Árpád-házi sörtúra Csehországban

95990 Ft

Indulás: 2024.09.14. Érkezés: 2024.09.16.

  • Ha útitársának eltérő kiegészítő szolgáltatásokat választana, akkor részére újra tegye be a kosárba az utat a kiválasztott szolgáltatásokkal.


Kategória:

Leírás

Árpád-házi sörtúra Csehországban térkép

Árpád-házi sörtúra Csehországban

Ha valaki nemcsak a mennyiségre törekszik, és sok helyett jó sört akar inni, netán történelmi, Árpád-házi környezetben – Cseh/Morvaországban -, az jöjjön a Kárpáteurópa utazási irodával Brno és Olmütz környékére. Sörök, sörözők magyar emlékekkel, kör(sör)utazások magyar szemmel. Hétvégi kirándulásunk kiinduló pontja Morvaország legnagyobb városa Brno. Innen, Budapesttől alig néhány órányira kezdjük történelmi, Árpád-házi kör(sör) túránkat.

1. nap: Budapest – M1 – Rajka – Pozsony – Olomouc (Olmütz) Csehország egyik legszebb városa fallal körülvett nagy kiterjedésű központjával, számtalan gyönyörű templomával, hangulatos tereivel, barokk szobraival, szökőkútjaival. Gyönyörű főterén a Világörökség részeként számon tartott Szentháromság-oszlop, impozáns városháza csillagászati órával és gótikus templomai láthatóak. Olmützből indulunk Policka városába. A történelmi Csehország és Morvaország határán fekvő települést II. Premysl Ottokár cseh király – nem mellékesen IV. Béla királyunk Kunigunda nevű unokájának férje – parancsára alapították. A helyi sörfőzés az 1517-es Szent Vencel-napi egyezmény megkötése után virágzott fel. Az egyezmény minden helybelinek biztosította a sörfőzés jogát. Már ebben az esztendőben 113 házban főzték az ízes nedűt. Polickában alsó erjesztésű söröket főznek, amelyek közül kettőnek magyar vonatkozása van. A mézszínű rezany, azaz „vágott sör, a Kunhuta, a IV. Béla unoka, Magyarországi Kunigunda (csehül Kunhuta Uherska) emlékét őrzi. Az aranyszínű komlós illatú Zavis névadója pedig Zavis von Falkenstein gróf, Kunigunda második férje lett, miután az első meghalt a IV. László magyar király és Habsburg Rudolf seregének győzelmével végződő második morvamezei csatában. Sörkóstolás, majd este szállás Brnoban.

2. nap: Reggeli után Brno – Városnézés Csehország második legnagyobb városában. A városnézés során a rengeteg látnivaló mellett Brno legfontosabb sörözőit és a Starobrno sörgyárat is megtekintjük. Látnivalók: Brno egyik leghíresebb nevezetessége, a magyar történelemben is sötét szerepet játszott Špilberk vára, hírhedt kazamatáival, a belváros melletti lapos hegyről uralja a város képét. Itt börtönözték be a XVIII. század végén a magyar jakobinus mozgalom tagjait, köztük Kazinczy Ferencet is, erről márványtábla is megemlékezik a következő szöveggel:„A magyar hazafiaknak, akik a vár börtönében szenvedtek a nemzeti függetlenségért és a haladásért. A magyar nép – 1964”. Impozáns, gótikus templomokból sincs hiány, a Petrov dombon magasodó Szent Péter és Pál székesegyház a város sziluettjének másik meghatározó épülete magasba törő csipkés tornyaival, míg a belváros közepén a Szent Jakab-templom gótikus épülete, hagymakupolájából kinövő tűhegyes tornyával a legértékesebb szakrális épület. Brno rendhagyó, szokatlan látnivalóinak száma megszaporodott az utóbbi években. Bizarr, hátborzongató élményre vágyó turistáknak valóságos édenkert a város, a népszerűségi lista élén a kapucinusok kriptájában fekvő több tucat jó állapotban fennmaradt múmia van, de a nemrég megnyitott Szent Jakab-templom alatti, Európa második legnagyobb csontkamrája, 50 000 csontvázzal, is igazi turista mágnes. A városnézés része a sörgyári látogatás és kóstolás, közös sörözés. Este szállás Brnoban.

3. nap: Reggeli után indulás Predklásteri nevű dél-morva településen található Port Coeli zárdába, hogy megízleljük a Cerna Hora-i sörfőzde kínálatát. A ciszterciek zárdája magyar emlékeknek sincs híján. 1233-ban alapította Magyarországi Konstancia cseh királyné, III. Béla lánya, Imre és II. András királyunk húga, aki itt alussza örök álmát. Utasaink a zárda kávézójában a pult mögötti erjesztő tartályokban főzött Vorkloster sörökkel tudják szomjukat oltani. A főzde kínálatában többek között 8,5 százalék alkoholfokú nedű is szerepel, amely elvitelre is kapható. Látogassunk hát el együtt az Árpád-házi Konstancia királyné nyugvó helyére és ha hazaérkeztünk, akkor a megvásárolt egy-két üveg jóféle cseh sört kortyolgatva emlékezzünk a Magyarhonban született cseh királynéra és a remélhetően jól sikerült utazásra.

Az ár tartalmazza: utazás, szállás, reggeli, idegenvezetés. Az ár a belépőket, a sörözések és főzdelátogatások árát nem tartalmazza! Erre kb. 1500 CZK/fő szükséges.

Utazás: légkondicionált autóbusszal.

Találkozó: az indulás napján reggel 06.00 órakor Budapesten, a Déli pályaudvar CBA élelmiszer áruház felőli oldalán (Mercure hotel mögött).

További felszállási lehetőségek: Tatabánya: M1 lehajtó – Mc Donalds parkoló, Győr: vasútállomás, Mosonmagyaróvár: mosoni pihenő, illetve az útvonal figyelembevételével előre egyeztetett helyen.

Szállás: Brnoban, középkategóriájú szállodában

Ellátás: reggeli, igény esetén félpanzó.

Figyelem: A körutazás Európai Uniós tagállamokat érint, magyar állampolgárok érvényes útlevéllel, vagy személyi igazolvánnyal vehetnek részt.

Sör kalauz

A következő sörökkel találkozunk, ezeket kóstolhatjuk a 3 napos túránk alatt:

1. nap Brnoban a sörgyári látogatáson

Staré Brno – 10° csapolt sör, 4.0% alkohol tartalom (csehül Výčepní).

Starobrno Medium – pale 11° lager, 4.7% alkohol tartalom (csehül Ležák). 

Starobrno Drak – pale 12° lager, 5.3% alkohol tartalom (csehül Ležák).

Starobrno Unfiltered – szűretlen 12° lager, 5.0% alkohol tartalom (csehül Nefiltrovaný).

Továbbá IPL, APA és RED sör

2. nap Polickában

Kunhuta Rezana – 11° , 4,8% alkohol fok (magyar-cseh királynéről elnevezett nedű)

Zavis – 12° , 5,2% alkohol fok

3. nap Pred Klasteriben a Porta Coeli zárdában

11 féle Vorkloster világos, vörös, félbarna, barna, fekete sör, úgyhogy inkább nem soroljuk fel őket, 0,7 literes üvegben 3,8% alkohol tartalomtól a csillagos égig https://www.vorkloster.cz/.

További információk

Indulás

2024-09-14

Érkezés

2024-09-16

Utazás módja

busz

Utazási kategória

körutazás

Idegenvezető

együtt utazó magyar idegenvezető

Elhelyezés

Magánházaknál

Ellátás

Félpanzió

Belépők

Az ár tartalmazza: utazás, szállás, reggeli, idegenvezetés.

Az ár a belépőket, a sörözések és főzdelátogatások árát nem tartalmazza! Erre kb. 1500 CZK/fő szükséges.

  • Starobrno sörgyár látogatás, kostolóval: 150 CZK/Fő
  • Špilberk vára: Belépő 180 CZK
  • Brno – Kapucinusok kriptája: Belépő 120 CZK
  • Brno -Szent Jakab-templom és kriptája: Belépő 140 CZK

 

A belépők ára tájékoztató jelleggel került feltüntetésre, előzetes tájékoztató nélkül módosulhatnak! Vegyék figyelembe, hogy a szolgáltatók előzetes értesítés nélkül is megváltoztathatják a belépők árait. A fizetős látványosságok megtekintése nem kötelező, aki nem szándékozik igénybe venni, a program idejére szabadidőt kap.
Az árak bizonyos esetekben nem csak a belépőjegyeket, hanem járulékos költségeket is tartalmaznak (adminisztrációs díj, helyi idegenvezető, szervezési költség, csoportbejelentés, transzfer, egyéb költségek).

Felszállási helyek

Találkozó: az indulás napján reggel 06.00 órakor Budapesten, a Déli pályaudvar CBA élelmiszer áruház felőli oldalán (Mercure hotel mögött).

További felszállási lehetőségek: Tatabánya: M1 lehajtó – Mc Donalds parkoló, Győr: vasútállomás, Mosonmagyaróvár: mosoni pihenő, illetve az útvonal figyelembevételével előre egyeztetett helyen.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Árpád-házi sörtúra Csehországban” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest