Magyar kastélyok a Várvidéken és magyar királyi emlékek Bécsben

39990 Ft

2 nap / 1 éjszaka

 • Ha útitársának eltérő kiegészítő szolgáltatásokat választana, akkor részére újra tegye be a kosárba az utat a kiválasztott szolgáltatásokkal.


  Turnus

Kategória:

Leírás

1., nap: Budapest – Léka, azaz Lockenhaus vára. A Kőszegtől nem messze levő vár többek között a Kőszegi, Kanizsai, a Nádasdy és az Esterházy család birtoka volt.

Léka vára a tatárjárás előtt épült, az első oklevelekben Leuca, Leuka wara, castrum de Levka néven ismerik. Az 1200-as évek elején Bana soproni ispán a környék ura. Valószínű, hogy Leuka várát a Csák nembéli Leuka (Lukács) építtette. Hunyadi János 1454.08.28-án keltezett oklevelében ismét találkozhatunk Léka (Lewka) nevével. Majd jöttek a Kanizsaiak. 1532-ben Nádasdy Tamás a Kanizsai-család egyetlen élő leszármazottját, Orsolyát vette feleségül.

A vár története, a magyar történelemben megszokott módon igencsak fordulatos volt. Nádasdy Tamás fia volt a híres törökverő “fekete bég”, Nádasdy Ferenc. Az ő felesége pedig a később gyilkosságokkal vádolt Báthory Erzsébet volt, aki Csejte várában a szobájába befalazva őrülten halt meg. Ezt követően az Esterházy család is a várbirtokosok közé került. Ma szálloda működik a várkastélyban. Két napos nyugati kirándulásunk első állomása itt lesz.

Kiállítások:

 • „Templomos lovagok”
 • „Báthori Erzsébet vérgrófnő” (magyar)
 • Időszaki kiállítás denevérekről „Az éjszaka barátai” címmel (magyar)
 • Átalakított „Fegyvertár élmény” gyerekeknek (magyar)
 • „Kínzókamra”
 • „Romokból lovagvár”
 • „Prof. Paul Anton Keller múzeum”

Fraknó, azaz Forchtenstein vára Sopron közelében.

A vár építése a Nagymartoni grófok nevéhez kötődik, később azonban gyakran cserélt gazdát. Hűtlenség okán 1398-ban Luxemburgi Zsigmond elvette az Esterházyaktól és egy másik nevezetes középkori magyar főnemesi családnak, a Kanizsaiaknak adta. 1400-ban a vár azonban már újra a Nagymartoni grófoké volt. Kézen-közön járt, míg végül a Habsburgoké lett. Tőlük Mátyás király 1488-ban szerezte vissza.

A tulajdonos, bérlő váltások akkor értek véget, amikor Esterházy Miklós nádor (1583–1645) az északkelet-magyarországi munkácsi uradalmat átengedte Bethlen Gábor erdélyi fejedelemnek, cserébe 1622-ben II. Ferdinánd császártól megkapta Fraknó várát (is), amely később az örökös grófi címmel együtt örökölhető birtokká vált. Ezzel a fraknói vár ismét Magyarországhoz került, majd sajnálatos módon Trianont követően a határ túloldalára sodródott. A várkastélyban ma lényegében majdnem minden az Esterházy családról szól. Kirándulásunk második állomása ez a várkastély.

Kiállítások:

 • Győztes csaták és koronázások

Az Esterházyak katonai múltjáról tanúskodik ez a kiállítás, Fraknó Várának fegyvergyűjteménye, mely Európa-szerte az egyik legnagyobb magántulajdonú gyűjtemény.

 • Esterházy kincstár

A várak megtekintése után folytatjuk utunkat Bécs irányába. Szállás Bécs közelében.

2., nap: Kapucinusok kriptája Bécs.  Ennyi magyar király sértetlen sírját, szarkofágját egy helyen sehol nem lát az ember! A kriptában 148 Habsburg, köztük, 11 magyar király, 14 magyar királyné talált örök nyugalomra. Múltunk, történelmünk legérdekesebb látványosságai egyetlen templom kriptájában csak itt találhatóak!

