Az Alpok napos oldala

Szlovénia az egyetlen ország, amely az egykori Jugoszlávia béklyójából gyorsan kitörve pár év leforgása alatt balkániból európai állammá vált és immár az Unió ajtajában toporog. Szlovénia az egyetlen ország, amelynek területén ennyire közel van egymáshoz tenger és magashegység, barlangok és termékeny síkságok, mediterrán derű és a nagy hegyek iránt érzett alázat. Szlovénia egy kicsinyített Európa, ahol minden megtalálható, aminek egy kalandos utazás programjában feltétlenül szerepelnie kell!

Az ország legmagasabb pontja

A szlovén Alpokban található a Triglav csúcs, az ország legmagasabb pontja. Kiváló kirándulóhely. A Bled kastély dél-tiroli érsekség volt 800 évvel ezelőtt, később a jugoszláv királyi család rezidenciájaként szolgált. A Bled-tó felett magasodó szikláról meseszép kilátás nyílik a kastélyra, és a tó szigetén magasodó harangtoronyra, a “kívánságok tornyára”.

Étel-ital

A szlovén konyhát a szomszédos országok ízei erősen befolyásolják. Ezt igazolja 3 nagyon jellegzetes ételük, aklobasa (kolbász), a zavitek (rétes) és a dunajski zrezek (bécsi szelet). Az olasz ízvilágot tükrözi a njoki (krumpligombóc), rizota (rizottó) és a zlikrofi (ravioli). Magyarországról származik a golaz (gulyás) és a paprikas (csirke paprikás). A hagyományos ételeket a gostilnákban (kisvendéglõkben) készítik a legízletesebben. A helyi vörös és fehérborok finomak, de kedvelt még a zganje (brandy) és sör is.

Üdülőhelyek

Trieszttől délre, az Isztria-félsziget északnyugati részén található a nem túl hosszú (45 km), de annál kedveltebb szlovén tengerpart. A nagy hagyományokkal rendelkező Portoroz jó tengeri levegője, termálforrása és változatos programjai miatt keresett gyógyüdülőhely. Portoroz mellett a romantikus Piran és Izola velencei mintára épített óvárosainak meglátogatása teszi még vonzóbbá a szlovéniai pihenést.

IZOLA (Trieszt kb. 25 km)

Régi halászfalu egy félszigeten Koper (6 km) és Portoroz (9 km) között, kellemes klímájának köszönhetően kedvelt üdülőhely. Az olasz határ kb. 20 km. Sétáljon a szűk utcácskákon, csodálja meg a régi palotákat és templomokat vagy az egykori római kikötő maradványait. Éttermek, bárok és üzletek várják a vendégeket. Nagy jachtkiköto, búvárkodás, kulturális rendezvények, pl. „Tavaszfesztivál” májusban, „Mediterrán” nyári fesztivál, augusztusban, halászfesztivál szeptemberben. Homokos, kavicsos strand a San Simonov szállodánál, napozóteraszokkal és vízi csúszdával. Napernyok és nyugágyak térítés ellenében.

PORTOROZ (Trieszt kb. 30 km)

A Szlovén Riviéra fővárosa a Pirani-öbölben található, kb. 25 km-re délre az olasz határtól. Az egykori Monarchia hangulatát idéző város modern idegenforgalmi infrastruktúrával büszkélkedik. Játékkaszinó, élénk hangulatú tengerparti sétány üzletekkel, kávézókkal és éttermekkel, parkok, szórakozási lehetőségek. Vitorlázás, vízisí, motorcsónak, csónak, vízibicikli, vitorláskikötő, tenisz, minigolf, kerékpárkölcsönzés, tengervizes úszómedencék, sportrepülőtér. Nyilvános kavicsos strandok térítés ellenében. Napernyők és nyugágyak térítés ellenében, vízi csúszdák.

STRUNJAN/PORTOROZ (Trieszt kb. 25 km)

Kis hangulatos üdülőhely a Weinberge lábánál, a Strunjan-öbölben, a strand mellett. Portoroz kb. 5 km. Napernyők és nyugágyak térítés ellenében, vízi csúszdák.

Nyelv: szlovén
Fizetőeszköz: Tolar (SIT).
Elektromos áram: 220 V / 50 Hz váltóáram, az európai szárazföldön szokásos áramcsatlakozás.

Közlekedés:

Vasutak hossza: 1201 km, ebből 499 km villamosított.
Közutak hossza: 14 794 km, ebből 56 km autópálya.

Tengeri hajózás

Legfontosabb kikötők: Koper, Piran.

Nemzetközi repülőterek: Ljubljana, Maribor

Sportolás, szabadidős tevékenységek, kulturális programok:

Szlovénia, mint alapvetően hegyvidéki ország kiváló lehetőségeket nyújt szabadidős sportokhoz (hegymászás, hegyi túrák, túra-kerékpározás, vadvízi túrák). Széleskörű és változatos kulturális programok állnak az ideérkezők rendelkezésére (rendszeres képzőművészeti kiállítások, tárlatok, koncertek, irodalmi és költői estek, filmszemlék stb.).

Pin It on Pinterest