helyszín a Muravidéken). Ismerkedés a 820 éves város magyar értékeivel. A belváros érdekességei: a barokk Szent Katalin plébániatemplom a Szent István szoborral és a Makovetz Imre által épített kultúrpalota felkeresése. Kétnyelvű feliratok, kétnyelvű szlovén útlevél. Felkapaszkodunk a lendvai szőlőhegyre, ahol felkeressük a Szentháromság kápolnát, Hadik Mihály törökverő hadvezér üvegkoporsóját. Innen csodálatos kilátás nyílik a környékre, három ország látóhatárát pásztázzuk. Szállás: Lendván, vagy Lendva közelében

2., nap:

Magyarok a Délvidéken – Muravidéki tematikus útvonal. Reggeli után látogatás a Lendvai Kétnyelvű (magyar-szlovén) Középiskolába. Külhoni magyar csoporttal közös program. Lendva, ismerkedés a város magyar értékeivel. Bánffy-Esterházy várkastély, benne Zala György emlékszobájával és a néprajzi gyűjteménnyel. Lendva híres szülötte Zala György, aki a Hősök tere és az aradi Szabadság-szobor alkotója. Felsőlendva nevezetességeivel ismerkedünk. Magyar – szlovén – osztrák hármashatár (Bakancslistás helyszín a Muravidéken), megközelítés Türke felől. Ismerkedés a 1919. szeptember 10-én Saint-Germainban és 1920. június 4-én Trianonban aláírt békeszerződések történelmi dokumentumaival, Magyarországra és a Kárpát medencei magyarságra gyakorolt hatásaival és a határkijelölés folyamatával. Lendvavásárhelyen (Dobronak) felkeressük a Dobronoki György-házat, amelyben helytörténeti és néprajzi gyűjtemény tekinthető meg (Bakancslistás helyszín a Muravidéken). Az épületet Dobronoki György jezsuita tanárról, a falu híres szülöttéről, a nagyszombati egyetem első rektoráról nevezték el, aki a 17. században élt itt. Ellátogatunk Európa egyik legnagyobb trópusi kertjébe, az Orchidea Farmra, ahol többek között banánfával, kakaó- és kávécserjével, és megannyi szebbnél szebb trópusi növénnyel ismerkedhetünk meg. Szállás: Lendva és Ljubljana között.

3., nap:

Magyar történelmi emlékek nyomában Felkeressük a Ljubljana (Laibach) várát, ahol 1848-1849 évi szabadságharc magyar miniszterelnökét Gróf Batthyány Lajost fogvatartottak a császáriak a kivégzése előtt. Az emlékét magyar nyelvű emléktábla is őrzi, itt nemzeti színű szalagot és virágot helyezünk el. Fiume, az egykori magyar tengeri kikötő fele tartva útunk a szlovén karsztvidéken keresztül vezet. A Postojnai-cseppkőbarlangban világhírű természeti értékekkel ismerkedünk meg. A nap végén sétát teszünk az egykori magyar kikötőváros történelmi belvárosában. A korzón található Óratorony tetején megpillantjuk a történelmi Magyarország középcímerében is felelhető híres kétfejű fiumei sast, és megismerkedünk annak történetével. Szállás: Fiume közelében.

4., nap:

„Tengerhez magyar, el a tengerhez!” a Kossuth szállóige nyomában, Fiume és Abbázia magyar emlékei és magyar jelene! A horvátországi magyar közösség tagjai közül mintegy ötszázan élnek Fiuméban és környékén. A Magyar Ház felkeresése Fiúméban. A magyar közösség 2021-ben új székházat és olyan központot kapott, ahol még inkább be tudják mutatni identitásunkat és kultúránkat. Az épület az Anna-villa nevet viseli, szecessziós stílusban épült. Nevét első tulajdonosának felesége Marocchini Anna után kapta. A fiumei kikötőben magyar feliratú tárgyakat, emléktáblát, Skull Mátyás vasöntőjében készült magyar nyelvű kikötői vasbakokat keresünk. Magyar időkben épült épületeket látogatunk meg. A Kormányzói Palota, a Magyar Királyi Tengerészeti Hatóság épülete, az Adria-palota és az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. székháza felé igyekszünk. A Baross emléktáblát megkoszorúzzuk. Felkeressük azt a hidat, amely az 1920 és 1924 között fennálló Fiumei Szabadállam határát jelentette a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság felé. Megismerkedünk a Fiumei Szabadállam nevű államalakulat történetével, amelynek egyik hivatalos nyelve a magyar volt az olasz, a horvát és a német mellett. – Abbázia felkeresése. Itt nagyon sok épületéhez nemesi származású magyar családok története fűződik. Felidézzük néhány család történetét, felkeressük Markusovszky Lajos 1848-49-es tábori főorvos utolsó lakhelyét, emléktábláján nemzeti színű szalagot helyezünk el. A babérról elnevezett Lovranban a római időkből megmaradt településmagban teszünk sétát, amely kacskaringós kis utcáival visszaadja az adriai falucskák mára eltűnő hangulatát. Itt, az ékszerdoboz óvárosában találjuk azt a villát, ahol Feszty Árpád is elhunyt. Szállás: Fiume közelében

5., nap:

A Dráva-vidék magyarjai, horvát-szerb háború a magyar falvakban Eszék a Dráva partján. az egykori ősi magyar város ma Horvátország része. Dráva parti óvárosa kellemes sétára invitál, itt még felfedezhetjük az Osztrák-Magyar Monarchia nyomait. Még most is gyakran találkozunk magyar szóval. Felkérésük középkori várát, amely az ország legnagyobb erődítményeinek egyike. A várost a délszláv háború alatt 1993-ig többször ostromolták a szerb katonák, körülbelül ezer ember esett áldozatul. Napjainkra kevés nyoma van a lövésnyomoknak, és romos épületet is csak elvétve találunk, az egész város gyönyörűen megújult. A Ferences rendiek udvarában megtekintjük a bombatölcsérekből és puskahüvelyekből állított Krisztus feszületet és útba indulnak Kórógy és Szentlászló fele. Kórógy az egyik legtragikusabb sorsú magyar falu. Az elmúlt évszázadokban többször elpusztult, de mindannyiszor újjáépítették. Szentlászló eredete az Árpád-korig nyúlik vissza. A délszláv háború alatt rommá lőtték, de azóta újjáépült. Erről mesél majd nekünk Dezső Krisztina, helyi honismereti vezető, akivel bejárjuk a két szlavóniai falut. Felkeressük Kopácsot, a Dráva torkolatvidékén a Kopácsi-rétet, amely Európa egyik legnagyobb természetes mocsárvidéke. Mind a négy település bakancslistás helyszín a Drávaszög, Szlavónia vidékén. Szállás: Eszék közelében

6., nap:

„A magyar szecesszió szabadkai kincsei” Szabadka belvárosában megtekintjük belülről a magyar szecessziós Városházát, amelynek vitrázsairól nemzeti nagyjaink és királyaink tekintenek vissza ránk. Szabadka város központjában körbe járjuk a zöld és a kék szökőkutakat, Jakab és Komor szobrait, a Szentháromság szobrot, a Kaszinó épületét, a Népszínházat, majd végig sétálunk a Korzón, útba ejtve a kaptáros házat is. Zárásként megkoszorúzzuk Mátyás király szobrát, majd hazaindulunk.

Szabadkától Fiuméig - 5 nap

Szabadkától Fiuméig – Bácskától a magyar tengermellékig, az Adriáig – 5 nap

1., nap: (Magyarország éléskamrája, Bácska) Gyomaendrőd – Szabadka – Zombor – Kishegyes

Szabadka belvárosában megtekintjük belülről a magyar szecessziós Városházát, amelynek vitrázsairól nemzeti nagyjaink és királyaink tekintenek vissza ránk. Szabadka város központjában körbejárjuk a zöld és a kék szökőkutakat, Jakab és Komor szobrait, a Szentháromság szobrot, a Kaszinó épületét, a Népszínházat, majd végigsétálunk a Korzón, útba ejtve a kaptáros házat is. Megcsodáljuk a magyar szecesszió egyik remekművét, a mézeskalács házat, vagyis a Raichle-palotát, majd a szabadkai diákokkal közösen megkoszorúzzuk Mátyás király szobrát. Busszal megérkezünk a felújított szabadkai Zsinagógához, amely Európa második legnagyobb zsinagógája, majd átsétálunk a Gimnázium elé, a Kosztolányi szobrokhoz. Iskolalátogatás egy bácskai magyar tanintézményben. Zombor: Schweidel József szülővárosába, Bács-Bodrog vármegye egykori központjába érkezünk. Felkeressük nevezetességeit az egykori vármegyeháza épületét, amelynek dísztermében található Szerbia legnagyobb olajfestménye, Eisenhut Ferencnek a zentai csatát megörökítő alkotása. Megtekintjük az 1848/49-ben falba fúródott ágyúgolyót. A korzón sétálva megismerkedünk Bosnyák Ernő szobránál a magyar mozi és a filmgyártás úttörőjének történetével, aki “Európa Hollywoodját” álmodta Zomborba. Majd a városháza épületét megtekintve megpillantjuk a híres zombori napórát és annak baljós üzenetét. Elsétálunk Schweidel József szülőházához, majd főt hajtunk mellszobránál a Magyar Polgári Kaszinó udvarában. Szállás ellátás Szabadkán.

2., nap: (Zágráb magyar vonatkozásainak nyomában) Kishegyes – Eszék – Zágráb

Eszék: A Dráván átkelve érkezünk meg Eszékre, ahol valamikor az a török fahíd állott, amelyet Zrínyi égetett fel. A városban 1849 februárjában szabadságharcunk legnagyobb magyar veszteséggel járó ütközete zajlott. Felkeressük a várban Eszék óvárosát és annak főterét, a dzsámiból átalakított templomot, majd pedig a Ferences rendiek udvarában megtekintjük a bombatölcsérekből és puskahüvelyekből állított Krisztus feszületet. Innen a belváros felé indulunk, ám előbb megállunk a kultikus “A fityó elgázolja a tankot” szobor kompozíciónál. A főtéren megtekintjük a Szent Péter és Pál Nagytemplomot és a főbb nevezetességeket. Zágráb: városnéző sétára indulunk Zágrábban, Horvátország fővárosában. Meglátogatjuk a Káptalandombon emelt székesegyházat, benne a Szent István kápolnával, ahol Szent László koronázási palástját is látjuk. Itt nyugszik Erdődy Tamás, valamint az 1919-es újratemetésük óta Frangepán Ferenc és Zrínyi Péter is. A Káptalandombi városrészből átsétálunk a Felsővárosba (Gradac), itt találjuk a Jellasics-teret, valamint a Szent Márk-teret a Szent Márk templommal, rajta Horvátország és Zágráb címerével. Szállás, ellátás Zágrábban. 

3., nap: (Magyarok nyomában az Adriánál) Zágráb – Fiume

A Fiuméhez tartozó Tersattoba látogatunk. A Tersattoi Mária búcsújáró templom kápolnája magyar hadihajók emlékét őrzi (a Szent István, Viribus, Unitis, stb.). “Az egész magyar hadiflotta itt parádézik a tersattói kápolna belső falán.” Felsétálunk Tersatto várába, amelyet a Frangepánok építettek a 13. században. Megismerkedünk Fiume történelmi belvárosával, a korzón található Óratoronnyal, a kikötővel és annak magyar felirataival. A magyar időben épült a piac, a színház, és egyéb fontos épületek: a Kormányzói Palota, a Magyar Királyi Tengerészeti Hatóság épülete, az Adria-palota és az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. székháza. Felkeressük a magyar feliratú kikötői bólyákat és a Baross emléktáblát, Jókai tábláját. Elsétálunk ahhoz a házhoz ahol Fiorello La Guardia, New York polgármestere is élt, akinek magyar gyökerei is vannak, majd pedig ahhoz a házhoz, ahol az ugyancsak magyar származású Johnny Weissmüller, olimpiai bajnok majd későbbi színész a gyermekkorát töltötte. Megtekintjük Szent Víd, a város védőszentjének a templomát, ahol Feszty Árpád mennyegzőjét is tartották és amely a 100 kunáson is látható. Leereszkedünk a föld alá is a védelmi bunkerekbe. Majd pedig megnézzük az római időkből megmaradt “öreg kaput” és a fiumei ferde tornyot is. Látogatás a kormányzósági palota múzeumába. Szállás, ellátás Fiumében.

4., nap: (Tengerre Magyar!) Selce – Lovran – Selce

A monarchia világa elevenedik meg a horvát tengerparton, hiszen Fiume (Rijeka) mellett Abbázia (Opatija) volt a magyar üdülőhely a Kvarner-öbölben. Mesebeli sétát teszünk az egész horvát tengerpart talán legszebb, legromantikusabb sétányán. Ez a híres Lungomare, amely 12 km hosszan húzódik, gyakran mélyen a sziklafalba vájva egészen Lovrantól Abbáziáig (Opatija). A legpatinásabb monarchia korabeli épületek helyezkednek el a sétány mentén, a magyar uralkodó osztály hangulatos villáival. Abbázia minden villájához gazdag, sokszor nemesi származású magyar családok története fűződik, itt kezdjük sétánkat, felidézzük néhány család történetét. Sétálunk a tengerparton a híres, sziklába vájt sétányon és felkeressük a Hotel Palace Bellevue-t, amely Markusovszky Lajos 1848-49-es tábori főorvos utolsó lakhelye volt. Emlékét tábla őrzi a szálloda falán. Lovran ékszerdoboz óvárosában találjuk azt a villát, ahol Feszty Árpád is elhunyt (emléktábla). Szállás, ellátás Fiumében.

5., nap: (Zrínyi dicsősége) Fiume – Varasd – Csáktornya

Varasd mintegy 200 évig Horvátország fővárosa volt. Városnézésünk során felkeressük az Erdődyek várkastélyát és teszünk egy sétát Európa talán legszebb barokk belvárosában. Itt találjuk a Megyeházát, a Draskovics Palotát, a székesegyházat és a gyönyörű városházát is. Csáktornya: Sétát teszünk a Zrínyiek sasfészkében. A várban, amely ma a Muraközi Múzeumnak ad otthont állították fel azt az obeliszket amely a vadász balesetben elhunyt Zrínyi Miklósnak állít emléket. Ismertetjük és mérlegeljük a tragédia körülményeit. A bejáratánál található „Zrínyi Péter búcsúja” emlékműnél felidézzük a Wesselényi-féle összeesküvés történetét, amely Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc kivégzéséhez is vezetett.

Szlavónia, Eszék, Kórógy, Szentlászló - 3 nap

Természeti értékek és magyar emlékek, valamint a délszláv háború emlékezete Horvátországban – Szlavóniában – 3 nap

1., nap: Kopács, Eszék

Sétálunk a Kopácsi-Rét Nemzeti Parkban. A helyi hagyományos építészeti elemeket felvonultató, mégis modern látogatóközpontban a nemzeti parkot bemutató kiállítást tekintjük meg, majd a bürühidakon megtekintjük a mocsaras területet. A Dráván átkelve érkezünk meg Eszékre. A városban 1849 februárjában szabadságharcunk legnagyobb magyar veszteséggel járó ütközete zajlott. Felkeressük Eszék óvárosát és annak főterét, a dzsámiból átalakított templomot, majd pedig a Ferences rendiek udvarában megtekintjük a bombatölcsérekből és puskahüvelyekből állított Krisztus feszületet. Innen a belváros felé indulunk, ám előbb megállunk a kultikus “A fityó elgázolja a tankot” szobor kompozíciónál. A főtéren megtekintjük a Szent Péter és Pál Nagytemplomot és a főbb nevezetességeket. Látogatás az Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban, találkozás ottani magyar diákokkal. Szállás, ellátás Eszéken.

 2., nap: Vukovár, Ovcsara, Újlak, Szentlászló, Kórógy

Vukovár (Valkóvár) – a délszláv háború legvéresebb helyszínei. A délszláv háborúk egyik ikonikus városába Valkóvárra, vagyis Vukovárra érkezünk, melynek ostroma az európai modern történelemben Sztálingrád után a legborzasztóbb volt. A településen, ahol máig sok házon látni golyó és repesznyomokat, megtekintjük a városi kórház alaksorában kialakított háborús múzeumot, ahol eredeti helyszínen mutatják be, hogyan tartottak ki a város utolsó lakosai és védői az ostrom során. Látogatás a Vukovári Magyar Házba, ismerkedés az egyesület kiemelkedő munkájával, amellyel összefogják a szórványközösséget. Ovčarai emlékhely és temető: Vukovár eleste után mintegy négyszáz embert hurcoltak el a szerb csapatok 263 embert kivégeztek az ovčarai táborban. Itt található Horvátország legnagyobb katonai temetője, ahol 938 fehér kereszt áll. Újlak: Megtekintjük az újlaki várat, itt temették el Újlaki Miklóst, a kor egyik legnagyobb birtokosát, aki nem csak magyar-horvát főúr volt, de a macsói bán, erdélyi vajda és bosnyák királyi címet is viselte. Majd pedig a nándorfehérvári diadal keresztes seregeinek vezérének, Kapisztrán Szent Jánosnak az ereklyéit keressük fel, aki a várban adta vissza lelkét a teremtőnek október 23-án. Szentlászló és Kórógy A ‘90-es években sokat szenvedett magyarság az Árpád-kor óta él ezen a tájon. Talán Kórógy az egyik legtragikusabb sorsú magyar falu. Az elmúlt évszázadokban többször elpusztult, de mindannyiszor újjáépítették. Szentlászló eredete az Árpád-korig nyúlik vissza. A délszláv háború alatt rommá lőtték, de azóta újjáépült. Erről mesél majd nekünk Dezső Krisztina, helyi honismereti vezető, akivel bejárjuk a két szlavóniai falut, az egykori délsszláv háború véres magyar helyszíneit. Szállás, ellátás Eszéken.

3., nap: Varasd – Csáktornya

Varasd mintegy 200 évig Horvátország fővárosa volt. Városnézésünk során felkeressük az Erdődyek várkastélyát és teszünk egy sétát Európa talán legszebb barokk belvárosában. Itt találjuk a Megyeházát, a Draskovics Palotát, a székesegyházat és a gyönyörű városházát is. Csáktornya: Sétát teszünk a Zrínyiek sasfészkében. A várban, amely ma a Muraközi Múzeumnak ad otthont állították fel azt az obeliszket amely a vadász balesetben elhunyt Zrínyi Miklósnak állít emléket. Ismertetjük és mérlegeljük a tragédia körülményeit. A bejáratánál található „Zrínyi Péter búcsúja” emlékműnél felidézzük a Wesselényi-féle összeesküvés történetét, amely Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc kivégzéséhez is vezetett.

További képek, videók az utazásokról közösségi oldalainkon:

Szlovéniai útvonalak

Üres elem, hogy mind csukva legyen
Magyar múlt és magyar jelen, kirándulás a Délvidékre (Muravidék - Szlovénia, Horvátország - Szlavónia, Vajdaság) - tematikus kirándulás 3 utódállamban - 6 nap

1., nap:

A nemzeti összetartozás és a trianoni békeszerződés Budapest, Nemzeti Összetartozás Emlékhelye (Helyszíni óra a nemzeti összetartozás témájában) Lendva, a szlovéniai magyarság szellemi központja (Bakancslistás helyszín a Muravidéken). Ismerkedés a 820 éves város magyar értékeivel. A belváros érdekességei: a barokk Szent Katalin plébániatemplom a Szent István szoborral és a Makovetz Imre által épített kultúrpalota felkeresése. Kétnyelvű feliratok, kétnyelvű szlovén útlevél. Felkapaszkodunk a lendvai szőlőhegyre, ahol felkeressük a Szentháromság kápolnát, Hadik Mihály törökverő hadvezér üvegkoporsóját. Innen csodálatos kilátás nyílik a környékre, három ország látóhatárát pásztázzuk. Szállás: Lendván, vagy Lendva közelében.

2., nap:

Magyarok a Délvidéken – Muravidéki tematikus útvonal. Reggeli után látogatás a Lendvai Kétnyelvű (magyar-szlovén) Középiskolába. Külhoni magyar csoporttal közös program. Lendva, ismerkedés a város magyar értékeivel. Bánffy-Esterházy várkastély, benne Zala György emlékszobájával és a néprajzi gyűjteménnyel. Lendva híres szülötte Zala György, aki a Hősök tere és az aradi Szabadság-szobor alkotója. Felsőlendva nevezetességeivel ismerkedünk. Magyar – szlovén – osztrák hármas határ (Bakancslistás helyszín a Muravidéken), megközelítés Türke felől. Ismerkedés a 1919. szeptember 10-én Saint-Germainban és 1920. június 4-én Trianonban aláírt békeszerződések történelmi dokumentumaival, Magyarországra és a Kárpát medencei magyarságra gyakorolt hatásaival és a határkijelölés folyamatával. Lendvavásárhelyen (Dobronak) felkeressük a Dobronoki György-házat, amelyben helytörténeti és néprajzi gyűjtemény tekinthető meg (Bakancslistás helyszín a Muravidéken). Az épületet Dobronoki György jezsuita tanárról, a falu híres szülöttéről, a nagyszombati egyetem első rektoráról nevezték el, aki a 17. században élt itt. Ellátogatunk Európa egyik legnagyobb trópusi kertjébe, az Orchidea Farmra, ahol többek között banánfával, kakaó- és kávécserjével, és megannyi szebbnél szebb trópusi növénnyel ismerkedhetünk meg. Szállás: Lendva és Ljubljana között.

3., nap:

Magyar történelmi emlékek nyomában Felkeressük a Ljubljana (Laibach) várát, ahol 1848-1849 évi szabadságharc magyar miniszterelnökét Gróf Batthyány Lajost fogvatartottak a császáriak a kivégzése előtt. Az emlékét magyar nyelvű emléktábla is őrzi, itt nemzeti színű szalagot és virágot helyezünk el. Fiume, az egykori magyar tengeri kikötő fele tartva útunk a szlovén karsztvidéken keresztül vezet. A Postojnai-cseppkőbarlangban világhírű természeti értékekkel ismerkedünk meg. A nap végén sétát teszünk az egykori magyar kikötőváros történelmi belvárosában. A korzón található Óratorony tetején megpillantjuk a történelmi Magyarország középcímerében is felelhető híres kétfejű fiumei sast, és megismerkedünk annak történetével. Szállás: Fiume közelében.

4., nap:

„Tengerhez magyar, el a tengerhez!” a Kossuth szállóige nyomában, Fiume és Abbázia magyar emlékei és magyar jelene! A horvátországi magyar közösség tagjai közül mintegy ötszázan élnek Fiuméban és környékén. A Magyar Ház felkeresése Fiúméban. A magyar közösség 2021-ben új székházat és olyan központot kapott, ahol még inkább be tudják mutatni identitásunkat és kultúránkat. Az épület az Anna-villa nevet viseli, szecessziós stílusban épült. Nevét első tulajdonosának felesége Marocchini Anna után kapta. A fiumei kikötőben magyar feliratú tárgyakat, emléktáblát, Skull Mátyás vasöntőjében készült magyar nyelvű kikötői vasbakokat keresünk. Magyar időkben épült épületeket látogatunk meg. A Kormányzói Palota, a Magyar Királyi Tengerészeti Hatóság épülete, az Adria-palota és az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. székháza felé igyekszünk. A Baross emléktáblát megkoszorúzzuk. Felkeressük azt a hidat, amely az 1920 és 1924 között fennálló Fiumei Szabadállam határát jelentette a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság felé. Megismerkedünk a Fiumei Szabadállam nevű államalakulat történetével, amelynek egyik hivatalos nyelve a magyar volt az olasz, a horvát és a német mellett. Abbázia felkeresése. Itt nagyon sok épületéhez nemesi származású magyar családok története fűződik. Felidézzük néhány család történetét, felkeressük Markusovszky Lajos 1848-49-es tábori főorvos utolsó lakhelyét, emléktábláján nemzeti színű szalagot helyezünk el. A babérról elnevezett Lovranban a római időkből megmaradt településmagban teszünk sétát, amely kacskaringós kis utcáival visszaadja az adriai falucskák mára eltűnő hangulatát. Itt, az ékszerdoboz óvárosában találjuk azt a villát, ahol Feszty Árpád is elhunyt. Szállás: Fiume közelében

5., nap:

A Dráva-vidék magyarjai, horvát-szerb háború a magyar falvakban Eszék a Dráva partján. az egykori ősi magyar város ma Horvátország része. Dráva parti óvárosa kellemes sétára invitál, itt még felfedezhetjük az Osztrák-Magyar Monarchia nyomait. Még most is gyakran találkozunk magyar szóval. Felkérésük középkori várát, amely az ország legnagyobb erődítményeinek egyike. A várost a délszláv háború alatt 1993-ig többször ostromolták a szerb katonák, körülbelül ezer ember esett áldozatul. Napjainkra kevés nyoma van a lövésnyomoknak, és romos épületet is csak elvétve találunk, az egész város gyönyörűen megújult. A Ferences rendiek udvarában megtekintjük a bombatölcsérekből és puskahüvelyekből állított Krisztus feszületet és útba indulnak Kórógy és Szentlászló fele. Kórógy az egyik legtragikusabb sorsú magyar falu. Az elmúlt évszázadokban többször elpusztult, de mindannyiszor újjáépítették. Szentlászló eredete az Árpád-korig nyúlik vissza. A délszláv háború alatt rommá lőtték, de azóta újjáépült. Erről mesél majd nekünk Dezső Krisztina, helyi honismereti vezető, akivel bejárjuk a két szlavóniai falut. Felkeressük Kopácsot, a Dráva torkolatvidékén a Kopácsi-rétet, amely Európa egyik legnagyobb természetes mocsárvidéke. Mind a négy település bakancslistás helyszín a Drávaszög, Szlavónia vidékén. Szállás: Eszék közelében.

6., nap:

„A magyar szecesszió szabadkai kincsei” Szabadka belvárosában megtekintjük belülről a magyar szecessziós Városházát, amelynek vitrázsairól nemzeti nagyjaink és királyaink tekintenek vissza ránk. Szabadka város központjában körbe járjuk a zöld és a kék szökőkutakat, Jakab és Komor szobrait, a Szentháromság szobrot, a Kaszinó épületét, a Népszínházat, majd végig sétálunk a Korzón, útba ejtve a kaptáros házat is. Megnézzük Kosztolányi szülőházát, és gimnáziumukat, ahová együtt jártak  unoka testvérével, Csáth Gézával. Zárásként megkoszorúzzuk Mátyás király szobrát, majd hazaindulunk.

Múltunk Szlovéniában - első világháborús emlékhelyek - 5 nap (Jelenleg a pályázati kiírás nem támogatja!)

Múltunk Szlovéniában – első világháborús emlékhelyek tematikus program – 5 nap

1., nap: Lendva

Lendvára, a szlovéniai magyarság szellemi központjába utazunk. Ismerkedünk a 820 éves város magyar értékeivel. A szakrális Szentháromság-kápolna, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Mura-völgyre; a török kiűzésének kápolnája, Hadik Mihály kapitány üveg koporsójával; a Bánffy-Esterházy várkastély, benne Zala György emlékszobájával és a néprajzi gyűjteménnyel. Lendva híres szülötte Zala György, aki a Hősök tere és az aradi Szabadság-szobor alkotója.. Szállás, étkezés Lendván.

2., nap: Ukanc (Bohinji-tó) – Kluze-erőd (Hermann-erőd)

A festői szépségű Bohinji-tó partján fekvő Ukancban találjuk az első világháborús osztrák-magyar katona temetőt. Az itt eltemetett hős katonák a krnskoi-hegység területén, az 1915 nyarán és őszén lezajlott súlyos csatákban estek el. A Júliai-Alpok az egykori itáliai – osztrák határ vonalát képezte. Bovec mellett találjuk meg a Kluze-erődöt Az itt látható az FJI monogram I. Ferenc Józsefnek állít emléket. Innen egy könnyű sétával közelítünk a sziklateraszon álló Hermann-erőd félelmetes falaihoz. Szállás, étkezés a Bohinji-tó közelében levő hostelben.

3., nap: Tolmin-szurdok – Kobarid – Kozjak-vízesés

A Tolmin-szurdokba látogatunk. A mély szurdokba ritkán ér le a napfény, állandóan magas a páratartalom és a mediterrán klímának is köszönhetően elbűvölően dús és egzotikus a vegetáció. Az 1917 őszi caporettoi áttörés emlékhelye: Kobarid, olaszul Caporetto. Első világháborús múzeuma, amely 1993-ban “a legjobb Európai Múzeum”címet is elnyerte, az Isonzo front I. világháborús eseményeit mutatja be. A gyűjteményekben katonai relikviák, fegyverek tekinthetők meg, illetve egy élethűen rekonstruált bunker, ahol egy valódi csata hangjai mellet hallgathatjuk meg egy katona korabeli beszámolóját. Szállás, étkezés Kobarid környékén.

4., nap: Kolovrat

Kirándulás a Kolovrat hegyre , ahol az olaszok a háborúba lépéskor azonnal kiépítettek egy széles védvonalat. Itt láthatunk gyalogsági és tüzérségi harci állásokat, lövészárkokat és kavernákat, amelyeket a caporettói áttörés során, a 12. isonzói csatában a központi hatalmak seregei elfoglaltak. Szállás, étkezés Lendván.

5., nap: Utazás haza

Reggeli után  látogatás a Lendvai Kétnyelvű (magyar-szlovén) Középiskolában. Találkozó a helyi diákokkal és pedagógusokkal.

Szállás: 2 éj Lendván, 1 éj a Bohinji-tó környékén, 1 éj Kobarid környékén ifjúsági hostelekben.

Hagyományőrző történelmi-kulturális emléktúra - Emlékút a Doberdónál és az Isonzó mentén - 4 nap (Jelenleg a pályázati kiírás nem támogatja!)

Az I. Világháború eseményeihez, helyszíneihez kapcsolódó kulturális-történelmi ismeretterjesztő emléktúra, a nagy háború történelmi eseményeit idézi fel az egykori hadszíntereken. A hősökről és áldozatokról a helyszíneken emlékezünk. Így próbáljuk a diákok érdeklődését felkelteni, hozzájárulva a közös értékeken, történelmen és kultúrán alapuló nemzeti és európai identitás erősítéséhez. A tanulókkal és tanáraikkal járjuk végig a frontvonalak éveinek meghatározó helyeit az egykori Osztrák-Magyar Monarchia, a Magyar Királyság területén.

1., nap: Budapest – Lendva

Lendvára, a szlovéniai magyarság szellemi központjába utazunk. Ismerkedünk a 820 éves város magyar értékeivel. A szakrális Szentháromság-kápolna, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Mura-völgyre; a török kiűzésének kápolnája, Hadik Mihály kapitány üveg koporsójával; a Bánffy-Esterházy várkastély, benne Zala György emlékszobájával és a néprajzi gyűjteménnyel. Lendva híres szülötte Zala György, aki a Hősök tere és az aradi Szabadság-szobor alkotója. A belvárosban elsétálunk a barokk Szent Katalin plébániatemplom (benn a Szent István szoborral), a Makovecz Imre által épített kultúrpalota és és a ma kiállítóteremként működő egykori zsinagóga mellett, majd utazunk a szlovén fővárosba, Ljubljanába.

Szállás Ljubljanában.

2., nap: Görz – Doberdo-fennsík – Kobarid

Görz/Gorizia mellett, a várost elhagyva, az olasz határnál elérjük a Doberdo-fennsíkot: a St. Michele-hegyen múzeum, majd séta a magyar kavernák és lövészárkok világában. Tiszteletünket tesszük Visinte-n a magyar kápolnánál.

Közösen elénekeljünk őseink nótáját: Kimegyek a doberdói harctérre, Feltekintek a csillagos nagy égre, Csillagos ég merre van a magyar hazám, Merre sirat engem az édesanyám.” A kesergő katonadalt fújták dédapáink, akik szerencsésen visszatértek a festői szépségű Isonzó folyó mentén elterülő halálmezőről, amelynek hallatán – Doberdo – ma is elborzadunk. Redipugliaban az olasz katonai temetőt és monumentális hősi emlékművet keressük fel, majd Foglianoban az osztrák–magyar katonai temetőt. Felmegyünk a Doberdó-fennsík sziklái közé, hogy a Monte sei Busi-n kavernákhoz, az egykori frontvonal védelmi állásaihoz jussunk.

Az I. világháborúban, 1917 őszén az észak-olaszországi front a Velencei-öböltől északra a Dolomitok, a Karni-Alpok és a Juliai-Alpok vonalán félkörívben húzódott. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadvezetése, attól tartva, hogy az olaszok Doberdón keresztül áttörnek keletre és elfoglalják az akkoriban hozzánk tartozó, Auszria-Magyarország részét képező Triesztet, ezért elhatározta, hogy egy közösen indítandó támadáshoz hét további gyaloghadosztályt bocsát a Caporettóval szemben felvonult nyolc osztrák-magyar hadosztály rendelkezésére.

Szállás Kobarid/Caporettoban.

3., nap: Kobarid – Kolovrat – Ljubjana

Reggeli után az 1917 őszi caporettoi áttörés emlékhelye: Kobarid, olaszul Caporetto. Itt az első világháborús múzeum, amely 1993-ban “a legjobb Európai Múzeum” címet is elnyerte, az Isonzo front I. világháborús eseményeit mutatja be. A gyűjteményekben többek között magyar katonai relikviák, fegyverek tekinthetők meg, illetve egy élethűen rekonstruált bunker, ahol egy valódi csata hangjai mellett hallgathatjuk meg egy katona korabeli beszámolóját.

Történelmi séta a Kolovrat szabadtéri múzeum területén. Kirándulás a Kolovrat hegyre. Láthatunk itt gyalogsági és tüzérségi harci állásokat, lövészárkokat és kavernákat, amelyeket a caporettói áttörés során, a 12. isonzói csatában a központi hatalmak seregei elfoglaltak.  Kobarid és Tolmin között, az Isonzó jobb partján a Kolovrat-hegygerinc magasodik, ahonnan kiváló kilátás kínálkozik az egykori Isonzó-frontnak Kanintól és a Krntől Sveta Goráig (Monte Santo) terjedő szakaszára, a déli irányban pedig a Veneto régión és a Friuli–Venezia Giulia síkságán át egészen az Adriai tengerig.

A látnivalók közt egykori magyar parancsnoki és figyelőpontok, géppuska- és tüzérségi állások, kavernák, valamint lövészárkok hálózata szerepel. A kolovrat-hegygerinci szabadtéri múzeum egyben határon átnyúló múzeum is, hiszen egyes részei a szomszédos Olaszországban folytatódnak. Megemlítjük a személyes bátorságával kitűnt Bertalan Árpádot, a magyar katonai ejtőernyőzés későbbi atyját, aki október 24-én tizenöt fős rohamcsapat élén három olasz állást vett be, és jelentős hadizsákmányt, több száz foglyot ejtett

  1. Október 24-én heves tüzérségi tűzzel errefelé kezdődött az osztrák-magyar-német támadás, lényegében a 12. isonzói csata. Caporettónál áttörték a 2. olasz hadsereg vonalait, október 27-én az olaszok az Isonzó egész vonalán megkezdték a visszavonulást. Október 28-án a Központi Hatalmak elfoglalták az olaszok által kifosztott Udinét, majd az osztrák–magyar alakulatok bevonulnak a piavei síkságra és csak november 10-én a Piavénél álltak meg.

Az olasz tüzérség fele elveszett: több mint 3000 ágyú és 1700 aknavető. Az osztrák-magyar támadók 3000 gépfegyvert és 300.000 puskát zsákmányoltak.

A 12. Isonzói csata teljes győzelmet hozott a Monarchia számára. A győzelem kiaknázásához azonban már nem maradt erőnk. Ausztria-Magyarországnak nem voltak tartalék hadosztályai, a német erőkre pedig nyugaton volt szükség.

A csata első pillanatait jól érzékelteti ez a rövid idézet:

„Október 24-én, hajnali három órakor gázalarmot jeleztek. Fél négy táján pokoli dübörgés támadt. A mögöttünk lévő hegyek sötétlő lejtőin, mint megannyi vésztűz, ezer és ezer ágyú torkából csapott ki egyszerre a láng. A robbanások borzasztó erővel reszkettették meg a levegőt. A hegyi ütegek éles csaholását elnyelte a nehéz mozsarak vontatott bömbölése. A 30 és feles lövedékek félelmetes vonítással húztak el a fejünk felett. Az alattunk elterülő olasz völgyekre nehéz gáz- és füstfelhő telepedett, amely összefolyt a nedves októberi éjszaka ködével. Jó félóra múlhatott el, amíg a meglepett olasz tüzérség felocsúdott, és vad kétségbeeséssel viszonozni kezdte a mieink ágyúzását. A nagy villás farkú aknák siketítő reccsenéssel robbantak körülöttünk sűrű egymásutánban. A pergő dübörgésben a mindenfelől felcsapó tűz-, láng- és kőzáporban görcsösen, moccanás nélkül tapadtunk a fagyos, éles kövekre. Fejemben homályos gondolatok kóvályogtak. Gépiesen, mintegy villámütésre indult meg az egész rajvonal a kőfalon, a tátongó sziklarepedéseken, a forró gránáttölcséreken és a gőzölgő holttesteken keresztül – előre! …Mire megvirradt, három rohammal három olasz állást foglaltunk el. A harmadikban pihenőt tartottunk az újabb parancsok megérkezéséig. Kimerülten, reszketve rogytunk le a megmerevedett, viasz-sárga arcú olaszok közé. A hegyekről véres esőlé szűrődött le az árokba, és csörgedező patakocskákban folydogált el alattunk.” (Migend Dezső)

Szállás Ljubljana.

