Erdély a turizmus szempontjából

Erdély turizmus szempontjából népszerű hely. A magas hegyek, a dús fenyőerdők és a gazdag történelmi múlt, mind – mind hozzásegítette ahhoz a tájegységet, hogy az erdélyi turizmus világszerte híres legyenek. Ehhez nemcsak a gazdag látnivalóktól ámulva hazatérő turisták beszámolói tehetnek, hanem az irodalom és a filmipar is.

Volt-e erdélyi turista Bram Stoker?

 Számtalan külföldi szerző is foglalkozik ezzel a tájjal, ami a könyvekben majdnem minden esetben titokzatos emberek és természetfeletti lények otthona. Erdély turizmusára talán a legnagyobb hatással Bram Stoker  1897-ben megjelent műve a „Drakula gróf válogatott rémtettei” volt. Ez a könyv indította el világhódító útjára Vlad Tepest, az erdélyi vajdát, így lett a kegyetlen fejedelemből egy igaz szörnyeteg, aki éjszakaként embervérre szomjazva denevérszárnyakon repül a havas fenyvesek felett, csap le az árnyékos, erdei út magányos vándoraira.  (Apró érdekesség: Bram Stoker Vámbéry Ármintól halott először Vlad Tepesről. Az író sohasem járt Kelet-Európában, maga sohasem próbálta ki Erdély turizmus adta örömeit, nem nézte meg a törcsvári vár bevehetetlennek látszó, meredek falait.)

Törcsvár - Drakula-kastély

Erdély turizmus meghatározó eleme

A Drakula legenda az erdélyi turizmus egyik legmeghatározóbb eleme. Ugyanis rengeteg könyv és film foglalkozik a vajdával. (Akinek eredeti nevét már nem mindenki tudja. A Dracula név eredete nem teljesen egyértelmű, származhat a latin sárkány, draco kifejezésből, mivel Vlad a Sárkányos Lovagrend tagja volt. Másik megoldás a román dracul szó, aminek jelentése ördög, démon, sárkány. Mindenesetre az erdélyi szász krónikákban és a Jan Dlugosz krónikájában már Drakulaként emlegetik a karóba húzó vajdát.)

Erdély turizmus a filmeken

A könyvek után a filmipar is felfedezte magának Drakula grófot. Hosszú lenne felsorolni azt a rengeteg filmet és sorozatot, amiben az erdélyi vajda helyet kapott. De Erdély turizmusa szempontjából azok az alkotások érdekesek, amik az erdélyi látnivalókat, táját teszik be alkotásukban.

A közös a hollywoodi Erdély ábrázolásban, hogy a havas, hegycsúcsokkal szabdalt tájék mindig titkok, titokzatos erők és szörnyek otthona. (Még az olyan limonádé, természetfelettit nem tűrő sorozatok, mint a Született feleségek is Erdély rejtelmes atmoszférájából merítnek. Az egyik főhős, az amerikai Katherine Mayfair titka a kelet-európai hegyek közé visz vissza.) A gyerekeknek való Harry Potter sorozatban is sikerült becsempészni Erdélyt, mint a sárkányok lakhelyét, ahonnan a legfélelmetesebb tűzokádó, a magyar mennydörgő származik.

Erdély turizmusa a misztikumról is szól

Erdély turizmus szempontjából ráépített a legendákra, a misztikumra. Egyik legismertebb ilyen helyszín a Kelemen-havasokban álló törcsvári vár, ahol Vlad Tepes élt és vérengzett (Bár több történész is kétségbe vonja ezt, szerintük Drakula csak vendégeskedett a várban). A XV. században épült kastély ma már múzeumként működik. 

Az erdélyi turizmus nemcsak a felejthetetlen látnivalók, a természeti szépségek és vadregényes táj miatt olyan népszerű, hanem szerepet játszik ebben a „sikerben” a vérszívó legendák is, a hollywoodi klisé, ami szerint ezen a havas hegyek és magányos faluknak otthont adó völgyek között mindig valami természetfelettibe botlik az ember. Ez titokzatosságot nyújt az amúgy is rejtelmes Erdélynek.

 

Pin It on Pinterest

Köszönjük támogatását!

Kérjük, ossza meg ismerőseivel az oldalt!