Észak-Erdély Románia azon része, ami a második bécsi döntés értelmében 1940-44-ig Magyarországhoz csatolt része volt. Kirándulásunk során történelmi régióját járjuk be.

Utazásunk Budapestről indul Nyíregyháza felé, melyhez előre egyeztetett helyszínen további becsatlakozásra van lehetőség az M3-as autópálya mentén. Magyarországot a csengersimai határállomáson hagyjuk el, ahonnét Szatmárnémetibe utazunk. A városnézés során ellátogatunk a főtérre, a város egyik legrégebbi épületéhez, a Vécsey-palotához, ahol a szatmári béke köttetett. Szatmárnémetiben található a Partium – vagyis a legnyugatabbi földrajzi és történelmi terület Romániában- legszebb szecessziós épülete, a Dacia szálló. Folytatva utazásunkat Nagybányára érkezünk, ahol sétát teszünk a szépen helyreállított óvárosi főtéren. Ezután Koltóra utazunk. Koltón megtekintjük a Teleki- kastélyt, ahol Petőfiék a mézesheteiket töltötték. Ma a kastély Petőfi múzeumként működik, melyhez Kastélykert és szoborpark is tartozik. Ezt követően elfoglaljuk szállásunkat Koltón.

Az napon csodálatos utazás végig a Keleti-Kárpátokon, Kapnikbányán át, megérkezünk Barcánfalvára, ami az Iza folyó völgyében található. A falu nevezetessége az ortodox fatemplom, ami az egyike a nyolcból a Világörökséghez tartózó Máramaros fatemplomainak. Ezt követően Borsafüredre utazunk, ahol libegőzünk a Radnai-havasokban időjárás függvényében, majd egy körülbelül egyórás gyalogtúrát teszünk a csodálatos Lovak-vízeséshez. Ezután folytatjuk az utazást és a Borsai-hágón teszünk egy rövid pihenőt. A Borsai-hágó a Radnai- és a Máramarosi havasok közt található. Ezután Radnalajosfalvára érkezünk, ahol az ezeréves határ is húzódik. Továbbutazva megérkezünk a Moldva régióba, ahol a szállásunk is található Moldvahosszúmező közelében.

Az utazás harmadik napján kirándulunk Bukovinában a világörökség részét képező európai hírű, egyedülálló, jellegzetes, ősi festett moldvai ortodox kolostorokhoz, melyek közül a következő hármat tekintjük meg: Vatra Moldovitei, Sucevita és a Voronet. Ezeknek a kolostoroknak, mint közösségeknek és, mint létesítményeknek különlegesen nagy – vallási, egyházi szerepüket messze meghaladó- jelentőségük volt, gazdasági és kulturális rendszerben is nagy szerepet töltöttek be. A kolostorok látogatását követően elfoglaljuk Moldvahosszúmező közelében található szállásunkat.

A negyedik napon tovább utazunk a Keleti-Kárpátokban Moldvahosszúmezőn, Vatra Dornein, a Borgói-hágón át megérkezünk Besztercére, ahol sétát teszünk az egykori szász városban. Beszterce főterén található a gótikus szász evangélikus templom, melynek 76 méter magas tornya Erdély legmagasabb templomtornya volt. Folytatva utazásunkat Désen át, Szamosújvárra érkezünk. Szamosújvár az erdélyi örmények városa, ahol megtekintjük az örmény katolikus templomot. Ezután Kolozsváron, Kalotaszegen át megérkezünk szállásunk helyszínére, Magyarlónára.

Az ötödik napon Körösfőre látogatunk, ahol lehetőség nyílik vásárlásra. A vásárlást követően Bánffyhunyadra látogatunk, ahol megtekintjük a jellegzetes fatornyú kalotaszegi református templomot. A református templomkertben található a Szent Korona millenniumi emlékműve, a templom melletti téren a Petőfi- emlékmű. Folytatva az utazást a Király-hágón teszünk egy rövid pihenőt, majd továbbutazunk Nagyváradra. Nagyváradon a belvárosban teszünk sétát Ady Endre nyomdokait követve, megtekintjük a római katolikus székesegyházat, a kincstárat és Szent László emlékeket. Ezt követően megkezdjük utazásunkat Budapest felé, Romániát az ártándi határátkelőn hagyjuk el, majd Püspökladányon át, a 4-es főúton haladva az esti órákban megérkezünk Budapestre.

Pin It on Pinterest