rakoczi-karakon-1350x448-w

A legendás csíksomlyói búcsú mára az összmagyarság talán legnagyobb ünnepévé vált. Évről évre többszázezren érkeznek a szétszakított magyarság által lakott területekről, hogy vallástól, felekezettől függetlenül, kifejezzék magyarságukat és összetartozásukat. 2019-ben immár tizenkettedik alkalommal nyitjuk meg a lehetőséget a Kárpát Európa utazási iroda ügyfelei számára, hogy eljussanak a Történelmi Magyarország határvidékére és részt vehessenek ezen a nevezetes eseményen a Gyimesekben. A dunántúli végekről az Árpádsávos lobogókkal feldíszített Csíksomlyó Expresszen gyülekezhetnek az Erdélyországba vágyó hazafias érzelmű zarándokok. Június hetedikén éjszaka, Böjte Csaba Ferencesrendi szerzetes áldásától kísérve Szombathely városából vághatnak neki a zarándoklatnak. A vonat elsőként a hűség városában, Sopronban megállva várja a csatlakozni vágyó, igaz szívű magyarokat. Majd rendíthetetlenül tovább robogva útba ejti Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom és Tatabánya településeket, ahol szintén lehetőség nyílik csatlakozni az utazókhoz. A Csíksomlyó Expressz várhatóan a szombat hajnali órákban fut be Budapest Keleti- Pályaudvarra, hogy aztán a Székely Gyorssal összekapcsolódva immár egyenesen a határ felé vegye az irányt. A két szerelvényen közel másfélezer zarándok igyekszik, hogy lélekben újra egyesítsék a magyarságot. Az összességében négy napos zarándoklat több mint egy egyszerű vonatút. Az út során magyar és székely népzenével szórakoztatja a zarándokokat a szerelvény zenekara. A zarándokokkal tartó idegenvezetők részletesen mesélnek az út során megismerni érdemes nevezettességekről. A két étteremben folyamatosan elérhető széles választékkal hideg és meleg étel is az utazás teljes ideje alatt. Szombat hajnalban az immár összenemzeti zarándokvonattá bővülő szerelvény Szolnok, Püspökladány érintésével várhatóan Szombat reggel érkezik, Biharkeresztesre, majd a délelőtti órákban átlépi a jelenlegi országhatárt. A nagy Magyarország romániai területén először Nagyvárad városában áll meg a zarándok vonat, ahol az idegenbe szakadt magyarok ünnepélyesen üdvözlik az anyaországból érkező zarándokokat. Majd Kalotaszeg, Kolozsvár, Szamosújvár, Dés, Déda, Gyergyószentmiklós az útirány. Ezután Felcsík és Alcsík következik. Az útba ejtett településeken ünnepélyes fogadtatásban részesülnek a messzi földről érkezett utazók. A kísérő idegenvezetők minden település érdekességeit a körülményekhez mért, részletességgel megismertetik az érdeklődőkkel. Aki még nem tudná megtudhatja, hol született Mátyás Király vagy , hol játszódik Wass Albert ikonikus regénye a Funtineli Boszorkány és más érdekességek is kiderülhetnek az utazás során. A megfáradt utazók várhatóan szombaton, az éjszakai órákban érkeznek meg Székelyföldre, ahol falusi turizmus keretében a közeli falvakban lesznek elszállásolva.

Szombaton reggeli után a szerelvény továbbgördül Csíkszeredára, ahonnan a keresztaljakkal vonulnak tovább a zarándokok a híres Makovecz Imre álltál tervezett színpadon felállított oltárhoz, a kis és nagy – Somlyó közötti nyereg festői ölelésében. A zarándokok részt vesznek a 12.30-kor kezdődő szentmisén. A nap hátralévő részét fakultatív programok töltik ki, majd visszatérve a szálláshelyekre a vendéglátókkal elköltheti az estebédjét.

A vasárnapi reggeli után a vándorok megcélozzák az ezeréves határon, Gyimesbükkön álló Rákóczi vár romjait. Részt vesznek a Kontumáci kápolnában tartandó szentmisén, majd visszaindulnak Madéfalvára. Itt egy rövid ideig szétválnak az utazók. Míg a Csíksomlyó Expressz utasai Csirákoson, a pünkösdi forgatagon vesznek részt, addig a Székely Gyorson utazók ellátogatnak Csíkszentsimonba, Böjte Csaba gyermekotthonába. Ezután ünnepi programokon vesznek részt.

Hétfőn reggel búcsút vesznek vendéglátóiktól és a reggelit követően ismét vonatra szállnak. Alcsíkból Felcsíkon át Erdély északi útvonalán érik el a magyar határt. A Határon átlépve Debrecen, Püspökladány és Szolnok érintésével érkezik Budapest Keleti-Pályaudvarára, várhatóan az esti órákban.

Pin It on Pinterest