Németország

Németország


Terület: 357 023 km² 
Népesség: 82,4 millió fõ
Népsûrûség: 230 fõ/ km²
Népességnövekedés: 0 %


Elhelyezkedés

Németország Közép-Európa szívében helyezkedik el, északról az Északi-tengerrel, Dániával és a Balti-tengerrel, keletrõl Lengyelországgal és a Cseh Köztársasággal, délrõl Ausztriával és Svájccal, míg nyugatról Franciaországgal, Luxemburggal, Belgiummal és Hollandiával határos. Németország területe 356.957 négyzetkilométer, ezzel Magyarország területének körülbelül a négyszerese. Németország fõvárosa Berlin. 

Berlin

Mióta a XIII. században közrefogta a Spree folyót, startégiai fontossággal bír. Németország szíve. Csodás múzeumokkal, színházakkal, városi éttermeivel, éjszakai bárjaival sokféle szórakozási lehetõséget biztosít az ide látogatóknak. 

München

Fontos látnivaló a Német Nemzeti Múzeum, ahol a világ legnagyobb tudományos és technológiai kiállítását láthatjuk. Az Angol Kert Európa egyik legnagyobb parkja. Kiránduljunk a hegyekben, ahol festõi falvakon sétálhatunk keresztül. A várostól északnyugatra találjuk a Dachau koncentrációs tábort. A sörfõzés hagyománya mintegy 600 évre tekint vissza a városban. Ez a tevékenység München életében - különösen a gasztronómiában - meghatározó. Hazánkban leginkább az Oktoberfest ismert, mint a sör ünnepe, holott a bajorok egész évben találnak alkalmat a habzó nedû tömeges fogyasztására.Gondoljunk csak a márciusi Starkbierzeit-re, a májusi Maybock vagy a nyáron megrendezésre kerülõ Biergartenzeit nevû fesztiválra. A sört minden esetben egyliteres korsókban szolgálják fel, hozzá sósperecet (Brezen), retket (Radi) és sült marhahúst baconnel (Leberkäs) kínálnak. Számítsunk arra, hogy a turisták az Oktoberfest idejére ellepik a várost, hogy közösen élvezzék az alkohol hatásait. Aki nem szeretne lekésni az idei "szezonzáró" mulatságot, annak a megfelelõ szálláshelyrõl is idõben (legkésõbb 1 hónappal indulás elõtt!) kell gondoskodnia. Van, akinek a város neve hallatán kizárólag a sör és a sörfesztivál jut eszébe, holott sok minden más is van itt: világszínvonalú múzeumok és fantasztikus paloták váltják egymást, és persze a belvárosban is hosszan lehet nézelodni. A Marienplatz, a Königsplatz, a Residenz vagy az Olympia Park mind számtalan érdekességet nyújt. München, szemben a közhiedelemmel, igazi multikulturális város, hiszen lakosainak egyötöde külföldi. Érdemes felfedezni!

Frankfurt am Main

a nyugati országrész pénzügyi és földrajzi központja. Látogassuk meg a Städel Múzeumot és a Modern Muvészet Múzeumát is. Zenei eseményekben is bõvelkedik a város.
Helyi specialitás az Ebbelwei, ami erõs almabor.
Egy órányira északra található Marburg, a bájos egyetemi város kávézóival és pub-jaival.

Heidelberg

Gótikus-reneszánsz vára csodálatos látványt nyújt. Olcsó szállást nehéz itt találni, és az étkezés is drága.

Lübeck

Németország legészakibb fekvésu városa. Mivel kissé távol fekszik, sokkal kevesebb a turista, mint délebbre. Óvárosa romantikus séták kitûnõ helyszíne. Itt könnyen találunk olcsó szállást és van néhány kevésbé drága étterem is. A marionett színházát kár lenne kihagyni. A Mária Templom harangja a bombázások idején leesett, s a lakosok otthagyták darabjait a következõ felirattal: " A háború és az erõszak ellen."

Turizmus

Magyar állampolgárok turizmus céljából (hat hónapon belül összesen 90 napi tartózkodásra) vízummentesen utazhatnak be Németországba. A határátlépéskor, sot azután is a német hatóságok ellenorizhetik és ellenorzik is a beutazás feltételeinek, így különösen az érvényes úti okmánynak és a beutazás anyagi feltételinek a meglétét. Jóllehet a német jogszabályok pontosan nem határolják körül, mely esetekben tekinthetok teljesítettnek e feltételek, mégis irányadóak lehetnek az alábbiak:

