2021.06.11., péntektől Ukrajna és Magyarország között is életbe lép az egymás vakcina igazolványait elismerő megállapodás, a beoltott ukrán és magyar állampolgárok teszt- és karantén kötelezettség nélkül utazhatnak a két ország között, függetlenül attól, hogy milyen oltást kaptak, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebookján.

Ukrajnával együtt már 16 országgal van ilyen egyezség. Szerdán előbb Marokkóval, majd Albániával is megállapodást kötött Magyarország a magyar védettségi igazolvány elfogadásáról. Korábbi megállapodások alapján még Bahrein, Ciprus, Csehország, Észak-Macedónia, Grúzia, Horvátország, Moldova, Mongólia, Montenegró, Szerbia, Szlovénia, Szlovákia, Románia és Törökország fogadja el a magyar védettségi igazolványt.

Az Európai Parlament szerdán nagy többséggel, 546 igen, 93 nem és 51 tartózkodás mellett fogadta el az uniós védettségi igazolványt, amivel a tervek szerint július 1-től lehet majd szabadon utazni az Európai Unión belül. Korábban az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament megállapodott egymással az egységes uniós védettségi igazolványról, amelyet nemcsak védőoltással, de negatív PCR-teszttel, vagy antigéngyorsteszttel is ki lehet majd váltani – vagy egy orvosi igazolással, ami kimondja, hogy az adott személy átesett a víruson.

A tagállamoknak viszont csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákkal oltottakat kell beengedniük kötelezően – így ha valakit az orosz Szputnyik V-vel vagy a Sinopharm oltóanyagával oltottak be, annak jelen állás szerint egy negatív koronavírustesztre, vagy egy orvosi igazolásra is szüksége lesz a beutazáshoz az EU legtöbb részén, kivéve azokat az államokat, amelyek kétoldalú megállapodást kötnek

Pin It on Pinterest