A 2019-es évben immár tizenkettedik alkalommal szervezünk a hazafias  érzelmű, keresztény magyarok számára vonatos utazást a csíksomlyói búcsúra 2019.06.07-2019.06.10 között. A Székely Gyors Budapesten a Keleti pályaudvaron várakozik, hogy megérkezzenek a szétszakított magyarság összetartozását kifejezni kívánó utazók. A szerelvény az ország minden táljáról várja a zarándokokat. A dunántúli országrészből a Csíksomlyó Expressz szállítja, a tisztaszívű magyarokat Budapestre, ahol a két szerelvény összekapcsolódik, hogy  magyar, székely és Árpád-házi lobogók százaival felékesítve, Böjte Csaba áldásától kísérve a történelmi Magyarország határvidéke felé vegye az irányt.  A vagonokban közel másfélezer olyan magyarral, aki lelkiekben ismét Erdély visszafogatására készül.  Péntek hajnalban kigördül a budapesti pályaudvarról az immár összekapcsolódott két szerelvény és megkezdődik az erdélyi körút. A vonat zenekara által biztosított magyar és székely népzene kíséretében megkezdi útját Csíksomlyó felé. A szerelvény Szolnok, Püspökladány és Biharkeresztesen át éri el Biharpüspökit és lépi át a jelenlegi határt. Az erdélyi körút magyarországi településeinek mindegyikén lehetőség nyílik a csatlakozásra. A délelőtti órákban továbbindul Nagyvárad irányába, ahol a helyi magyarok ünnepélyes fogadtatásban részesítik a zarándokvonatot.  Az erdélyi körút következő állomása a néprajzáról méltán híres Kalotaszeg, ezután ismét ünnepélyes fogadtatásban részesülnek a messzi földről érkezett zarándokok, Mátyás Királyunk szülővárosának, Kolozsvár vasútállomásán. A Mezőség nyugati határán épült Szamosújváron is elidőzik a szerelvény, majd Désen át Déda következik, ahol Wass Albert Funtineli Boszorkány című örökzöld regénye játszódik. A gyergyószentmiklósi ünnepélyes fogattatást követően már csak egy rövid iramodás után Felcsík és Alcsík érintésével érkezik az összenemzeti zarándokvonat a Székelyföldre. A Csíksomlyó Expressz utasai Felcsíkban, Csíkszeredától északra, a Székely Gyors utasai Alcsíkban, falusi vendéglátás keretében lelnek szállásra.

Az erdélyi körút a második napján a reggelit követően, az utaskísérők irányításával, vonattal érkeznek Csíkszereda vasútállomására. Innen gyalogosan a keresztaljakkal jutnak el Csíksomlyóra. Részt vesznek a Makovecz Imre által tervezett színpadon celebrált szentmisén, majd a nap hátralévő részét fakultatív programokkal töltik. Este a szálláshelyre visszatérve a vendéglátóikkal elköltik a vacsorájukat.

Harmadik nap a Történelmi Magyarország ezeréves határa felé veszik az irányt. Az Alcsíkból és Felcsíkból érkező Székely Gyors és Csíksomlyó Expressz ismét egyesülve robog a Gyimesek felé. A Karakó-Völgyhídon át Lóvész és Gyimesközéplok érintésével jutnak el Gyimesbükkre. Itt megcsodálhatják a Rákóczi vár romjait és a MÁV egykoron legkeletebben álló őrházát felújított állapotában és a régi magyar határt. A délutáni órákban Mándéfalválra visszaérve ismét külön folytatják útjukat a zarándokvonatok. A Csíksomlyó Expressz utasai a Pünkösdi Forgatagon vesznek részt Csíkrákoson, a Székely Gyorssal érkező vándorok pedig meglátogatják Böjte Csaba gyermekotthonát Csíkszentsimon településen. A fárasztó nap után az utazók visszatérnek a szállásaikra és a bőséges estebéd után állomra hajtják fejüket.

Negyedik nap reggelén a megfáradt vándor elbúcsúzva vendéglátóiktól visszaindul az anyaország irányába. Az észak erdélyi útvonalat követve érkezik a magyar határra. Azt átlépve Debrecenben, Püspökladányban és Szolnokon áll meg, hogy az esti órákban élményekkel telve befusson Budapest Keleti- Pályaudvarára amivel véget ér az erdélyi körút.

Pin It on Pinterest