Menetjegy

Fontos, hogy a beutazó, ha nem saját gépjármuvével utazik, rendelkezzen oda-vissza útra megváltott érvényes menetjeggyel vagy valószínusíteni tudja azt, hogy visszautazása is megfeleloen biztosított (pl. ha Ön mással együtt, annak gépkocsijával utazik, akkor szükségessé válhat ezen személy nyilatkozata arról, hogy vissza is fogja Önt vinni avagy igazolnia kell, hogy rendelkezik megfelelo mennyiségu készpénzzel, illetoleg azt helyettesíto más eszközzel, így különösen olyan nemzetközi hitelkártyával, amely Önt Németországban a vele való fizetésre vagy közvetlen készpénzfelvételre jogosítja). Tapasztalataink alapján feltétlenül javasoljuk, hogy a visszaútra szóló menetjegyek megvásárlását semmiképpen se halassza németországi tartózkodása idejére. A Németországban megváltott jegyek szinte kivétel nélkül drágábbak, mintha Magyarországon váltaná meg azokat, és sajnos sohasem lehet kizárni annak a lehetoségét, hogy az Önnél lévo készpénz elfogy (pl. egy váratlan közlekedési helyszíni bírság - esetenként 15,- és 1000,- euró között - vagy baleset miatti szállítási költségek kifizetése miatt, ezen költségek kb. száztól akár több ezer euróig is terjedhetnek), készpénzét, bankkártyáját elveszíti vagy ellopják.
Azokban az esetekben, ha a magyar állampolgárnak korábban rendorségi, bírósági ügye volt Németországban, utazása elott tájékozódjon a Németországi Szövetségi Köztársaság budapesti Nagykövetségénél, hogy utazásának nincs-e akadálya.

Gépjármuvek:

Amennyiben Ön saját gépkocsival utazik Németországba, feltétlenül gyozodjön meg arról, hogy a gépkocsi muszaki állapota, biztosítása rendben van-e. A Németországban is érvényes kötelezo biztosítással nem rendelkezo, vagy muszaki állapota miatt a közlekedésre veszélyes jármu Németországba nem léphet be, ha mégis belépett, az országon belül a vezeto kötelezheto a gépkocsi saját költségen történo javíttatására vagy akár meg is tilthatják a gépjármu további használatát Németországban. Mindig ellenorizze, hogy biztosítása milyen káreseményekre (pl. személysérüléses baleset) és mely országokra érvényes, a biztosítási kötvényt (vagy zöldkártyát) mindig tartsa magánál. Elozetesen tájékozódjon a németországi szervízelési lehetoségekrol a Magyar Autóklubnál vagy a gépkocsi magyarországi márkaszervizénél.

Biztosítás:

A szociális biztonságról szóló magyar-német egyezmény 2000. május 18-án lépett hatályba. Javasoljuk kiutazás elott idoben felkeresni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) hivatalát a részletes információk, tennivalók megismerése céljából. Más szabályok vonatkoznak ugyanis a turistákra, a diákokra, a munkavállalókra és a nyugdíjasokra.
Az OEP lakóhely szerinti illetékes megyei, illetve a Fovárosi és Pest Megyei Egészségbiztosítási Pénztára állítja ki a megfelelo nyomtatványt, amelyet Németországban egy szabadon választott betegbiztosítónál be kell cserélni egy úgynevezett elszámoló lapra. A német orvosok csak ezen elszámoló lap birtokában kötelesek ellátni a magyar állampolgárokat még azonnali ellátást igénylo megbetegedés, baleset esetén is. A fentiek hiányában komoly megterhelést jelenthetnek az utazó számára a kórházi ápolás és a gyógyszerek költségei, amelyek lényegesen magasabbak a Magyarországon használt áraknál. Továbbra is feltétlenül ajánlatos olyan utazási biztosítás elozetes megkötése, amely a sürgosségi ellátásnál szélesebb köru fedezetet biztosít baleset, betegség, halál esetére (pl. hazaszállítás, formaságok intézése) és magában foglalja a lopás, a poggyász elveszésébol adódó kár megtérítését is.

Szállás:

Németország Európa egyik legdrágább országa. Ennek megfeleloen javasoljuk, hogy az éjszakázást ne hagyja a véletlenre. Biztosan jobban jár, ha szállását utazási irodán keresztül vagy közvetlenül elore lefoglalja. A panziók és szállodák árai területenként változnak, legdrágábbak a nagyvárosokban vagy turistalátványosságok közelében található szálláshelyek (magánházaknál 15-tol 75 euróig, szállodákban 25-tol 200-250 euróig terjednek az árak).

2009 © Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi nyilatkozat, karbantartja az mrc webdesign a Frissvideók.hu készítője
Bankkártyás fizetési szolgáltató: CIB Bank Zrt., elfogadott bankkártyák: Mastercard, VISA, VISA Electron, Maestro