Baltikum körút – csodaország majdnem a szomszédban

A Baltikum körút elrepíti a turistát egy olyan helyre, ahol minden megvan, ami Magyarországon is (kivéve persze a tengert és a világos éjszakákat), de mégis kicsit más. A Baltikum és hazánk is Európa része, mégis a turista el szokott azon ámulni, hogy mekkora különbségek vannak szokásokba, étkezésben, építkezésben és minden kézzel megfogható és megfoghatatlan dologban.

Tallin

A Baltikum látnivalói nemcsak gyönyörűek, hanem viszonylag közel is fekszenek egymáshoz, ami megkönnyíti az útvonaltervezést, kényelmesebbek lesznek a szervezett utak a Baltikumra.

A homokos dűnékkel szegélyezett balti országok más okokból is kiváló úti célok a magyar turisták számára. A sokak számára nehezen elviselhető, nyári forróság erre a vidékre nem jellemző. (A nyarakra egyébként nemcsak a tűzforróság nem jellemző, de egyes helyeken a sötétség sem. Ugyanis – a sarkkör közelsége miatt – a júniusi napfordulót megelőző és azt követő pár héten tartanak a „fehér éjszakák”, amikor még éjszaka sincsen teljesen sötét.) Az időjárás nyáron kifejezetten kellemes, a nyaralás Baltikum területén akár a tengerben való fürdéssel is együtt járhat.

Riga - az óváros egy része

Baltikum út: egy kis dzsungel

A Baltikum körutazás mindenképpen a természet csodáinak megtekintését is jelenti. Ugyanis itt a sűrű erdők mocsarakat rejtenek. Emiatt a balti tájék nem túl sűrű lakott vidék. Tengerpartját a jég csiszolta simára, fehér föveny takarja, sokszor fenyőerdők is teszik még szebbé a tájat.

Észtországi út

A legkisebb balti-állam Észtország. Még a nem túl nagy területű Magyarországról érkező turista is csodálkozni szokott azon, hogy minden milyen közel van mindenhez. (A távolságok nagyon viszonylagosak, emlékszem mennyire meglepődtem, amikor egy orosz ismerősöm mesélte, hogy egy mindössze három milliós kisvárosban lakik, ami közel van Moszkvához, nagyjából ezer – ezerötszáz kilométerre.)

Észtországi nyaralás alatt Tallinba mindenképpen érdemes elutazni. A város olyan, mintha egy bájos Grimm mese díszleteivel lenne berendezve. A macskaköves, kanyargós utcák, kicsi házak között rejtőző paroszláv, hagymakupolás templomok feledhetetlen hangulatot árasztanak.

Lettországi út

A lettországi nyaralás szintén olyan élmény, ami páratlan emlékeket ad. Lettország még érintetlen terület, viszonylag kevés turista választja útcéljának. Ehhez még hozzájárul a vidék romlatlan szépsége, fenyőerdői, ódon kastélyai és fehér, homokos, fenyőfákkal övezett partjai.

Litván út

Vytautas lovagvár

Vytautas lovagvár

A litvániai nyaralás kezdőpontja általában a főváros, Vilnius szokott lenni. A hely egy kis ékszerdoboz, gyönyörű barokk óvárosa mindenkit rabul ejt.

Baltikum utazás szempontjából – is – remek célpont, egy kis külön világ, amit mindenképpen érdemes legalább egyszer megnézi.

Pin It on Pinterest