4., nap: Reggeli után ljubljanai városnézés. A belvárosi séta után a vár megtekintése, ahol az 1848-49. évi szabadságharc miniszterelnökét, Gróf Batthyány Lajost tartották fogva kivégzése előtt a császáriak. A magyar nyelvű emléktáblánál virágot helyezünk el. Ezt követően indulunk haza.

Neves magyar családok nyomában a muravidéken - 3 nap

1., nap: Lendva, a Bánffy-Esterházy várkastélyban megtekintjük a néprajzi gyűjteményt, ahol a híres Kerka-vidéki, Trianon által kettévágott tájegység, a különleges népművészettel büszkélkedő Hetés tájegység szőtteseit is megcsodálhatjuk. Lendva híres szülötte, Zala György, a Hősök tere és az aradi Szabadság-szobor alkotója számára külön emlékszoba van itt berendezve.

A belváros további érdekessége a barokk Szent Katalin plébániatemplom a Szent István szoborral, valamint a Makovecz Imre által épített kultúrpalota.

Felkeressük a Lendva-hegyen található Szentháromság kápolnát. A kápolnában Hadik Mihály mumifikálódott testét is láthatjuk üvegkoporsóban.

Meglátogatjuk Bántornya Árpád-kori templomát, ahol lenyűgöző román kori freskókat láthatunk.

Felsőlendván megtekintjük Szlovénia egyik legnagyobb kiterjedésű várát, amelynek elődjét még a 13. századi keresztes háborúk idején, a templomosok építették. Később az Amadék, a Széchenyiek, a Nádasdyak, a Szapáryak, végül Trianonig a Széchenyiek birtokolták.

Szállás Lendva környékén.

2., nap: Dobronakon a helyi két tannyelvű (magyar-szlovén) iskola meglátogatása, közös program a helyi diákokkal.

Lendvavásárhelyen, azaz Dobronakon felkeressük továbbá a Dobronoki György-házat, amelyben megtekintjük a helytörténeti és néprajzi gyűjteményt. Az épületet Dobronoki György jezsuita tanárról, a falu híres szülöttéről, a nagyszombati egyetem első rektoráról nevezték el. (Kis létszámú csoportok opcionálisan akár kézműves foglalkozáson is részt vehetnek.)

Vendvidék legjelentősebb települését, Belatincot (Beltinci) a Bánffyak, a Csákyak, majd a Zichyek birtokolták. Szent Lászlóról elnevezett barokk-neobarokk temploma Muravidék egyik legjelentősebbike, amely a Zichy család temetkezési helyéül is szolgált. A szomszédos telken áll a négy sarokbástyás Zichy-vár, amelynek a középkorban védelmi szerepe volt, egykor vizesárok vette körül. A legenda szerint a várkastélyt és a templomot alagútrendszer kötötte össze. A várkastélyban patika- és kerékpármúzeum működik.

Nagytótlakon, egy kis dombon, a templomos lovagokat idéző 13. századi Szent Miklós körtemplomba belépve, magával ragadó a gótikus faliképek szakrális világa.

Szállás Lendva környékén.

3., nap: Ellátogatunk a dobronaki domboldalon található Hancsik-tanyára, ahol modern parasztgazdaságukon mindent megtermelnek, amire a muravidéki konyhában igazán szükség van. Hancsik József, a példakép, a muravidéki ismert vállalkozó, aki nemcsak a tudást és a hagyományt, hanem magyarságát is megőrizte mesél nekünk. Egy gasztronómiai élményprogram keretében ismerkedünk termékeikkel, muravidéki perecet készítünk mi magunk is.

Magyar-szlovén-osztrák hármashatár. A háromoldalú gúla nem csupán a trianoni, hanem az 1919-es Saint-Germain-i békediktátumra is emlékeztet. A 384 m magasságban emelt emlékművet körbesétálva 3 országban lépkedünk – ma már vasfüggöny mentesen, szabadon.

Ismerkedés a muravidéki magyarsággal - 3 nap

1., nap: Lendva, a szlovéniai magyarság szellemi központja. Ismerkedés a 820 éves város magyar értékeivel. A belváros érdekességei: a barokk Szent Katalin plébániatemplom a Szent István szoborral és a Makovetz Imre által épített kultúrpalota felkeresése. Lendva híres szülötte Zala György, aki a Hősök tere és az aradi Szabadság-szobor alkotója. Bánffy-Esterházy várkastély, benne Zala György emlékszobájával és a néprajzi gyűjteménnyel.

Látogatás egy lendvai két tannyelvű iskolában, ismerkedés a két tannyelvű oktatással és a helyi gyerekek mindennapjaival.

Felmegyünk a lendvai szőlőhegyre, felkeressük a Szentháromság kápolnát, benne Hadik Mihály törökverő hadvezér üvegkoporsóját. A hegyről csodálatos kilátás nyílik a környékre, melyet az élmény fokozásaként fakultatív módon akár a Vinarium-toronyból is megcsodálhatunk.

Szállás Lendva közelében Hódoson vagy Bajánsenyén.

2., nap: Ellátogatunk a dobronaki domboldalon található Hancsik-tanyára, akik modern parasztgazdaságukban mindent megtermelnek, amire a muravidéki konyhában szükség van. Amellett, hogy megismerkedhetünk az általuk forgalmazott különleges muravidéki élelmiszerekkel egy fantasztikus gasztronómiai élményprogram keretében mi magunk készíthetünk igazi muravidéki perecet. A program részeként egy a tájra jellemző ízekből készült ebédet is elfogyaszthatunk.

Lendvavásárhelyen, azaz Dobronakon felkeressük továbbá a Dobronoki György-házat, amelyben megtekintjük a helytörténeti és néprajzi gyűjteményt. Az épületet Dobronoki György jezsuita tanárról, a falu híres szülöttéről, a nagyszombati egyetem első rektoráról nevezték el. (Kis létszámú csoportok opcionálisan akár kézműves foglalkozáson is részt vehetnek.)

Bejárjuk a Dobronak település határában található Bakónaki-tót körülölelő Energia Parkot, megkeressük benne az erdőben megbújó, csodálatos gyógyító erővel bíró Szent Vid forráshoz, és a felette lévő Szent Vid kápolnához vezető utat is.

Magyar – szlovén – osztrák hármashatár felkeresése Türke felől. Ismerkedés az 1919. szeptember 10-én Saint-Germainban és 1920. június 4-én Trianonban aláírt békeszerződésekkel, Magyarországra és a Kárpát medencei magyarságra gyakorolt hatásaival és a határkijelölés folyamatával.

Szállás: Lendva közelében Hódoson vagy Bajánsenyén.

3., nap: Bánuta településen, a muravidéki síkság szélén, a hosszúfalui és a lendvai szőlőhegy, valamint a magyar horvát határ közvetlen közelében működik a Muravidéki Mintagazdaság. A rétek ölelésében található bánutai gazdaságban az állatokra, különösen a legeltetéses állattartásra összpontosítanak. Itt láthatnak a látogatók szürke marhát, sertést, mangalicát, szamarakat és lovakat. Az állattartás mellett pedig különböző zöldségeket és gyümölcsöket is termesztenek. Indulás haza.

A magyar múlt ősi várakkal Szlovéniában - 4 nap (Jelenleg a pályázati kiírás nem támogatja!)

1., nap: Lendva, a Bánffy-Esterházy várkastélyban megtekintjük a néprajzi gyűjteményt. Lendva híres szülötte, Zala György, a Hősök tere és az aradi Szabadság-szobor alkotója számára külön emlékszoba van itt berendezve, ahol fő műveinek méretarányos makettjeit láthatjuk. Felkeressük a Lendva-hegyen található Szentháromság kápolnát, ahol Hadik Mihály mumifikálódott testét láthatjuk üvegkoporsóban. A belvárosban elsétálunk a barokk Szent Katalin plébániatemplom (mellette a Szent István szoborral), a Makovecz Imre által épített kultúrpalota és és a ma kiállítóteremként működő egykori zsinagóga mellett.

Látogatást teszünk egy helyi iskolában, ahol megismerkedünk a két tannyelvű oktatással és a helyi diákokkal.

Majd a magyar-szlovén-osztrák hármashatárra látogatunk. Három ország három településének (Felsőszölnök, Türke, Tóka) polgármesterei avatták fel hajdan ezt a háromoldalú gúlát, amely nem csupán a trianoni, hanem az 1919-es Saint-Germain-i békediktátumra is emlékeztet. A 384 méter magasságban emelt emlékművet körbesétálva 3 országban lépkedünk – ma már vasfüggöny mentesen, szabadon.

Felsőlendván megtekintjük Szlovénia egyik legnagyobb kiterjedésű várát, amelynek elődjét még a 13. századi keresztes háborúk idején, a templomosok építették. Később az Amadék, a Széchenyiek, a Nádasdyak, a Szapáryak, végül Trianonig a Széchenyiek birtokolták. Szállás Lendva közelében.

2., nap: A maribori kastély első ránézésre inkább tűnik adminisztrációs hivatalnak, mintsem igazi kastélynak. A város szívében található épület nagyon sok változáson ment keresztül azóta, hogy 1555-ben gótikus stílusban megépült. Építészeti szempontból a város egyik legértékesebb épülete ez, melynek leglátványosabb része a fényűző berendezéssel bíró Fesztivál terem. Ovális alakú mennyezetén a grazi Johann Gebler készítette freskó a keresztények és a törökök ütközetét ábrázolja. A kastély falai között 1874-ben Liszt Ferenc is koncertezett.

A celjei vár Szlovénia legszebb erőssége, melynek koronája a lenyűgöző panoráma. A városközponttól dél-keletre, egy magas szikla tetejére építették, tulajdonosa először a Vovbre család volt, majd a Cillei grófok tulajdona lett. Alapterületét tekintve ez Szlovénia egyik legnagyobb vára.

Szállás Ljubljanában, vagy Ljubljana közelében.

3., nap: Ismerkedés a szlovén fővárossal, Ljubljanával. A Ljubljanai vár, mely jelenlegi arculatát a 16. században kapta. Az 1848-1849. évi szabadságharc magyar miniszterelnökét Gróf Batthyány Lajost kivégzése előtt itt tartottak fogva a az osztrákok. Az emlékét magyar nyelvű emléktábla is őrzi, nemzeti színű szalagot és virágot helyezünk itt el.

 Szállás Postojna mellett.

4., nap: Predjama kastély. Postojna elsősorban a barlangjáról híres, de a várostól csupán 10 km-t kell mennünk, hogy megnézhessük a 12. századi kastélyt. Annál is inkább érdemes ezt megtenni, mert a kastély nemcsak megjelenésében, de történetében is a fordulatokban gazdag meséket idézi.1350-ben osztrák hercegek tulajdonába került, 1398-ban az aquileai seregek gyújtották fel. Később a kelet-tiroli Lienzből érkező lovagok lettek a gazdái, akkoriban Luegg kastélynak hívták.1478-ban került át leghíresebb tulajdonosa, Erazem gróf kezébe, aki 1483-ban a bécsi udvarban egy vita után meggyilkolta Pappenheim marsallt, az osztrák császár egyik rokonát. Erazem a felelősségre vonás elől menekülve rejtőzött el szlovéniai kastélyában. A kastély audio guideal is bejárható. A kastély a híres cseppkő-barlang – melybe egy kisvonat viszi be a látogatókat – megtekintése után indulás hazafelé.

Amennyiben az aktuális pályázat lehetővé teszi plusz beleépítjük Bledet is.

Ljubljana vára után következik a 130 méter magas sziklára épített Bledi vár, az ország egyik leglátogatottabb kastélya. Az épületet Szlovénia legrégebbi várának tartják, amely 1011-ben már biztosan állt. A vár előtt terül el Szlovénia második legnagyobb tava, a híres Bledi-tó, melyet a vállalkozó kedvűek körbesétálni is megpróbálhatnak

További képek, videók az utazásokról közösségi oldalainkon:

Kárpátaljai útvonalak

(Jelenleg nem indulnak!)

Üres elem, hogy mind csukva legyen
Kárpátalja a Szinevéri-tóval és az Árpád-vonallal - 4 nap

KÁRPÁTALJA – VERECKEI-HÁGÓ, Munkács, Ungvár, Beregszász, Szinevéri-tó, Szolyva, Nagyszőlős, Árpád-vonal bunkerei – 4 nap

1., nap: Ungvár – Beregszász – Bene

A diákok megtekintik Ungvár belvárosát, amelynek utcái még az Osztrák-Magyar Monarchia korát idézik, majd lesétálnak az Ung folyó partjára. Meghallhatnak egy kiselőadást a Kárpátaljáról, a Honfoglalásról, a Trianont követő évtizedekről, amelyek rendkívül zaklatottak voltak: a várost Csehszlovákiához csatolták, majd rövid időre visszakerült Magyarországhoz, ezt követően a Szovjetunió része lett, ma Ukrajnához tartozik. Megtekintik a görög katolikus székesegyházat és a római katolikus templomot. Felkeresik az ungvári Zádor Dezső Zeneművészeti Szakközépiskolát, rövid ismerkedés az intézmény tanulóival. Ezután a diákok felsétálnak a várba. Felidézik, hogy Anonymus szerint Álmos itt adta át a fővezérséget fiának, Árpádnak. Szent István az elsők között hozta létre az ungi várispánságot. A mai formáját 1598-ban elnyerő vár az ország három részre szakadásakor hol a Királyi Magyarországhoz, hol az Erdélyi Fejedelemséghez tartozott. Falai között Rákóczi fejedelem is többször megfordult. Ezt követően megtekintik a skanzent, a néprajzi múzeumot. A diákok találkoznak a Beregszászi Művészeti Iskola tanulóival. Szállás Beregszász közelében a magyar lakosságú Benén falusi turizmus keretében vagy diákszálláson Beregszászon.

2., nap: Vereckei-hágó – Szolyva – Munkács – Bene

A diákok megemlékeznek a Honfoglalásról, a hét vezérről, megtisztítják az emlékművet, majd megkoszorúzzák azt. A Vereckei-hágó után megtekintjük a II. világháborús, Kárpátaljától a Székelyföldig húzódó egykori védőrendszer, az Árpád-vonal bunkereit. Kiselőadás hangzik el a Keleti-Kárpátok védelméről, a XX. század várairól, az erődítményekről, a II. világháborús harcokról. A magyar tanulók Szolyván az emlékparkban megemlékeznek a II. világháború magyar áldozatairól, áttekintik Magyarország szerepét a háborúban. Ezt követően megtekintik hős Zrinyi Ilona várát, Munkácsot. Szellemi vetélkedő a Kodály módszerről. A Bartók Béla Emlékház megtekintése. Szállás Beregszász közelében a magyar lakosságú Benén falusi turizmus keretében vagy diákszálláson Beregszászon.

3., nap: Nagyszőlős – Felsőszinevér – Beregszász

Nagyszőlős, Beregszásztól 35 km-re délkeletre fekvő részben magyar ajkú település. A csoport először megtekinti a város feletti Fekete-hegy sziklateraszán álló a 13. századi Ugocsavár romjait, majd a várromtól délre 14. századi kis kápolnát. A kirándulás a ferences temploma és kolostor épületénél majd a klasszicista stílusban épült református templom épületénél folytatódik. Szinevéri-tó,  hegyek között megbúvó tengerszem megtekintése, nem messze az 1000 éves határtól. A magyarországi és kárpátaljai tanulók közös koncertet adnak a Beregszászi Művészeti Iskolában, amelyre meghívják a helyi magyar közösség művészet szerető tagjait, a tanintézmény diákjait, tanárait, szülőket. Szállás Beregszász közelében a magyar lakosságú Benén falusi turizmus keretében vagy diákszálláson Beregszászon.

4., nap: Csetfalva – Beregszász

A csetfalvi fatornyú református templom megtekintése után a diákok megbeszélik a reformáció és ellenreformációval kapcsolatos ismereteket. Továbbutazás Tiszaújlakra, ahol a programot a három és félezer lakosú település templomaival illetve imaházával kezdjük, hiszen Tiszaújlakon öt vallási felekezet működik. Utunkat a Tiszaújlak és a szomszédos Tiszabökény határában egy mesterséges halom tetején áll a Turul-emlékműnél folytatjuk, bár magát a turulmadarat Ungvárra szállították, és azt az ungvári várban lehet megtekinteni. Hazafelé még sétálunk Beregszász belvárosában, apró ajándékokat veszünk a barátoknak, a családnak. Úton hazafelé az elmúlt négy nap történéseinek összegzése, a Kárpátalja zenei élet történetét átfogó tanulmány befejezéshez még szükséges feladatok áttekintése.

Kárpátalja a Szinevéri-tóval és az Árpád-vonallal, Huszttal, Visskkel - 5 nap

KÁRPÁTALJA – VERECKEI-HÁGÓ, Munkács, Ungvár, Beregszász, Szinevéri-tó, Szolyva, Nagyszőlős, Árpád-vonal bunkerei – 4 nap

1., nap: Ungvár – Beregszász – Bene

A diákok megtekintik Ungvár belvárosát, amelynek utcái még az Osztrák-Magyar Monarchia korát idézik, majd lesétálnak az Ung folyó partjára. Meghallhatnak egy kiselőadást a Kárpátaljáról, a Honfoglalásról, a Trianont követő évtizedekről, amelyek rendkívül zaklatottak voltak: a várost Csehszlovákiához csatolták, majd rövid időre visszakerült Magyarországhoz, ezt követően a Szovjetunió része lett, ma Ukrajnához tartozik. Megtekintik a görög katolikus székesegyházat és a római katolikus templomot. Felkeresik az ungvári Zádor Dezső Zeneművészeti Szakközépiskolát, rövid ismerkedés az intézmény tanulóival. Ezután a diákok felsétálnak a várba. Felidézik, hogy Anonymus szerint Álmos itt adta át a fővezérséget fiának, Árpádnak. Szent István az elsők között hozta létre az ungi várispánságot. A mai formáját 1598-ban elnyerő vár az ország három részre szakadásakor hol a Királyi Magyarországhoz, hol az Erdélyi Fejedelemséghez tartozott. Falai között Rákóczi fejedelem is többször megfordult. Ezt követően megtekintik a skanzent, a néprajzi múzeumot. A diákok találkoznak a Beregszászi Művészeti Iskola tanulóival. Szállás Beregszász közelében a magyar lakosságú Benén falusi turizmus keretében vagy diákszálláson Beregszászon.

2., nap: Vereckei-hágó – Szolyva – Munkács – Bene

A diákok megemlékeznek a Honfoglalásról, a hét vezérről, megtisztítják az emlékművet, majd megkoszorúzzák azt. A Vereckei-hágó után megtekintjük a II. világháborús, Kárpátaljától a Székelyföldig húzódó egykori védőrendszer, az Árpád-vonal bunkereit. Kiselőadás hangzik el a Keleti-Kárpátok védelméről, a XX. század várairól, az erődítményekről, a II. világháborús harcokról. Ezt követően megtekintik hős Zrinyi Ilona várát, Munkácsot. Szellemi vetélkedő a Kodály módszerről. A Bartók Béla Emlékház megtekintése. Szállás Beregszász közelében a magyar lakosságú Benén falusi turizmus keretében vagy diákszálláson Beregszászon.          

3., nap: Nagyszőlős – Felsőszinevér – Beregszász

Nagyszőlős, Beregszásztól 35 km-re délkeletre fekvő részben magyar ajkú település. A csoport először megtekinti a város feletti Fekete-hegy sziklateraszán álló a 13. századi Ugocsavár romjait, majd a várromtól délre 14. századi kis kápolnát. A kirándulás a ferences temploma és kolostor épületénél majd a klasszicista stílusban épült református templom épületénél folytatódik. Szinevéri-tó,  hegyek között megbúvó tengerszem megtekintése, nem messze az 1000 éves határtól. A magyarországi és kárpátaljai tanulók közös koncertet adnak a Beregszászi Művészeti Iskolában, amelyre meghívják a helyi magyar közösség művészet szerető tagjait, a tanintézmény diákjait, tanárait, szülőket. Szállás Beregszász közelében a magyar lakosságú Benén falusi turizmus keretében vagy diákszálláson Beregszászon.

4., nap: Huszt – Visk

„Bús düledékeiden Husztnak romvára megállék”, látogatás a városban, túra a belváros fölött magasodó várromhoz. Következő állomásunk a máig jelentős magyar lakossággal bíró Visk. Megtekintjük a városka erődített református templomát. Megemlékezünk, hogy 1657. február 17-én II. Rákóczi György az országgyűlést megelőző istentiszteletet tartotta itt, az országgyűlés a városházán volt, ahol elhatározták a lengyel hadjáratot. Délután látogatás a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. Szállás Beregszász közelében a magyar lakosságú Benén falusi turizmus keretében vagy diákszálláson Beregszászon.

5., nap: Csetfalva – Beregszász

A csetfalvi fatornyú református templom megtekintése után a diákok megbeszélik a reformáció és ellenreformációval kapcsolatos ismereteket. Továbbutazás Tiszaújlakra, ahol a programot a három és félezer lakosú település templomaival illetve imaházával kezdjük, hiszen Tiszaújlakon öt vallási felekezet működik. Utunkat a Tiszaújlak és a szomszédos Tiszabökény határában egy mesterséges halom tetején áll a Turul-emlékműnél folytatjuk, bár magát a turulmadarat Ungvárra szállították, és azt az ungvári várban lehet megtekinteni. Hazafelé még sétálunk Beregszász belvárosában, apró ajándékokat veszünk a barátoknak, a családnak. Úton hazafelé az elmúlt négy nap történéseinek összegzése, a Kárpátalja zenei élet történetét átfogó tanulmány befejezéshez még szükséges feladatok áttekintése.

Kárpátalja, Vereckei-hágó, Munkács, Ungvár, Beregzász - 3 nap

Kárpátaljai kirándulás, Ungvár, Vereckei-hágó, Munkács, Szolyva, Tiszaújlak – 3 nap

1., nap: Záhony (határállomás) – Ungvár (belváros, a vár, melyet többek között Bercsényi Miklós birtokolt, múzeumok, görög katolikus székesegyház, Kárpátalja tájegységeit bemutató szabadtéri néprajzi múzeum) – szállás faluturizmus keretében a színmagyar településen Benén, vagy Beregszászon diákszálláson.

A buszon a diákok áttekintik az előttük álló programot. A határt átlépve a diákok megtekintik Ungvár belvárosát, amelynek utcái még az Osztrák-Magyar Monarchia korát idézik, majd lesétálnak az Ung folyó partjára. Meghallhatnak egy kiselőadást a Kárpátaljáról, a Honfoglalásról, a Trianont követő évtizedekről, amelyek rendkívül zaklatottak voltak: a várost  Csehszlovákiához csatolták, majd rövid időre visszakerült Magyarországhoz, ezt követően a Szovjetunió része lett, ma Ukrajnához tartozik. Megtekintik a görög katolikus székesegyházat és a római katolikus templomot. A tanulók felsétálnak a várba. Felidézik, hogy Anonymus szerint Árpád itt adta át a fővezérséget fiának Álmosnak. Szent István az elsők között hozta létre az ungi várispánságot. A mai formáját 1598-ban elnyerő vár az ország három részre szakadásakor hol a Királyi Magyarországhoz, hol az Erdélyi Fejedelemséghez tartozott. Falai között Rákóczi fejedelem is többször megfordult. Ezt követően megtekintik a skanzent, a néprajzi múzeumot. A buszon a tanárok tételesen átveszik a diákokkal a szakmai programot. Az este a beregszászi iskolába történő látogatással folytatódik. A diákok megismerkednek egymással, kölcsönösen ismertetik egymással tanintézményük történetét és a környező vidék, Kárpátalja történelmét, az itt lakókat. Ezt követően megbeszélik az elkövetkező napok programját.

2., nap: Keleti-Beszkidek, Vereckei-hágó (rövid túra a millecentenáriumi emlékműhöz, megemlékezés a honfoglalásról) – Szolyva (tiszteletadás az 1944-45. között fennálló gyűjtőtábor áldozatainak emlékművénél) – Munkács (a hős Zrínyi Ilona vára) – szállás Benén, vagy Beregszászon diákszálláson.

A tanárok irányításával a tanulók megbeszélik a napi programot. Majd indulás a Vereckei-hágóhoz. A diákok a helybeli diákokkal közösen megemlékeznek a Honfoglalásról, a hét vezérről, megtisztítják az ukrán szélsőségesek által gyakran meggyalázott emlékművet, majd megkoszorúzzák azt. Szolyván a diákok megemlékeznek a II. világháború magyar áldozatairól, áttekintik  Magyarország szerepét a világháborúban. Ezt követően megtekintik hős Zrínyi Ilona várát, Munkácsot. A vár megtekintése után rövid sétát tesznek a belvárosban. Este szellemi vetélkedőt tartanak a közös történelemről, a nap folyamán elhangzottakról. A kirándulás alatt készített képeket, videókat felteszik a facebook oldalakra. Zenés, táncos búcsúest zárja az utolsó estét.

3., nap: Búcsú Benétől – Csetfalva (fatornyú református templom) – Tiszaújlak (a Rákóczi-szabadságharc turulos emlékműve) – Beregszász (vásárlási lehetőség) – Beregsurány (határállomás) – Nyíregyháza – M3 – Vác. Érkezés az esti órákban.

A fatornyú református templom megtekintése után a magyar  és kárpátaljai diákok  megbeszélik  a reformáció és ellenreformációval kapcsolatos ismereteket. Továbbutazás  Tiszaújlakra, ahol a programot a három és félezer lakosú település templomaival  illetve imaházával kezdjük, hiszen Tiszaújlakon öt vallási felekezet működik. Utunkat a Tiszaújlak és a szomszédos Tiszabökény határában egy mesterséges halom tetején áll a Turul-emlékműnél folytatjuk, bár magát  a  turulmadarat Ungvárra szállították, és azt az ungvári várban lehet megtekinteni. Beregszászi városnézés: séta a városban, templomok és vallások, Bethlen Gábor udvarháza, Rákóczi tér, ahol  Esze Tamás kibontotta a kuruc felkelés zászlaját. Ezt követően a tanárok röviden kifaggatják a diákokat az elmúlt napokban hallottakról és a szakmai projektről Úton hazafelé  az elmúlt négy nap történéseinek összegzése, majd a tanulmánnyal kapcsolatos feladatok ismételt áttekintése és a felelősök kijelölése, a határidők rögzítése.

Kárpátalján a Tisza forrásánál - 5 nap

Kárpátalján, kirándulással a Tisza forrásához – 5 nap

1., nap: Beregszentmiklósi kastély – Munkács – Vereckei-hágó.

A titokzatos beregszentmiklósi Zrínyi-Thököly-kastélyban töltötték az ifjú házasok (II. Rákóczi F. édesanyja és nevelőapja) a nászéjszakájukat, és később is gyakorta tartózkodtak itt. Munkácson a lenyűgöző várat tekintjük meg, melyet Zrínyi Ilona oly hősiesen  védelmezett a császáriakkal szemben. A Vereckei-hágóhoz utazunk tovább, melyen keresztül nemcsak a honfoglaló magyarok érkeztek a Kárpát-medencébe, hanem a tiszaháti felkelők lengyel zsoldosokkal megerősített 3 ezres serege is, élükön II. Rákóczi Ferenccel. E vidéket a ruszinok, „Rákóczi leghűségesebb népe” lakják. Szállás Beregszász közelében a magyar lakosságú Benén falusi turizmus keretében vagy diákszálláson Beregszászon.

2., nap: Ungvár – Beregvár, Schönborn kastély – Szolyva

A diákok megtekintik Ungvár belvárosát, amelynek utcái még az Osztrák-Magyar Monarchia korát idézik, majd lesétálnak az Ung folyó partjára. Meghallhatnak egy kiselőadást a Kárpátaljáról, a Honfoglalásról, a Trianont követő évtizedekről, amelyek rendkívül zaklatottak voltak: a várost Csehszlovákiához csatolták, majd rövid időre visszakerült Magyarországhoz, ezt követően a Szovjetunió része lett, ma Ukrajnához tartozik. Megtekintik a görög katolikus székesegyházat és a római katolikus templomot. Ezután a diákok felsétálnak a várba. Felidézik, hogy Anonymus szerint Álmos itt adta át a fővezérséget fiának, Árpádnak. Szent István az elsők között hozta létre az ungi várispánságot. A mai formáját 1598-ban elnyerő vár az ország három részre szakadásakor hol a Királyi Magyarországhoz, hol az Erdélyi Fejedelemséghez tartozott. Falai között Rákóczi fejedelem is többször megfordult. Ezt követően megtekintik a skanzent, a néprajzi múzeumot. A Schönborn kastély, Kárpátalja legszebb épülete, séta a gyönyörű kastélyparkban. A tanulók Szolyván az emlékparkban megemlékeznek a II. világháború magyar áldozatairól, áttekintik Magyarország szerepét a háborúban. Szállás Beregszász közelében a magyar lakosságú Benén falusi turizmus keretében vagy diákszálláson Beregszászon.

