Barangolás Erdélyben

(9 vásárlói értékelés)

149990 Ft

 • Ha útitársának eltérő kiegészítő szolgáltatásokat választana, akkor részére újra tegye be a kosárba az utat a kiválasztott szolgáltatásokkal.


 • Turnus*

Leírás

Barangolás erdélyben útvonal térkép

Barangolás Erdélyben

Egy kevés földrajz: Erdély, az egykor volt Transsylvania, Európa egyik legszebb és Svájchoz hasonlóan az egyik legegységesebb területe. A magyar krónikák szerint a honfoglaláskor Töhötöm népe szállta meg az  Erdélyi-medencét, melyet a Keleti-Kárpátok, a Déli-Kárpátok és az Erdélyi-szigethegység öveznek.

Egy kevés történelem: Erdély a magyar honfoglalások kora óta hosszú századokon át Magyarország szerves része volt, hovatartozását senki sem vitatta. Zaklatott története és az időközben felmerült kérdőjelek az ország kettő, majd három részre szakadásával kezdődtek és a mai napig sem született megnyugtató megoldás. Különösen az érthetetlen, hogy Trianont követően Erdélyt még alföldi területekkel is bővítették, így jelenlegi nagysága 103 000 négyzetkilométer. Székelyföldön viszont 100 emberből mindmáig csaknem 100 magyar!

Barangolás Erdélyben utazás menetrendje:

1. nap: Budapest – 4-es főút – Püspökladány – Ártánd (határállomás) – Nagyvárad (római katolikus székesegyház, kincstár, Szt. László-emlékek) – Királyhágó (rövid pihenő) – Bánffyhunyad (Kalotaszeg legnagyobb ma­gyar református temploma)  – szállás Kolozsvár környékén.

2. nap: Kolozsvár (Mátyás király szülőháza és szobra, Szt. Mihály székesegyház, Házsongárdi temető, Farkas utcai református templom címergyűjteménye) – Tordai-hasadék (gyalogtúra a romantikus sziklaszorosban) – Marosludas – Székelyföld: Marosvásárhely (Rózsák tere, Kultúrpalota: Tükör-terem, templomerőd) – Balavásár – szállás Farkaslakán.

3. nap: Farkaslaka (Tamási Áron szülőháza és sírja) – Parajd (sóbánya, Áprily Lajos emlékház) – Szováta (júliusban, augusztusban fürdés a Medve-tóban, séta a fürdővároskában és a sósziklákhoz) – Korond (ismerkedés a székely fazekassággal, vásárlási lehetőség) – szállás Farkaslakán.

4. nap: Görgényi-havasok: Bucsin-tető (rövid pihenő) – Gyergyói-medence: Gyergyószárhegy (a Lázár grófok reneszánsz kastélya kívülről, ahol Bethlen Gábor is gyermekeskedett) – Gyergyói-havasok: Pongrác-tető – Békás-szoros, Gyilkos-tó (séta a vadregényes szorosban és a legendákkal átszőtt tónál) – Gyergyószentmiklós (rövid séta a székelyek és örmények városában) – szállás Farkaslakán.

5. nap: Hargita hegység – Csíksomlyó (ferencesek kegytemploma, csodatévő Szűz Mária szobor, rövid túra a Jelenések-hegyére, borvízforrás) – Gyimesek (Ezeréves határ a csángók földjén) – Csíkszereda (a központ régi része) – Máréfalva (székelykapuk) – Székelyudvarhely (Vasszékely szobor, Hősök parkja, főtér, Székelytámadt vár) – Szejkefürdõ (Orbán Balázs kopjafás sírja) – szállás Farkaslakán.

6. nap: búcsú a Székelyföldtől – Székelykeresztúr – Fehéregyháza (az 1849. július 31-i csata emlékműve, Petőfi-múzeum) – Segesvár (rövid séta az ősi szász település és vár ódon hangulatú utcáin) – Torda – Nagyvárad – Ártánd (határállomás) – Püspökladány – 4-es főút – Budapest. Érkezés az esti órákban.

Az ár tartalmazza: utazás, szállás, reggeli, estebéd, idegenvezetés. Az ár a belépőket nem tartalmazza! (Erre kb. 205 RON/fő szükséges.)

Barangolás Erdélyben utazás egyéb részletei:

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Találkozó: az indulás napján reggel 06.30 órakor Budapesten, a Déli pályaudvar CBA élelmiszeráruház felőli oldalán (Mercure hotel mögött). Indulás bepakolás után azonnal.

További felszállási lehetőségek: Cegléd – M4 – (MOL kút), Szolnok – Szajoli kijáró (MOL kút), Püspökladány – MÁV állomás, Berettyóújfalu – régi MOL kút (Stop Vendéglőnél), illetve az útvonal figyelembevételével előre egyeztetett helyen.

Szállás: a faluturizmus keretein belül magánházaknál különbejáratú kétágyas szobákban, fürdőszoba használattal.

Ellátás: bőséges reggeli a magánházaknál. Házias estebédek, a tájra jellemző ízek.

Székelyudvarhely: a Hargita lábánál, a Szőke Nyikó szelíd katlanában, a havasi hegyek előrenyújtott karjai között fekszik Székelyudvarhely, melynek környéke kiváló kiindulópont a Kárpátok vonulatai között elterülő Székelyföld bejárásához.

Magyarlóna: a kalotaszegi falu a Gyalui-havasok északkeleti lábánál, a Fenes patak völgyében, Erdély fővárosa, kincses Kolozsvár mellett fekszik. Kirándulások hangulatos központja Kalotaszeg, Aranyosszék, a Tordai-hasadék, a Székelykő, valamint a környék történelmi városai felé.

További információk

Utazás módja

busz

Utazási kategória

körutazás

Idegenvezető

együtt utazó magyar idegenvezető

Elhelyezés

Magánházaknál

Ellátás

Félpanzió

Belépők

Az ár tartalmazza: utazás, szállás, reggeli, estebéd, idegenvezetés.

Az ár a belépőket nem tartalmazza! (Erre kb. 205 RON/fő szükséges.)

 • Nagyvárad (római katolikus székesegyház, kincstár, Szt. László-emlékek): Kombinált jegy: 40 RON Belépő: 7 RON, Egyházművészeti kiállítás: 25 RON, Időszakos kiállítások: 15 RON
 • Bánffyhunyad református temploma: Felnőtt: 10 RON , Kedvezményes: 5 RON (Előzetes egyeztetés alapján a templomot csoportok látogathatják a látogatási időn kívül is.)
 • Kolozsváron Mátyás király szülőháza: Felnőtt: 10 RON, Kedvezményes: 5 RON
 • Marosvásárhely – Kultúrpalota: Standard: 15 RON (Fényképezés és filmezés plusz díjak ellenében.)
 • Parajd sóbánya: Felnőtt: 50 RON
 • Parajd – Áprily Lajos emlékház: Felnőtt: 15 RON
 • Szováta – Medve tó: Felnőtt: 45 RON
 • Fehéregyháza – Petőfi Múzeum: Felnőtt: 12 RON

 

A belépők ára tájékoztató jelleggel került feltüntetésre, előzetes tájékoztató nélkül módosulhatnak! Vegyék figyelembe, hogy a szolgáltatók előzetes értesítés nélkül is megváltoztathatják a belépők árait. A fizetős látványosságok megtekintése nem kötelező, aki nem szándékozik igénybe venni, a program idejére szabadidőt kap.
Az árak bizonyos esetekben nem csak a belépőjegyeket, hanem járulékos költségeket is tartalmaznak (adminisztrációs díj, helyi idegenvezető, szervezési költség, csoportbejelentés, transzfer, egyéb költségek).

Felszállási helyek

Találkozó: az indulás napján reggel 06.30 órakor Budapesten, a Déli pályaudvar CBA élelmiszeráruház felőli oldalán (Mercure hotel mögött). Indulás bepakolás után azonnal.

További felszállási lehetőségek: Cegléd – M4 – (MOL kút), Szolnok – Szajoli kijáró (MOL kút), Püspökladány – MÁV állomás, Berettyóújfalu – régi MOL kút (Stop Vendéglőnél), illetve az útvonal figyelembevételével előre egyeztetett helyen.

Barangolás Erdélyben termékről 9 értékelés

 1. Markót Zoltán (megerősített tulajdonos)

  Az utazás tematikája egész pontosan Erdély és Székelyföld magyarvonatkozású kultúrtörténeti és természeti értékeinek a felfedezése. Elkötelezett és szakavatott vezetőnk Kovács V. Jenő volt, aki biztosította az utazás értékben magas színvonalát és hangulatát. Külön köszönet neki.
  Mindenkinek ajánlom ezt az élményteli utazást, ahol a veszteségérzés okán megérthetjük mit is jelent igazából magyarnak lenni és megérthetjük melyek a valódi történelmi és kulturális gyökereink, értékeink.

 2. Sziládi Györgyné

  A 2019.08.24-30-ig meghirdetett “Barangolás Erdélyben” csoporttal utaztunk. Az út nagyon jól sikerült-. köszönhetően az idegenvezetőnk – Kasler Ottó felkészültségének. Nagyon sok szép helyen jártunk, sokat mesélt Ottó a látnivalókról. Tájékoztatásait fűszerezte a költők által írt versekkel, melyek megihlették őket. Az idő kifogástalan volt. Sofőrünk Zsolt is nagyon segítőkész volt. A szállásunk kitűnő volt: Magyarlónán – Moldován Csillánál, Farkaslakán – Fancsali Katiéknál. A reggeli terülj,terülj asztalkám láttán mindenkinek megjött az étvágya. A vacsorák is nagyon ízletesek voltak, az előtte elfogyasztott szíverősítők nagyon jól estek és az asztalra előkészített hideg ásványvízek. Szuper volt a farkaslakai táncest.
  Remek szervezés, csodálatos helyek! Köszönöm, hogy részese lehettem ennek az útnak.

 3. Nagy Vilmos

  Mi 2017.10.21-én induló csoportban vettünk részt. Szerencsére az időjárás igen kegyes volt hozzánk! Az út remek volt, sok mindent láttunk, s az idegenvezető -Ottó- nagy felkészültségéről, és helyismeretéből tett tanúságot + egyéni meglepetésekkel is szolgált. Remek volt. Hasonlóan a gépkocsi vezetőhöz. (Péter)Sajnos a vezeték neveiket nem jegyeztem meg. A busz? ellenben hagyott némi kifogásolni valót. (beázott, szűk, és kényelmetlen volt, a kézi csomagokat csak a lábaknál lehetett elhelyezni, a kerék dobokról pedig jobb ha nem teszek említést stb.) A magán szálláson (Magyalon) Erzsike fogadott Bennünket ahol mindent megtett értünk. A csoport is remek volt. Farkaslakán a szállással pechünk volt, mivel a szoba szellőztetése nem volt egyszerű. Kár, hogy a 2018 évi ajánlataik még nem ismerhetők, mert pl. az Ottóval (idegenvezető) és hasonló jó társasággal (ez persze szerencse kérdése) ilyen úton pl. Szlovákiában részt vennénk. (Az útról még annyit: szégyellhetjük magunkat amiért ott nagyobb hazafiak élnek, mint itthon. Bár ezt már régóta felfedeztem, megtapasztaltam)

 4. Katalin

  2016.09.01-én indultunk Erdélyi Barangolásunkra. Fantasztikus hetet töltöttünk el. Köszönet utaskísérőnknek Kovács Jenőnek, Németi Zsoltnak buszunk vezetőjének és a házigazdáknak akik hozzájárultak egy felejthetetlen és csodálatos hét eltöltéséhez. Mindenkinek ajánlani tudom.

 5. Bende Imre

  2016.08.20.Kitűnően megszervezett utazáson vettünk részt. A magán házaknál és a Gordon Panzióban is az ellátás nagyon jó volt. Az idegenvezetőnk Kovács Jenő helytörténeti, földrajzi, ismeretei magas szinten vannak. Köszönet még Zsoltinak aki jól vezette a buszt.

 6. Herczeg Katalin

  Nagyon meg voltunk elégedve az utazással. A programok jól szervezettek. Idegenvezetőnk, Jenő felkészülten vezetett minket és Ő maga felejthetetlenné tette utazásunkat. A busz mindig tiszta, sofőrünk, Attila segítőkész volt és nagyon jól vezette buszunkat. A magánházaknál páratlan vendégszeretet fogadott minket. Az ételek bőségesek és rendkívül ízletesek voltak.
  Bátran merem ajánlani útjukat bárkinek.
  Köszönjük ezt a remek hetet.

 7. Pápai Lászlóné

  Nagyon jól éreztük magunkat! Csak ajánlani tudom mindenkinek.

 8. Rétsági Péter

  Köszönjük a szervezést, csodálatos hétben volt részünk!

  Kitűnően éreztük magunkat a vendéglátó családoknál, ahol őszinte vendégszeretettel fogadtak minket! Tiszták, rendezettek voltak a házak, ahol megszálltunk. Az ellátás valóban bőséges és házias volt! Egyedül a Gordon Panzióban felszolgált vacsorák hagytak néha némi kivánnivalót maguk után, de az egésznapos programok és a “szíverősítők” után azok is “lecsúsztak”! 🙂

  Annyi csodálatos helyen jártunk, hogy fejből fel sem tudnám sorolni, amiért némi fáradsággal fizettünk, de összességében nagyon megérte! A sűrű program során a buszban lehetett kicsit megpihenni. Sanyi a sofőr és a busz is dícséretet érdemel! Pedig a buszúttól előre féltem, mivel nincs apró termetem, de kényelmesen elfértem! Helyhiány nem volt, mert a székeket nem csak dönteni lehetett, hanem oldalra is ki tudtuk tolni, ill. lábtartója is volt. A hátizsákok, táskák is könnyedén elfértek a fej feletti tárolókon, ill. ahányszor felszálltunk tisztaság és kellmes illat fogadott az utastérben.

  Külön kiemelném idegenvezetőnket, Benedeket, aki nagyon felkészülten, hatalmas lexikális ismerettel és lendületesen vezette a csoportot. Fiatal kora ellenére nem csak velünk – hasonló korúakkal -, hanem az idősebb korosztállyal is könnyedén megtalálta a közös hangot! A részletgazdag információk átadását fiatalos humorával is megtámogatta! 🙂

  Mégegyszer köszönjük ezt a felejthetetlen hetet!

 9. Dobler László

  Kitűnően éreztük magunkat. Nagyon elégedettek vagyunk a szervezéssel, az ellátással, az utazással, az idegen vezetővel és az autóbusz vezetővel.

  • Kárpáteurópa Utazási Iroda

   Kedves László!

   Örülünk, hogy jól érezte magát. Reméljük, hogy másik utunkon újra találkozhatunk Önnel. 🙂

   Üdvözlettel,

   Kárpáteurópa Utazási Iroda

Mondd el a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest