Adria és a magyar emlékek

99990 Ft

Indulás: 2023.07.15. Érkezés: 2023.07.18.

  • Ha útitársának eltérő kiegészítő szolgáltatásokat választana, akkor részére újra tegye be a kosárba az utat a kiválasztott szolgáltatásokkal.


Leírás

Adria és a magyar emlékek

Magyar múlt és emlékek a magyar tengermelléken, az Adrián

E múltnak ma is látható jeleit találjuk a partvidék középkori városaiban. De nem is kell olyan távoli múltba révedni. Az Árpádok után, a 18. és a 20. század között több korszak is volt, amikor Fiume és környéke a Magyar Királyság része volt, egyetlen tengeri kikötőnkként, a magyar korona gyöngyszemeként csillogott.

1.nap: Budapest – M7 – Siófok – Nagykanizsa – Letenye (határ) – Lendva (szlovéniai magyarság szellemi központja. Ismerkedés a város magyar értékeivel: Szent Katalin plébánia, Templom tér a Szent István szoborral, Bánffy-Esterházy várkastély, a Makovecz Imre által tervezett kultúrpalota) – Ljubljana (közös sétánk során felfedezzük a szlovén fővárost: Kongresszusi tér, Preseren tér, Ferences templom – Tromostovje (Hármas-híd, Sárkányos-híd, a vár, ahol fogva tartották kivégzése előtt Batthyány Lajost, Városháza) tovább utazás az adriai kikötővárosba, az 1918-ig Magyarországhoz tartozó Fiumébe/Rijekába, ma Rijeka. A kikötő 1779-től önálló státuszú városként a Magyar Királyság része lett. A kiegyezést követő magyar idők, különösen az utolsó évtizedek a város legsikeresebb korszakát jelentették. Este séta a nyüzsgő kikötővárosban. Szállás egyszerű szállodában, panzióban Rijeka mellett.

2.nap: ismerkedés a magyar múlttal a városban, ahol a Monarchia korában jelentős, több ezer fős magyar kolónia élt. Magyar volt a kikötőváros kormányzója, akinek palotáját is megtekintjük a magyar kormányzók portréval. Itt található a Tengerészeti Múzeum, a Monarchia hadiflottájának magyar emlékeivel. A városnézést a belváros apró sikátoraival, kicsi üzleteivel folytatjuk. Sétálunk a nevezetes óratoronnyal szegélyezett Korzón, betekintünk a nyolcszögletű Szent Vitus dómba, megcsodáljuk a Nemzeti Színházat és a MÁV főépítésze által tervezett fiumei pályaudvart. Szállás egyszerű szállodában, panzióban Rijeka mellett.

3.nap: folytatódik a városnézés Fiumében. Délután következő állomásunk a magyar arisztokrácia felkapott tengerparti nyaralóhelye a közeli Abbázia, mai nevén Opatija. Kirándulásunkat az Adria legszebb parti sétányán fejezzük be, a gyönyörködve nagyjaink villáiban, a magyar emlékekben, majd fürdési lehetőség a tengerben. Szállás egyszerű szállodában, panzióban Rijeka mellett.

4.nap: reggeli után utazás Zágrábba. Városnézés, magyar emlékek Horvátország fővárosában. Magyar történészek szerint 1091-ben vagy előtte Szent László király a zágrábi püspökséget és a Káptalandombon felépíttette a Szent István-székesegyházat.1241-ben IV. Béla a tatárok elől Zágrábba menekült, és innen kért levélben segítséget a pápától és Európa legjelentősebb uralkodóitól (sikertelenül…). Itt találkozott utoljára öccsével, Kálmán szlavón herceggel. A katedrálisban őrzik Szent László palástját. A főváros legnagyobb tere a Jelasics bán-tér. Valamikor piac volt, ma turisták kedvelt helye, sétálóterület és a téren több kávézó található. A téren található Jelasics,  amelyet 1866-ban állítottak. (eredetileg kardjával Magyarország felé sújtott, de ma Belgrád felé mutat). Késő délután indulunk haza.

Az ár tartalmazza: utazás, szállás, reggeli, idegenvezetés. Az ár a belépőket és a fakultatív hajókirándulás árát nem tartalmazza. Erre kb. 80 EUR/fő szükséges.

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Találkozó: az indulás napján reggel 05.30 órakor Budapesten, a Déli pályaudvar CBA élelmiszeráruház felőli oldalán ( Mercure hotel mögött).

További felszállási lehetőségek: Székesfehérvár: M7 59-km Shell kút, Siófok: M7 94-km AGIP-kút, Nagykanizsa – TESCO parkoló, illetve az útvonal figyelembevételével előre egyeztetett helyen.

Szállás: Rijeka vagy környékén középkategóriájú hotel, kétágyas zuhanyzós szobáiban. 

Ellátás: reggeli büfé jelleggel, igény esetén vacsora menüválasztékkal.

Figyelem: A körutazáson magyar állampolgárok érvényes útlevéllel, vagy új típusú (kártyaformátumú) személyi igazolvánnyal vehetnek részt.

További információk

Turnus

Indulás: 2023.07.15. Érkezés: 2023.07.18.

Utazás módja

busz

Utazási kategória

körutazás

Idegenvezető

együtt utazó magyar idegenvezető

Elhelyezés

Középkategóriás szálloda

Ellátás

Reggeli

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Adria és a magyar emlékek” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest