Bakonyi kalandozás

9990 Ft

Várpalota – Zirc – Bakonybél – Magyarpolány

Utazás: légkondicionált autóbusszal.
Találkozó: az indulás napján reggel 7:00-kor Budapesten, a Déli pályaudvar CBA élelmiszeráruház felőli oldalán (Mercure hotel mögött).
Minimum létszám: 20 fő.
Fizetéshez elfogadjuk: otp_szep_logo-407x65w 
Az ár tartalmazza: az utazást autóbusszal, a szervezést és a magyar nyelvű csoportkísérést.
Az ár nem tartalmazza: az esetleges belépők árát, az étkezést és a biztosítást.

Elfogyott

Kirándulásunkat Várpalotán kezdjük, a város szimbólumaként ismert Thury várral.

A nemrégiben felújított 600 éves, négy saroktornyos vár hazánk egyik legépebben megmaradt vára. A vár történetéhez szorosan kapcsolódik az a legenda, miszerint Beatrix a palotai várban készült fel a másnap Fehérváron, Mátyás királlyal kötött esküvőjére és királynői koronázására.

A török háborúk idején fontos védelmi szerepet kapott a vár. Nevét Thury György várkapitányról kapta, aki 1566 nyarán sikeresen verte vissza a túlerőben lévő török csapatok ostromát. Palota várát 1593-ban tudta csak elfoglalni a török, kisebb megszakításokkal 94 évig volt török uralom alatt. A kuruc háborúkban fontos szerepet kapott vár súlyosan megrongálódott, és a Rákóczi szabadságharc után végleg elveszítette hadászati jelentőségét.

A vár 1687-től egészen 1890-ig a Zichy család tulajdonában állt.

A vártörténeti kiállítás és népművészeti tárlók mellett érdemes végig néznünk az egyenruha gyűjteményt, ahol a honfoglalástól napjainkig hordott magyar katonai egyenruhák pazar kiállítását láthatjuk.

Utunk a Bakony szíve, Zirc felé vezet tovább. Zirc a legmagasabban fekvő magyar település.

Tegyünk egy sétát a cisztercita apátság hajdani angolkertjéből kialakított botanikus kertjében!
Ez a kert az ország legmagasabban fekvő arborétuma, amely az őshonos bakonyi növények mellett különleges növényeket is bemutat. Itt található az ország egyik legöregebb tölgyfája, egy 400 éves kocsányos tölgy. A parkon keresztülfut a Cuha-patak, melynek két oldalát virágszőnyeg borítja.

A természet szépségei után a zirci ciszterci apátsági templomot nézzük meg, mely  a Bakony vidékének legimpozánsabb barokk temploma. A kívül-belül gyönyörűen felújított, aranyban úszó templom a magyarországi ciszterci rend központja. A templom legfontosabb látnivalói közé tartozik a Boldogságos Szűz Mária mennybevitelét ábrázoló Maulbertsch főoltárkép.

A Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontjában a szerzetesek által készített sörökből vásárolhatunk.

Bakonybélben a Szent Mauríciusz Monostor építészeti és vallási értékei mellett gasztronómiai különlegességekkel is találkozhatunk, az itteni bencés szerzetesek ugyanis biokertjükben lekvárok, teák készítésével is foglalkoznak, illetve sörök és likőrök is készülnek itt.

A szerzetesek alatt pontosabban 6 szerzetesre kell gondolni, ők alkotják az itteni közösséget, akik több tucat féle gyümölcsöt, gyógy- és fűszernövényt termesztenek és gyűjtenek errefelé. Olyan érdekességekre bukkanhatunk itt, mint a medvehagymapüré és a somlekvár. Söröket tekintve a szerzetesek a Bors Serfőzdével együtt két gyógynövényes belga típusú sört álmodtak meg, mely mostanra már forgalomba is került.

Nem hagyhatjuk ki a Tájházat sem, amely a bakonyi népi építészet egyik legszebb példája. A két lakóházból és a hagyományostól eltérő, úgynevezett torkospajtából álló épületeit a 19. század közepén építették. A kisebbik ház egykori bolthelyiségében látható a Bakonyi indián játék története című kiállítás, amely Cseh Tamásnak kíván emléket állítani.

Ha eddigre megéheztek, akkor a Vadszőlő étteremben bakonyi különlegességet kóstolhatunk.

Ebéd helyett a falu további felfedezése is választható (Erdők háza, Csillagda).

Ha a Bakonyban járunk, a nyugati lankákon fekvő festői Magyarpolány települést sem hagyhatjuk ki.

A Kálvária-dombja a tetején álló kápolnával hazánk egyik legszebb Kálváriája. A Nemzeti Örökség részeként is számon tartott Magyarpolány a Kálvária mellett mintegy száz védett, a bakonyi népi építészetre jellemző házával is büszkélkedhet.

A faluban, a Petőfi utcában 43 országos védettségű, tornácos, bakonyi parasztházat találunk, melyek a svábok és magyarok lakta település szokásait őrzik. Láthatunk itt macskalépcsőt, gádoros parasztházat, boltíves tornácot és szépséges vakolatdíszeket. Műemlékeinek megőrzéséért és ápolásáért a falu Europa Nostra-díjat kapott 1993-ban.

A bakonyi kalandozásunkról az esti órákban térünk vissza Budapestre.

További információk

Utazás módja

busz

Utazási kategória

körutazás

Idegenvezető

együtt utazó magyar idegenvezető

Ellátás

Ellátás nélkül

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Bakonyi kalandozás” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest