Pozsony

Pozsony (szlovákul Bratislava, németül Pressburg) Szlovákia legnagyobb városa, 1969 óta pedig fővárosa. Itt végződnek a Kárpátok hegységei. A vonatállomásra megérkezve láthatóak a Kis-Kárpátok lejtőin lévő szőlőskertek, melyek a Dunáig húzódnak. Az osztrák határ szinte látótávolságon belül van, és Magyarország is csak 16 km-re. Az óvárosban lévő sok szép épület a város magyar múltjáról árulkodik, számos pozsonyi múzeum meglepően gazdag látnivalókban. Liszt Ferenc tizenötször látogatott ide. A Szlovák Nemzeti Színház operaelőadásai bármelyik európai nagyvároséval felveszik a versenyt. Pozsonyt nem árasztják el úgy a turisták, mint Budapestet vagy Prágát (kivéve a hétvégeket, amikor az osztrákok lerohanják a várost). Az óváros és a vár Pozsony legszebb részei – a város többi része igencsak le van robbanva. Az óváros tele van megtekintésre váró múzeumokkal (mint pl. a Városi Múzeum, amelyet a kínzókamrák és a Bormúzeum egészítenek ki), és épületekkel (mint pl. az Érseki Palota, ahol Napóleon és az osztrák uralkodó, I. Ferenc egy békeegyezményt irt alá 1805-ben, és a rokokó stílusú Mirbach Palota). A vár, amelyet a Duna fölé építettek, a Római Birodalom határvédője volt az I. századtól az V. századig. A IX. századtól kezdve számtalanszor átépítették, legutoljára 1953 és 1962 között. Mászd meg a várat, csodáld meg a kilátást és a Népzenei Múzeum érdekességeit. Érdemes benézni a Szlovák Nemzeti Múzeumba.

A Szepesi vár (Spisský hrad)

A Szepesi vár (Zipser Burg németül) Szlovákia legnagyobb vára. A kastélyt 1209-ben alapították, a tatárok a XIII. században lerombolták, majd a XV. században újraépítették. Habár a vár 1780-ban leégett, a romok és a vár fekvése így is nagyon látványos. A legmagasabb bekerített részén egy kerek gótikus torony, egy ciszterna, egy kápolna és egy derékszögű, román stílusú palota található, amely a szakadék fölé épült. A földalatti börtönben különböző kínzóeszközöket állítottak ki. A XII. századi város, Szepesváralja (Spisské Podhradie), a vár alatt fekszik; megközelíthető a Poprádról Kassa felé vezető főúton keresztül.

Magas Tátra

A Magas Tátra (Vysoké Tatry) az egyetlen igazi hegység Kelet-Európában, és az egyik legrövidebb magas hegylánc a világon. Szûk, sziklás dombtetők borulnak a széles gleccservölgyekre és a meredek falakra. Az alacsonyabban fekvő lejtőket sűrű, tűlevelű erdők borítják. Erre a viszonylag kis területre (260 m. km/5605 láb) bezsúfolt természeti szépséget csak fokozza a 30 völgy, a majdnem 100 gleccsertó és megszámlálhatatlan felbugyogó forrás. A 600 km (372 mérföld) hosszú turistaút az összes alpesi völgybe és a legtöbb hegycsúcsra elvezet. A piros jelzésû “Tatranská magistrála” vonal a Magas Tátra déli dombtetõin fut 65 km-en keresztül a feltûnõen változékony tájakon. Az augusztus és a szeptember a két legjobb hónap hegyi túrákra; a július és az augusztus a legmelegebb és legzsúfoltabb. A hó akár szeptemberben is leeshet. A magasabban közlekedõ vonatok novembertõl áprilisig nem üzemelnek, amikor is a síelõk lepik el a környéket. Ótátrafüred (Starý Smokoves) a századforduló hangulatát idézi, innen az ország bármelyik részébe el lehet jutni autón vagy vonattal.

A Kis – Fátrai Nemzeti Park

A Kis Fátra (Malá Fatra) Szlovákia észak-nyugati részén, 50 km hosszúságban nyúlik el. Legmagasabb csúcsa a Velký Kriván (1709 m/5605láb). A nemzeti park szívében található a Vrátna, egy gyönyörű völgy, amelynek minden lejtőjét erdő fedi. A túrázási lehetőségek a könnyű erdei turista útvonalaktól a látványos hegyi sétákon keresztül nagy változatosságot nyújtanak; télen a völgy népszerű síparadicsommá változik. Rengeteg hely akad, ahol meg lehet szállni és lehet étkezni, habár a nyár közepén szállást találni nem lesz könnyű. A Kis Fátra egynapos járásra van Zsolnától, közép-Szlovákia kellemes, turistamentes városától.

Konyha

A szlovák konyha alapételei: hús, gombóc vagy rizs sűrű szósszal leöntve, alaposan megfőzött zöldséggel vagy savanyú káposztával. Kedvelt ízesítő a köménymag, szalonna és a rengeteg só. A fő étkezés az ebéd: a vacsora általában hideg étel. A vegetáriánusoknak nincs sok választásuk: vigyázzanak a látszólag hús nélküli ételekre, amelyek állati alapanyaggal vagy zsírral készülnek, és készüljenek fel a sok zsíros sajtra, rántottára és burgonyára. A szlovákok inkább bor-, mint sörivók – a magyar határ mentén fekvő Tokajból kipréselődik egy-két finom csepp.

Ünnepek

Szlovákiában gyakorlatilag minden nap megünnepelnek egy szentet, és az “ünnepnapok”, fesztiválok és nemzeti ünnepek széles körben ismertek. A májusban vagy júniusban tartandó Pozsonyi Líra Fesztiválon rock-koncertek hallhatóak. Júniusban vagy júliusban a Szlovákia egész területéről összesereglett néptáncosok a Vihodnai (Výchondná) Folklór Fesztiválon találkoznak, amely Poprádtól 32 km-re nyugat felé található. A pozsonyi Jazz Napokat szeptemberben tartják.

Szlovákia földrajza

Szlovákia a Kárpátok észak-nyugati végét közrefogva Európa szívében fekszik, fizikai válaszvonalat alkotva Lengyelország és Magyarország között. A Magas Tátra lenyűgöző alpesi hegylánca Szlovákia és Lengyelország határát alkotja. A hatalmas Tátra csúcsai közül a Gerlahfalvi (Gerlachovsky) a legmagasabb (2655 m). Szlovákia területének 80%-a 750 méterrel a tengerszint felett fekszik. A Nyitra déli része azonban már termékeny alföld, amely lenyúlik egészen a Dunáig, Szlovákia és Magyarország határaként. Szlovákiát észak-nyugaton Csehország, dél-nyugaton Ausztria, keleten pedig Ukrajna határolja. Az évszázados erdőritkítások ellenére az ország 40%-át (főleg) bükk- és lucfenyőerdő borítja. A Magas Tátra állatvilágában megtalálható a medve, farkas, hiúz, mormota, zerge, vidra és nyérc. A Tátrán kívül, kisebb számban, a Nemzeti Parkban is elõfordulnak ezek az állatok. Vidéken szarvas, fácán, fogoly, réce, vadliba, sas és keselyû is látható. A szlovák vidék nem annyira szennyezett, mint más európai országoké, habár a nagyobb városok, amelyek a második világháború után gyors iparosodáson estek keresztül, igen rossz helyzetben vannak.

Éghajlat

Szlovákia nedves kontinentális éghajlatának köszönhetően a nyár meleg, záporokkal tarkított, a tél hideg és havas, és általában jellemző a változékony időjárás. A július mindenütt a legmelegebb, a január pedig a leghidegebb. Januártól egészen februárig a hőmérséklet még a síkságokon is fagypont alá zuhan, a hegyekben pedig a hideg még keményebb. Nincsen igazi “száraz évszak”, és a hosszú, napos kánikulát könnyen szakítják meg hirtelen támadt, erős viharok. Szlovákia legszárazabb területei a déli síkságok. A tél 40-től 100 napig tartó havat hoz (kb. 130-at a hegyekben), a síkságokon pedig ilyenkor sűrű a köd is.

Kultúra

Majdnem 900 évnyi magyar uralom után, a nacionalista Ludovit Stur vezetésével életre kelt a Nemzeti Újjáéledés, hogy létrehozza a szlovák irodalmi nyelvet. Ez elősegítette a szlovák nemzeti érzés tudatosítását. A megújulás egyik vezető művésze a költő Pavol O Hviezdoslav volt, akinek munkáit számos nyelvre lefordították. Szlovákia építészeti csodái között megtalálható a gótikus Szent Jakab templom Lőcsén (Levoca), és lenyűgöző reneszánsz épületek Bártfán (Bardejov). Hagyományos népi hangszerük a fujara (két méter hosszúságú furulya), a gajdy (duda) és a konkovka (éles hangú pásztorsíp). A népdalok segítettek megőrizni a szlovák nyelvet a magyar uralom alatt, és az õsi népszokások kelet-szlovákiai falvak életében a mai napig fontos szerepet játszanak.

A kedvező ár még megmaradt!

Szlovákiát viszonylag lassan privatizálják, ami azt jelenti, hogy valószínűleg hosszabb ideig marad olcsó az utazóknak, mint a szomszédos Csehország. Az étel, a belépők és a közlekedés mind nem kerül sokba, és szállás is könnyen szerezhető, kivéve Pozsonyban. Olcsó hotelban vagy kempingben megszállva, önkiszolgáló éttermekben, talponállókban vagy kis kávézókban étkezve napi 15 USD-ból is kijöhetünk. Kiadó szobában vagy egy jobb szállodában, olcsó éttermekben való étkezéssel, és a tömegközlekedést használva 20-25 USD-ból el lehet lenni. Egy tiszta duplaágyas szoba zuhanyzóval középkategóriájú szállodában vagy panzióban, ahol finom helyi vagy nyugati ételeket készítenek, legalább 30-40 USD-t kell számolni. A húsvét, a karácsony és az Újév körüli időszakot kivéve, sok olcsó vagy közepes szintű hotel szállítja le árait a nyári időszakhoz képest.

Pin It on Pinterest