Keresztény és zsidó örökség, szabad tudomány, reneszánsz várostervezés, óváros a tengernél – három észak-olasz város.

Padova - Basilica di Sant’Antonio

Öt nap, nyolc város, két sziget, sok magyar emlék és még tengerparti strandolás is belefér – különleges körutazás Észak-Kelet-Itáliában.

III. rész

Padova, Ferrara, Caorle – gyöngyszemek Észak-Kelet-Itáliában

Padova – a nyugati kereszténység és a szabad tudomány szent helye

A 200 ezres város páratlan keresztény örökségét egyrészt a Scrovegni-kápolna adja Giotto világörökségi freskóival, másrészt a Basilica di Sant’Antonio, a világ nyolc pápai felügyelet alá tartozó búcsújáró helyéneke egyike.

Padova - Scrovegni-kápolna

A világ egyik legjelentősebb tudományos temploma a Palazzo Bo, a Padovai Egyetem Rektorátusa és Jogi Kara. Alapítását szabadszellemű diákoknak és tanáraiknak köszönheti. A nagyobb tanulmányi szabadságot keresve elhagyták a nyugati világ legrégebb óta működő felsőoktatási intézményét, a Bolognai Egyetemet és univerzitássá tették a 1222 óta működő padovai jogi iskolát. A padovai Itália második, és egyben a világ ötödik legrégibb máig fennmaradt egyeteme. Szellemi nyitottságáról sok bizonyítéka van: (1) Elsőként kezdtek orvostudományt tanítani; Európában első és máig látogatható anatómiai bemutató termében – a szigorú egyházi tiltás ellenére – boncolásokkal segítették az emberi test működésének jobb megértését. (2) Galileo Galilei a Padovai Egyetemen kimondhatta, hogy a Föld a Nap körül kering. Elméletét az inkvizíció nyomására kénytelen volt visszavonni, hogy aztán halála előtt megerősítse: És mégis mozog! (3) Padovában dolgozhatta ki elméletét Kopernikusz, mi szerint a Nap a Naprendszer közepe.

Padova - Universita degli Studi di Padova

A korabeli dokumentumok szerint magyarok tucatjai is koptatták a padokat. Leghíresebbjük, Janus Pannonius emlékét az egyetem kertjében mellszobor őrzi.

A folytatás itt olvasható »

Az I. rész Triesztről, a II. pedig Velencéről, Buranoról és Muranoról szólt.

Petrus Szabolcs

Pin It on Pinterest