Terület: 64.589 km
Lakosság: 2.366.515 fő (2002)
Főváros: Riga
Államforma: parlamentális köztársaság
Közigazgatás: 26 megye, 7 város
Nyelv(ek): lett, orosz
Pénznem: 1 lat=100 santim)
Népcsoportok: lett (57,7%), orosz (29%)

Vallások: A lakosság 76%-a evangélikus, 15%-a római katolikus, 9%-a ortodox keresztény, illetve zsidó.

Éghajlat: Csapadékos mérsékelt éghajlat jellemzi. Jeges, havas hosszú telek és világos nyarak váltják egymást. A nyári átlagos homérséklet 18 Celsius fok, a téli -5 Celsius fok.

Gazdaság: Lettország fontos kereskedelmi útvonalak kereszteződésénél található, és régóta egyfajta hídként szolgál Nyugat-Európa és Oroszország között.

Lettország három legfontosabb kikötője: Ventspils, Riga és Liepaja. Ventspils a legnagyobb tengeri kikötő a balti-tengeri térségben, és az európai kereskedelmi kikötők között is vezető helyet foglal el.

Ipar:
Lettország fontosabb ipari ágazatai: az élelmiszeripar, az acélgyártás, a faipar, a papírgyártás, a gépgyártás, az elektromos gépek gyártása, a vegyipar, valamint a halfeldolgozás.

Földrajzi jellemzők: Változatos felszínét a jégkori eljegesedések alakítottak ki. Területének nagy része 150 méternél alacsonyabb hullámos felszín. Az ország területének 40%-át erdok borítják.

A zöldellő kikötőváros

Az önmagát “éneklő országként” hirdető Lettország fővárosa a balti államok középpontjában található, és fél Budapestnyi területével a régió legnagyobb települése címet is kivívta magának. A Daugava folyó partján fekvő Riga lakosságának csaknem felét ma is az oroszok adják, így indulás előtt nem árt feleleveníteni az iskolában esetleg tanultakat (ha nem megy, sebaj, ma már itt is rengetegen beszélnek angolul). A folyam által két részre osztott Riga óvárosát, Vecrigát és a túlparti Pardaugavát három közúti híd köti össze. A város gazdaságában tradicionálisan fontos szerepet játszik kikötője, a városképben viszont meghatározóak a zöld területek: 700 park, kert és tér vidítja fel az amúgy is impozáns Rigát.

A turisták feltétlenül tekintsék meg a híres körút-gyűrűt zöldellő parkjával, a világörökséggé nyilvánított óvárost, illetve a szemet gyönyörködtető szecessziós épületeket az Alberta utcában. Szintén az építészeti kincsekre vadászóknak ajánlhatók a városszerte látható, fából készült lakóházak, épületek, illetve a grandiózus Vásárcsarnok, amelynek öt terme eredetileg zeppelinhangárnak készült.

Közlekedés:

Lakott területen belül 50 Km/óra, az autóutakon 90 km/óra, egyes főbb útvonalakon 110 km/óra sebességgel lehet közlekedni. Az utakat folyamatosan újítják, sok helyen útfelbontással lehet találkozni, így csak egy sávon közlekedhetnek az autók, mely jelentősen megnövelheti az utazási időt. A határon a személyi igazolványt és az útlevelet is elfogadják, de a gyorsabb határátlépés érdekében ajánljuk, hogy útlevél is legyen az utazóknál.

Pin It on Pinterest