3., nap: Nagyszőlős – Ugocsa vár – Szinevéri-tó

Nagyszőlős, Beregszásztól 35 km-re délkeletre fekvő részben magyar ajkú település. A csoport először megtekinti a város feletti Fekete-hegy sziklateraszán álló a 13. századi Ugocsa vár romjait, majd a várromtól délre 14. századi kis kápolnát. A kirándulás a ferences temploma és kolostor épületénél majd a klasszicista stílusban épült református templom épületénél folytatódik. Szinevéri-tó,  hegyek között megbúvó tengerszem megtekintése, nem messze az 1000 éves határtól. Szállás Beregszász közelében a magyar lakosságú Benén falusi turizmus keretében vagy diákszálláson Beregszászon.

4., nap: Huszt – Técső – Tisza összefolyás

A huszti vár története során a szabadságharcainknak is fontos helyszíne volt. A técsői magyar tannyelvű református iskola diákjaival találkozunk itt. Megtekintjük a festett fakazettás mennyezetű gyönyörű református templom, és az ékszerdoboz-szerű belvárost. Rahó: a Fekete- és a Fehér-Tisza látványos összefolyásánál tartunk egy kis pihenőt, és megismerjük a két óriásból lett két nagy folyó, és a ruszin nép legendáját is, majd terepjáró teherautókkal irány a Tisza forrása. Szállás, ellátás Kőrösmezőn igényes családi vendégházakban (egymáshoz közeli 10-16 fő kapacitású szállások),

5., nap: Beregszász

Bethlen-Rákóczi-kastély épületében helyet kapó Beregvidéki Múzeumba látogatunk, ahol a gazdag helytörténeti gyűjtemény meglátogatása során megismerjük a Beregvidék szabadságszerető népének történelmét, harcait a magyar szabadság ügyéért, a Thököly-felkeléstől a Rákóczi-szabadságharcon át az 1848/49-es forradalom és szabadságharc itteni történéséig. A több, mint felerészben magyarlakta, Rákóczi örökségét ápoló városban tett séta közben látjuk Esze Tamás emléktábláját is – Beregszász piacterén bontotta ki a „tarpai jobbágy” a szabadság zászlaját. Vásárlási lehetőség majd indulás hazafelé.

Ugocsa non coronat - 3 nap

Ugocsa non coronat – 3 napos villámtúra Kárpátalján

Történeti nevezetességű emlék errefelé a fönti mondás. Ugocsa, ma már, ha akarna, sem koronázhatna. A Perényiek régi uradalma, történelmi hazánk legkisebb vármegyéje a magyar szabadság eszméjének egyik legnagyobb élharcosa volt: itt zajlott a Rákóczi-szabadságharc első győztes csatája és utolsó országgyűlése is. A háborúk és a szovjet elhurcolások meggyérítették magyar népét, de vannak még hű utódok, akik azért küzdenek, hogy ne csak a múltjából éljen Ugocsa.

1., nap: a határ átlépése után városnézés Kárpátalja legmagyarabb városában Beregszászon: séta a városban, templomok és vallások, Bethlen Gábor udvarháza, Rákóczi tér, ahol  Esze Tamás kibontotta a kuruc felkelés zászlaját. Ezt követően Tiszaújlak turulmadaras emlékművét tekintjük meg, majd meghallgatunk egy kiselőadást a Kárpátaljáról, a Honfoglalásról, a Trianont követő évtizedekről, amelyek rendkívül zaklatottak voltak: a várost Csehszlovákiához csatolták, majd rövid időre visszakerült Magyarországhoz, ezt követően a Szovjetunió része lett, ma Ukrajnához tartozik. Szállásunk, ellátásunk Benén falusi turizmus keretében vagy diák szálláson Beregszászon.

2., nap: Ha már Kárpátalja, akkor a Vereckei-hágót sem lehet kihagyni bár ez nem tartozott Ugocsa vármegyéhez. A diákok megemlékeznek a Honfoglalásról, a hét vezérről, majd megkoszorúzzák a Honfoglalás emlékművet. A Vereckei-hágó után megtekintjük a II. világháborús, Kárpátaljától a Székelyföldig húzódó egykori védőrendszer, az Árpád-vonal bunkereit. Kiselőadás hangzik el a Keleti-Kárpátok védelméről, a XX. század várairól, az erődítményekről, a II. világháborús harcokról. Ezt követően megtekintjük hős Zrinyi Ilona várát, Munkácsot. Szállásunk, ellátásunk Benén falusi turizmus keretében vagy diákszálláson Beregszászon.          

3., nap: másnap reggel az egykori Ugocsa vármegye központját, Nagyszőlőst fedezzük fel. Innen indulunk Salánkra, ahol II. Rákóczi Ferenc 1711-ben megtartotta utolsó országgyűlését, mielőtt végleg elhagyta volna a Kárpát-hazát.

Őrvidéki útvonalak

(Jelenleg a pályázati kiírás nem támogatja!)

Üres elem, hogy mind csukva legyen
Vártúra a nyugati gyepün - 3 nap

A nyugati végeken már nem a Kárpátok, hanem az Alpok legkeletibb nyúlványai keretezik hazánkat. Igaz, itt nincsenek alpinistákat vonzó, égbetörő havas ormok, csak burgok, várak mindenfelé, melyek közül a büszke bécsi még Mátyás bús hadát is nyögte. A nyugati gyepűt eleinte a székelyek védték, később várak láncolatával erősítettük meg a határvidéket. Az állandó háborúskodásokban megtizedelődött magyarság pótlására érkezett németek és horvátok fokozatosan többségbe kerültek. Így lett végül Trianon után a nyugati határvidék Burgenland néven Ausztria tartománya.

1., nap: Őrvidéki magyar közösségről ma már nem igazán beszélhetünk, de az alsóőri tájház tornácos parasztházában még találkozhatunk helyi magyarral, aki szívesen végigkalauzol a népi emlékeket bemutató kiállításon. Az egykori székely gyepűőrök földjéről, a Pinka völgyéből vártúrára indulunk. Városszalónak  és Borostyánkő fér bele első napunkba. A Fehér-patak völgyében emelkedő sziklára a Ják nemzetség birtokán a 13. században épült a városszalónaki vár. A 15. században pompásan kiépített erődítmény az 1574-es átépítéssel nyerte el mai formáját. A hosszú évszázadok során többek között a Batthyany család is a vár ura volt. Borostyánkő vára a 13. század elején épült. A vár legrégibb része a sziklára épült északi szárny, ahol egy befalazott román kapu nyomai is felfedezhetők. A török veszély közeledtére a haditanács a vár megerősítését rendelte el. A bástyák építését az olasz építész, Francesco Pozzo tervei szerint 1546-ban kezdték meg. 1617-ben a várat súlyos károk érték, amikor felrobbant a lőportorony és a vár nagy része elpusztult. Az északi szárny romos épületrészeit 1625 és 1627 között építették újjá. A nyugati szárnyat a 17. század végén Batthyány II. Ádám építtette. Az eredetileg egyemeletes várkastélyra a barokk korban építettek rá egy újabb szintet. 1953 óta szálloda működik az épületben.

2., nap: reggeli után programunk Kabold, Léka, illetve Őrvidék legmagasabb csúcsának, a Hutwisch-nek a meghódítása. Kabold vára 1222 és 1229 között épült. Ebben az időben ura Botus fia Pósa gróf volt aki a birtokot Veperddel és Lakompakkal együtt hűségéért és szolgálataiért 1222-ben II. András királytól kapta és rögtön egy vizivár felépítésébe kezdett. A romos állapotban levő várat 1963-ban Martha Bolldorf-Reitstätter építész, az osztrák akadémia tagja vásárolta meg és megkezdődött teljes rekonstrukciója, valamint kulturális központtá való kiépítése. 1972-től itt rendezik a Kaboldi várjátékokat. Léka, a vár, illetve kastély Léka község szélén található a mai Ausztria középső részén, Őrvidéken/Burgenlandban, a Günser-hegységben, az osztrák-magyar határon átnyúló természetvédelmi parkban (Liechtenstein-Irottkő), Kőszegtől alig pár kilométerre. A vár két részből áll. A 16. századból származó fellegvárból és a Nádasdy Ferenc által 1636 körül építtetett alsóvárból. Esterházy Miklós herceg 1902-1906 között részben helyreállíttatta a várat, amely később Paul Anton Keller osztrák író, költő tulajdonába került. Az alsó várban tavasztól őszig szálloda is működik.

3.) nap: Lánzsér és Fraknó várának felkeresése, és hazafelé természetesen nem hagyhatjuk ki Liszt Ferenc szülőhelyét, Doborjánt sem. Lánzsér várát II. András király egyik szentföldi kísérője, majd az ország nádora a Szák nemzetségbeli Bárcz fia Miklós építtette a szentföldi lovagvárak mintájára. A vár romjai a 627 m magas Várhegyen már messziről láthatók. A vár ma Közép-Európa egyik legnagyobb várromja, romjaiban is impozáns. Liszt Ferenc szülőháza Doborjánban ma múzeum. A diákokkal megkoszorúzzuk a nagy zeneszerző emléktábláját, majd megtekintjük a szülőházat.

További képek, videók az utazásokról közösségi oldalainkon:

Pin It on Pinterest