Palócföldi kalandozás: Hollókő és a Füleki vár

8900 Ft

Indulási időpont: 2020. október 3. szombat – 1 nap
Találkozó: Autóbuszaink Budapestről a Hősök tere, Műcsarnok mögötti autóbusz parkolóból indulnak 07.00-kor, 20 perccel az indulás előtt találkozunk.

Az ár tartalmazza: az utazást busszal, a szervezést és a magyar nyelvű csoportkísérést.
Az ár nem tartalmazza: az esetleges belépők árát, az étkezést és a biztosítást.

Elfogyott

Utunk első állomása  a Palócföld legnagyobb vára, Fülek lesz. Fülek impozáns várromja a város közepén magasodó vulkáni bazaltkúpra épült. A falakról csodás kilátás nyílik a javarészt magyarok lakta kisvárosra és a környező hegyekre. A várat helyi, magyar nyelvű vezetővel látogathatjuk meg. A vár alatt a nemrégiben megnyitott légópincében a Trianon utáni időszak elevenedik meg képeken, a másik folyosórészen pedig II. világháborús emlékeket őriznek.

Ezután a határon fekvő Somoskői várat mászhatjuk meg. Évtizedekig csak a falu széléről lehetett csodálni a várat, ma már szerencsére a határok átjárhatóságával, gond nélkül meglátogathatjuk az várromot és a hegy oldalában, szintén Szlovákiához tartozó geológiai érdekességet, a bazaltorgonákat és a kőtengert. Lesétálhatunk a „Macskalyukhoz”, ahonnan a köveket szállították Európa nagyvárosainak a macskaköves útjaihoz. Bekukkantunk a Petőfi kunyhóba, aki egy éjjelt itt töltött szerény körülmények között, mielőtt átsétált a később róla elnevezett ösvényen a Salgó várába és megírta a Salgó című költeményét.

Tovább indulva keresztülhaladunk Somoskőújfalun, ahol idegenvezetőnktől megtudjuk, milyen mesés módon került vissza hozzánk Trianon után a „Hazatért falu”.

Ezt követően tovább utazunk  Hollókőre,  Magyarország egyetlen falujába, melyet természeti környezetével együtt 1987 óta az Unesco világörökségi helyszínként tartanak számon. A falucska lakói jellegzetes palóc nyelvjárásuk mellett gazdagon díszített népi öltözetüket is büszkén viselik vasárnaponként és ünnepnapokon. A húsvéti időpontban csak a Hollókői Húsvéti Fesztivál központi jegyével látogatható. (4.000 Ft/fő nyugdíjas 3.000 Ft/fő)
Az Ófalu 67 védett házát, a település szívében álló fatornyos, zsindelytetős katolikus templomot és számos múzeum épületet látogathatunk végig. A Palócföldről a kora esti órákban indulunk vissza Budapestre.

További információk

Utazás módja

busz

Utazási kategória

belföld, körutazás

Idegenvezető

együtt utazó magyar idegenvezető

Ellátás

Ellátás nélkül

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Palócföldi kalandozás: Hollókő és a Füleki vár” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest