Időzóna: GMT+1
Főváros: Oslo
Terület: 324.220 km2
Népesség: 4.481.162 fo
Népsűrűség: 14 fő/km2
Népcsoportok: norvég (97%), finn, lapp, dán
Közigazgatási beosztás: 19 tartomány
Országhívószám: 47
Autójelzés: N
Fekvés: Észak-Európa, az Északi-tenger és az Észak-Atlanti-óceán partjainál fekszik, Svédországtól nyugatra. Elektromosság: 220 V, 50 Hz, 60 Hz
Államforma: alkotmányos monarchia
Hivatalos nyelv: norvég
Legfontosabb iparágak: elektrokohászat (vas, alumínium, színesfémek), gépgyártás, hajógyártás, elektrokémiai ipar, finommechanika, élelmiszeripar (halfeldolgozás), fa- és papíripar, egyéb könnyűipar.
Vasúthálózat hossza: 4.012 km Úthálózat hossza: 91.180 km 

A közbiztonság Norvégiában a többi északi államhoz képest is átlagon felüli. Ennek ellenére az éjszaka utcán parkoló gépjárművekben nem tanácsos rádiót, vagy rádiótelefont ‘”bennfelejteni”. A kábítószer fogyasztás növekedése következtében a tulajdon ellen elkövetett kisebb rablások, zsebtolvajlások száma is növekvő tendenciát mutat.

A közlekedés ritmusa sokkal lassabb a Magyarországon megszokottnál, s az emberek be is tartják a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokat. Fontos tudni, hogy Norvégiában a gyalogosok átlagon felüli védettséget élveznek, azaz még akkor is meg kell állni, ha tilos jelzés ellenére lépnek le az útra. A rendőrség az út mentén elhelyezett fényképezőgépek és “álcázott” rendőrautók segítségével meglehetősen szigorúan (sebességtől függően 1000-2000 NOK) bünteti a szabályokat megszegő autósokat. A tilosban való parkolás esetén is szigorú büntetésre (300-500 NOK) lehet számítani. Téli időszakban (október 15-től május 15-ig) Norvégiában a téli gumiabroncsok használata kötelező. Oslo határában, a városba való belépéshez útdíjat kell fizetni, ennek összege személyautókra 15 NOK. Norvégiában a fél évnél rövidebb idejű tartózkodás esetén elfogadják a magyar vezetői engedély használatát, azonban fél éven túl kötelező a norvég vezetői engedély kiváltása, amely további vizsgák (pl. téli vezetés) letételét teszi szükségessé. Norvégia, a természetimádók paradicsoma Sehol nincs annyi vízesés, fjord és gleccser, mint itt. Csak ülsz a szállásod teraszán és egy lépést sem kell tenned a kilátásért. Csak ülsz és nem hiszed el, hogy mindez valóság. Próbálod megjegyezni amit látsz, de tudod, hogy alig fog sikerülni, lehetetlen még felfogni is ezeket a hihetetlen méreteket, ezt a döbbenetes dimenziót. Minden másodpercét ki akarod élvezni ennek az utazásnak, csak így lehetsz biztos abban, hogy emlékezni fogsz néhány elképesztõen szép helyre a világból. Egyedülállóan változatos: néhol 6oo m magas meredek sziklák által határolt fjordok, virágzó lápvidék 3oo méterrel a tengerszint felett, hosszan elnyúló fennsík vagy egy vízesés mely évszázadok óta szabadon zúdul alá 2oo m magasból, gleccser mely büszkén bukkan elõ a hegyekbõl, egy szikla mely csak ritkán jut napfényhez és télen elfedik a hullámok, s az égbolt, mely a napszakok és az idõjárás változása szerint minderre felteszi a koronát.

Oslo

A legrégibb skandináv főváros, melyet Harald Hardrada 1050-ben alapított. A város 1624-ben leégett, teljesen újjá kellett építeni. Korábban Csristianiának hívták, mai nevét 1925 óta viseli.
Amit feltétlenül látni kell Oslóban, az az Akaershus Erőd és Kastély, amely ma a norvég Kitartás Múzeumának is helyet ad. Az épületben gyakran rendeznek színházi eloadásokat, koncerteket és táncfesztiválokat. A Vigeland Park gyönyörű természeti szépségével nyugodt környezetet biztosít a piknikelő kirándulóknak, és helyet biztosít Gustav Vigeland szobrának és a Viegelandnak emléket állító Múzeumnak is. A Nemzeti Színház, amelynek különlegessége a gyönyörű rokokó előtér, szintén a parkban található. A Munch Múzeumban Norvégia leghíresebb művészének 5000 darab képe és rajza van kiállítva. A művész leghíresebb képe viszont nem itt, hanem a Nemzeti Galériában tekinthető meg.

Risor

Norvégia legfestőibb kis halászfaluja. A környéken lévõ kis szigeteket érdemes, az amúgy nem túl drága vízitaxikkal meglátogatni. A kicsi szigetek közül szépségével kiemelkedik Stangholmen, amelyen egy kis öreg  épületben étterem és bár működik.

Bergen

Közép-Norvégia történelmi városa Bergen, amely kulturális légkörével igen kellemes turistacélpont, főleg azoknak, akik a fjordok szépségeiben szeretnének gyönyörködni. Innen könnyedén megközelíthető az ország leghosszabb fjordja a Sognejord és a legmélyebb a Hardangerfjord, valamint a Jostedalsbreen gleccser és a Geirangerfjord csodálatos vízesései. Szintén nem messze található a felhovel borított Tollveggen hegy, mely a hegymászók paradicsoma.

Tromso

Különleges, vidám hangulatával csalogatja a turistákat. Utcai zenészek, pubok, kulturális események színesítik a város turisztikai kínálatát. A Tromso Múzeum igen élethűen mutatja be a lappok életét és szokásait. Síelési lehetőség a mögötte elterülő hegyekben van.

Jotunheimen Nemzeti Park

A Jotunheimen Nemzeti Park Norvégia legvadabb turisztikai desztinációja. Sogndal és Lom városok között, Közép-Norvégiában helyezkedik el. Több mint 60 gleccserével, vízeséseivel, völgyeivel, mély tavaival valóban szemet gyönyörködtető látványt nyújt. Az ide vezető úton rengeteg szálláshely várja a kirándulókat.

Étel-ital

A tipikus norvég ételek a laks (grillezett lazac), a reker (garnélarák) és a torsk (tőkehal). Karácsonykor nagyon kedvelt a lutefisk (főtt, aszpikos tőkehal). Kedvenc sajtjuk a barna színû, kicsit édeskés ízû geitost, ehhez szívesen fogyasztanak heringet. Alkoholt ne keressünk az országban, mert mint más skandináv országban itt sem könnyű hozzájutni.

Sportolás, kulturális programok:

Norvégiában különösen kedvezőek a természeti adottságok a téli sportok űzésére, a síelés nemzeti sportnak számít. A nyári időszakban a vitorlázás és a természetjárás számítanak a legnépszerűbb szabadidőt eltöltő tevékenységnek.

Pin It on Pinterest