Albánia elvarázsol – kalauzoltuk a Könyvtacskó olvasóit: festői hegyek kisvárosok és tengerpart, tisztaság, nagyszerű konyha, vendégszeretet. Előző cikkünkben a vidéket mutattuk be. Most jöjjön a főváros, Tirana!

Tirana – a Balkán legszínesebb városa

Tirana főtér

A 600 ezeres Tirana felfedezése a főtérről indul. A kommunista időkben, amikor a tiranainak nemhogy telefonja, karórája se volt, a főtér 35 méteres óratornyához zarándokoltak megnézni az időt, ahol szinte mindig összefutottak ismerőseikkel, barátaikkal. A téren Skanberbegnek lovas szobora, a három legfontosabb felekezetnek pedig temploma van. Az Et‘hem Bej mecset a Hoxa ateista diktatúráját is túlélte. Az ortodox Ngjallja e Krishtit katedrális is réginek tűnik, de alig tíz éves. A katolikus Shen Pali székesegyházon modern, vitatható szépségű alkotás. A szocreál Nemzeti Múzeum rusnya, de giccses mozaik homlokzatával egy kor lenyomata.

Tirana - Ngjallja e Krishtit katerdrális

Tirana - Nemzeti múzeum

Tirana látkép

Tirana látkép

A tér világhírű épülete, a Nemzeti Színházat már nem áll, éppen ezért világhírű. A védettség, a színészek éhségsztrájkja, a külföldi sajtófigyelem és a tüntetések se mentették meg a lebontástól. A megszálló olaszok építették fasiszta-historizáló stílusban; színház, mozi és uszoda furcsa kombinációja volt. A színház már a fasiszta időkben az illegális kommunista párt szellemi befolyása alatt állt. Már ekkor elkezdődött a nemzeti-kommunista ideológiai doktrinálás. A hatalom megszerzése után bírósági tárgyalásnak nevezett színjátékok folytak a „nép ellenségei” ellen a színpadon. Vesztét ingatlanspekuláció okozta. A kormány a COVID miatti kijárási tilalmat kihasználva ledózerolta. Ma irodaház és bevásárlóközpont van a helyén.

Folytatás a Könytacskó blog oldalon olvasható…

Petrus Szabolcs

Pin It on Pinterest