Terület: 357 023 km²
Népesség: 82,4 millió fő 
Népsűrűség: 230 fő/ km² Népességnövekedés: 0 %

Elhelyezkedés:

Németország Közép-Európa szívében helyezkedik el, északról az Északi-tengerrel, Dániával és a Balti-tengerrel, keletről Lengyelországgal és a Cseh Köztársasággal, délről Ausztriával és Svájccal, míg nyugatról Franciaországgal, Luxemburggal, Belgiummal és Hollandiával határos. Németország területe 356.957 négyzetkilométer, ezzel Magyarország területének körülbelül a négyszerese. Németország fõvárosa Berlin.

Berlin

Mióta a XIII. században közrefogta a Spree folyót, stratégiai fontossággal bír. Németország szíve. Csodás múzeumokkal, színházakkal, városi éttermeivel, éjszakai bárjaival sokféle szórakozási lehetõséget biztosít az ide látogatóknak.

München

Fontos látnivaló a Német Nemzeti Múzeum, ahol a világ legnagyobb tudományos és technológiai kiállítását láthatjuk. Az Angol Kert Európa egyik legnagyobb parkja. Kiránduljunk a hegyekben, ahol festői falvakon sétálhatunk keresztül. A várostól északnyugatra találjuk a Dachau koncentrációs tábort. A sörfőzés hagyománya mintegy 600 évre tekint vissza a városban. Ez a tevékenység München életében – különösen a gasztronómiában – meghatározó. Hazánkban leginkább az Oktoberfest ismert, mint a sör ünnepe, holott a bajorok egész évben találnak alkalmat a habzó nedű tömeges fogyasztására. Gondoljunk csak a márciusi Starkbierzeit-re, a májusi Maybock vagy a nyáron megrendezésre kerülő Biergartenzeit nevű fesztiválra. A sört minden esetben egyliteres korsókban szolgálják fel, hozzá sósperecet (Brezen), retket (Radi) és sült marhahúst baconnel (Leberkäs) kínálnak. Számítsunk arra, hogy a turisták az Oktoberfest idejére ellepik a várost, hogy közösen élvezzék az alkohol hatásait. Aki nem szeretne lekésni az idei “szezonzáró” mulatságot, annak a megfelelő szálláshelyről is időben (legkésőbb 1 hónappal indulás előtt!) kell gondoskodnia. Van, akinek a város neve hallatán kizárólag a sör és a sörfesztivál jut eszébe, holott sok minden más is van itt: világszínvonalú múzeumok és fantasztikus paloták váltják egymást, és persze a belvárosban is hosszan lehet nézelődni. A Marienplatz, a Königsplatz, a Residenz vagy az Olympia Park mind számtalan érdekességet nyújt. München, szemben a közhiedelemmel, igazi multikulturális város, hiszen lakosainak egyötöde külföldi. Érdemes felfedezni!

Frankfurt am Main

a nyugati országrész pénzügyi és földrajzi központja. Látogassuk meg a Städel Múzeumot és a Modern Művészet Múzeumát is. Zenei eseményekben is bõvelkedik a város. Helyi specialitás az Ebbelwei, ami erõs almabor. Egy órányira északra található Marburg, a bájos egyetemi város kávézóival és pub-jaival.

Heidelberg

Gótikus-reneszánsz vára csodálatos látványt nyújt. Olcsó szállást nehéz itt találni, és az étkezés is drága.

Lübeck

Németország legészakibb fekvésű városa. Mivel kissé távol fekszik, sokkal kevesebb a turista, mint délebbre. Óvárosa romantikus séták kitűnő helyszíne. Itt könnyen találunk olcsó szállást és van néhány kevésbé drága étterem is. A marionett színházát kár lenne kihagyni. A Mária Templom harangja a bombázások idején leesett, s a lakosok otthagyták darabjait a következő felirattal: ” A háború és az erőszak ellen.”

Turizmus

Magyar állampolgárok turizmus céljából (hat hónapon belül összesen 90 napi tartózkodásra) vízummentesen utazhatnak be Németországba. A határátlépéskor, sőt azután is a német hatóságok ellenőrizhetik és ellenőrzik is a beutazás feltételeinek, így különösen az érvényes úti okmánynak és a beutazás anyagi feltételinek a meglétét. Jóllehet a német jogszabályok pontosan nem határolják körül, mely esetekben tekinthetők teljesítettnek e feltételek, mégis irányadóak lehetnek az alábbiak:

Menetjegy

Fontos, hogy a beutazó, ha nem saját gépjárművével utazik, rendelkezzen oda-vissza útra megváltott érvényes menetjeggyel vagy valószínűsíteni tudja azt, hogy visszautazása is megfelelően biztosított (pl. ha Ön mással együtt, annak gépkocsijával utazik, akkor szükségessé válhat ezen személy nyilatkozata arról, hogy vissza is fogja Önt vinni avagy igazolnia kell, hogy rendelkezik megfelelő mennyiségű készpénzzel, illetőleg azt helyettesítő más eszközzel, így különösen olyan nemzetközi hitelkártyával, amely Önt Németországban a vele való fizetésre vagy közvetlen készpénzfelvételre jogosítja). Tapasztalataink alapján feltétlenül javasoljuk, hogy a visszaútra szóló menetjegyek megvásárlását semmiképpen se halassza németországi tartózkodása idejére. A Németországban megváltott jegyek szinte kivétel nélkül drágábbak, mintha Magyarországon váltaná meg azokat, és sajnos sohasem lehet kizárni annak a lehetoségét, hogy az Önnél lévo készpénz elfogy (pl. egy váratlan közlekedési helyszíni bírság – esetenként 15,- és 1000,- euró között – vagy baleset miatti szállítási költségek kifizetése miatt, ezen költségek kb. száztól akár több ezer euróig is terjedhetnek), készpénzét, bankkártyáját elveszíti vagy ellopják. Azokban az esetekben, ha a magyar állampolgárnak korábban rendőrségi, bírósági ügye volt Németországban, utazása elott tájékozódjon a Németországi Szövetségi Köztársaság budapesti Nagykövetségénél, hogy utazásának nincs-e akadálya.

Gépjárművek:

Amennyiben Ön saját gépkocsival utazik Németországba, feltétlenül győződjön meg arról, hogy a gépkocsi műszaki állapota, biztosítása rendben van-e. A Németországban is érvényes kötelező biztosítással nem rendelkező, vagy műszaki állapota miatt a közlekedésre veszélyes jármű Németországba nem léphet be, ha mégis belépett, az országon belül a vezető kötelezhető a gépkocsi saját költségen történő javíttatására vagy akár meg is tilthatják a gépjármű további használatát Németországban. Mindig ellenőrizze, hogy biztosítása milyen káreseményekre (pl. személysérüléses baleset) és mely országokra érvényes, a biztosítási kötvényt (vagy zöldkártyát) mindig tartsa magánál. Előzetesen tájékozódjon a németországi szervizelési lehetőségekről a Magyar Autóklubnál vagy a gépkocsi magyarországi márkaszervizénél.

Biztosítás:

A szociális biztonságról szóló magyar-német egyezmény 2000. május 18-án lépett hatályba. Javasoljuk kiutazás előtt időben felkeresni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) hivatalát a részletes információk, tennivalók megismerése céljából. Más szabályok vonatkoznak ugyanis a turistákra, a diákokra, a munkavállalókra és a nyugdíjasokra. Az OEP lakóhely szerinti illetékes megyei, illetve a Fővárosi és Pest Megyei Egészségbiztosítási Pénztára állítja ki a megfelelő nyomtatványt, amelyet Németországban egy szabadon választott betegbiztosítónál be kell cserélni egy úgynevezett elszámoló lapra. A német orvosok csak ezen elszámoló lap birtokában kötelesek ellátni a magyar állampolgárokat még azonnali ellátást igénylo megbetegedés, baleset esetén is. A fentiek hiányában komoly megterhelést jelenthetnek az utazó számára a kórházi ápolás és a gyógyszerek költségei, amelyek lényegesen magasabbak a Magyarországon használt áraknál. Továbbra is feltétlenül ajánlatos olyan utazási biztosítás előzetes megkötése, amely a sürgősségi ellátásnál szélesebb körű fedezetet biztosít baleset, betegség, halál esetére (pl. hazaszállítás, formaságok intézése) és magában foglalja a lopás, a poggyász elveszéséből adódó kár megtérítését is.

Szállás:

Németország Európa egyik legdrágább országa. Ennek megfelelően javasoljuk, hogy az éjszakázást ne hagyja a véletlenre. Biztosan jobban jár, ha szállását utazási irodán keresztül vagy közvetlenül előre lefoglalja. A panziók és szállodák árai területenként változnak, legdrágábbak a nagyvárosokban vagy turistalátványosságok közelében található szálláshelyek (magánházaknál 15-tol 75 euróig, szállodákban 25-tol 200-250 euróig terjednek az árak).

Pin It on Pinterest