Látnivalók:

A Duna-völgye és a Fertő-tó között 

Ausztria keleti részén, Alsó-Ausztriában és Burgenlandban az évszázadok során számos hangulatos város alakult ki, melyek fő vonzereje az építészet és a festői környezet tökéletes összhangjában rejlik.

Romantika Salzkammergutban és a Salzach mentén

Felső-Ausztria és SalzburgerLand városai különleges hangulattal, az egykori polgárházak díszes homlokzatait, és a környező táj csodálatos látványát tárják a látogatók elé.

A délies életérzés dominál

A Dachstein és a Wörthi tó között, Stájerországban és Karintiában igazi csodák várnak a vendégekre a történelmi városokban, melyek építészetükkel, mediterrán életritmusukkal és aktuális kulturális ajánlataikkal csábítanak.

 
Az Alpok az ajtó előtt

Hegyi panorámák és vonzó városi élet – ez a kombináció található meg Ausztria nyugati részén, Tirolban és Vorarlbergben.

Tavak:

  • Fertő
  • Attersee
  • Traunsee
  • Wallersee
  • Bodeni-tó
  • Wörthi-tó
  • Faakersee

Fizetőeszköz: Euro €

Időjárás:

Ausztria éghajlata nagyrészt magashegyvidéki, a medencékben kontinentális. Négy évszak jellemzõ, a hegyvidéken hûvösebb, csapadékosabb az idõjárás.

Elektromos áram:

220 V / 50 Hz váltóáram, az európai szárazföldön szokásos áramcsatlakozás.

Autóbérlés – Közlekedés:

Feltétel : legalább 21 éves életkor és min 1 éves jogosítvány. Tömegközlekedési eszközökkel mindenhová és kényelmesen ejuthatunk. Gépkocsikon kötelezo az ország-jelzés elhelyezése. Ha valaki autópályán is közlekedik, elore meg kell vásárolnia és a szélvédore fel kell ragasztania az autópálya vignettát. Amennyiben valaki csak országúton kíván közlekedni, de azt csak egy 200-300 m-es autópálya szakasz igénybevételével érheti el, ebben az esetben is kötelezo vignetta megvásárlása (pl. Nickelsdorfnál a visszaút során).

Parkolás:

Bécsben és valamennyi osztrák város központjában “rövid parkolási zónákat” alakítottak ki. Fontos ennek figyelembe vétele parkolás esetén. A megengedett parkolási ido túllépését szigorúan büntetik, elofordulhat a gépkocsi elszállíttatása is. Ha a gépkocsit már elszállították, errol az adott kerület rendorsége ad tájékoztatást (a gépkocsi visszaszerzésének költsége 150-220,- EUR). A legtöbb városközpontban a megengedett legnagyobb sebesség 30 km/óra. Bécs központjában a turisták is ingyenesen bérelhetnek kerékpárt, amelyet a használat után a kijelölt helyekre kell leállítani.

Vasutak hossza: 5800 km Közutak hossza: 107 600 km, ebből 1532 km autópálya

Legfontosabb belföldi hajóút: Duna.

Legfontosabb kikötők: Wien, Linz;

Nemzetközi repülőterek: Wien, Innsbruck, Salzburg, Graz, Klagenfurt, Linz.

Biztosítás:

Rendkívül lényeges és hasznos, hogy a beutazók utasbiztosítást kössenek az utazás teljes időtartamára (tekintettel az ausztriai orvosi ellátás rendkívül magas költségeire).

Okmányok:

Elhasználódott, sérült, nehezen olvasható úti, illetve gépkocsi okmánnyal ne induljanak el. Ilyen esetben előfordulhat, hogy egy ellenőrzés során krimináltechnikai vizsgálatot írnak elő az okmány bevonása mellett.

Bejelentési kötelezettség:

Beutazást követően magyar állampolgár 90 napot tartózkodhat Ausztriában vízum nélkül. Péroen értelmezik. Vannak tartományok, ahol úgy értelmezik, hogy 90 nap eltöltése után 90 napig nem utazhat be Ausztriába. Lényeges azonban, hogy privát szálláson tartózkodás esetén is eleget kell tenni a bejelentkezési kötelezettségnek.

Vám:

Ausztriába vámmentesen az alábbi áruk hozhatók be nem EU-tagállamokból:

1 liter égetett szeszes ital vagy 2 liter 22 %-osnál kisebb alkoholtartalmú ital (shake, likor, borpárlat), vagy
2 liter bor és 2 liter pezsgő
25 db cigaretta vagy
5 db szivar vagy
25 gramm dohány
50 gr parfüm
0,25 ml kölnivíz
175,- eurónak megfelelő összértékben egyéb áruk is behozhatók. Kivétel, ha az árut a cseh, a szlovák és szlovén határon áthozzák be, akkor ez az érték 75,- euróra csökken. Ez az érték az együtt utazók számával nem növelhető és évente egyszer vehető igénybe.

Pénzbírság:

Előfordulhat, hogy valamilyen szabálytalanság miatt pénzbüntetés megfizetésére kötelezik a magyar állampolgárt. A vonatkozó hatályos osztrák jogszabályok szerint az intézkedo rendornek jogában áll a pénzbüntetés mértékéig biztosítékként személyes tárgyakat, muszaki eszközöket lefoglalni, amennyiben valaki nem tudja a büntetést a helyszínen kifizetni. (A bírság befizetése után a lefoglalt tárgyat a rendőrség visszaszolgáltatja.)

Pin It on Pinterest