Általános információk
Szárazföld felülete: 56610 km2
Lakosok száma: 4.784.265
Part hossza (szárazföld): 1778 km
Part hossza (szigetek): 4012 km
Szigetek száma összesen: 1185 (66 lakott)

Legnagyobb szigetek:

  • Krk: 410 km2
  • Cres: 404 km2
  • Brae: 396 km2
  • Hvar: 298 km2
  • Pag: 287 km2
  • Koreula: 273 km2

Hivatalos nyelv: horvát, latin írás

Vallás: a lakosság legnagyobb része katolikus, majd követi a pravoszláv és muzulmán vallás és a protestáns egyházoz tartozók.

Idegen nyelvek: Német, olasz és angol nyelv a legterjedtebb. Általában e három idegen nyelv közül egyikét beszélnek a turista dolgozók és helyi lakósok a tengerparton.

Időzóna: Horvátország a GMT+1 időzónába tartozik. Az időzóna március utolsó szombatja és október utolsó vasárnapja előtti szombat között GMT+2-re változik.

Tengerpart és sok minden más

Számtalan híres műemlék, hangulatos, mediterrán városka, 1185 sziget és az érintetlen természet hazája…
Az ország rendkívül gazdag történelmi emlékekben, elég csak a világörökség részét képezõ dubrovniki Óvárosra vagy Rovinj épületeire gondolnunk. Európa legszebb ókori maradványai közül is sok Horvátország büszkesége, ki ne ismerné vagy ne akarná megismerni a spliti Diokletiánusz palotát vagy a pulai Amfiteátrumot. Szabadságát ennél ideálisabb helyen aligha tölthetné!

Gyermekkedvezmények

A legtöbb helyen a gyermekkedvezmény csak akkor érvényes, a a gyermek 2 teljes árat fizető felnőttel egy szobában, pótágyon alszik. A kedvezmény kiszámítására a gyermek életkora (utazás megkezdésének napján) döntő hatással van, erről bővebb tájékoztatást irodánkban kap. 2 év alatti gyermek után rendszerint nem kell részvételi díjat fizetni, felmerülő plusz költség csak a rácsos ágy lehet. Apartmanos elhelyezés esetében nem tudunk gyermekkedvezményt biztosítani, tehát abban az esetben ha 2 felnőtt 2 gyermekkel és egy csecsemővel utazik, alapszabályként 5 fős apartmant tudunk csak ajánlani. (Kivételek felõl érdeklődjön irodánkban)

Gasztronómia

A horvátok nagyon kedvelik a nehezebb, fűszeres ételeket, de a könnyebbre vágyók sem fognak éhen maradni. A dalmát konyha az élelmiszerek választását és elkészítését illetõen kielégít minden, az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatos nutricista követelményt és orvosi javaslatot. Ami a húst illeti, egyedülálló a dalmát sonka, amelyet a szél szárított, birkatejbõl készült sajttal, valamint a parázs alatt sült bárányhús. Mindehhez hozzá kell adni a bort, úgy a fehéret, mint a vöröset, amelyek közül egyesek a világ tíz legjobb bora közé tartoznak.

Dalmácia ízei és illatai

A dalmát konyha az élelmiszerek választását és elkészítését illetően kielégít minden, az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatos nutricista követelményt és orvosi javaslatot.

Languszta és kagylók

A fekete kagylót, osztrigát, fúrókagylót és langusztát Dalmáciában gyakran fogyasztják egytálételként, az említett “na buzaru” módra készítve. Belerakjuk őket egy tálba, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, fokhagymával és zsemlemorzsával, megsózzuk, megborsozzuk, majd leöntjük borral és olajjal. Nagy tüzön pároljuk, hogy levet eresszen majd addig fozzük, amíg szét nem nyílnak. Saját levében, kenyérrel vagy puliszkával tálaljuk.

Édességek

A dalmát édességek déli gyümölcsből, aszalt fügéből és mézből, valamint mazsolából és mandulából készülnek, tojás és likőr hozzáadásával. Egyesek közülük, mint a rozsata vagy a likorös fánk (fritule) máshol nem is ismert, csak Dalmáciában. A rozsata tojásból, tejből és karamellből készül és különösen Dél-Dalmáciában kedvelt. A fritulát mazsolás és likőrös kelt tésztából készítjük, szilva nagyságú gombóckákat formálunk a tésztából és forró olajban sütjük. Egyes szigeteken található a fritula változata – a krostula -, amely hasonló vagy ugyanilyen téztából készült hosszú szalag, amelyeket az ügyes szakácsno különleges technikával nyom ki a tenyerébol, majd szintén forró olajban süt ki.

Borok

A dalmát borok már az ókorban is ismertek voltak. Közülük több készül itt honos, eredeti fajta szolobol. Minden szigetnek megvan a saját egyéni borfajtája és bortermeloje. Az Egyesült Nemzetek épületének elocsarnokában egy Primošten melletti szolorol készült festmény van kiállítva. Primošten mellett termelik a Babia vörösborhoz készítéséhez szükséges eredeti szolofajtát. Észak-Dalmáciában a Babia vagy a Merlot borral fogják Önöket kínálni, valamint az Opol rose borral a šibeniki szolokbol. Pelješac-félszigeten, a borok félszigetén termelik a neves Postup és Dingae bort, amelyek a világ tíz legjobb bora közé tartoznak, valamint a Kne3evo és Carsko (Császár bort), a Ruvetakatac és a kiváló S Ana, Szent Anna nevu bor. Brae szigetén termelik a vörös borok közül a boli Plavac-ot és a boli Opolo-t, Hvar szigetének, ahol a legtöbb fajta szolo terem, a kínálata a következo: Faros, Ivan Dolac, Zlatni plavac, Bogdanuša, a hvari Pelegrin, Dobrogost és Pare,továbbá a Drnekuša. Koreulán a következo három kitunő fehér bort termelik: a Pošipot, a Maraštinát és a Grkot, valamint a Plavac és az Admiral vörösbort. A Vis-szigeti delikatesz bor a Vugava nevu, Lastovo pedig a Ladesta és Augusta insula borokkal büszkélkedik. A felsorolt borok mellett Dalmácia különlegessége a likorbor, pontosabban desszertbor, a prošek(prosek), amely jellegzetesen édes ízu és különleges aromájú.

Fizetőeszköz:

Kuna 1kuna=100 lipa

Hitelkártyák és más fizetési módok

Horvátországban az általánosan ismert hitelkártyákkal – Eurocard/Mastercard, Diners, American Express és Visa – való fizetés általánosan elterjedt. Minden üzlet, étterem, ügynökség, szálloda és egyéb árusítóhely, ahol hitelkártyával lehet fizetni, jól látható helyre ragasztja fel az általa elfogadott hitelkártya logóját, jelét vagy reklámját. Hitelkártyával készpénzt az automatákban lehet felvenni. A postán az Eurocard/Mastercard és Diners hitelkártyával lehet készpénzt felvenni. Az utazási csekkek beváltásánál 2% a jutalék.

Pin It on Pinterest