Egy erdélyi utazás egyet jelent azzal, hogy Ön bejárja a legendák földjét. Minden országnak és vidéknek megvannak a maga rejtélyes történetei és mítoszai, de Erdélyben minden kis területének, pataknak és fának megvan a saját meséje, ami életre kelti a hegyvidéki manókat, tündéreket és a havas éjszakákon előosonó farkasokat. A szakadatlan mesélőkedv talán a hosszú, kint töltött éjszakákból fakad, amikor a pásztorok a tűz mellett beszélgettek és az erdő sötétjében összekeveredett a valóság és a színes fantázia. De benne van a magas hegyek, a rejtek adó rengeteg titokzatossága is.

Erdély Egyeskő

Erdély Egyeskő

Így egy erdélyi utazás olyan, mintha Ön egy mesevilágba menne. Sőt néha elég sötét mesevilágba. Ugyanis Erdély legismertebb legendájának központi figurája Vlad Tepes, aki Drakula gróf néven vált ismerté. (A Drakula elnevezésnek két lehetséges eredete is van. Az egyik a szerint a III.Vlad a Sárkányos lovagrendről – aminek tagja volt – kapta nevét. A másik verzió szerint ez inkább gúnynév volt, amit a környékbeliek akasztottak a havasalföldi vajdára. Ugyanis a „dracul” románul ördögöt jelent.)

De természetesen kellemesebb, naposabb történetekkel is lehet találkozni egy erdélyi utazás során. A Maros és az Olt legendájának a testvérei féltékenység és megbékélés áll a középpontjában. Ezek szerint réges-régen két tündérlány elindult a Fekete-tengerhez, hogy hazahozzák száműzött apjukat. A hosszú és veszélyes útra patakká változtak és megígérték édesanyjuknak, hogy nem hagyják el egymást. Ezt csak egy idegi sikerült betartani, hiszen a nyugodt, megfontolt Maros inkább a hosszabb utat választotta annak érdekében, hogy biztonságos úton haladjon. Testvére, a szilaj Olt pedig csak tört előre. Ám a Vöröstoronyi-szorosnál elfogyott a kimeríthetetlennek hitt energiája. Szerencsére meghallotta testvére hangját, aki biztatta, hogy csatlakozzon hozzá. Ezek után együtt, békében érkeztek meg édesapjukhoz.

Erdélyi utazás során még találkozhatunk a szerelem erejével, hiszen a Gyilkos-tó a mesék szerint egy szerelme elvesztésével fenyegetett lány végzetes tette miatt alakult ki. A Tordai-hasadék legendájában az ősi, legendás királyok vitézsége jelenik meg, míg a Szent – Anna tó mítoszában  a nagyurak zsarnoksága és a fentről jövő igazságszolgáltatás.

Erdélyi utazás előtt készüljön fel, hogy nemcsak egy csodaszép vidékre fog megérkezni, hanem egy olyan helyre, ahol a mesék életre kelnek.

Pin It on Pinterest