Csíksomlyói Búcsú

A Csíksomlyó búcsú nemcsak azokat várja, akik szakrális élményekre, lelki feltöltődésre vágynak. Aki a klasszikus értelemben nem vallásos, annak is tud valamit nyújtani a Csíksomlyó búcsú. A Nagy- és Kissomlyó közti nyereg az évszázadok során megtelt hittel és energiákkal. Nemcsak maga a pünkösdi búcsú adja ezt az élményt, hanem akár az utazás is. Ugyanis a Máriazellből  induló Mária út végpontja Csíksomlyó. A hosszú, sok helyen nehéz terepen haladó út a magyar El-Camino, ugyanazt a felemelő élményt nyújtja, ugyanúgy szól a hitről, a kitartásról és az összefogásról.

 A Csíksomlyó búcsú talán egyik legmisztikusabb része a napba nézés. A hit szerint azok, akik a Somlyó-hegyi nyeregben virrasztanak és imádkoznak pünkösd vasárnapra virradó éjszaka, azok a felkelő napban meglátják a Szentlelket, aminek eljövetelét ünneplik. Ilyenkor a hívők összegyűlnek a domboldalon található Salvator-kápolnába. Az éjszakát közös imádkozással töltik. Az utóbbi két évtizedben a Csíksomlyó búcsú „divat” lett, olyanok is járnak oda, aki nem a katolikus egyház hagyományainak megfelelően hívők. Ők már kicsit máshogy várják a felkelő napban megjelenő fehér galambot, sokan énekelnek, zenélnek. Bárhogyan is, mindenki egyre vár, egy olyan pillanatra, amihez még hinni sem kell. Egy ateistának is katartikus pillanat lehet az, amikor a Somlyó hegy sziluettje mögül lassan elkezd felkelni a nap. 

Más is kötődik a fényt adó égitesthez a Csíksomlyó búcsúból. Ez pedig nem mást, mint a kegytemplomba álló Mária szobor. A több, mint két méteres szobor alkotója ismeretlen, annyit lehet róla tudni, hogy a XVI. század elején készült. A szobor Máriát királynőként ábrázolja, akinek lába alatt a hold fekszik, feje felett pedig tizenkét csillag ragyog. Bár a kegyhelyet több szerencsétlenség és támadás is érte, a szobor mindig megmenekült, apróbb sérüléseket leszámítva épen maradt. A legenda szerint egyszer egy tatár katona próbálta elpusztítani a Mária alakot, de amikor szúrásra emelte a lándzsáját, lebénult a karja. Állítólag többször történt meg az, hogy a szobor elkezdett ragyogni és a fény olyan erős volt, hogy bevilágította a templomot. Szintén csodaként tartják azt is számon, hogy nagy szerencsétlenségek előtt Szűz Mária arca elkomorul.

De nemcsak legendákat őriz a Csíksomlyó búcsú, az összejövetel szól még összetartásról, nemzettudatról, hagyományról és akár egyéni teljesítményekről és katartikus pillanatokról, érzésekről is.

Pin It on Pinterest