Lengyelország nagyon sok értéket tartogat a külföldi látogató számára, többet, mint azt általában hiszik, változatosabbat, mint amennyire ismerik. Mindenki megtalálhatja azt az ember alkotta vagy természeti szépséget, mely biztosítja, hogy az utazás igazi kulturális élményekben gazdag legyen. Az egyedi hangulatot árasztó városok és falvak, régi várak, csodálatos paloták, és kastélyok mutatják a viharos múlt harcait és örökségét és az elõdök tehetségét és életét. A tavak, a tengerpart, a vadregényes hegyek igazán aktív pihenésre serkentik a látogatót. A csodás értékek mellett Lengyelország azért is figyelemre méltó, mert a rendszerváltás után igen gyorsan talpra állt és ma, földrajzi elhelyezkedését illetően, mint egy összekötőkapocsként működik Kelet- és Nyugat-Európa között.

Az ország egyik legnagyobb turisztikai és üdülõközpontja. Az ország legmagasabban fekvõ városa. A XIX. század végén itt született meg a lengyel turizmus. A város 50 000 vendéghellyel rendelkezik, igen gazdag a gasztronómiai paletta, fejlett a turisztikai infrastuktúra. Változatos lehetőségeket kínál a szabadidő eltöltését illetően: lenyűgözõ hegyi túrák várják a turistákat, számos múzeum látogatható, nagyszerű a helyi színház.

Mit érdemes megnézni?

Ulica Koscieliska (Koscieliska utca) – Zakopane legrégebbi része, természetes skanzen, ahol mai napig eredeti formában megmaradt sok régi ház. Stanis³aw Witkiewicz által XIX század végén kialakított „podhalañski” stilusú villák, pl.:“Koliba” (ul. Koscieliska) vagy „Pod Jedlami” (Koziniec) Czêstochowa-i Szűzanya és Szent Klemens fatemploma (ul. Ko¶cieliska), mellette álló kápolnával, amely Zakopane legrégebbi egyházi mûemléke és ott lévõ Régi Temetõ. Szent Család kõtemplom (ul. Krupówki).

Czorsztyn

A Czorsztynskie tó túloldalán Czorsztynban egy másik, XIV. században felépített és 1795-ben elégetett várnak romjait nézhetünk meg, amelyek nagyszerű kilátóhelyek a Tátra és Pieniny hegyekre.

Debno Podhalanskie

Ez a régi falu szintén Czorsztynskie tó partján fekszik és elsősorban egy érdekes építészeti műemlék miatt híres:

Szent Mihály Arkangyal Templom

XV. század második felében vörösfenyőből, szögek használata nélkül készült templom, mai napig eredeti formában megmaradt.

Ünnepek

Január 1.
Húsvét hétfő
Május 1.
Június 10.
Augusztus 15.
November 1.
December 24, 25, 26.
Május 3. az 1791-es Alkotmány elfogadásának évfordulója
November 11. a függetlenség 1918-ban történt visszaszerzésének évfordulója is egyben.

Lengyelország történelmi fővárosa: Krakkó (Krakow)

A műemléki városközpontot a Wawellel együtt felvették az UNESCO Kulturális Világörökségi Listájára. Az Óvárosi építészeti épületegyüttes megorizte eredeti középkori városszerkezetét. Érdemes megtekinteni: Európa legnagyobb középkori Foterét, a Mária-templomot a felbecsülhetetlen értéku 5 szárnyú gótikus faragott oltárral, a Wawelt a Királyi palotával, a Székesegyházat a reneszánsz kápolnával, az Egyetem középkori épületét, a Collegium Maiust, az egyedülálló csillagászati eszközökbol álló gyujteménnyel. A közeli Tyniec faluban a XI. századból származó Benedek-rendi apátsági kolostort feltétlenül érdemes megtekinteni. A muemléki kolostor most vár az UNESCO Kulturális Világörökségi Listájára való felvételre. A Kazimierz városnegyedben a zsidó kultúra emlékei, a XVI. századi zsidó temetővel és zsinagógákkal, az egyikben Judaisztikai Múzeum. A nyári idényben zsidó kulturális fesztivál, amely nagyszámú érdeklodot vonz a világ minden részébol. Hangversenyek, színházi eloadások, táncházak, a fesztivál befejezésekor a Szeroka utcában a késo éjszakai órákig tartó koncert. A városban számos kulturális rendezvény.

Zakopane – Nagyobb kulturális események
Krakkó ad otthont minden augusztusban az Öreg Krakkó Zenei Fesztiválnak. Varsóban rendezik meg évente januárban a Varsói Színházi Találkozót, amelyen Lengyelország legkitunobb színházai vesznek részt. A Lengyel Filmfesztivált novemberben tartják.

Vendégszeretet

Lengyelország és hazánk kapcsolatának sok évszázados hagyománya van. A waweli székesegyház királysírjait felkeresve saját múltunkkal is találkozunk. Még a Monarchia idején épült, a pestiekhez hasonló szecessziós bérházak, a kávéházi és presszóélet is otthonosnak tunik. Az ország déli részében különösen sok a magyar vonatkozású emlék. A baráti viszonyt ma is őrzik.

Gasztronómia

A lengyel gasztronómiának igen nagy a vonzereje. Kedvenc ételeik a levesek és a mártások, a burgonya és a húsok, zöldségeket nem nagyon fogyasztanak. Jellegzetes alapanyagaik a majoránna és egyéb fuszerek, a gombák és a különbözo húsok. Leghíresebb lengyel ételek: bigos (savanyúkáposzta és hús), és a barszcz leves. Lengyelországban általában négyszer étkeznek az emberek. A tea és a vodka igen kedvelt italok, mind a helyiek, mind pedig a turisták számára.

Pin It on Pinterest