1991 óta önálló állam. A függetlenség első éveiben az ország élelmiszerhiánnyal és hatalmas inflációval küszködött. Azóta sok minden megváltozott és az életszínvonal is a nyugati felé közelít. Ennek ellenére az árak még lehetoséget nyújtanak egy olcsó nyaralásra.

Közlekedés

Mobil telefont tilos használni vezetés közben. Lakott területen belül 50 Km/óra, az autóutakon 90 km/óra, egyes főbb útvonalakon 110 km/óra sebességgel lehet közlekedni, de ez utóbbit külön táblán jelzik. A gyorshajtást komolyan veszik. Az utazáshoz használt gépkocsi papírjainak rendben kell lennie, mert a határorök ezt szigorúan ellenorzik, ha azokat nem tudják felmutatni, az autót visszafordítják a határon. A személyi igazolványt és az útlevelet is elfogadják, de a gyorsabb határátlépés érdekében ajánljuk, hogy útlevél is legyen az utazókná.

Időjárás

Nyáron hűvösebb időjárás a Magyarországinál, de kellemes, a tavak és a tenger egyaránt alkalmasak fürdőzésre. A tél hosszan tartó és hideg. A gépkocsiknak kötelezo a téli gumi használata (szöges gumi is lehet) november 15 és március 15 között.

Sportolás

Az ország kijelölt úthálózata kerékpározásra alkalmas és ajánlott, külön táblák jelzik az ajánlott túraútvonalakat az egész ország területén. A tavak és a tengeröblök alkalmasak a fürdésre, a júliusi hónapot ajánljuk ilyen célból. A tenger vitorlázásra is alkalmas. Télen kiváló sífutópályák találhatók országszerte, nem beszélve a korcsolyázási lehetoségekrol. Több zenei és kulturális fesztivál is megrendezésre kerül minden évben, ilyen a Viljandi Népzenei Fesztivál minden év júliusában.
 
Észtországban számos helyen WIFI feliratú tábla jelzi, hogy hol található drótnélküli Internet szolgáltatás, számos kávézóban ingyenesen lehet igénybe venni.

Látnivalók:

Tallinn: Kevés olyan hely van Európában, ahol ennyire megmaradt a XIV-XV. század hangulata, mint Tallin óvárosában. Középkori falak, tornyok, kövezett utcák.
Toompea a domb, amelyen a város kialakult. A várban tartják az országgyűléseket. Toomrik az evangélikus katedrális, amely 1233-ban épült.
A Művészeti Múzeum egy XVIII. századi épületben található Toomkiriktől nem messze. Kiek-in-de-Kök, a magas vaskos torony 1475-ben épült. Kellemes sétát tehetünk Kadriorg parkjában, Tallin óvárosától keletre. Barokk palotájával együtt az orosz cár részére készült. Tallinban sok szálláslehetőséget találunk, de a nyári időszakban foglalnunk kell.
Óvárosában ekkor számtalan hangulatos kávézó várja vendégeit, legtöbbjük idény jelleggel. Az éjszakai élet pezsgő.

Hiiumaa: Kicsi, ritkán lakott sziget. Legnagyobb városa, Kärdla tele van kertekkel és fákkal. A Keresztek Dombja arról nevezetes, hogy kézzel készült keresztek hevernek szerte-szét. 1781-ben ugyanis az utolsó 1200 svéd, akit deportáltak, itt tette meg utolsó istentiszteletét. Azóta hagyománnyá vált, hogy aki eloször jár a szigeten elhelyez itt egy keresztet. A második legnagyobb település Käina, amely idillikus környezetével ejti rabul a látogatót. A sziget déli részén a Käina-öböl partján található. Védett madarairól híres.

Saaremaa: Az ország legnagyobb szigete. Fovárosában, Kuressare-ban láthatunk egy XIII. századi várat, kissé nyugatra a botanikus kertet.

Lahemaa Nemzeti Park: Az ország keleti részében található ez a gyönyörű terület. Láthatunk itt suru erdot, tengerpartot, XVIII. századi udvarházakat, számos tavat, folyót és vízesést. A vízesések 56 m magasból zúdulnak alá. Palmse-ban találjuk a park gyöngyszemét, egy XVIII. századi barokk udvarházat, amelyet korabeli bútorokkal rendeztek be. A közelben XVII. századi szeszfozedét, szállodát és magtárat is láthatunk. Palmse a helyszíne a Viru Säru zene és táncfesztiválnak minden páros év júliusában. A 400 éves halászfalu, Altja is megorizte korabeli arculatát.

Gasztronómia:

A füstölt hal, különösen a pisztráng észt specilitás. Ezen kívül a véres hurka és a véres palacsinta is nemzeti eledel. Egy észt család asztaláról nem hiányozhat a szirupszerű Vana Tallin likőr, amely émelyítően édes és bódítóan erős. Fogyasztása kávéban, jégen tejjel vagy pezsgoben ajánlott. Észtország legjobb sörei a könnyű Saku és az erősebb Saare, amelyek a Saremaa szigetről származnak.

Ünnepek, rendezvények:

Függetlenség napja: február 29. Észtország legfontosabb fesztiváljai közül kettőt csak néhány évente rendeznek meg. A Balti népi fesztivál egy hétig tart, a Balti és más néphagyományokat őrző zene, tánc, kiállítások és parádék teszik egyedülállóvá. Az Észt dalfesztiválon a kórus, amelynek létszáma elérheti a harmincezer főt is, hagyományos észt dalokat ad elő egy hatalmas szabadtéri színpadon. Nyáron rengeteg rendezvényre látogathatunk el, például az észt kultúra ünnepére.

Pin It on Pinterest