Erdély a turizmus szempontjából

Erdély turizmus szempontjából népszerű hely. A magas hegyek, a dús fenyőerdők és a gazdag történelmi múlt, mind – mind hozzásegítette ahhoz a tájegységet, hogy az erdélyi turizmus világszerte híres legyenek. Ehhez nemcsak a gazdag látnivalóktól ámulva hazatérő turisták beszámolói tehetnek, hanem az irodalom és a filmipar is.

Volt-e erdélyi turista Bram Stoker?

 Számtalan külföldi szerző is foglalkozik ezzel a tájjal, ami a könyvekben majdnem minden esetben titokzatos emberek és természetfeletti lények otthona. Erdély turizmusára talán a legnagyobb hatással Bram Stoker  1897-ben megjelent műve a „Drakula gróf válogatott rémtettei” volt. Ez a könyv indította el világhódító útjára Vlad Tepest, az erdélyi vajdát, így lett a kegyetlen fejedelemből egy igaz szörnyeteg, aki éjszakaként embervérre szomjazva denevérszárnyakon repül a havas fenyvesek felett, csap le az árnyékos, erdei út magányos vándoraira.  (Apró érdekesség: Bram Stoker Vámbéry Ármintól halott először Vlad Tepesről. Az író sohasem járt Kelet-Európában, maga sohasem próbálta ki Erdély turizmus adta örömeit, nem nézte meg a törcsvári vár bevehetetlennek látszó, meredek falait.)

Törcsvár - Drakula-kastély

Erdély turizmus meghatározó eleme

A Drakula legenda az erdélyi turizmus egyik legmeghatározóbb eleme. Ugyanis rengeteg könyv és film foglalkozik a vajdával. (Akinek eredeti nevét már nem mindenki tudja. A Dracula név eredete nem teljesen egyértelmű, származhat a latin sárkány, draco kifejezésből, mivel Vlad a Sárkányos Lovagrend tagja volt. Másik megoldás a román dracul szó, aminek jelentése ördög, démon, sárkány. Mindenesetre az erdélyi szász krónikákban és a Jan Dlugosz krónikájában már Drakulaként emlegetik a karóba húzó vajdát.)

Erdély turizmus a filmeken

A könyvek után a filmipar is felfedezte magának Drakula grófot. Hosszú lenne felsorolni azt a rengeteg filmet és sorozatot, amiben az erdélyi vajda helyet kapott. De Erdély turizmusa szempontjából azok az alkotások érdekesek, amik az erdélyi látnivalókat, táját teszik be alkotásukban.

A közös a hollywoodi Erdély ábrázolásban, hogy a havas, hegycsúcsokkal szabdalt tájék mindig titkok, titokzatos erők és szörnyek otthona. (Még az olyan limonádé, természetfelettit nem tűrő sorozatok, mint a Született feleségek is Erdély rejtelmes atmoszférájából merítnek. Az egyik főhős, az amerikai Katherine Mayfair titka a kelet-európai hegyek közé visz vissza.) A gyerekeknek való Harry Potter sorozatban is sikerült becsempészni Erdélyt, mint a sárkányok lakhelyét, ahonnan a legfélelmetesebb tűzokádó, a magyar mennydörgő származik.

Erdély turizmusa a misztikumról is szól

Erdély turizmus szempontjából ráépített a legendákra, a misztikumra. Egyik legismertebb ilyen helyszín a Kelemen-havasokban álló törcsvári vár, ahol Vlad Tepes élt és vérengzett (Bár több történész is kétségbe vonja ezt, szerintük Drakula csak vendégeskedett a várban). A XV. században épült kastély ma már múzeumként működik. 

Az erdélyi turizmus nemcsak a felejthetetlen látnivalók, a természeti szépségek és vadregényes táj miatt olyan népszerű, hanem szerepet játszik ebben a „sikerben” a vérszívó legendák is, a hollywoodi klisé, ami szerint ezen a havas hegyek és magányos faluknak otthont adó völgyek között mindig valami természetfelettibe botlik az ember. Ez titokzatosságot nyújt az amúgy is rejtelmes Erdélynek.

 

Pin It on Pinterest