Tengerre Magyar! Az Adria Horvátországban és Szlovéniában

104990 Ft

 

(Két főváros és a tenger)

Indulás: 2024.07.04. Érkezés: 2024.07.07.

 

  • Ha útitársának eltérő kiegészítő szolgáltatásokat választana, akkor részére újra tegye be a kosárba az utat a kiválasztott szolgáltatásokkal.


Leírás

Tengerre Magyar! Az Adria Horváthországban és Szlovéniában térkép

Tengerre Magyar!
Az Adria Horvátországban és Szlovéniában

Magyar múlt és emlékek a magyar tengermelléken, az Adrián

E múltnak ma is látható jeleit találjuk a partvidék középkori városaiban. De nem is kell olyan távoli múltba révedni. Az Árpádok után, a 18. és a 20. század között több korszak is volt, amikor Fiume és környéke a Magyar Királyság része volt, egyetlen tengeri kikötőnkként, a magyar korona gyöngyszemeként csillogott.

„Tengerre magyar!”, mondta egykor Kossuth Lajos. Így hát mi is tengerre szállunk.

1. nap: Budapest – M7 – Siófok – Nagykanizsa – Letenye (határ) – Lendva (szlovéniai magyarság szellemi központja. Ismerkedés a város magyar értékeivel: Szent Katalin plébánia, Templom tér a Szent István szoborral, Bánffy-Esterházy várkastély, a Makovecz Imre által tervezett kultúrpalota) – Ljubljana (közös sétánk során felfedezzük a szlovén fővárost: Kongresszusi tér, Preseren tér, Ferences templom – Tromostovje (Hármas-híd, Sárkányos-híd, a vár, ahol fogva tartották kivégzése előtt Batthyány Lajost, Városháza) tovább utazás az adriai kikötővárosba, az 1918-ig Magyarországhoz tartozó Fiumébe/Rijekába, ma Rijeka. A kikötő 1779-től önálló státuszú városként a Magyar Királyság része lett. A kiegyezést követő magyar idők, különösen az utolsó évtizedek a város legsikeresebb korszakát jelentették. Este séta a nyüzsgő kikötővárosban. Szállás egyszerű szállodában, panzióban Rijeka mellett.

2. nap: ismerkedés a magyar múlttal a városban, ahol a Monarchia korában jelentős, több ezer fős magyar kolónia élt. Magyar volt a kikötőváros kormányzója, akinek palotáját is megtekintjük a magyar kormányzók portréval. Itt található a Tengerészeti Múzeum, a Monarchia hadiflottájának magyar emlékeivel. A városnézést a belváros apró sikátoraival, kicsi üzleteivel folytatjuk. Sétálunk a nevezetes óratoronnyal szegélyezett Korzón, betekintünk a nyolcszögletű Szent Vitus dómba, megcsodáljuk a Nemzeti Színházat és a MÁV főépítésze által tervezett fiumei pályaudvart. Szállás egyszerű szállodában, panzióban Rijeka mellett.

3. nap: folytatódik a városnézés Fiumében. Délután következő állomásunk a magyar arisztokrácia felkapott tengerparti nyaralóhelye a közeli Abbázia, mai nevén Opatija. Kirándulásunkat az Adria legszebb parti sétányán fejezzük be, gyönyörködve nagyjaink villáiban, a magyar emlékekben, majd fürdési lehetőség a tengerben. Szállás egyszerű szállodában, panzióban Rijeka mellett.

4. nap: reggeli után utazás Zágrábba. Városnézés, magyar emlékek Horvátország fővárosában. Magyar történészek szerint 1091-ben vagy előtte Szent László király megalapította a zágrábi püspökséget és a Káptalandombon felépíttette a Szent István-székesegyházat. 1241-ben IV. Béla a tatárok elől Zágrábba menekült, és innen kért levélben segítséget a pápától és Európa legjelentősebb uralkodóitól (sikertelenül…). Itt találkozott utoljára öccsével, Kálmán szlavón herceggel. A katedrálisban őrzik Szent László palástját. A főváros legnagyobb tere a Jelasics bán-tér. Valamikor piac volt, ma turisták kedvelt helye, sétálóterület és a téren több kávézó található. A téren található Jelasics,  amelyet 1866-ban állítottak. (eredetileg kardjával Magyarország felé sújtott, de ma Belgrád felé mutat). Késő délután indulunk haza.

Az ár tartalmazza: utazás, szállás, reggeli, idegenvezetés. Az ár a belépőket és a fakultatív hajókirándulás árát nem tartalmazza. Erre kb. 80 EUR/fő szükséges.

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Találkozó: az indulás napján reggel 05.30 órakor Budapesten, a Déli pályaudvar CBA élelmiszeráruház felőli oldalán (Mercure hotel mögött).

További felszállási lehetőségek: Székesfehérvár: M7 59-km Shell kút, Siófok: M7 94-km MOL-kút, Nagykanizsa – TESCO parkoló, illetve az útvonal figyelembevételével előre egyeztetett helyen.

Szállás: Rijeka vagy környékén középkategóriájú hotel, kétágyas zuhanyzós szobáiban. 

Ellátás: reggeli büfé jelleggel, igény esetén vacsora menüválasztékkal.

Figyelem: A körutazáson magyar állampolgárok érvényes útlevéllel, vagy új típusú (kártyaformátumú) személyi igazolvánnyal vehetnek részt.

További információk

Utazás módja

busz

Utazási kategória

körutazás

Idegenvezető

együtt utazó magyar idegenvezető

Elhelyezés

Középkategóriás szálloda

Ellátás

Reggeli

Belépők

Az ár tartalmazza: utazás, szállás, reggeli, idegenvezetés.

Az ár a belépőket és a fakultatív hajókirándulás árát nem tartalmazza. Erre kb. 80 EUR/fő szükséges.

  • Lendva – Bánffy-Esterházy várkastély: Belépő 6 EUR
  • Rijeka – Tengerészeti Múzeum: Belépő 4 EUR

 

A belépők ára tájékoztató jelleggel került feltüntetésre, előzetes tájékoztató nélkül módosulhatnak! Vegyék figyelembe, hogy a szolgáltatók előzetes értesítés nélkül is megváltoztathatják a belépők árait. A fizetős látványosságok megtekintése nem kötelező, aki nem szándékozik igénybe venni, a program idejére szabadidőt kap.
Az árak bizonyos esetekben nem csak a belépőjegyeket, hanem járulékos költségeket is tartalmaznak (adminisztrációs díj, helyi idegenvezető, szervezési költség, csoportbejelentés, transzfer, egyéb költségek).

Felszállási helyek

Találkozó: az indulás napján reggel 05.30 órakor Budapesten, a Déli pályaudvar CBA élelmiszeráruház felőli oldalán (Mercure hotel mögött).

További felszállási lehetőségek: Székesfehérvár: M7 59-km Shell kút, Siófok: M7 94-km MOL-kút, Nagykanizsa – TESCO parkoló, illetve az útvonal figyelembevételével előre egyeztetett helyen.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Tengerre Magyar! Az Adria Horvátországban és Szlovéniában” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest