Hivatalos név: Ukrajna
Államforma: köztársaság
Főváros: Kijev
Terület: 603 700 km2
Népesség: 46 710 816 fő
Hivatalos nyelv: ukrán
Egyéb beszélt nyelv: orosz, román, magyar
Vallás: ortodox (80%), görög katolikus (11%), protestáns, zsidó, római katolikus (9%)
Pénznem: hrivnya (UAH)
Időeltolódás: +1 óra
Ország hívószám: +380

Turizmus: Turisztikai szempontból fejlődő ország.
Amiért érdemes utazni: A sokszínű természet, az időtlen falvak, az építészeti emlékek, a főváros, Kijev történelmi emlékei, a Krím-félsziget nyaraló helyei és az UNESCO Világörökségek (Szent Szófia katedrális és a kapcsolódó kolostorépületek, Kijev-Pecserszk Lavra barlangkolostor Kijevben, a lvovi történelmi városközpont műemlék együttese, a Struve (földmérő vonal) miatt.
Amivel érdemes utazni: Budapestről közvetlen, menetrendszerinti repülőjárattal Kijevbe, autóval Szlovákián át (a jobb minőségű utak miatt), vagy vonattal Kijevbe.
Amikor érdemes utazni: Egész évben.
Éghajlat: Kontinentális, a partvidéken földközi-tengeri hatásokkal, a Krím-félsziget déli részén mediterrán klímával. Vízum: Nem szükséges.
Helyi viszonyok: Közepesen biztonságos. A városok helyenként elhanyagoltnak tunnek, a történelmi épületek mellett gyakoriak a „panelházas” és iparosodott városrészek. A helyiek vendégszeretők, segítőkészek. Az üdülő települések jól kiépítettek, rendezettek.
Helyi közlekedés: A határátkelőhelyeken az autósoknak úthasználati illetéket kell fizetni. Az utak állapota rossz minőségű.
Helyi ételek, italok: A ’borscs’ (céklaleves), a ’varenyki’ (húsos vagy túrós derelye). A búzából, rozsból vagy burgonyából készült vodka.
Érdemes vásárolni: Helyi kézműves termékeket, szőtteseket, vodkát.
Valóban szükséges: Túrázáshoz, városnézésekhez kényelmes cipő, utasbiztosítás.

Pin It on Pinterest