Pannonhalma és Pápa: Apátság és a kékfestők titka

13000 Ft

Indulási időpont: 2020. október 24. szombat – 1 nap
Találkozó: Autóbuszaink Budapestről a Hősök tere, Műcsarnok mögötti autóbusz parkolóból indulnak 07.00-kor, 20 perccel az indulás előtt találkozunk.

Az ár tartalmazza: az utazást busszal, a szervezést és a magyar nyelvű csoportkísérést.
Az ár nem tartalmazza: az esetleges belépők árát, az étkezést és a biztosítást.
Minimum létszám: 20

Elfogyott

Indulás reggel 7 órakor a Hősök teréről. Tartsanak velünk és látogassuk meg a Dunántúl egyik legértékesebb építészeti, kulturális és művészeti értéket képviselő Pannonhalmi Bencés Főapátságot. A Világörökség részeként számon tartott apátság különleges értéke, hogy a kereszténység első szerzetesrendjének a közössége él a falai között. Itt működik az ország egyik legnívósabb középiskolája, a bencés gimnázium is. 1996-ban, a monostor alapításának ezredik évfordulóján II. János Pál pápa is járt itt. Ebben az évben az UNESCO a világ kulturális örökségének részévé nyilvánította Pannonhalmát. A főapátság 2014-ben nemzeti emlékhely lett. Akiknek megdobogtatja a szívét a történelem, azok számára különleges ritkaság az 1001-ből származó pannonhalmi alapítólevél másolata István király aláírásával, és az 1055-ös tihanyi alapítólevél fotokópiája. Ezek eredetijét a levéltárban őrzik, de az nem áll nyitva a látogatók előtt, a rendkívüli nemzeti értéke miatt. A legutóbbi renoválás 2012-ben fejeződött be, a bazilika újra régi fényében ragyog, egyszerű, de egyben nemes belseje a szerzetesi mindennapokra fókuszál. Tudták, hogy az altemplomban helyezték el Habsburg Ottó (1912-2011) szívurnáját? Az apátság a járványra tekintettel 15 fős csoportokban, audio guide készülék segítségével látogatható.

Az apátság területén arborétumot és egy, hazánkban páratlan gazdagságú gyógynövénykertet is találunk, amelyek külön belépővel látogatható.Végig sétálhatunk a 80 m hosszú, 14 m magas lombkorona tanösvényen is. Az apátság nem csak a gyógynövénytermesztésről híres, de a feldolgozásról is: illóolajokat, fürdősókat, szappanokat, kézműves csokoládét, teákat, kekszeket, likőrök lehet vásárolni.

Utunk a Bakony és a Kisalföld találkozásához vezet, a barokk kisvárosba, Pápára. Itt található a gyönyörű Esterházy- kastély, melynek parkja természetvédelmi terület. A kastélylátogatáson bepillantást nyerhetünk a barokk főúri élet hétköznapjaiba. Időutazásra hív a palota, a korhű jelmezekbe öltözött szereplők megelevenítik az egykor itt élt grófok és grófnők világát.  A főúri enteriőr terek mellett a vezetés része az Esterházy családról szóló film és a kastély Europa Nostra díjas felszentelt kápolnájának megtekintése is. Parkjában megcsodálhatjuk a  200 éves famatuzsálemet, mely korával és 10 méteres körméretével hazánk legnagyobb platánja. Az élményektől és látnivalóktól kifáradva beülhetünk a kastély kávézójába is.

Ha Pápán járunk, nem hagyhatjuk ki a Kékfestő Manufaktúrát sem. A pápai kékfestés Hungarikum, és felkerült az Unesco Világörökségi listára. A Múzeum megtekintése során a látogatókat visszakalauzolják a múltba, felfedve e régi foglalkozás szépségeit és nehézségeit. A pápai volt Közép-Európa egyik legrégebbi kékfestő műhelye, ahol a felszerelésektől az iratokig rengeteg emlék megmaradt. A Szászországból hazánkba települt Kluge család hét generáción keresztül, az 1700-as évek végétől egészen 1956-ig űzte itt a mesterséget. A kékfestés munkafolyamatának minden állomását és a mai napig működőképes gépeket is bemutatják a több mint 200 éves gyárépületben.

Hazafelé megállunk a gannai kerektemplomnál, ahol az Esterházy-család számos, egykori neves tagja nyugszik: Esterházy Miklós; az építtető, Esterházy Bálint; a Monarchia moszkvai nagykövete, Esterházy Miksa, a Magyar Atlétikai Klub alapítója. Utolsó temetés itt Esterházy Péter íróé volt 2016-ban.
Kirándulásunkról 9 óra körül érkezünk Budapestre.

Belépőjegy:
Pannonhalma Apátsági belépő 2.000 Ft/fő (Nyugdíjas: érvényes magyar nyugdíjas igazolvánnyal, vagy 65 éves kortól 1.400 Ft/fő) 
Audio guide: +500 Ft/fő (javasoljuk a saját fülhallgatót, mivel a járványhelyzetre tekintettel jelenleg nincs lehetőség egyszer használatos fülhallgató igénybevételére. A helyszínen vásárolható fülhallgató, de praktikusabb a sajátot hozni.)
Jelenleg a látogatás ideje alatt a szájmaszk használata kötelező!
Az arborétum és a gyógynövénykert ingyenesen látogatható.

Esterházy kastély: Élő kastély tárlatvezetés a barokk főúri enteriőr terekben 2.100 Ft/fő, Kedvezményes jegy 70 év felett 1.390 Ft/fő

Pápai Kékfestő Múzeum: 1.200 Ft/fő, 62-70 év között 600 Ft/fő, 70 év felett ingyenes

Ganna Esterházy Templom és Mauzóleum: 500 Ft/fő

További információk

Utazás módja

busz

Utazási kategória

belföld, körutazás

Idegenvezető

együtt utazó magyar idegenvezető

Ellátás

Ellátás nélkül

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Pannonhalma és Pápa: Apátság és a kékfestők titka” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest