Újra indul a Székely Gyors – Csíksomlyó Expressz Össznemzeti Zarándokvonat

2016. május 13-16.

Jelentkezés már 40 % előleg befizetésével!

2016. tavaszán ismét a Csíksomlyói búcsúba indul Magyarország leghosszabb személyvonata, az Össznemzeti Zarándokvonat. A vonatot alkotó Székely Gyors és Csíksomlyó Expressz utasai 2016. május 13-16. között keresik fel Erdélyt. Az ez évi program újdonsága a vonatok sztárvendégének, a Csík Zenekarnak a fellépése Székelyföldön, Csíkszereda mellett Madéfalván.

A négy napos nemzeti program csúcspontja Pünkösd szombatján a félmilliónyi zarándokot vonzó Csíksomlyói búcsú, a Mária ünnep. Másnap a történelmi Magyarország Ezeréves határára jutnak 50 ezer székely társaságában el a zarándokok. Ugyanezen a nap délutánján a madéfalvi veszedelem turulmadaras emlékművénél folytatódik a program, amit este a Csík Zenekar koncertje zár be. Több, mint 10.000 főre számít ezen az ingyenes, szabadtéri koncerten a vonat szervezője a Kárpáteurópa Utazási Iroda és a helyi szervező, Madéfalva Polgármesteri Hivatala.

csik-zenekar-800x652-w

A mára már kultikussá vált vonatok története 2007 őszén kezdődött. A Kárpáteurópa vezetői felismerték, hogy az évszázadok óta létező, ám a szocialista Romániában majdhogynem tiltott csíksomlyói búcsú a román diktátor, Ceaucescu bukása után az erdélyi magyarok, székelyek mellett az anyaországi magyarok és a világ magyarságának ökunemikus, szent találkozójává vált, ahová százezrek zarándokolnak el. Az elsődleges vallási töltet mellett az ünnep nemzeti jellege is markánsabbá vált.

A székelyföldi, csíksomlyói Mária ünnepre gyalog, szekéren, lóháton, autóval, busszal érkeztek, érkeznek a hívők. A vonat viszont hiányzott a közlekedési eszközök közül, holott ennek kapacitása lett volna a legnagyobb. És nem utolsósorban jóval kényelmesebb a többinél, továbbá többet nyújt egyszerű utazásnál; tágassága miatt programokat lehet szervezni az étterem/büfé kocsikban.

A Kárpáteurópa Utazási Iroda ezért egyedülálló vállalkozásba kezdett. Felkeresték 2007 őszén a MÁV-ot, akinek vezetői pozitívan fogadták a kezdeményezésüket. Több száz elkötelezett, lelkes ember, magyarok és székelyek, utazási irodások és vasúti vezetők, alkalmazottak munkája nyomán, 2008 pünkösdjén a szent koronás címerrel díszített kultikus magyar NOHAB mozdony vezetésével indult az első zarándokvonat, a Székely Gyors. A vonat 8 kocsijában 400 zarándokot vitt Erdő Péter bíboros prímás érsek áldásával a csíksomlyói búcsúba. 1944 óta ez volt az első magyar személyvonat, amely eljutott az ezeréves határra. Ezért mondták akkor a székelyek: …késtetek, késtetek 64 évet !

Azóta a Kárpáteurópa Utazási Iroda és a MÁV-Start minden év pünkösdjén elindítja a Székely Gyorsot. Idén 9. alkalommal érkeznek Erdélybe a zarándokvonatok. A Kárpáteurópa 2010 óta már 2 zarándokvonatot küld Csíksomlyóra. Az egyik a Székely Gyors, a másik a Csíksomlyó Expressz. Utóbbi Dunántúlról, Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra. Itt a Csíksomlyó Expresszt összekapcsolják a Székely Gyorssal, majd Össznemzeti Zarándokvonatként halad Szolnok és Püspökladány megállással Erdély felé. Ott Nagyváradon, Kolozsváron, a Kalotaszegen át érkezik Székelyföldre, ahol Felcsíkban és Alcsíkban teszi le utasait. Az elkövetkező napon a program, a Csíksomlyói búcsú, másnap az Ezeréves határ, végül a Csík zenekar madéfalvi koncertje zárja a napot. A két vonat a Székelyföldön hol külön-külön, hol összekapcsolva halad. A negyedik napon pedig a megszokott útvonalon érkezik vissza Magyarországra.

A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz többet nyújt egy vasúti utazásnál. A vonat tervek szerint idén is 16 kocsiból áll, amelyből 2 étterem/büfé kocsi, ahol 4 csillagos szálloda munkatársai szolgálják ki az utasokat – nem négy csillagos áron. A kulináris élvezetek mellett autentikus magyar népzenét játszó zenekar szórakoztatja itt az utasokat. A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz kocsijai behangosítottak, az idegenvezetők folyamatosan tájékoztatják a zarándokokat a látnivalókról. A 2 vonaton évente kb. 1100-an utaznak, idén is ennyi vendéget vár a Kárpáteurópa Utazási Iroda, azért nem többet, mert a vonatok hossza limitált. A zarándokvonatok útjának megszervezése, a Kárpáteurópa összes munkatársának 9 hónapos elfoglaltságot jelent. A MÁV-nál és a MÁV-Startnál is számosan foglalkoznak ezzel. A szerelvényen 18 idegenvezető ugyanennyi utaskísérő vasutas, akiket kalauznak is nevezhetünk, 3 fős zenekar, 8-10 fő felszolgáló, 2 szakács, a MÁV-Start 2 munkatársa, természetesen 2-3 mozdonyvezető és 3 utazási irodai vezető gondoskodik az utasokról. Székelyföldön a falvakban 8-10 szállásszervező és kb. 200 falusi házigazda várja a vendégeket. A zarándokvonaton egy-egy római katolikus és református lelkivezető várja a híveket. És ehhez jönnek a helyszíni programok, például a Csík zenekar koncertjével foglalkozó madéfalvi városvezetők és koncert menedzserek. Összességében évente több száz embernek nyújt értelmes elfoglaltságot, munkát a vonatok útjának megszervezése. A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz zarándokvonatok 2008 óta több mint 20.000 kilométert tettek meg Magyarországon és Erdélyben. Csaknem 10.000 zarándokot vittek el a Csíksomlyói búcsúra és Gyimesbükkre, Magyarország Ezeréves határára. Az induló Össznemzeti zarándokvonat szerelvénye csaknem fél kilométer hosszú, ezért még a Budapesti Keleti pályaudvar csarnokából is messze kiér az eleje. A vonatokon utaztak püspökök, politikusok, képviselők, sportolók. A tejesség igénye nélkül –a politikusokat kihagyva- Buzánszky Jenő az Aranycsapat hátvédje, dr. Papp Lajos a nemzet szívsebésze, Kiss-Rigó László római katolikus püspök, Tőkés László református püspök, Szabó Sándor, az Amerikai Magyar Református Egyház püspöke és még sok más ismert személyiség is a zarándokvonatok vendége volt.

Az Össznemzeti Zarándokvonat utasainak kb. 30-40 százaléka visszatér. Több olyan vendég is akad, aki minden évben felszállt ezekre a vonatokra. Ezek a számok mindent elmondanak az elégedettségről.

Végezetül a zarándokvonatok utolsó újdonsága az idei évben: a korábbi évekkel szemben nem csak a Csíksomlyó Expresszen, hanem a Székely Gyorson is, így az egész szerelvényen szól majd a vonatrádió.

Részvételi díj: 67900,- Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza a 4 napi programot, az utazást a különvonat másodosztályú kocsijában, a szállást 3 éjszakára félpanziós ellátással falusi vendéglátóknál és az idegenvezetést.

Foglalás

A Csíksomlyó Expressz megtelt! 
A Csíksomlyó Expressz útvonaláról indulók is tudnak a Székely Gyorsra foglalni.
Az utazás napján Csíksomlyó Expresszel eljönnek a Keleti Pályaudvarra, ahol átveszik jegyeiket, majd elfoglalják helyüket a Székely Gyors kocsijaiban.

 Székely Gyors  

Pin It on Pinterest