Kaisergruft. Császári kripta. Ez hivatalosan a neve, bár a bécsiek Kapuzinergruftnak, Kapucinus kriptának nevezik, hisz a ferences rend egyik ágának, a kapucinusoknak temploma emelkedik felette.

Teremről teremre haladva elevenedik meg itt a magyar történelem. Hogy a magyarok szívének kedves e hely, azt egyből látja az ember. Ferenc József, felesége Sisi, Erzsébet királyné és fia Rudolf, valamint az utoljára elhunyt Ottó sírja mellett mindig magyar nemzeti színű szalag és friss virág díszeleg. A Kapuzinergruft mára betelt. Már csak egy hely van üresen, Ottó öccsének, Károly nejének fenntartva. Aztán a Habsburg-dinasztia halottai előtt végleg bezárul a kapucinusok templomának ajtaja. Hiába kopogtatnak majd rajta.

– Délután „magyar arisztokraták palotái” (Esterházy-palota, Batthyány-palota, Wilczek-palota avagy az egykori Széchényi-palota, Nádasdy-palota) városnéző séta.

Késő délután indulás haza, Budapestre.

Az ár tartalmazza: utazás, szállás, reggeli, idegenvezetés. Az ár a belépőket nem tartalmazza! (Erre kb. 65 EUR/fő szükséges).

Utazás: légkondicionált autóbusszal.

Találkozó: az indulás napján reggel 06.00 órakor Budapesten, a Déli pályaudvar CBA élelmiszeráruház felőli oldalán (Mercure hotel mögött). Indulás bepakolás után azonnal.

További felszállási lehetőségek: Tatabánya: M1 lehajtó – Mc Donald’s parkoló, Győr: vasútállomás, Mosonmagyaróvár: mosoni pihenő, illetve az útvonal figyelembevételével előre egyeztetett helyen. 

Szállás: középkategóriájú szállodában vagy panzióban Bécs közelében.

Ellátás: reggeli, igény esetén félpanzió.

Figyelem: A körutazáson magyar állampolgárok érvényes útlevéllel, vagy új típusú (kártyaformátumú) személyi igazolvánnyal vehetnek részt.

További információk

Turnus

Indulás: 2024.05.04., Érkezés: 2024.05.05., Indulás: 2024.10.26., Érkezés: 2024.10.27.

Elhelyezés

Alapkategóriás szálloda

Ellátás

Reggeli

Idegenvezető

együtt utazó magyar idegenvezető

Utazás módja

busz

Utazási kategória

különleges ajánlatok

Belépők

Az ár tartalmazza: utazás, szállás, reggeli, idegenvezetés.

Az ár a belépőket nem tartalmazza! (Erre kb. 65 EUR/fő szükséges).

 • Léka vára: Felnőtt: 10 EUR
 • Fraknó vára: Felnőtt: vezetés nélkül 19 EUR – vezetéssel 22 EUR
 • Esterházy kincstár: 19 EUR
 • Kapucnisok kriptája: Felnőtt: 8 EUR
 • Kaisergruft – Császári kripta: Felnőtt: 5,50 EUR

 

A belépők ára tájékoztató jelleggel került feltüntetésre, előzetes tájékoztató nélkül módosulhatnak! Vegyék figyelembe, hogy a szolgáltatók előzetes értesítés nélkül is megváltoztathatják a belépők árait. A fizetős látványosságok megtekintése nem kötelező, aki nem szándékozik igénybe venni, a program idejére szabadidőt kap.
Az árak bizonyos esetekben nem csak a belépőjegyeket, hanem járulékos költségeket is tartalmaznak (adminisztrációs díj, helyi idegenvezető, szervezési költség, csoportbejelentés, transzfer, egyéb költségek).

Felszállási helyek

Találkozó: az indulás napján reggel 06.00 órakor Budapesten, a Déli pályaudvar CBA élelmiszeráruház felőli oldalán (Mercure hotel mögött). Indulás bepakolás után azonnal.

További felszállási lehetőségek: Tatabánya: M1 lehajtó – Mc Donald’s parkoló, Győr: vasútállomás, Mosonmagyaróvár: mosoni pihenő, illetve az útvonal figyelembevételével előre egyeztetett helyen.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Magyar kastélyok a Várvidéken és magyar királyi emlékek Bécsben” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest