Osztrák építészet, olasz hangulat, egy gyönyörű, de elátkozott kastély

Trieszt

Trieszt

Öt nap, nyolc város, két sziget, sok magyar emlék és még tengerparti strandolás is belefér – különleges körutazás Észak-Kelet-Itáliában.

I. rész

Trieszt – osztrák múlt, olasz jelen

Az első állomás Trieszt, a sok évszázada olasz többségű, de csak jó száz éve Olaszországhoz tartozó, osztrák múltú 200 ezres város. A XVI. századtól 1918-ig a Habsburg Birodalom része, legfontosabb kereskedelmi- és hadikikötője, negyedik legnépesebb városa volt; olasznak tartott, pedig osztrák alapítású világcégek székhelye (Illy, Generali, Lloyd). 1854-től vasút köti össze Béccsel; Trieszthez mérték a tenger feletti magasságokat Birodalom-szerte. Építészetet a bécsi Ring stílusa, az eklektika határozza meg.

Trieszt

Az olaszok a győztes oldalon álltak az I. világháborúban, mégse kapták meg a vágyott Isztriát és Dalmáciát. Ezért a radikális olasz költő, Gabriele d’Annunzio vezette szabadcsapatok 1919-ben elfoglalták Fiumét és Triesztet. Olaszország területet nyert, Trieszt viszont identitását, valamint gazdasági kapcsolatait vesztette. Később a horvát-szlovén vonzáskörzetétől is elzárta a vasfüggöny, Itáliába pedig nem tudott integrálódni. Elfeledett, elszegényedett város volt a világ végén. Szlovénia és Horvátország uniós integrációjával visszanyerte történelmi és földrajzi kapcsolatait; új virágkorát éli.

 

A folytatás itt olvasható »

A II. rész Velecével, Buranoval és Muranoval,. a III. rész pedig Padovával, Ferrarával, Ravennával és Caorlével folytatódik.

Petrus Szabolcs

Pin It on Pinterest