A Balkán gyöngyszemei

105.000 Ft

Albánia – Bosznia – Szerbia

Indulás: 2020.09.22. Érkezés: 2020.09.27.

Elfogyott

Leírás

1. nap:
Indulás kora reggel Budapestről. Első megállónk Belgrádban lesz, ahol megtekintjük a város nevezetességeit. Nándorfehérvári várnál megemlékezünk az 1456-os diadalról, itt lesz egy kis szabadidő, ahol a főváros bevásárló utcáján lesz lehetőség korzózni. Továbbhaladva megtekintjük Európa legnagyobb pravoszláv templomát, a Szent Száva templomot, ami immár több mint száz éve épül, de még mindig nincs teljesen kész, viszont az alagsorban elkészült a kápolna, ahol megfestették a mi Szent István királyunk freskóját is. Buszos városnézésen ismerkedünk Belgrád főbb épületeivel, parlament, nagykövetségek utcája, vasúti pályaudvar, Zoran Gyingyics, szerb miniszterelnök meggyilkolásának a helyszíne. Továbbutazás, majd vacsora és szállás elfoglalása.

2. nap:
Reggeli után indulás a szerbek szent hegye a Zlatibor hegység felé, ami hasonlatos az erdélyi Hargitánkhoz, ahol csodálatos természeti környezetben üdülhetnek a pihenni vágyók, télen pedig virágzik a sí turizmus. Itt megpihenünk egy panoráma kilátónál, majd irány montenegrói határ. Határátlépés után gyönyörű tájakon haladunk keresztül: felmegyünk 1000 méter fölé, majd leereszkedünk a Moracsa folyó völgyébe, ahol gyönyörű sziklafalak mellett haladunk el, panoráma utazáson veszünk részt. A kanyon bejáratánál megállunk egy rövid pihenőre ahol megtekintjük a Moracsa kolostort. Podgorica érintésével érkezünk az Albán határra, a Szkadári-tó mellett. Határátlépés után átvágunk Szkadár, vagy Shkodra településen és irány a szállás, Durresben. Vacsora az esti órákban.

3. nap:
Lehetőség egész napos strandolásra. Akik a kirándulást választják, azok reggeli után Albánia fővárosába, Tiranába utaznak. Megtekintjük a rohamosan fejlődő albán fővárost. Szkander bég téren kezdünk majd elhaladva a minisztériumi épületek mellett, bekukkantunk a bunkermúzeumba, majd a sétálóutcán végighaladva megnézzük a sakkozók parkját, ahol folyamatosan helyi férfiak sakk-, vagy kártyajátékokat játszanak egymással. Albán Tudományos Akadémia mellett elhaladva érkezünk az Albán Parlament épületéhez. Sétánk végén megtekintjük a Kalkuttai Szent Teréz katedrálist, majd szabadidő. Autóbusszal továbbhaladva Szkender bég sasfészkébe érkezünk, Kruja városába, ami a hegyoldalba épült, ahol szinte minden Szkender bégről szól. Megtekintjük a fellegvárat, ahol számtalan érdekesség van, többek között emléket állítanak Hunyadi Jánosnak is Szkeder bég egykori szövetségesének. Szabadidőben lehetőségünk lesz végigsétálni és vásárolni a hangulatos bazárban. Vacsora a szállodában.

4. nap:
Reggeli után elhagyva durrësi szállásunkat, Dél-Albánia felé indulunk. Rövidesen Beratba érünk. Aki megpillantja a hófehér, sokablakos házakat a hegyoldalban, azonnal megérti, miért került fel Berat az UNESCO Világörökségi Listájára. Nevezik „ezer ablakos” városnak is. Berat az Osumi folyó mellett fekszik. A régi városrész a folyó melletti meredek hegyekre épült. Fent, a Çekbeni hegy tetején épült a vár, itt van a keresztény városrész számtalan templommal, szűk utcákkal. Itt megtekintjük a Mária mennybemenetele székesegyházat. A székesegyház 1986 óta az Onufri Nemzeti Ikonográfiai Múzeum állandó tárlatának ad otthont. A hegyoldalon terül el a Mangalem, a muzulmán negyed, fehér házaival, számtalan ablakával. Innen kapta Berat állandó jelzőjét. Az Osumi partján van a középkori rész, mecsettel, medresszével (iskolával), hannal (zarándokszállással). Késő délután elérjük a fenséges Ohridi-tavat, mely területre a Balaton 2/3-a, de térfogatát tekintve annál 28-szor nagyobb. Ohrid városban a jellegzetes óvárosban sétálunk, felkeressük a Szent István korában épült csodálatos Szent Szófia bazilikát, majd az ohridi várat. Visszasétálva a kikötőbe hajóra szállunk és sétahajózást teszünk az átlagosan 150 m mély tavon. A félpanziót is igénylők macedón zenés, jellegzetesen helyi vacsorával zárják a napot.

5. nap:
Délelőtt elhagyjuk Ohridot, átkelünk a Dinári-Alpokon. Rövidesen feltűnnek Macedónia albán nemzetiségű vidékének minaretjei, majd keletre fordulva Macedónia fővárosába, Szkopjéba érünk. Városnéző sétára indulunk: Kale-erőd, Daud pasa fürdője, Kursumli-hán (a legnagyobb skopjei karavánszeráj), az egyminaretes Aladzsa-dzsámi. A séta során érintjük Teréz anya szülőházát is. A városnézést követően szabadprogram és vacsora a félpanziót kérőknek. Este utazás a szálláshelyre Kumanovoba.

6. nap:
Kumanovot elhagyva rövidesen belépünk Szerbiába. Dél-Szerbia nagyvárosába, a kb. 200 ezer lakosú Nisbe megyünk. Látogatás a várban és a részben a keresztény lázadók kifőzött koponyáiból épített Koponya-toronynál. Rövid szabadprogram után hazaindulunk. Autópályán haladunk a Nagy-Morava folyó, majd a Duna mentén. Belgrádtól már az ismert úton közeledünk Budapestre. Érkezés az esti órákban.

Az ár tartalmazza: utazás, szállás, reggeli, idegenvezetés. Az ár a belépőket nem tartalmazza! (Erre kb. 28 EUR/fő szükséges.)

Utazás: légkondicionált autóbusszal.

Találkozó: az indulás napján reggel 05.30 órakor Budapesten, később egyeztetett helyszínen

Szállás: középkategóriájú szállodákban

Figyelem: A körutazáson magyar állampolgárok érvényes útlevéllel, vagy új típusú (kártyaformátumú) személyi igazolvánnyal vehetnek részt az utazáson.

További információk

Turnus
Utazás módja

busz

Utazási kategória

körutazás, üdülés – vakáció

Idegenvezető

együtt utazó magyar idegenvezető

Elhelyezés

Panzió, Magánházaknál

Ellátás

Reggeli, Félpanzió

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„A Balkán gyöngyszemei” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest