Kulturális emlékek Horvátországban

Horvátország évszázadok óta a Magyar Királyság önálló része volt. Történelmünk szorosan kapcsolódott egymáshoz.

Fiume, mai nevén Rijeka hosszú időn át Magyarország tengeri kijárata volt. Rijeka Horvátország legfontosabb kikötője, Split és Dubrovnik után pedig a harmadik legnépesebb város az országban. A Monarchia ideje alatt élte a város a fénykorát.

Horvátország legnagyobb hegységei a Kapela- és a Velebit-hegység között találató Zengg, ami a török elleni végvár vonal tengerparti elődje volt. Itt született Kőszeg hősi halált halt várkapitánya, Jurisics Miklós.

A magyar arisztokrácia kedvelt üdülőhelye Abbázia, vagyis Opátija volt. a XX. század elején a Monarchia második legnagyobb üdülővárosa volt. Ma is közkedvelt a magyar nyaralók körében.

Az utazás első napján az indulás Budapestről történik, melyhez a M7-es autópálya mentén előre egyeztetett helyszínen további becsatlakozásra van lehetőség. A letenyei határon átkelve Csáktornyára (Cakovec) érkezünk, ahol sétát teszünk a hangulatos belvárosban, majd megnézzük a Zrínyi várat. Ezt követően Varasdra (Varazdin) látogatunk, ahol a megtekintjük a városházát, a Szent-Miklós templomot, amit a 15. században gótikus stílusban átépítettek, ebből a korból maradt meg a harangtorony. A 18. században barokk stílusban építették át. Ezután a kapucinusok kolostorát nézzük meg kívülről, aminek templomában Szent László király képe található.  Ezt követően a Cilleiek, majd a későbbiekben az Erdődyek gótikus várás tekintjük meg. Az utazást folytatva Zágrábon, Károlyvároson (Karlovac) és Fiumén (Rijekán) át elérünk Crikvenica környékére, ahol a szállásunk található.

Fiume - Rijeka

A második napon Rijekában nyílik lehetőség városnézésre, ahol megnézzük a Korzót, a városkaput, az óvárost, a városházát, a római kaput, a dómot, a volt magyar kormányzósági épületet és még számos nevezetes látnivalót. Ezután Opatijában nézzük meg a Monarchia korabeli magyar villákat, szállodákat a pálmafás tengerparti sétányon, majd Lovran középkori városközpontjában teszünk sétát. Ezen programok végeztével elfoglaljuk szállásunk Crikvenica környékén.

Az utazás harmadik napján Crikvenicán lehetőség van fakultatív program keretében hajókirándulást tenni, jó idő esetén strandolni. A szállás a korábbiakhoz hasonlóan Crikvenica környékén található.

A negyedik napon Zengg-be (Senj) teszünk kirándulást, ahol meglátogatjuk a Frangepánok XIII. századi kastélya és a püspöki székesegyház mellett egyéb nevezetességeket is. Stari Vinodolban teszünk egy sétát az óvárosban, majd lehetőség nyílik szabadidő eltöltésére. Szállásunk ismételten Crikvenica környékén lesz.

Az ötödik napon Zenggen, a Dinári-hegységen át megérkezünk a Plitvicei tavakhoz. Horvátország egyik legismertebb természetvédelmi területe a Plitvicei tavak. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park az UNESCO természeti világörökségi listáján is megtalálható. Megtekinthetjük a 16 tóból álló nemzeti park tavait, vízeséseit, sétát tehetünk az ösvényeken, fahidakon. Ezt követően Karlovakon, Zágrábon keresztül folytatjuk az utazást vissza Budapestre, ahol véget ér a csodás horvátországi kirándulás.

Pin It on Pinterest