Moldáviából Odesszán át a Duna-deltába

173.990 Ft

Indulás: 2019.08.27. Érkezés: 2019.09.03.

Elfogyott

Leírás

Moldáviából Odesszán át a Duna-Deltába

  1. nap: Kora reggeli indulás Budapestről. Ártándnál határátlépés Romániába. Rövid városnézés Nagyváradon: székesegyház, Kanonok sor, a vár. Továbbutazás kis pihenőkkel a Király-hágón és Belső-Erdélyen át a Székelyföldre. Szállás és vacsora Gyergyóban.

     

  2. nap: Reggel nekivágunk a Kárpátoknak, a Gyergyói-medencéből felkapaszkodunk a Gyilkos-tóhoz, aztán elérjük a fenséges Békás-szorost. A sziklaszurdok után csak lassan kezd kitárulni a táj, ekkor már Moldvában járunk. Délután elérjük Moldva fővárosát, Jászvásárt, románul Iasi-t. Rövid séta a központban, a katolikus és az ortodox székesegyház, a kultúrpalota, valamint a régi és a modern belváros megtekintése. Jászvásártól a román-moldáv határ felé vesszük utunkat, melyen Albestinél kelünk át. Este érkezés Moldávia fővárosába, Chisinauba (Kisinyov, Kisjenő).
  3. nap: Reggeli után városnézés Chisinauban: Az Úr születése ortodox katedrális, a római katolikus püspöki székesegyház, diadalív, városháza, séta a belvárosban, ahol Puskin is élt, aki több mint 100 művét itt írta. Utána Cricovába utazunk, ahol a bortermelés egy egész várost hozott létre mind a föld felett, mind alatta egy 130 km hosszú pincerendszerben. A fakultatív földalatti városnézésre jelentkezők kis elektromos autókkal járják be a pincevárost, meg-megállva a bor és pezsgőpalackozóknál, a Cricovát bemutató mozinál, a furcsa fényűzéssel elkészített kóstoló- és rendezvénytermeknél, a világ hírességeinek borkészleteinél. A programra nem jelentkezők ez idő alatt a cricovai étteremben kóstolhatják meg a neves borvidék termését. Cricováról az 1773-ban alapított curchi kolostorhoz megyünk, mely Moldávia egyik legszebb, leggazdagabb és legnagyobb kolostora. Napunk utolsó látnivalója Orheiul Vechi (Orhei – Őrhely, Várhely), vagy ahogy a várost megszálló tatárok nevezték: Shehr al-Cedid. A Raut folyó látványos kanyonjának ez a része egy nagy archeológiai múzeum, barlangokkal, sziklákba vájt odúkkal, kb. másfél évezred különböző korainak maradványaival, és egy ma is álló, működő kolostorral. Jellegzetes moldovai étteremben fogyasztjuk el vacsoránkat, s közben megnézünk egy táncos folklórprogramot is. Este visszamegyünk Chisinauba szállásunkra.
  4. nap: Reggeli után a Dnyeszter Menti Köztársaságba, más néven Transz­nisz­triába megyünk. A terület a helyi megítélés és a nemzetközi közösség szerint Moldávia ré­sze, gyakorlatilag önálló államként az orosz 14. hadsereg békefenntartásával mű­kö­dik. Első állomásunk Bender, azaz Thigina vára. A külső vár ma is részben katonai lé­te­sítmény, a belső vár rendezetten, a várhoz kapcsolható hírességek szobraival vár min­ket. Itt találjuk Münchausen báró ágyúgolyóját, hiszen a híres német katona Ben­der­nél is harcolt. Újabb kori látnivaló a katonai temető második világháborús ma­gyar elesettek sírjaival, magyar emléktáblával. Benderből Transznisztria fővárosába, Tiraszpolba utazunk. Időssebbeknek emlék, fiatalabbaknak tanulság: a volt szovjet világ tárul elénk, épületeivel, járműivel, a maga hangulatával. A belvárosban sétálva megszemléljük a fontosabb épületeket, a katonai emlékhelyet, a városalapító Suworow tábornok emlékművét. Ezután szabadprogram a városban, illetve a világhírű KVINT konyakgyárat meglátogatók belépnek egy bámulatos világba: hatalmas hordósorok, 11 millió hektoliter konyak, korszerű technológia, tiszteletreméltó múlt, szép gyári múzeum. Utasaink ötféle, 5-15 éves konyakot, azaz desztillált bort kóstolhatnak meg falatozással egybekötve.

Tiraszpolból Ukrajnába, a közeli Odesszába utazunk tovább. Az éjt a nagy, patinás, Fekete-tengeri városban töltjük.

  1. nap: A napot Ukrajna negyedik legnagyobb városában, a több mint 1 millió lakosú Odesszában töltjük. Városnézésünk során bejárjuk a XIX. századi belváros utcáit, tereit, a Katalin szobortól a Patyomkin-lépcsőn át megközelítjük Odessza lényegét, a kikötőt. Ellátogatunk az orosz kultúra egyik fellegvárába, a több szempontból is egyedülálló, csodálatos operaházba, megnézzük annak híres lépcsőit, nézőterét és a színházi múzeumát. Délután szabadprogram, majd kora este elindulunk az ukrán „Riviérára”, ahol szállásunk elfoglalása után egy esti tengeri fürdőzésre is mód nyílik.
  2. nap: Reggeli után a tengertől távolodva a brakkvízű, félsós Dnyeszter-limány mentén utazunk Dnyeszterfehévárra: felkeressük a Mátyás király által épített, méretes erődítményt. A külső várban árusok, régi mesterségeket bemutató sátrak között sétálunk a belső várba, a belső falakhoz, ahonnan szép kilátás nyílik a Dnyeszter nagy torkolati tavára. Továbbutazunk a Budzsák vidékén a Duna-delta ukrajnai részére, a Kiliai-ághoz. Vilkove községben, amit „Ukrajna Velencéjének is” neveznek, hajóra szállunk és a mellékágak rendszerében kihajózunk a Fekete-tengerig, a Kiliai-ágnál elhelyezett „0” folyamkilométerig. Innen egy másik ágban hajózunk az Ocsavszki-szigetre, ahol egy helyi halspecialitást szolgálnak fel ebédként. Vilkovora visszatérve autóbuszra szállunk és a Budzsák jelentős, szépen rendben tartott városkájába, Izmailba megyük szállásunkra.
  3. nap: Izmailból a moldáv-ukrán határ felé indulunk. Kisvártatva elérjük a Szovjetunió egykori legjelentősebb dunai és egyben fontos tengeri kikötőjét Reni-t. Izmailtól eltérően itt a ’80-as évek szovjet utcaképe tárul elénk. Reni után Giurgiulesti-nél ismét belépünk Moldáviába, hogy 2,5 km megtétele után már el is érjük a moldáv-román határt. A nagy al-dunai kikötőben, Galacon rövid technikai pihenőt tartunk, majd Foksányon át elérjük a Kárpátokat. A hegyeken átkelve már a Székelyföldre, Kézdivásárhelyre jutunk. Innen a Kászon-vidékén, Csíkszeredán és a Hargitán át utazunk Udvarhelyszékre, szállásunkra.

     8. nap: utolsó napunkat a Szászföldön kezdjük. Városnézés a szép Segesváron: séta a belvárosban és a fellegvárban. Továbbutazás Medgyesen, Dicsőszentmártonon, majd az észak-erdélyi autópályán át a Szamos völgyébe. Rövid pihenő Kalotaszegen, majd Ártándnál elérjük Magyarországot. Érkezés Budapestre az esti órákban.

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Szál­lás: középk­a­tegóriájú szállodában, Erdélyben faluturizmus keretein belül magánházaknál.

El­lá­tás: félpanzió, 6. napon ebéd is.

Figyelem: A körutazáson való részvételhez magyar állam­­­polgárok részére érvényes útle­vél­re van szükség!

                Kötelező útlemondási biztosítás: 2610.- Ft/fő,

                Kötelező baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás: 4520 Ft/fő.

                Cricovai pincerendszer megtekintése borkóstolóval: 4 800.- Ft/fő

                KVINT konyakgyár meglátogatása konyakkóstolóval: 4 900.- Ft/fő

További információk

Turnus

Indulás: 2019.08.27. Érkezés: 2019.09.03.

Utazás módja

busz, hajó

Utazási kategória

hajó utak, körutazás

Idegenvezető

együtt utazó magyar idegenvezető

Elhelyezés

Középkategóriás szálloda

Ellátás

Reggeli

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Moldáviából Odesszán át a Duna-deltába” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest

Köszönjük támogatását!

Kérjük, ossza meg ismerőseivel az oldalt!